SIKERSZTORIK
A Rovatból

Egyszerre tanítja filmkészítésre és a természet szeretetére a gyerekeket a Bright Generation

Öröm nézni, hogy a gyerekek fiatal koruk ellenére mennyire égnek a vágytól, hogy valamit megmutassanak magukból, és milyen csodás kisfilmek születnek - mondja az egyik alapító, Isztl Melanie.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

Rendezőként, vloggerként, operatőrként vagy akár vágóként is kipróbálhatják a gyerekek magukat a Bright Generation táboraiban és workshopjain. A kurzus alatt elsajátítják a videózás, szereplés csínját-bínját és a végén kisiflmeket alkotnak. A fő attrakció pedig, hogy a Bem Moziba levetítik, ami nagyon nagy dolog számukra, hiszen van, hogy valaki 8 évesen látja a nevét egy mozivásznon, miközben pörög a stáblista.

Fontosnak tartják, hogy a filmkészítés elsajátítása mellett a természet, kultúra, történelem és az építészet szeretetét, az egymás iránti elfogadás és érzékenység fontosságát is átadják a 8-14 éveseknek. Az egyik alapítóval, Isztl Melanie-val beszélgettünk, aki hosszú utat tett meg, mire megtalálta álmai munkáját. Mielőtt országos tévétársaságoknak dolgozott, az Operettszínházba is megfordult zenés-színészként. A színház és a televíziózás azonban csak munka volt számára. Amióta gyerekekkel foglalkozik azóta érzi, hogy megtalálta a hivatását.

– Ritka, hogy valaki a háttérországot szeretné megmutatni. Már, ami a televíziózást és a filmes világot illeti, főleg ennyi kis lurkóval.

– Számomra azért nem volt ez meglepetés, mert a kezdetekben a gimnázium elvégzése után rögtön felvételiztem a Budapesti Operettszínházba, ahol nagyon jól éreztem magam. Lehettek volna nagyratörő álmaim, küzdhettem volna olyan kiemelkedő szerepekért, amikben jól érzem magam, de a légkör, ami körülvett, már közel sem olyan volt, ahol önfeledten élvezhettem volna minden percét. Persze sokszor próbáltam megfelelni, jól teljesíteni a vizsgákon, de valahogy sosem éreztem legbelül azt, hogy ez az én utam. Olykor álltam a színpadon és nem éreztem semmit, amikor a közönség tapsolt.

Egy-két év után rájöttem, hogy ott kell hagynom azt az álmot, amire gyerekkorom óta vágytam. Nagyon nehéz lépés volt.

Évekig agyaltam rajta jól döntöttem-e. Mostanra már tudom, hogy igen. A színházi lét után azt éreztem kicsit el akarok bújni a világ elől és elmentem mosogatni egy kávézóba. Bár ez az elvonulás nem tartott sokáig. Két hónap után üzletvezető lettem, nagy felelősséggel. Majd egy év vendéglátás után egy nap alatt váltottam egy teljesen más irányba. Belekóstoltam a televíziózásba. Először még súgógép kezelő voltam, ahol Szellő István és Erős Antóniának szolgáltattam a szöveget, majd Baló György műsorába lettem felételvezető. A végén pedig a Hazahúzó című műsor egyik riportere, műsorvezetője lettem.

Isztl Melanie a Komlósi Stúdióban tanult újságírónak és riporternek. Első szakmai tapasztalatait a GLOBO Tv-nél szerezte, mint szerkesztő-riporter. Később az RTL Klubnál a Magyarul Balóval című műsorban dolgozott Baló György mellett. Legérdekesebb és egyben a legnagyobb kihívást jelentő munkájának a Hazahúzó című turisztikai műsor szerkesztését és vezetését tartja, amit az ATV-n és az ECHO TV-n is bemutattak.Több éven keresztül a Creative Science egyik fő pedagógusa volt, ahol dokumentumfilmkészítést tanított 8-12 éves gyerekeknek. Jelenleg a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium kommunikációs munkatársa és pedagógusa. Több éve lelkes szervezője gyerekeknek szóló workshopoknak és táboroknak.

– Miért fordultál a gyerekek felé?

