RÓKALAND

Vízibivaly, gyöngytyúkmell és lazacpisztráng: végigettük a Viator új étlapját

Pannonhalmán jártunk, és a város nevezetességei helyett ezúttal a legmenőbb éttermüket térképeztük fel. Volt mangalicapástétom vízibivaly és egyéb nyalánkságok.


„Vidéki étteremhez képest...”

Rosszul vagyok azoktól a mondatoktól, amik így kezdődnek. Olyan érzésem van tőle, mintha a vidék sötét barlanglakókkal lenne tele, akiknek az is áldás, ha kijöhetnek a napra. Közben meg a Budapesten élők nagy része is csak mondja magát budapestinek, és egy-egy vidéki város hangulata, vendégszeretete és jelenléte több kört ráver fővárosunk legfrekventáltabb helyeire is.

Szeptember elején Veszprémben rendezték meg a 8. SVÉT-et, ahol szabályosan besokalltam a finom falatoktól. Addig kóstoltam a Stílusos Vidéki Éttermek főztjeit, amíg csak a gyomorűrtartalmam bírta, és már akkor biztos voltam benne, hogy egyik-másik gyöngyszemért útra is kelek.

A sors (meg a bencés rend) úgy akarta, hogy a Viator Apátsági Étterem és Borbár legyen a kezdet, úgyhogy fogtam fotózásban is szakavatott gasztrókalandor társamat, és két napra leugrottunk Pannonhalmára, hogy az ízlelőbimbóinkat kényeztessük.

Egyáltalán nem voltak emlékeim a környék látnivalóiról, így instagramos, facebookos értékelésekből és képekből próbáltam belőni az úti célt, több-kevesebb sikerrel. A kellemes őszi időjárásnak köszönhetően a sárguló lombrengeteg és az épületek így élőben nagyobb hatással voltak rám, mint vártam. A későromán-koragótikus stílusban épült Pannonhalmi Bencés Főapátság alá oda mertek tenni egy csupa ablak téglatestet étterem gyanánt. És ez elsülhetett volna sokféleképpen, és sírhatnánk, hogy a hagyomány, meg az örökség megcsúfolása ez a túl modern építészeti bravúr, de nem tesszük, mert marha jól mutat. Azt mondja, hogy:

„Ne haragudj, légy szíves! Tedd egy kicsit félre, amit eddig hallottál Pannonhalmáról, és készülj fel a mi 21. századi ízelítőnkre!”

patakmark

És nem ártott volna tényleg felkészülni, vagyis leginkább nem enni egy falatot sem reggelire és ebédre, mert ami ezután jött, az a nagymamámat juttatta eszembe, aki négy öklömnyi töltött káposzta után is belém akart tuszakolni egy fél tálca almás pitét.

Ok. Három előétel lecsúszik, ha kell. De hat főételt nagy általánosságban nem tolsz mellé. (Menüzáró csokitortát simán.)

Persze ezek csökkentett adagok voltak, és az étlap feltérképezése volt a célunk, de felénél a feladás gondolata azért átúszott az agyamon. Aztán csak csábított tovább és tovább a sok remek húsféle. Vegyük tehát szépen sorra a menünket, az előételekkel kezdve:

csomboros-mangalicapastetom-szarnyasmajjal-kortevel-es-ceklakremmel

Csomboros mangalicapástétom szárnyasmájjal, körtével és céklakrémmel

piritott-fokhagymas-garnela-fugevel-vizitormaval-brie-sajttal-es-chilivel

Pirított fokhagymás garnéla fügével, vízitormával, brie sajttal és chilivel

kacsamaj-vasserpenyoben-sutve

Kacsamáj vasserpenyőben sütve, karamellizált káposztával és gyömbéres almával, fügés brióssal

A garnélát hagyjuk. Valószínűleg azért van étlapon, mert az emberek igénylik az efféle „egzotikumot”, pedig sem az ősz, sem a környék nem indokolja. Vannak ennél fontosabb dolgok. Például a mangalicapástétom a céklakrémmel nyerő indítás lehet, vagy az abszolút tökéletesen elkészített, szájban lágyan elolvadó kacsamáj a karamellizált káposztával, aminek receptjéért az asztal nőtagjai felváltva visongattak.

Főételek:

lazacpisztrang-paszternakkal-vajas-pak-choi-jal

Lazacpisztráng paszternákkal, vajas pak choi-jal

gyongytyukmell-petrezselymes-burgonyapurevel

Gyöngytyúkmell petrezselymes burgonyapürével, pirított gombákkal és fekete olívás „uborkasalátával”

roze-kacsamell-zellerpurevel

Rozé kacsamell zellerpürével, kacsaszívvel és szarvasgombás salátával, szilvával

zsalyas-sertesszuz-es-borjulab-parmezanos-burgonyapurevel

Zsályás sertésszűz és borjúláb parmezános burgonyapürével és kapris lencseraguval

konfitalt-vizibivalylabszar

Konfitált vízibivalylábszár sütőtökpürével, pirított nudlival, sült gesztenye mártással

fokhagymas-vajban-sult-mangalicatarja

Fokhagymás vajban sült mangalicatarja édesburgonyával és marinált céklával

Paszternák. Azaz gyökérzöldség. Ahol én felnőttem, ott ez a szerencsétlen fehérrépaféle nem számított toplistás zöldségnek, pedig... Bírom, hogy a krumpli- és rizsa-dimenzió egyeduralma manapság visszaszorulóban van, mert így más, klassz alapanyagokat is jobban beépíthetünk a mindennapjainkba. Lazacpisztránggal például abszolút nyerő volt.

A másik kedvencem a gyöngytyúk mellé tálalt petrezselymes püré. Ez konkrétan túl lett tolva. Olyan zöld és olyan erősen fűszeres volt, amit nem vállalnának be akárhol. Itt megtették és nálam ez működött.

Később felkaptam még a fejem a lencseragura. Jól volt fogkemény! Nem úgy, mint amikor nem főztük meg eléggé és valami divatos hazugságot akarunk kreálni mellé.

A vízibivaly meg... Aki húsevő, az szerintem érti ezt. A szó hallatán is csodálatos, erős ízű, rózsaszín husikát vizionál az ember, és boldog, hogy van élet a malacon túl. Sütőtökpürével, pirított nudlival és gesztenyével ez a nagybetűs ŐSZI főétel.

Desszert:

kaves-csokoladetorta

Kávés csokoládétorta ropogós vajas piskótával és szederrel

A desszert nekem látványra a legkedvesebb elem volt, és a szeder savassága pont annyira dobta fel a tálat, hogy nem egy szimpla, édes csokiutóízzel kellett távoznom. A helyi Bencés Gyógynövény likőr is jól csúszott hozzá, pedig egy egész kimerítő borsoron voltunk túl.

A menü után még válthattunk pár szót a helyi erővel, de egy ilyen ételsor végeztével már kevés a kérdés. Ráadásul a séf, Gyurik Gábor feleslegesen nemigen szólal meg. Ő inkább főz (és jól is teszi). Azért azt megtudtuk tőle, hogy saját kedvencei vannak az évszakonként megújuló étlapon, és hogy természetesen ők is törekednek a magyar alapanyagok beszerzésére.

Az Apátsági Pincészet borai gyönyörűen illenek az egyes fogásokhoz, itt tényleg minden a saját brandet erősíti. (A Vis Vitalis névre hallgató ásványvizük éppúgy kihagyhatatlan, mint a PAUSA Apátsági Kávéház óriási és isteni franciakrémese.)

És akkor most kimondom én is: vidéki étteremhez képest a Viator magasra rakja és meg is ugorja a lécet. Simán el tudom képzelni, hogy gondolok egyet pénteken, és egy gyógynövénykertes séta, egy apátsági szájtátás és egy jó vacsora reményében máskor is leruccanok a környékre. Tegyetek egy próbát velük ti is!

Ha te is megkóstolnád a finomságokat, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: