GASZTRO

Budapesti reggelizőket teszteltünk - 6 hely, ahol igazán jót bruncholhatunk

Mert a tökéletes nap egy lassú és kiadós reggelivel kezdődök.


A budapesti reggelizőhelyek kínálata rengeteget fejlődött az elmúlt években. Az ízek mellett a megnyerő tálalás is egyre fontosabb szerepet kapott, és amikor letekintünk egy ilyen színes, izgalmas és szépen díszített tálra, valóban különlegesnek érezhetjük a pillanatot.

Miközben a várost jártam, és egymás után fedeztem fel ezeket a helyeket, egy dologban egyre biztosabb lettem:

A brunch a gasztronómia belépő műfaja.

Ezek az ételek még a különlegesebb helyeken is elérhető árban vannak, és közben megkapjuk mellé azt a kényelmet és odafigyelést, amit egy jóval drágább vacsora mellé kapnánk.

Pro Tipp: A február egy picit a szerelemről is szól. Ha egy igazán ütős napkezdéssel nyűgöznéd le a párodat, a brunch telitalálat.

Béchamel

A Béchamel az egész napos bruncholás intézményét élteti. Az Akácfa utcai, franciás hangulatú reggeliző egy bájos és békés sziget a turisták kedvenc környékén.

Az étteremben nagyjából 30 fő fér el, így hétvégén, főleg 10 óra után elég nehéz asztalhoz jutni. Szóval érdemesebb nyitásra érkezni, vagy a hétköznapokat választani.

Ezen a helyen nem meglepő módon igyekeztem valami olyat kóstolni, ami besamellel készül.

Így esett meg az, hogy életem legjobb Croque Madame szendvicsét sikerült elfogyasztanom. Mondjuk van egy kis csavar a dologban, de szerintem pont ettől lesz az igazinál is jobb.

Az alapot ugyanis ez esetben kenyér helyett kalács adja, ami kicsit édes, kicsit sós, és egészen fantasztikus harmóniában van a rákerülő sajttal, sonkával, besamellel és tükörtojással. Apróság, de nagyon szerettem a mellé kínált salátát is, és mivel másba is belekóstoltam, a nagy adagot képtelen lettem volna egyedül kivégezni.

Az édes vonalról a French Toastra esett a választásom, ami aprólékos díszítésével igazi hangulatjavító. Itt is van egy kis csavar, mert az alapot bagett szolgáltatja.

És persze rengeteg más klasszikus is fellelhető a menüben. Az izraeli lecsó, a shaksuka, vagy az amerikaiak kedvence, az avokadó toast is csábítónak tűnt.

Nekem és a hozzám hasonlóknak pedig az is plusz pont, hogy klasszikus, sötét pörkölésű kávéjuk van.

Cím: 1072, Akácfa utca 36. 

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 17:00

facebook.com/bechamelbudapest

Centrál Grand Cafe Bar

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg, és az 1900-as évek elején élte első fénykorát. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit és Illyés Gyula is.

Persze a Centrál azóta sokat változott, mégis a berendezés apró elemei, és a kávé mellé felszolgált idézetek is hűen őrzik az irodalmi hagyatékot. Már csak ezért a régi-új miliőért is bakancslistás élmény.

A reggeli kínálat és annak tálalása egészen meseszerű élmény. Ráadásul a nap bármelyik szakában elérhető.

Az étlap leglátványosabb szereplője a Brunch Tower, amiből többféle összeállítás is létezik. Van inkább sós elemekkel felépített, van vegán verzió, és az igazán édesszájúaknak a Paris Tower:

Három emeletnyi tömör gyönyör, gyümölcsökkel, croissant-nal, magokkal és mini süteményekkel.

És bár a szemnek ennél kedvesebb semmi sem lehet, én mégis a töltött bundás kenyérért mennék vissza.

Már önmagában az nagyon dícséretes, hogy szerepel az étlapon, de a mozzarellás, olasz sonkás töltelék, és a mellé kínált hagymalekvár és snidlinges tejföl konkrétan tökéletessé teszi az élményt.

És ha azt hittétek, hogy ezt nem lehet fokozni, akkor elárulom: a reggeli mellé itt élő zongorajáték is jár.

Cím: 1053, Károlyi utca 9.

Nyitvatartás: V - K :  9:00 - 22:00

Sze - Szo : 9:00 - 0:00

centralgrandcafe.hu

Cafe Brunch Budapest

A Cafe Brunch Budapest sikerét jól mutatja, hogy a 2017-ben indult vállalkozás ma már 5 helyszínen kínál egész napos reggelit a városban.