– Az életemnek volt egy időszaka, amikor abszolút a szórakozásnak, a buliknak éltem. Nem nagyon tudtam mit kezdjek az életemmel, nem voltak céljaim. Sodródtam. Akkoriban az egyik ilyen hangulatos este után fogalmazódott meg bennem, hogy a gyerekek mennyire közel állnak hozzám. Ott döntöttem el, hogy szeretnék nekik valamit adni, olyasvalamit megvalósítani, amivel ők többek lehetnek. Miután a filmek és a színjátszás világa közel állt hozzám, kézenfekvő volt, hogy forgatni szeretnék a gyerekekkel, olyasmit létrehozni, amire ők is büszkék lehetnek, és mindezek mellett a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektetek.

Mielőtt belevágtam volna a terveimbe, körbenéztem, és azt láttam, hogy nagy a hiány ebből a piacon. Az első kurzusnál, amit meghirdettem, mégis meglepő volt, hogy mekkora érdeklődés van a tananyagaink iránt.

A forgatásokról, filmekről rengeteget beszélek, mesélek, és a gyerekek erre nagyon nyitottak voltak. Persze olyan tábori helyszínekben gondolkodtam, gondolkodtunk, ahol megelevenedik a történelem és az élő környezet, így a Budai Vár, vagy egy-egy erdő a főváros közelében ideálisnak tűntek.

A Bright Generation táborai közt volt öko tábor, ahol a gyerekeket a videókészítés mellett a fenntarthatóság, az okos város, az ökogazdálkodás, a hulladék-megoldások és a hulladékhasznosítás alapjaival is megismertetették. De volt olyan táboruk, amelyben a gyermekvasút játszott főszerepet, és olyan is, ahol a fotózás alapjait a Bükk, az Egri Vár, Érsekkert és Felsőtárkány csodás tájait járva tanították meg a gyerekeknek. Az elkészült videókat feltöltik a YouTube-ra, de olyan is volt, amikor a Bem moziban lehetett megnézni a végeredményt.

A gyerekek már a legelején olyan kreativitással álltak a csapatmunkához, hogy ez minket oktatókat is nagyon motivált. A képzéseinken egyébként mindent megtanítunk a számukra, ami a korosztálynak megfelelő, a filmezés világában: hogyan készítsenek vlogot, milyen az operatőri szem, mit rejt magában a vágás. Amikor az elkészült kisfilmeket végignézzük, és látom a sok, mosolygós arcot magam előtt, legyen az felnőtt vagy diák, visszaadhatatlan... annyira őszinte, annyira tiszta. Itt mindenki megtalálja önmagát, hiszen, ha szeretne szerepelni akkor megmutatja magát riporterként, ha inkább a háttérben szeretne kiteljesedni akkor vágóként vagy operatőrként méretteti meg magát.

– Ha jól értem, a gyermeki éned az, ami nap, mint nap adja neked az energiát, hogy gyerekeknek mutasd meg ezt a szakmát!

– Igen, de számomra a csapatmunka a legfontosabb. Öröm őket együtt nézni, öröm, amikor közösen találják ki, hogy mi legyen a kis történetük, boldogság, hogy azt látom és érzem, fontos nekik az, amit megalkotnak, és mi az, ami megérinti a gyermeki lelküket. Fiatal koruk ellenére égnek a vágytól, hogy valamit megmutassanak magukból. A végén legtöbbször egy olyan produktum születik, amit mindannyian megkönnyezünk.

VIDEÓ: Így dolgozik a Bright Generation

– A jövő és a következő generáció formálása a cél. Olyan áhítattal mesélsz róluk, hogy a szemem előtt az Oscar-díj lebeg, de a küldetés korántsem ez. A közös élmény?

– Mindenféleképpen. Egy olyan élmény, amire húsz év múlva is emlékezni fognak, és ami kitörölhetetlen lesz az emlékezetükből: legyen szó bármilyen feladatról, ami a filmes világot érinti, és ők helyt fognak állni, várostól, országtól függetlenül. Amikor a világ bármely részén ott állnak egy kamera előtt vagy mögött, remélem akkor is büszkék lesznek arra, hogy hol tanulták a mesterséget még gyerekként, a piciny fortélyokat, a produceri munkától az operatőrin át. Ha ekkor eszükbe jut, milyen utánozhatatlan élményeket szereztünk egymásnak, már nem volt hiábavaló a munkánk.

– Ez a motiváló erő?

– Ez. A szakmai tudásra is hallatlan hangsúlyt fektetünk, de mindezek mellett a gyerekek hangulata, jó közérzete is fontos. Szerintem csak jó hangulatban lehet eredményesen és a jövőbe mutató munkát végezni. Az egyik legjobb dolog, amikor gyerekek önfeledten nevetnek, és mestermunkákkal lepnek meg bennünket kisiskolásként vagy tizenévesekként. Ennél többet nem is kívánhatnék magamnak. A Bright Generation-nél hisszük, a jövő generációja nem csupán az új digitális korszak gyermekeinek gyűjtőneve. Hisszük, hogy ez a nemzedék nemcsak hogy készségszinten használja korunk digitális vívmányait: kommunikál, tanul, tájékozódik és otthon érzi magát a virtuális világban, hanem

a természet szeretete, az egymás iránti felelősség és érzékenység is jellemzi.

Nyitottságuk és érdeklődésük megmutatkozik egy régi és szép, ugyanakkor nap mint nap megújuló művészeti ág, a filmkészítés iránt is. E megújuló formanyelvű világ követeiként kreatívan és szabadon alkotva élik világukat. Hisszük, hogy bármire képesek! Magunk számára csupán egy dolgot látunk feladatként: tanítani, segíteni őket ebben.

A Bright Generation honlapját ITT találod, Facebook oldalukat ITT keresd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek – fesztivállal ünnepelt a Csányi Alapítvány
A Csányi Alapítvány immár 19 éve támogatja a nehéz anyagi helyzetben lévő családok tehetséges gyermekeinek oktatását. Prioritásuk az idegennyelv-tudás és az informatikai ismeretek fejlesztése.

Link másolása

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek.

Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

„Ha ki is repültem a kertből, mindig mikor visszatértem tudtam hozni olyan magokat, amiktől szebb lett a kert, a közösség” – így foglalta össze Járay Bianka, hogy mit jelent a Csányi Alapítvány mentoráltjának lenni. Biankát 2008 óta, 10 éves korától támogatja a Csányi Alapítvány. Idén három nyelv ismeretével és két diplomával búcsúzik a programtól. Kiemelkedő teljesítményét az Életút Fesztiválon Ágoston Attila-díjjal jutalmazták.

A siker kulcsa: nyelvtudás és informatika

A munka világába történő sikeres belépéshez manapság nélkülözhetetlen a használható idegennyelv-tudás.

A Csányi Alapítványnál a nyelvi órák, az alapítványi versenyek, a táborozások, valamint a külföldi önkéntesek bevonása mind azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok ne csak nyelvvizsga bizonyítvánnyal, hanem használható nyelvtudással rendelkezzenek.

A Csányis diákok 2008 és 2023 között összesen 606 sikeres nyelvvizsgát tettek.

A nyelvtudás mellett Dr. Csányi Sándor alapító az Alapítvány létrehozásakor prioritásként határozta meg az informatikai tudás bővítését.

A mentorált fiatalok eddig 246 komplett informatikai vizsgabizonyítványt szereztek. Oktatásuk ezzel nem zárul le, további informatikai képzéseken is részt vehetnek. A digitális kultúra fejlesztése érdekében az első kísérleti év jó tapasztalatai alapján több Közösségi Házban is elindult a Maker’s Red Box projektek használata. Kaposváron immár második éve járnak a diákok a Digitális Tudásközpontba, ahol először a Szuperhősök, most pedig a Jövő városa projekt keretében ismerkednek a tudomány és a technológia újdonságaival.

Mohácson és Pécsett már a mentorok és az informatikai fejlesztők tanulták meg a kidolgozott tananyagok használatát. Mohácson a Jövő Városa, Pécsett a Global Warning projektben dolgoznak a diákok, mindenütt nagy sikert arat a program, hisz olyan készségeket fejleszt, amelyek a tanulás minden színterén kamatoztathatóak.

A gyerekek olyan eszközökkel ismerkednek meg a program során, mint a 3D nyomtató, lézervágó, megtanulják a mikrobit-ek programozását és alkalmazási területeit.

S ami a legfontosabb készség: megtanulnak közösen gondolkodni és együttműködni.

Jászberényben projektmunka keretében évek óta Lego-robot programozást is tanulnak a gyerekek, évről évre sikeresen szerepelnek az országos robotika versenyen.

Legfrissebb büszkeségük, hogy a Jász Stones csapat, vagyis a jászsági lego-programozók a FIRST LEGO League verseny 2024. évi országos döntőjében elért helyezésükkel – melynek része az innovációért járó különdíj is – kivívták a jogot, hogy Sydneyben a Macquarie Egyetemen megrendezésre kerülő Ázsiai, Csendes-óceáni Nyílt Bajnokságon induljanak 2024 nyarán.

Az Alapítvány további informatikai képzései: számítógépes grafika működik Nagybajomban, animációkészítés Kaposváron, 3D-s nyomtatás programozására van lehetőség Pécsett, professzionális Fotós Klub működik Szegeden.

A közösség ereje

Jelenleg hét Közösségi Házban – Jászberény, Nagybajom, Kaposvár, Pécs, Mohács, Szeged, Szentes - 21 tehetséggondozó csoportban több mint félezer hátrányos helyzetű diákot segít a Csányi Alapítvány az általános iskola 5. osztályától egészen az egyetem befejezéséig, vagy piacképes szakma megszerzéséig.

A támogatottak száma 2021 óta éves szinten meghaladja az 500 főt, a testvéreket és családtagokat is figyelembe véve több mint 1500 főt pártfogol folyamatosan az Alapítvány.

Az Életút Programot az idei évig 86 fiatal teljesítette sikerrel, idén további 19 fiatal búcsúzik ünnepélyesen, köztük négyen szakmai végzettséget, 15-en pedig diplomát szereztek. Mára nemcsak az Alapítvány lett nagykorú, hanem egyre több az olyan fiatal felnőtt, akik a támogatásnak köszönhetően megszerzett tudás és tapasztalat birtokában sikeresen állják meg a helyüket a nagybetűs életben. A program sikerét mutatja, hogy a végzettek közül egyre többen maradnak közel az Alapítványhoz és segítik a mostani fiatal mentoráltakat.

„Van 500 olyan barátom, akikben feltétel nélkül megbízok. Tudom, hogy ahogyan én is, ők is magas színvonalon művelik szakmájukat, munkájukat és bármikor számíthatunk egymásra” – mondta Szabó Gábor László, az Alapítvány Gyermekparlamentjének korábbi elnöke, az Alumni szervezet egyik alapítója, aki már maga is mentorál végzés előtt álló alapítványi fiatalokat.

Ezt a szellemiséget, a „Csányisok” összetartását emelte ki a kuratórium elnöke, Csányi Erika is: „Nemcsak a megszerzett tudás és a tanulás az érték, hanem a boldog gyermekkor is, mert ez vezet a sikeres, harmonikus felnőttkorhoz. Azt pedig még nagyobb öröm látni, hogy sokan igyekeznek visszaadni a közösségüknek a megszerzett tudást és tapasztalatot. Ezek a példák mutatják, hogy “Csányisnak” lenni nem a végzettségről szól, hanem egy szellemiség, ami egész életében elkíséri azokat, akik a részesei.”

A cél a legteljesebb tudás biztosítása

Az Alapítvány célja, hogy az élet lehető legtöbb területén nyújtson képzéseket a mentoráltjainak.

„A tehetség önmagában nem elegendő a sikerhez, kemény, kitartó munkára is szükség van. Az elmúlt közel két évtizedben elért eredmények alapján az Alapítvány működését alapítóként jó befektetésnek minősítem, amit visszaigazol a Nobel-díjas magyar tudós, Dr. Karikó Katalin elismerő támogatása is.” – mondta Dr. Csányi Sándor.

A fejlesztő munka támogatására 2021-ben Dr. Karikó Katalin a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom felét, 10 millió forintot juttatott a Csányi Alapítványnak. A támogatás összegét a támogató kérésének megfelelően a diákok természettudományos ismereteinek bővítésére, illetve kutatásokra fordították. A program eredményeit látva Dr. Karikó Katalin 2023-ban ismét támogatta az Alapítványt, ezúttal 10 ezer euróval.

Ennek felhasználásával ebben az évben is megrendezték a természetismereti tudást bővítő programokat, továbbá a kutatásokhoz szükséges eszközöket és anyagokat szereztek be. A támogatásból megvalósuló programokról, kutatásokról idén már a második kiadványt jelentette meg az Alapítvány.

A munka nem áll meg

2024-ben Kaposváron, Szegeden, valamint Mohácson és környékén a márciusban megtartott beválogatások alapján összesen 45 újabb kisdiák felvételére tesznek javaslatot a Kuratóriumnak az Életút Programba. Ezzel a támogatottak jelenlegi létszáma továbbra is meghaladja az 500 főt. Az ő fejlődésüket 21 főállású mentor, 54 fejlesztőtanár és 41 önkéntes, köztük 3 fő külföldi önkéntes segíti.

Link másolása
KÖVESS MINKET: