RÓKALAND

Megvalósult gyermekkori álmunk - megnéztük, hogy készül a legújabb Milka-csoki

Bár nem a Willy Wonka-féle mesevilágra találtunk rá, a katonás rendet látva igazán megnyugtató élményekkel távoztunk.


Sosem vonzottak úgy igazán a gyárlátogatások. Még tinikoromban becsúszott pár nyári meló a margarintól a szivattyúgyárig, és hát leginkább csak a mély-depresszív ebédszünetek, a targoncások káromkodásai és az önmagadban játszható léleksimogató játékok maradtak meg.

Működik azonban két olyan gyár az országban, ahová mindig is el akartam jutni, mert úgy gondoltam, azokban biztos nem csalódhatok.

Az egyik a Milka-gyár Székesfehérváron, a másik pedig a nyíregyházi Lego-gyár. A sors úgy intézte, hogy a lehetőségemre álló évtizedek közül kiválasztott két egymást követő napot mind a két gyár meglátogatására. Ebben a cikkben a Milka, vagyis a Mondelez-gyár titkairól rántjuk le a leplet.

A gyárlátogatás apropója az új Milka Waves bemutatója volt, amit Liptai Claudia személyéhez rendeltek. Egy rövid sablon köszöntő és sajtóreggeli után, betereltek egy tárgyalóba minket, ahol megértettük, miért is kérték el a cipőméretünket az út előtt.

Az ipari sterilitást olyan komolyan veszi a cég, hogy a munkavédelmi cipő, köpeny és hajháló mellé még kesztyűt és szakáll(!) hálót is kellett húzni.

Az élményt csak fokozta, hogy a lépcsőn felfele is határozottan megkértek mindenkit, hogy mindenképp fogjuk a korlátot. De tényleg! Fontos!

_DSC1946

_DSC2015

_DSC2061

_DSC2067

_DSC2084

Amint végre kinyílt előttünk a csarnokajtó, egyből bedőlt a Willy Wonkás kép utolsó darabja is a fejemben. Bár igazából nem is tartottam tőle, hogy azok a kimondhatatlan nevű gnómok éneke fog fogadni, vagy hogy lépten-nyomon valami csokiszökőkútból orbitális nyalakodás indulna, de kár lett volna kihagyni ezt a Wonkás ziccert egy csokigyáras élménybeszámolóból.

Ezzel szemben viszont mi valóban gnómoknak lettünk öltöztetve, és igazából csokiszökőkúthoz is volt szerencsénk különböző robotkarok által prezentálva. Mondjuk egy esetleges "nyalakodás" valószínűleg az üzem egyhetes bezárását okozta volna higiéniai okok miatt, hiszen egy elkallódott fehér cérnadarab a táskámon is kisebb fajta pánikot okozott, és hárman ugrottak rá, hogy elhárítsák a veszélyt, majd hosszas tanakodás indult, ki, és hova tegye el a fehér szöszt.

Az üzemben egyébként leginkább összeszerelés zajlik, ami annyit tesz, hogy a csokit magát nem itt gyártják, hanem kamionokkal hozzák ide, majd formába öntik.

Ez elég kiábrándító infó volt, viszont, legalább a Tuc-kekszeket tényleg itt sütik. (A Mondelez-hez tartozik a Tuc, az Oreo, sőt még a Cadbury is). Ahogy haladtunk a soron, egy ponton erősen figyelmeztetve lettünk, hogy ott bizony nem fényképezhetünk, mert egy egyedi robotjuk pakolja a csokiba a Tuc-kekszeket, ami annyira saját, és annyira titkos, hogy csak na.

A szalag mentén itt-ott elszórva lehetett látni húsos ládákra emlékeztető fehér konténereket, amik a selejtet kívánták eltározni.

Ezek a selejtes dobozok szerintem minden gyerek képzeletét felülmúlják, a bennük lévő csupán szépséghibás több kilónyi csokival.

_DSC1974

_DSC1999

_DSC2049

_DSC2062

_DSC2080

Ez a Milka Waves maga, amiről az egész látogatás szólt, a helyszínen még nem igazán hozott lázba, hiszen itt a gyár meg minden, pont nem érdekelt egy újfajta termék, de a gyárlátogatás után elkészíthettük a saját kezdetleges verziónkat, és ezalatt a folyamat alatt meglehetősen sokat sikerült belőle kóstolni ahhoz, hogy meggyőzzön.

Én egy sírkövet rajzoltam egyébként a csokimra, és azokkal a bogyókkal - amik a Waves lényegét adják - ábrázoltam a földet. Más a gyereke nevét, vagy éppen virágokat ügyeskedett össze. Kinek mi...

Az egész végén egy hónapra elegendő Milka-ellátmányt kaptunk ajándékba, így otthon sikerült a Milka Waves iránti szimpátiámat komoly függőséggé alakítani. Konkrétan nem maradt egy darab se, amit ennek a cikknek a címképének lehetett volna fotózni... úgyhogy érjétek be a csomagolt példányokkal és Claudiával.

_DSC1971

_DSC2064

_DSC2090

_DSC2092

_DSC2108


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: