5 mennyei csokilelőhely Magyarországon
Míg 15-20 évvel ezelőtt nagyítóval kellett keresni a hazai csokoládé manufaktúrákat, ma már tobzódhatunk a jó értelemben vett, valódi kézműves csokikban, bonbonokban. Az elmúlt egy évben az alábbi öt műhely termékeit teszteltük, illetve kóstoltuk újra.
Az öt műhely közül csak egy működik Budapesten; a szándékunk az volt, hogy vidéki manufaktúrákat is bemutassunk nektek. Ti milyen magyarországi csokilelőhelyeket tennétek a listára? Melyek a kedvenceitek?
1. Százéves cukrászda, Gyula
Az alföldi kisváros sok mindenről híres, és sok látnivalót kínál - szépen beillik a sorba országszerte ismert cukrászdája, ahol 1998 óta kitűnő bonbonokat készítenek. A körülbelül 70 féle bonbon között számos egyedei, helyi kreációt találtok, amelyek a magyarországi cukrászati hagyományokat követik és hazai alapanyagok felhasználásával készülnek. Többféle alkoholos bonbont kóstolhattok, és az itthon népszerű gyümölcsöket (például a meggyet) is előszeretettel használja a CADEAU csokimanufaktúra.
A mi kedvenceink többek között a Csipkerózsika (csipkebogyó lekvár fehér csokiban), a Feketeerdő bonbon (egy pici cseresznyepálinkával készül), az Extra pisztácia, a Sprüngli és a Tokaji aszú bonbon.
Így készülnek a kézműves csokik Gyulán:
1887-ben bekövetkezett halála után Reinhardt özvegye, Kontúr Róza vezette tovább az üzletet 1900-ig, majd a cukrászat segédje, Balaskó Béla vezette 1900 és 1907 között. A Reinhardt Cukrászda hagyományait Lázár János folytatta 1907 és 1924 között, azután özvegye, Lázár Jánosné működtette 1947-ig. Lázár Jánosné segédje, Imre János vitte tovább a cukrászdát 1984-ig, ám utódja nem volt, így eladta Gyula városának. A cukrászda nevét 1952-ben változtatták Százévesre. A cukrászdát 1984-1986 között állították helyre, arra törekedve, hogy korhű hangulatot idézzenek meg a berendezéssel.
Az épület régi cukrászműhelyéből múzeumot alakítottak ki, itt láthatjátok, mivel és hogyan dolgoztak egykor a cukrászok és segédjeik.
2. Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron
Igazi csokoládékülönlegességeket készítenek, és 2015 októberében a londoni csokimustráról rangos díjakkal érkeztek haza. Sárgabarackos, pálinkával és szerecsendióval ízesített töltött csokoládéjuk aranyérmet kapott, illetve a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet nyerte el. Nem csak bonbonokat, hanem táblás csokikat is találtok a kínálatban; a mi kedvencünk a rózsás étcsokoládéjuk, a narancsos-csilis csoki és a karamellás.
A Harrerben tradicionális, családi receptek alapján készülnek a bonbonok. A tulajdonosok híres osztrák cukrászdinasztia leszármazottai, 16 éve nyitották első magyarországi cukrászdájukat. 2009-ben egészült ki kóstolóhelyként is szolgáló csokoládé manufaktúrával. Ha látni akarjátok, hogyan készülnek a csokicsodák, szánjatok egy napot Sopronra, és iktassátok be a programok közé a Harrert is.
3. Rózsavölgyi Csokoládé, Budapest
Teljesen véletlenül fedeztük fel egy séta alkalmával az V. kerületi kis üzletet. A kóstolót újabb vásárlás követte. Mitől különlegesek az itt kapható termékek? Egyrészt attól, hogy ma már nem kész csokoládéval dolgozik a manufaktúra, hanem kakaóbabból készítenek saját csokit, ez az összes termék alapja. Másrészt amiatt, mert nem használnak tartósítószereket és mesterséges ételszínezékeket; saját bevallásuk szerint a zöld színt például japán zöld tea segítségével nyerik, a honlapon pedig külön felhívják a figyelmeteket arra, hogy a vásárlást követő 3 héten belül el kell fogyasztani a csokit, mert nem áll el tovább. Macaron rajongók figyelmébe ajánljuk, hogy csokoládés macaront is készítenek...
Az üzlet és a manufaktúra lelke Csiszár Katalin, aki férjével, Zsolttal együtt gyakorlatilag fejest ugrott ebbe az egészbe. Egyikük sem cukrászdinasztia leszármazottja, Katalin eredetileg grafikus, Zsolt pedig mérnök. Évekig kísérleteztek, mire belevágtak, és mire kialakult a kínálat. A mi kedvenceink a vaníliás trüffel és a zöld tábla - ez egy különleges citromos, zöldfűszeres, zöld teás táblás csoki.
Fotó: Rizsavi Tamás
4. Artis Csokoládéműhely, Balatonfüred
Nem a gyulai CADEAU az egyetlen csokimanufaktúra, amely szívesen párosítja a magyar bort a legkitűnőbb minőségű csokoládéval. Kovács Emőke, az Artis alapítója előszeretettel nyúl hazai, sőt helyi alapanyagokhoz. Néhány éve szinte egyik napról a másikra hagyta ott a munkahelyét, hogy a Callebaut csokiakadémiáján tanulhasson. Műhelyét Balatonfüreden találjátok, a csokoládés finomságokat pedig Budapesten, Tihanyban, Veszprémben és Balatonfüreden vásárolhatjátok meg.
Kovács Emőke belga és francia csokoládé alapanyagokkal dolgozik, tartósítószert ő sem használ. Bonbonjai fűszerekkel, ehető virágokkal, aszalt gyümölcsökkel készülnek. Kedvenceink: rózsás-málnás bonbon és a pálinkás bonbonok.
Fotó: az Artis Csokoládéműhely Facebook-oldala
5. Szántó Tibor Fine Chocolate, Szigetszentmiklós
Eredetileg borral foglalkozott az alapító, Szántó Tibor, aki egy olaszországi munka során került kapcsolatba a minőségi csokoládéval még a 2000-es évek elején. Amikor hazajött, keresni kezdte itthon is a csokoládé manufaktúrákat - ám ekkor még korántsem volt olyan bőséges a kínálat, mint ma. Motoszkált benne a gondolat, hogy mi lenne, ha csokival foglalkozna. Több éves rákészülés és tanulás után 2006-ban indított vállalkozást.
Mitől különlegesek az itteni csokoládék? Sokan nem tudják például, hogy a nagyipari csokik többsége allergén emulgálószerrel, szójalecitinnel készül... A szójára egyre többen allergiásak, ám az szupermarketekbe kerülő élelmiszeripari termékek között nemigen akad olyan csoki, amiben ne lenne szója. Nos, Szántó Tibor alternatívát kínál azoknak, akik semmilyen szójaszármazékot nem fogyaszthatnak. Készít hozzáadott cukor nélkül is csokoládét. Kedvenceink ebben a manufaktúrában a vörösáfonyás drazsé, illetve az a tejcsoki, amelyben karamelllizált mandula található. A manufaktúra újdonsága pedig a fotón látható naspolyás bonbon.
Ha izgalmasnak találod az összeállítást, ajánld másoknak is!