Én ezúttal a Bazilika szomszédságában teszteltem le a kínálatukat, de a Hajós utcai üzletükben is jártam már, és hasonlóan degeszre ettem magam, mint most.

Az étlapon rengeteg opció sorakozik, köztük gluténmentes és laktózmentes, valamint vegetáriánus és vegán ételek is. Sok fogás mindegyik egységben változatlan formában megtalálható, de azért vannak egyedi elemek is.

A Bazilika mellett például a Rántottás Pirítós a specialitás, aminek az alapját a saját pékségükben készült vadkovászos kenyér adja.

Az Avocado toast szintén a minőségi kenyértől lesz feledhetetlen, és személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy abszolút megéri lazaccal turbózni.

Persze az édes részleg még ennél is csinosabb. Biztos, hogy nem fogtok csalódni, ha amerikai palacsintát vagy francia pirítóst választotok, de ki merem jelenteni, hogy a város legszebb, saját kézműves pékműhelyben készült színes croissantjait is itt lehet kapni, málnás, csokis és pisztáciás ízben.

És természetesen a forró feketéjük sem akármilyen. Egy helyi kézműves kávépörkölő, a Budapest Kávé készít egy különleges, 100%-os brazil Arabica kávékeveréket a Cafe Brunch Budapest számára, ami minden üzletükben megtalálható.

Cím: 1051, Zrínyi utca 8-10 (a CEU épületében)

További éttermeik:

Cafe Brunch Budapest Opera

Brunch Bistro Budapest

Cafe Brunch Budapest Fővám tér

Cafe Brunch Budapest - Deli

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

cafebrunchbudapest.com

Benedict Reggeliző & Bar

Mindig öröm, ha olyan helyet is tudok ajánlani, ami nem a belvárosi forgatag része. A Benedict a 13. kerültben, közvetlenül a Duna parton található, így az egyedi atmoszféra miatt akkor is simán megér egy kirándulást, ha az ember nem a környéken lakik.

Ők a lehető legkomolyabban veszik a nevüket, és az Eggs Benedict feltalálójához nem csak étlap szinten ragaszkodnak. Lemuel Benedict megjelenik a logóban, és különböző dísztárgyak révén az étterem több pontján is.

Az Eggs Benedict története

Lemuel Benedict, egy nyugdíjas Wall Street-i tőzsdeügynök 1894-ben betévedt a Waldorf Hotelbe, és abban a reményben, hogy gyógyírt talál a másnaposságra, vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és hollandi mártást rendelt.

Waldorf Oscarnak annyira megtetszett ez a szokatlan kombináció, hogy fel is tette az étlapra, de a bacont sonkára, a pirítóst pedig angol muffinra cserélte.

A Benedictben tehát megkóstolhatjuk az eredeti változatot, és annak több, izgalmas variációját is.

A szifonból érkező hollandi mártás pedig minden túlzás nélkül tökéletessé varázsolja ezt az ételt.

Izgalmas választás lehet még a házi hermelin, ecetes lilakáposztával, kovászos kenyérrel és konfitált fokhagymával. De amitől én igazán elájultam, az a sült banánkenyér volt.

Őszintén, nekem ez az étel eddig egy sokkal szerényebb verzióban élt a fejemben. De juharsziruppal, sült banánnal és gyümölcsökkel tuningolva ez a tökéletes édes reggeli, vagy délutáni desszert.

Azoknak pedig, akik az első napsugarakkal ülnek is ki a legjobb teraszokra, már most szólok, hogy a Benedictet írják fel a listájukra. Mert tavaszi Duna-parton ülés ideje nemsokára itt van!

Cím: 1138 Budapest, Úszódaru u. 1. 

Nyitvatartás: H - V : 8:00 - 16:00

etlap.thebenedict.hu

VAJ

Bevallom, a VAJ kicsit kilóg, mert inkább egy pékség - kávézó lánc, akik már három helyen is boldogítanak minket a városban.

A legújabb egységük a Sas utcában van, és megsúgom nektek, hogy ha minden a terveik szerint alakul, itt tavasszal klasszikus brunchos fogások is lesznek.

De persze addig is megéri a VAJ felé venni az irányt, mert amit ők művelnek pékárú szinten, az tényleg a top.

Tökéletes példa lesz ide a Pain au chocolat, azaz magyarosan: csokis párna. Ez a sütemény csak és kizárólag akkor képes tekintélyt parancsolni, ha tökéletesen van elkészítve. Mert itt nem visz el a díszítés, itt nem játszadoznak a különböző ízek.

Itt tészta van meg csoki, és ha ezt sikerült abbahagyhatatlanra csinálnia egy helynek, akkor pontosan tudod, hogy a kisujjukban van a szakma. Na ezt tudja a VAJ.

Igazából szinte feleslegesen térnék ki ezután bármelyik édes, leveles csodára, mert mindegyikre azt tudom mondani, hogy: jó alapra épül, jó minőségű hozzávalókból, hozzáértők által.De azért ennél nyilván többet érzel majd, ha beleharapsz egy pisztáciás-feketeribizlis croissantba...

Talán még a szendvicsekről ejtek pár szót, mert ott is az ördögi részletekkel nyűgöznek le. Legutoljára egy bagel szendvicset kóstoltam, aminek a tésztája kis csavarral, gőzsütőben készül, majd harmonikus töltelékkel egészül ki. Mortadella, krémsajt, kígyóuborka, tamago omlett és bazsalikom kerül bele. És igen, a bazsalikom pont annyira kell ide, mint minden más, és leginkább az a plusz teszi felejthetetlenné.

Cím: 1051, József Attila u. 18.

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

facebook.com/vajbirodalom

Horizont

Az egykori Horizont Mozi előcsarnoka manapság az egyik lemenőbb reggelizőhelynek ad otthont. Ha ismeritek a Szimply-t, akkor tudjátok, hogy nagyjából mire számíthattok (hiszen a két hely egy tulajdonosi körhöz tartozik), ha nem, akkor pedig muszáj lesz a saját szemetekkel látnotok.

Magának a kör alakú épületnek is nagyon egyedi hangulata van, és az óriási ablakokon keresztül igazán jó program elmerülni a körúti nyüzsgésben. A színek halványak, visszafogottak, mégis nagyon harmonikus egésszé állnak össze. De ez mind akkor nyer igazán értelmet, amikor megjelennek a szivárványos tálak.

Itt nincs rossz választás, nincs kevésbé csinos étel. A rántotta, a bagel és a gofri is ünnepi köntöst kap, és egyáltalán nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy ezek egyedi műalkotások.

Mintha egy fiatal és élettel teli kortárs festő vagy szobrász művét látná az ember megelevenedni a tálakon, csak ebben az esetben az alkotásokat meg is lehet enni.

A második sokkoló részlet a kóstoláskor jön, mert valóban nagyon finomak is az ételek. A zöldségek és gyümölcsök szuperfrissek és szokatlanul sokfélék, a textúrák remekül váltakoznak, és az adagok maximálisan laktatóak is.

Kísérőnek egy házi sziruppal bolondított chai latte, és egy szintén helyben készült kombucha is elém került. Mindegyik könnyedén veri a bolti, vagy a nagyobb hálózatban kapható verziókat.

Ha erőlködnék sem tudnék semmit sem kifogásolni, és gyakorlatilag vágyom vissza azóta, hogy kigurultam az ajtón.

Cím: 1073, Erzsébet krt. 13.

Nyitvatartás: H - Szo :  9:00 - 16:00

facebook.com/horizontbudapest

Szöveg és fotó: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ínyenc falatok és feledhetetlen programok: ilyen a Városliget nyáron
A Városliget évszázadok óta vonzó célpont a nyári hűsölésre. Az elmúlt években ráadásul új lendületet kapott: nemcsak megszépült, hanem megtelt tartalommal is.


Árnyas fák, letisztult terek, tükröződő vízfelületek, izgalmas kortárs tárlatok, szabadtéri mozi, cirkusz és csónakázás. A Városliget nemcsak egy park, ahol sétálni lehet, hanem egy sokszínű élményeket kínáló tér, programokban és gasztronómiai helyekben bővelkedő központ.

Most olyan opciókat gyűjtöttünk össze nektek, amelyekből könnyedén összeállíthattok egy tartalmas nyári napot.

Az aktivitások mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a gasztronómiai kínálatra is. Ebédhez vagy délutáni lazításhoz jöhet a Városliget Café & Restaurant vagy a Zenekert, estére pedig ott a Digó vagy a Széchenyi Kertvendéglő.

Napfény, tópart, kortárs művészet – így indítsátok a napot a ligetben

Délelőtt érdemes belelassulni a városi nyárba. Andalogjatok, nézelődjetek, és akár egy kis kultúrát is szívjatok magatokba.

A Millennium Házában található NEO Kortárs Művészeti Tér már három éve működik a liget szívében, mégis sokan csak most fedezik fel igazán. Jelenleg a nemzetközi színtéren is keresett Bozó Szabolcs Lelki társ című kiállítása látható itt: vibráló, karakteres alkotásai mindenkinek mást mesélnek.

Aki inkább a természetre hangolódna rá, az vegye az irányt a Városligeti Csónakázótó felé. A tavat körülölelő zöld és a háttérben magasodó Vajdahunyad vára tényleg olyan, mintha valaki direkt Instagramra tervezte volna a helyszínt.

Délelőtt vagy kora délután még nincs nagy tömeg, így ilyenkor érdemes lehet csónakot bérelni.

De a sportosabbaknak este is tartogat meglepetéseket a tó: bizonyos napokon SUP jógával, a parton pedig salsaoktatással várnak titeket.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bár múzeumokból a Ligetben nincs hiány, talán a Magyar Zene Háza az egyik legkülönlegesebb: már az épülete önmagában is lenyűgöző látványosság. Tetejének hullámait a hang rezdülései inspirálták, felületét pedig száz egyedi formájú nyílás tagolja. Belül zenével töltött terek, időszaki tárlatok és különleges hangélmények várnak rátok. Az interaktív állandó kiállítás a magyar zenetörténeten vezet végig, míg az időszaki LISTEN. tárlat harminc ország hangzásvilágát mutatja be. A hangdómban pedig 360 fokos audiovizuális varázslat teszi teljessé az élményt.

Könnyed ebéd vagy délutáni kávé

Ha a Csónakázótó környékét választottátok, a Városliget Café & Restaurant tökéletes lehet egy könnyű ebédre vagy egy kora délutáni pihenőre. Az étlap egész évben tele van magyar klasszikusokkal, de mindig érdemes ránézni a szezonális ajánlatokra is.

A nyári étlapon friss, könnyed fogások sorakoznak, melléjük pedig illatos, dekoratív és hűsítő italokból válogathattok alkoholos és mentes verziókban egyaránt. A limonádék között például olyan különlegességek vannak, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy az ananász-rozmaring kombó.

A desszertek közül szinte mindegy, mit választotok, itt nem nagyon lehet mellényúlni.

Ha viszont valami igazán emlékezetesre vágytok, a pisztácia affogato erősen ajánlott: helyben pörkölt kávéval nyakon öntött pisztáciafagyi. Pont olyan, mint amilyennek hangzik!

Ha este vagy hétvégén érkeztek, még extra programokat is kifoghattok. Szerdától vasárnapig élő gitárzene teszi hangulatosabbá az estéket, vasárnap déltől pedig a gyerekeket is várják: a Tavirózsa teremben animátor tart kézműves foglalkozásokat.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 5.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Ha pedig a Magyar Zene Házában jártatok, és még maradnátok a közelben, a Zenekert szabadtéri terasza is jó opció lehet egy kis ejtőzésre.

A kínálat laza és nyárhoz illő: jegeskávék, frissítő koktélok, smash burger, vega burger és hot dog is van az étlapon.

Esténként pedig a Zenekertben a hangulat is felpörög, hiszen közvetlenül a Szabadtéri Színpad mellett található. Ingyenes koncertek színesítik a programot: lehet ez pop, blues, népzene vagy épp crossover, de gyakran családi matiné vagy táncház is belefér a repertoárba.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 3.

Fotó: Zenekert
Fotó: Liget Budapest.

Páratlan panoráma és vizes programok – így folytassátok a napot

A Liget közepén egy különleges attrakció vár: a BalloonFly héliumos kilátóballonjával 150 méter magasba emelkedhettek, ahonnan tiszta időben akár 20 kilométeres körpanorámában is gyönyörködhettek.

A Széchenyi Gyógyfürdő gőzölgő medencéi, a Hősök tere monumentális épületei, sőt, a legszerencsésebb napokon a Tátra havas csúcsai is feltűnnek a távolban.

A kosárban profi pilóták gondoskodnak a biztonságról, így biztonságban merülhettek el a látványban.

A ballonozás után nem is kell messzire menni: a Liget ikonikus épülete, a Széchenyi Gyógyfürdő egész nyáron nyitott kapukkal vár. A klasszikus városi fürdőkultúra fellegvára ez, ahol napközben több medence közül is válogattok. Hűsölhettek vagy regenerálódhattok akár reggeltől egészen estig.

Sőt, ha estére is maradnátok, jöhet a CineSpa: egy vetítés, amit egyenesen a termálmedencéből nézhettek végig.

CineSpa dátumok:

július 1. - Csillag születik

július 8. - A legnagyobb showman

július 15. - Ponyvaregény

július 29. - Blöff

És ha azt hittétek, innen már nincs feljebb, akkor csobbanjatok be a cirkuszba is.

A Fővárosi Nagycirkusz idén nyáron egy időutazásra invitál, ahol a szabadság, a tánc és a határtalan kreativitás elevenedik meg.

A SPLASH! című vízi cirkuszi műsorhoz a cirkusz épülete és a porond is átalakul. Egy hatalmas, 11 ezer literes medence és egy látványos szökőkút kapja a főszerepet. A 700 fúvókából akár 18 méter magasra is fellövellő vízsugarak és a különleges fényeffektek lenyűgöző látványt nyújtanak. És ez még nem minden!

A cirkusz előtti plázson napágyak és napernyők várnak, sőt, egy koktélbár is nyílik, ahol frissítőket fogyaszthattok.

Ez a show nemcsak látványos, hanem egy nyári este legvarázslatosabb csúcspontja lehet. Az előadás július 9-től tekinthető meg.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Hagyj helyet a vacsorának

Ha vacsorára valami olaszos könnyedségre vágysz, ami mégis karakteres és emlékezetes, akkor irány a Digó!

480 fokos fatüzelésű nápolyi kemencében sütik készre a hosszú kelesztésű tésztát, mindössze másfél perc alatt.

Ráadásul kizárólag eredetvédett, olasz alapanyagokkal dolgoznak.

Ha egyszer megkóstoljátok, megértitek, miért nem engednek ebből soha.

A klasszikus Margherita mellett például szarvasgombás, burratás vagy friarielli feltétű nápolyi pizzák is szerepelnek az étlapon, így tényleg változatos ízek között válogathattok. Emellett könnyed limonádék és frissítő koktélok, valamint mennyei desszertek teszik teljessé a gasztroélményt.

A Városliget mellett jelenleg négy helyszínen élvezhetitek még a Digó-életérzést: a Kazinczy utcában, az Este11 bár teraszán, a Balaton partján Akarattyán és Szigligeten.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 3.

Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás

Ha a laza pizza-randi helyett más hangulatra vágytok, akkor beülhettek egy tradicionálisabb, fehér abroszos helyre is.

A Széchenyi Kertvendéglőben a magyar konyha hagyományai állnak a középpontban. Igazi klasszikusokkal van tele az étlap.

Érdemes lehet megkóstolni a lassú tűzön főtt gulyásukat, a hagyományos paprikás csirkét galuskával vagy a szaftos marhapörköltet. De a kézműves marhaburger is remek választás azoknak, akik egy kicsit modernebbet kívánnak.

Emellett szezonális fogásokkal is készülnek, így mindig van valami újdonság az étlapon. Most például egy tökéletes nyári finomság, az epres sajttorta is felkerült rá.

Az étterem a Széchenyi Fürdő közvetlen szomszédságában található, így tökéletes választás a hosszú fürdőzés után. Itt nemcsak finomakat ehetsz, de egy nyugodt, barátságos környezetben élvezheted az étkezést, amelyhez a patinás épület és a terasz ad különleges hangulatot.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 9-11.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Luxus teadélután Budapesten: az Anantarában a Gucci és a Zsolnay asztalához ülhetsz
Ez az a pont, ahol a kortárs olasz dizájn és a több mint 170 éves magyar kézművesség a gasztronómia nyelvén szólal meg.


Az Anantara New York Palace Budapest Hotel nem véletlenül vált a Nagykörút egyik legfelkapottabb pontjává. Történelmi múltja és a részletekben rejlő eleganciája miatt élmény ide betérni.

A szálloda lobbyja, magasba törő oszlopaival, aranyozott részleteivel önmagában is lenyűgöző. Itt egy egyszerű kávé is emlékezetes, de amikor az ételek és italok egy elegáns Zsolnay-Gucci kollaborációban érkeznek, az már egészen más szintet képvisel.

Zsolnay by Patrizia Gucci

A Zsolnay név szinte mindenkinek ismerősen cseng itthon. Nemcsak gyönyörű étkészletek vagy dísztárgyak miatt, hanem mert ott van a Mátyás-templom tetőcserepein, a budapesti Vásárcsarnok színes burkolatain, sőt, a Parlament egyes részein is. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 170 éve készít kézzel festett porcelánokat, és mára a magyar iparművészet egyik legismertebb szereplője lett.

Az elmúlt években a Zsolnay több izgalmas együttműködésben vett részt a Gucci divatházzal. Ezek közül az egyik legismertebb a „Rose by Patrizia Gucci” kollekció volt, amely rózsás mintájával és pasztell színeivel széles körben keresetté vált.

Az Anantara teadélutánján azonban már a legújabb kollekció darabjai tűnnek fel, melyek Magyarországon először itt, teadélután formájában debütálnak.

Patrizia Gucci festő, író és divattervező, és nem mellesleg Guccio Gucci, a márka alapítójának dédunokája. Az ő tervei alapján született meg ez a kollekció is.

A készlet minden darabját – a csészéktől a teáskannán át a cukortartóig – kézzel festették Pécsett, finom virágos-madaras mintával, és visszafogott, pasztelles színekkel. A mintákat vékony ecsetvonásokkal festik fel, és végül 18 karátos arannyal díszítik.

Ez a kollekció nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Gucci és a Zsolnay neve egyszerre szerepel rajta, hanem mert

egy olyan közös alkotás, amelyben valóban találkozik az olasz elegancia és a magyar kézművesség.

És most már nemcsak egy vitrinben lehet megcsodálni: a hotel lobbyjában vagy karzatán egy teadélután keretében akár órákon át élvezhetjük mellettük a délutánt – süteményekkel, többféle teával, valódi luxuskörnyezetben.

Egy különleges teadélután Patrizia Gucci porcelánjaiból

Az Anantara teadélutánja tökéletes alkalom a lelassulásra és a tartalmas beszélgetésekre. A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok: először sós harapnivalók, aztán szendvicsek, végül sütemények. Minden kör ételhez külön tea érkezik: például fehér teát a szendvicsekhez, vagy bogyós gyümölcsös ízvilágú a desszertek mellé. Az egész kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes.

A felszolgálók segítenek a teaválasztásban, figyelnek minden apró részletre, miközben hagyják, hogy az ember nyugodtan elmerüljön az élményben.

Az ételsor sem mindennapi: kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár, sajtos polenta szarvasgombával, különféle mini szedvicsek, majd scones, minitorták és bonbonok zárják a sort. A vendégek akár pezsgővel vagy egy különleges koktéllal is kiegészíthetik a sort, például a "Patrizia’s Dream"-et, amelyben gin, Aperol, Italicus és barackpüré keveredik.

Megkérdeztük a séfet, Kiss Krisztiánt a menü összeállításáról, aki elárulta, hogy a nyári motívumok, melyek a porcelántányérokon és csészéken is visszaköszönnek, inspirálták az ízvilág kialakítását.

A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát kis falatok formájában is vissza tudják adni.

Ennek érdekében próbatányérokat is kaptak a kollekció debütálása előtt, és így tudták tökéletesen összehangolni az ízeket és a tálalást. Bár az Anantarában már korábban is elérhető volt a teadélután, azért ehhez a kollekcióhoz több ponton is frissítették a menüt, miközben a klasszikus elemek, mint az uborkás szendvics vagy a scone változatlanul megmaradtak.

"Ezekhez egyszerűen nem lehet hozzányúlni, hiszen a vendégek is ezeket keresik, és a tradíció fontos része az élménynek." - mondta a séf.

A Zsolnay x Gucci kollekció itt nemcsak dísz, hanem szerves része az élménynek. Ilyen készletből inni a teát már önmagában különleges érzés – amikor pedig mindez egy ilyen környezetben, ilyen falatokkal és kiszolgálással társul, akkor tényleg valami olyasmit él át az ember, ami túlmutat a hétköznapi gasztronómián.

Anantara teadélután

16 800 Ft/fő

Hétfőtől vasárnapig, 12:00–18:00 között

A menü tartalma:

- Kacsamáj brióson, marhatatár, sajtos polenta - Pisztrángos, meleg sajtos, uborkás szendvicsek - Mazsolás és sima scones vajkrémmel - Képviselőfánk, mini Rákóczi túrós, mini csokitorta, bonbonválogatás - Válogatott teák

Külön kérhető: koktélok (pl. Patrizia’s Dream), pezsgő, champagne


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: