RÓKALAND

"Azzal is szavazol, hogy milyen ételt vásárolsz!" - Jamie Oliverrel ebédeltünk

Jamie Olivernek már két étterme is van hazánkban, de csak most látogatott meg minket személyesen. Elmeséljük, hogy milyen volt vele ebédelni.

Link másolása

Szerintem nem én vagyok az egyetlen lány, aki szerelmes volt Jamie Oliverbe. Annyira kellemes fazon volt ő már jó pár évvel ezelőtt is, hogy nem volt menekvés a sármja elő. Ráadásul nem táncolt, nem énekelt, hanem FŐZÖTT! Férfiasan, szórakoztatóan, étvágygerjesztően. Mind a szakma, mind pedig a közönség megszerette és elismerte, sikere a "meztelen szakácsos" korszak óta töretlen.

Könyvek, éttermek és tv-műsorok jöttek ki sorban a kezei közül, de a magyarok számára attól lett igazán különleges, hogy európai terjeszkedését nálunk kezdte meg.

Szóval a hájp nem alaptalan, és az újságírók pont ugyanazzal a lendülettel lökdösték egymást a sajtóebéden, mintha egytől egyig rajongók lettek volna... amúgy valószínűleg azok is.IMG_9682

IMG_9690IMG_9698

A teraszon némi frissítőt vettünk magunkhoz, majd betódultunk a budai Jamie's étterem falai közé, ahol már javában társalgott az ikon, és nemsokára köszöntött is minket a maga vendégszerető módján.

Ő az egyik leglazább és legközvetlenebb forma a gasztronómiában. Ez biztos.

Hiába volt az egész eseménynek forgatókönyve, azt lehetett érezni, hogy őszintén örül, hogy itt lehet, és tud úszni a flow-val, elegánsan kezeli a felhajtást.

Javasolta, hogy essünk túl a szelfiken már az elején, hogy utána normális emberként tudjunk beszélgetni. Lol. Mennyire igaz. A fotózkodással megtört a jég, és utána kényelmesen ebédeltünk és hallgattuk őt, és nem kaptunk szívrohamot, amikor váratlanul feltűnt az asztalok között, és arról érdeklődött, hogy milyen az ebéd.

Érkezését amúgy ügyesen igazították egy új étlap megjelenéséhez (ez hétfőn lesz mindenki számára elérhető), így nem csak ő maga, de az étele is fókuszba került.

A klasszikus bolognai mellett többek között magyar mangalicából készült főételt, friss és üde superfoodos salátát és sajttortát is kóstoltunk. Én a Jamie's-ben még nem ettem rosszat, és most sem csalódtam, de megmondom őszintén, ezúttal kevesebb figyelmet szenteltem a tányérnak, és többet a vendégnek.IMG_0487IMG_9705IMG_9695IMG_0491

Szerencsére lehetőségünk volt kérdezni is tőle, és ettől még oldottabbá vált a hangulat.

Sokat még nem látott Budapestből, de elmondása szerint lenyűgözte a város. Tervezi is, hogy hamarosan visszatér családostul.

Mesélt arról, hogy nem véletlenül képviselik őt hazánkban a Zsidaiék. Roy és ő is családi vállalkozást üzemeltetnek, nagyon hasonló elvek alapján. Éppen ezért sok kérdésben, fejlesztésben hallgat rá, úgy, ahogy ezt más országokban is teszi a helyiekre támaszkodva.

Persze Royéknak meg rá kell hallgatniuk, mert a Jamie's-hez tartozni komoly felelősség is. Szigorú szabályok vannak arra az éttermeken belül, hogy mi, miből és hogyan kerüljön a tányérra. Minél természetesebb, minél egészségesebb és minél tisztességesebb bánásmód mellett készül egy termék, annál nagyobb esélye van rá, hogy alapanyag legyen az egyik étterem asztalán.

Kérdezték arról, hogy mi volt a legutóbbi kudarca a konyhában, de ő nevetve csak egy gyerekkori esetet tudott előkaparni az emlékezetéből. Minden nap főz, minden nap recepteken dolgozik, de ma már inkább csak arra van példa, hogy ha elkészít valamit, azt jónak, de nem elég jónak találja a kóstolás közben, és az ilyen esetekben megy tovább a kísérletezés.

Megtudtuk, hogy nem volt jó tanuló, és inkább egy pubban szívta magába mindazt a kezdő löketet, ami elindította az úton, de természetesen édesapját is megemlítette az alapoknál.IMG_9708IMG_9713IMG_9722IMG_9726

Imádtam, amikor azt említette, hogy mikor elkezdte a főzőcskézést, nyíltan szembe akart menni azzal a bevált szokással, hogy a férfiak csak leheverednek a kanapéra munka után, és várják, hogy az asszony szolgálja ki őket.

A férfi feministák a legmenőbbek!

Szerinte a főzés szórakoztató és sosem unalmas, és az étel sokkal többről szól, mint hogy jóllakjunk vele.

Hangsúlyozta, hogy minden fogással amit készítesz, minden alapanyaggal, amit hozzá vásárolsz, szavazol. Szavazol arra az állattartási körülményre, szavazol arra a minőségre, szavazol a jövődre. Ezért is gondolja úgy, hogy a gyorskajákkal csak a baj van, és hogy az igazán jó étel boldoggá tesz.

Azt hiszem, hogy én még mindig szerelmes vagyok...

 

Ha nem is csípitek el a környéken szaladgálva Jamie-t, azért csak kóstoljátok meg az új étlap fogásait a Várban. (És csak zárójelben jegyzem meg, hogy nemsokára a házhoz szállítás is elérhető lesz a gozsdus pizzériából!)

Jamie's Italian Budapest

Jamie's Pizzeria BudapestIMG_9735

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk