RÓKALAND

Egy hely, ahol hercegnőként reggelizhetsz - Á la Maison

Az Á la Maison maga a reggelimennyország, ahol bacon benedictek járnak táncot nutellás amerikai palacsintákkal.


Nálunk az egyik legszentebb fogalom a reggeli. Egy évvel ezelőtt folyamatosan arról beszéltünk, azt vártuk, hogy mikor ülhetjük meg a „szuperreggelinket”. Tudjátok, amikor kint van az asztalon a szalámi, a tojás meg a gofri is, és teázol, kávézol, gyümölcslevezel egyszerre.

Csak a szuperreggelit marha nehéz otthon összehozni, mert elég sok minden kell hozzá, és lehetőleg frissen. Meg minimum egy órával előbb neki is kell állni, amihez meg korán kéne kelni, hogy ne ebéd legyen belőle. Leírni is fáj. Szóval maradjunk annyiban, hogy ez, amire mi vágyunk, inkább valamiféle brunch, és jobb ha más rakja elénk, mint ha mi szenvedünk vele.

dsc_7087

Ha egy évvel ezelőtt már létezett volna az Á la Maison, talán megoldja minden gondunkat. Csak fogtuk volna magunkat, átsétáltunk volna a Bazilikához, és lett volna édes-sós varázslat meló nélkül.

Na majd mostantól lesz! Ráadásul ha nem reggel ébredünk, hanem délben vagy délután, akkor is! Mert Á la Maison-ék, bár éppen az ebédmenüjük megreformálását és a vacsora bevezetését tervezik, ezidáig (és reméljük ez után is) az egész napos reggelik mellett tették le voksukat. Bundás kenyérrel nevetni ki a vacsora szentségét? Legjobb!

dsc_7194

De térjünk is át arra, hogy miért fogunk ténylegesen visszatérő vendéggé válni, és miért nem fogunk továbbra sem saját gofrit sütni kiskötényben a kislakásban.

Belépsz és már imádod. Hercegnős az ügy. Erre használhatnánk a Provence, franciás meg vintage kifejezéseket is, mert ténylegesen onnan ihletődött az üzlet, de bennem megkérdőjelezhetetlenül a hercegnő sikított fel, amikor beléptünk.

dsc_7095dsc_7098

Szerencsére azért az enteriőr azon a határon mozog, hogy Peti sem fordult ki az ajtón, és szerintem még apámat is be tudnám vonszolni, ha megígérem, hogy tényleg jó a tojás (Tényleg jó!). Amikor ilyen cukiasztal, cukiszék meg cukikülönterembe botlik az ember, szaporán kezd imádkozni, hogy az ételek és italok is csinosak legyen. Ez is bejött! Csak a limonádéról lőttem harminc fotót, három különböző szögből.

Az étlap hatalmas, főleg ha úgy nézzük, hogy a rajta szereplő dolgok túlnyomó részt csak a reggeli tematikáját járják körbe.

A tojás összes formája mellett vannak lecsók, franci szendvicsek, waffelek, burgerek, saláták, amerikai palacsinták, de inkább fel sem sorolom az összeset.

A fogások bővebb boncolgatása alól meg ezennel ki is vonom magam, mert engem teljesen őszintén a tálalással megvettek kilóra, és boldog óvodásként lapátoltam be mindent, válogatás nélkül.

dsc_7116dsc_7157

Szakértse meg a témát Peti:

Először is itt van ez a benedict dolog. Budapesten most kezd bealázkodni a köztudatba, nyugatabbra már évtizedek óta reflektorfényben szerepel minden reggeli étlapon. A legenda szerint egy amerikai tőzsdeügynök rendelt először buggyantott tojást, pirítóst, sült szalonnával és hollandi mártással, hogy elűzze azt a csúnya másnaposságát. Olyannyira bejött az étterem tulajának ez a kombó, hogy állandósította az étlapon.

Az Á la Maison-ben egy hadseregnyi benedict verzió választható, ennyi félét én még SOHA az életemben nem láttam sehol, és egyébként az egész reggeli étlap tényleg felér egy lájtos mesekönyvvel, olyan jó olvasni és olyan sok mindent tartalmaz, ráadásul mindig jó a vége.

Na, de vissza a tojásokhoz: bacon benedict, pink pomodoro benedict, gombás benedict, libamáj benedict, crevette benedict és még sorolhatnám.

Az avokádós verzió és a bagel benedict mellett döntöttünk és nagyon jól, mert az avokádós besamel mártás van olyan jó, mint a szex. Ultrakrémesen, az avokádó homogén ízével térdel le a kibuggyanó tojássárgája elé, és kéri meg a kezét. Egybeolvadásuk pillanatában valahol születik egy unikornis.

dsc_7211eatwithme_1

A Spinach madame egy olyan szendó, ami spenótos besamellal lett besütve, dijoni mustárral a tetején. Valahol az összes létező reggeli forma bele lett varázsolva. Egy isteni kiwis smoothie-val házasítva nehéz találni bármi jobbat és zöldebbet napindítónak.

Ami kicsit elüt a reggeli vonaltól, az a Pink burgerük. Egy jópofa burger ez rommá töltve minden földi jóval, és figyeld: rózsaszín buciban! Hercegnő lvl2000! Ez azonban csak az első harapás után derül ki, ugyanis kívülről elég félénken, barnásan fest.

Édes szekció: felejtsd el, amit eddig a palacsintáról tudtál. Matcha zöld teás amerikai palacsinta juharsziruppal és fügével. Egy liter nyálat lenyeltem, amikor felolvastam. A puha, már-már piskóta szerű tésztához izgalmas íz párosul a zöld teás cuccal. A tányéron még egy csomó kis mütyürt találni a zöld tea habtól a csokiforgácsokig. A nutellás verzió is büntet, mogyoróvajjal párosítva a nutella übermogyorós, édes-sós koalíciót alkot. Ez is lenne a jelem az oviban, nagyon működik.

dsc_7202eatwithme_2

Nagy hirtelenjében a fenti ételek fele is már megtöltött kettőnket, mint kezdő nagymama a káposztát. Megállapítottuk, hogy bármikor elreggelizgetnénk itt, főleg egy pezsgős reggelit adnák be legközelebb, amire van is lehetőség. Vagy ha olyanod van, akár egy angol reggelit, szerdánként meg amerikait. Ezernyi opció közül választhatsz.

No és mi van a lovettával? Többnyire egy-egy fogás 1500-2000ft körül mozog, tehát nem kell agyérgörcsöt kapni a számlaátvételkor, hogy a gyerek nem tanulhat tovább. Ehhez képest az enteriőr meg simán elhiteti minden betérővel, hogy hercegnők\hercegek vagyunk a magunk kis lakossági, reggelizgetős módján. Megszerettük az Á-la-Maisont, frankón.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: