RÓKALAND

El Asador de Pata Negra: Szopós kecske és vasalt kagyló

Megnyílt a prémium húsimádók temploma, ahol olyan húsokkal találkozhatsz, amiket máshol tényleg nem ehetsz az országban.


A spanyol gasztronómia kezd bealázkodni országunkba, és a különböző tapas bárok ráadásul bőven túlmutatnak már a paellán meg a bravas krumplin. Nagy úttörője ezeknek a Pata Negra, ami már évek óta a legszínvonalasabb spanyol közös étkezés stilót hozza a fővárosba. Legújabb gyermekük az Asador, ahol a közösségi "mindent egyszerre az asztalra" kajálás maradt, viszont a fókuszba a legdurvább húsok kerültek.

Az étterem szíve a Barcelonából hozott fatüzelésű kemence, ami úgy néz ki, mint egy NASA által fejlesztett krematórium, de a szerethető stílusban. Olyan íze lesz mindennek, ami benne sült, mintha az alufóliába csavart husira gyújtanánk a Bakonyt. Az ételek is szinte maximálisan a kemencétől függnek, itt nincs sok laca-faca a köretekkel: hús--->kemence--->eszed.

DSC_4107

Vilmos és Szilveszter - a tulajok - rommá ették magukat keresztül-kasul Spanyolországban, ilyen jött a nagy Patázás, és ezúttal szintet akartak lépni. Az Asador lényege, hogy a legjobb, de tényleg csakis a legdurvább húsokat szerezzék be Spanyolból, és azt csak épp annyira kezelni, hogy ne terelje el a figyelmünket a lényegről: a minőségi húsról.

re

A figyelemfelkeltőbb elemek az étlapon a tejes állatkák sora, amiket garantáltan nem lehet itthon más éttermekben ilyesformában, vagy egyáltalán bárhogyan is megkapni. Egészben sült szopós kecskegida-lapockával még nem találkoztam például a Frici papában. Van itt tejes malac, tejes bárány is, kinek milyen tejes állatra fáj a foga, ugye. Mielőtt elképzelnénk a pici, cuki pofijukat magunk előtt, érdemes megkóstolni egy olyan állat húsát, ami még sosem evett semmit anyatejen kívül. Eddig a húsevők mátrixában éltünk. Kisállatok közül frenetikusat ütött a bébi Bresse-i csirke is, amiről sokat hallhattunk az idei Bocuse d'Or kapcsán (ez volt a szárnyas tétel), azonban a bébi verziójába még sehol nem sikerült belefutnom.

És mitől lesz sokkal über-királyabb, mint a mezei depis csirke?

A faszén és a felhőtlen bresse-i gyermekkor együtt olyan szaftos húst generál, hogy még a melléből is facsarni lehet a zölddiós aromákat. Ráadásul 3500 HUF-ért a 600 gramm hús egyáltalán nem is para.

DSC_4117DSC_4150

Tengeri fronton is erős felhozatallal találkoztunk. Vargányás bulgurral töltött tintahallal kezdtünk,ami talán a legkomplexebb ételük, a tonnás húsokhoz képest inkább köretnek fogom fel, de nagyon kellemes fogás. A tintahalat könnyű elcseszni - ezt kábé mindenki tudja -, de a nem elcseszettek közül is inkább a harapható gumi síkon felejtik szegény tintahalat. Az Asadoros verzió vajpuha, és a vargányás bulgurral megáldva nagyon jól kijönnek egymással.

DSC_4088

 

A másik veszélyes cucc a galíciai zamburina kagyló, ami szexi sóágyon érkezik. Mind az elkészítése, mind a minősége vagány. Ahogy asztal közepére kerül a többi kajával együtt, indul a harc az elkapkodásáért. Minél több kagylót zsákmányolsz, annál királyabbnak érzed magad. Jön egy tál feketekagylesz is, ami még tengervizet szorongat magában - mivel ebben tisztítják -, így abban is fő meg. Zoral.

DSC_4094DSC_4082

Ha ibériai sertésnyakat rendelünk, ne lepődjünk meg, ha félig átsütve érkezik ki. Ez az egyetlen sertésfajta a világon, amit lehet így is fogyasztani. Az entrecot-nál pedig sértés lenne nem rare-ben kikérni a hipermagas minőségű érlelt hátszínt.

DSC_4125DSC_4148_1

Egy éve, amikor elmentem az éppen építés alatt lévő üzlet előtt, és naponta kétszer nyeltem a kiáramló törmeléket, nem gondoltam volna, hogy egy év múlva babakecske válláról szopogatom majd le itt az isteni húst. Kellemesen nagy, durván spanyol hangulatot árasztó enteriőr, spanyol borok, és kifejezetten nagyobb társaságokra kitalált étlap. Hiába morálisan ingoványos terep manapság ez a kisállatevés-dolog, én nem hagynám ki. Ha egy haverom megkérdezné hová menjen a haverjaival kajálni, az Asadort ajánlanám, és meghívatnám magamat is.

El Asador de Pata Negra

Paulay Ede utca 39.

Honlap


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: