Egy hely, ahol hercegnőként reggelizhetsz - Á la Maison
Nálunk az egyik legszentebb fogalom a reggeli. Egy évvel ezelőtt folyamatosan arról beszéltünk, azt vártuk, hogy mikor ülhetjük meg a „szuperreggelinket”. Tudjátok, amikor kint van az asztalon a szalámi, a tojás meg a gofri is, és teázol, kávézol, gyümölcslevezel egyszerre.
Csak a szuperreggelit marha nehéz otthon összehozni, mert elég sok minden kell hozzá, és lehetőleg frissen. Meg minimum egy órával előbb neki is kell állni, amihez meg korán kéne kelni, hogy ne ebéd legyen belőle. Leírni is fáj. Szóval maradjunk annyiban, hogy ez, amire mi vágyunk, inkább valamiféle brunch, és jobb ha más rakja elénk, mint ha mi szenvedünk vele.

Ha egy évvel ezelőtt már létezett volna az Á la Maison, talán megoldja minden gondunkat. Csak fogtuk volna magunkat, átsétáltunk volna a Bazilikához, és lett volna édes-sós varázslat meló nélkül.
Na majd mostantól lesz! Ráadásul ha nem reggel ébredünk, hanem délben vagy délután, akkor is! Mert Á la Maison-ék, bár éppen az ebédmenüjük megreformálását és a vacsora bevezetését tervezik, ezidáig (és reméljük ez után is) az egész napos reggelik mellett tették le voksukat. Bundás kenyérrel nevetni ki a vacsora szentségét? Legjobb!

De térjünk is át arra, hogy miért fogunk ténylegesen visszatérő vendéggé válni, és miért nem fogunk továbbra sem saját gofrit sütni kiskötényben a kislakásban.
Belépsz és már imádod. Hercegnős az ügy. Erre használhatnánk a Provence, franciás meg vintage kifejezéseket is, mert ténylegesen onnan ihletődött az üzlet, de bennem megkérdőjelezhetetlenül a hercegnő sikított fel, amikor beléptünk.


Szerencsére azért az enteriőr azon a határon mozog, hogy Peti sem fordult ki az ajtón, és szerintem még apámat is be tudnám vonszolni, ha megígérem, hogy tényleg jó a tojás (Tényleg jó!). Amikor ilyen cukiasztal, cukiszék meg cukikülönterembe botlik az ember, szaporán kezd imádkozni, hogy az ételek és italok is csinosak legyen. Ez is bejött! Csak a limonádéról lőttem harminc fotót, három különböző szögből.
Az étlap hatalmas, főleg ha úgy nézzük, hogy a rajta szereplő dolgok túlnyomó részt csak a reggeli tematikáját járják körbe.
A tojás összes formája mellett vannak lecsók, franci szendvicsek, waffelek, burgerek, saláták, amerikai palacsinták, de inkább fel sem sorolom az összeset.
A fogások bővebb boncolgatása alól meg ezennel ki is vonom magam, mert engem teljesen őszintén a tálalással megvettek kilóra, és boldog óvodásként lapátoltam be mindent, válogatás nélkül.


Szakértse meg a témát Peti:
Először is itt van ez a benedict dolog. Budapesten most kezd bealázkodni a köztudatba, nyugatabbra már évtizedek óta reflektorfényben szerepel minden reggeli étlapon. A legenda szerint egy amerikai tőzsdeügynök rendelt először buggyantott tojást, pirítóst, sült szalonnával és hollandi mártással, hogy elűzze azt a csúnya másnaposságát. Olyannyira bejött az étterem tulajának ez a kombó, hogy állandósította az étlapon.
Az Á la Maison-ben egy hadseregnyi benedict verzió választható, ennyi félét én még SOHA az életemben nem láttam sehol, és egyébként az egész reggeli étlap tényleg felér egy lájtos mesekönyvvel, olyan jó olvasni és olyan sok mindent tartalmaz, ráadásul mindig jó a vége.
Na, de vissza a tojásokhoz: bacon benedict, pink pomodoro benedict, gombás benedict, libamáj benedict, crevette benedict és még sorolhatnám.
Az avokádós verzió és a bagel benedict mellett döntöttünk és nagyon jól, mert az avokádós besamel mártás van olyan jó, mint a szex. Ultrakrémesen, az avokádó homogén ízével térdel le a kibuggyanó tojássárgája elé, és kéri meg a kezét. Egybeolvadásuk pillanatában valahol születik egy unikornis.


A Spinach madame egy olyan szendó, ami spenótos besamellal lett besütve, dijoni mustárral a tetején. Valahol az összes létező reggeli forma bele lett varázsolva. Egy isteni kiwis smoothie-val házasítva nehéz találni bármi jobbat és zöldebbet napindítónak.
Ami kicsit elüt a reggeli vonaltól, az a Pink burgerük. Egy jópofa burger ez rommá töltve minden földi jóval, és figyeld: rózsaszín buciban! Hercegnő lvl2000! Ez azonban csak az első harapás után derül ki, ugyanis kívülről elég félénken, barnásan fest.
Édes szekció: felejtsd el, amit eddig a palacsintáról tudtál. Matcha zöld teás amerikai palacsinta juharsziruppal és fügével. Egy liter nyálat lenyeltem, amikor felolvastam. A puha, már-már piskóta szerű tésztához izgalmas íz párosul a zöld teás cuccal. A tányéron még egy csomó kis mütyürt találni a zöld tea habtól a csokiforgácsokig. A nutellás verzió is büntet, mogyoróvajjal párosítva a nutella übermogyorós, édes-sós koalíciót alkot. Ez is lenne a jelem az oviban, nagyon működik.


Nagy hirtelenjében a fenti ételek fele is már megtöltött kettőnket, mint kezdő nagymama a káposztát. Megállapítottuk, hogy bármikor elreggelizgetnénk itt, főleg egy pezsgős reggelit adnák be legközelebb, amire van is lehetőség. Vagy ha olyanod van, akár egy angol reggelit, szerdánként meg amerikait. Ezernyi opció közül választhatsz.
No és mi van a lovettával? Többnyire egy-egy fogás 1500-2000ft körül mozog, tehát nem kell agyérgörcsöt kapni a számlaátvételkor, hogy a gyerek nem tanulhat tovább. Ehhez képest az enteriőr meg simán elhiteti minden betérővel, hogy hercegnők\hercegek vagyunk a magunk kis lakossági, reggelizgetős módján. Megszerettük az Á-la-Maisont, frankón.