hirdetés

RÓKALAND

A vegán pizza szintlépése - a GreenGorillában jártunk

A Dohány utca 88. alatt egy picike, beülős pizzéria található, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. november 30.


Link másolása

hirdetés

Pár évvel ezelőtt a Vegazzi nevű pop-up formáció árult először vegán pizzát Budapesten, és baromi jól is csinálták, megmutatták, hogy a pizza hús nélkül is lehet isteni. A vegán sajtok terén azonban akkoriban még nem igen volt nagy választék, sőt nagyon világszerte sem, legalábbis elérhető áron. A vegazzi azóta eltűnt, és évekig nem is volt senki, aki a nyomdokaiba lépett volna. Idén azonban változott ez a helyzet - és két másik mellett - a GreenGorilla is vegán pizza készítésbe vágta a fejszéjét.

Durván egy évtizeddel ezelőtt kezdett nagyjából kibontakozni Magyarországon is a vegán étkezés kultúrája. Akkoriban még én is csak barátkoztam a szóval, és furán ízlelgettem a szocreál étrenden táplált agyammal, hogy ez mégis hogyan kivitelezhető. Ahogy fejlődött itthon is a vegán kultúra, és sorra jelentek meg a jobbnál jobb vegán éttermek tisztává vált előttem, hogy itt szó sincs arról, hogy füvet kéne legelni.

Ennek ellenére sokan még a mai napig így vélekednek, és a vegánokban csak a szélsőséges cikkekben látott hentesüzlet felgyújtó fanatikusokat látják, akik rá akarják erőltetni az akaratukat másokra, és elvből undorodnak a ténytől, hogy valami húsmenteset egyenek, miközben boldogan falják otthon a krumplis tésztát, mert azt belénevelték. A krumplis tészta esete pontosan rávilágít arra, hogy mennyire nagy úr a megszokás, amivel nem is lenne nagy baj, ha az egy egészséges és fenntartható étrendhez kötődne, de az elmúlt 80 év húsfogyasztása sehol sem volt normális, és egészséges, a régi paraszti mértéktartás pedig, az antibiotikumos parizer és az olcsó műanyag szalámik világában már teljesen eltűnt, még a kevésbé tehetősebbek életéből is.

Ezen sorokat csak azért írtam le, mert rengetegen fognak fintorogni a címben lévő vegán szó láttán, ez nekik szólt, egy mértékletes húsevőtől.

A Dohány utca 88. alatti GreenGorilla egy picike beülős pizzéria, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.

hirdetés
Az ötlet Bíró Attila és felesége fejéből pattant ki, akik a gyes után szerettek volna új életet kezdeni, és megvalósítani az álmaikat, kilépni az alkalmazotti mókuskerékből.

Állatjogi szempontok miatt lettek vegánok, így nemcsak az élelmiszerek terén, de még a mosogatószer és a csomagoló anyag ügyében is a növényi utat követik. Az ügyvezetővel Nórival, egy cukrász OKJ képzésen találkozott Attila, és egyből kialakult a kölcsönös szimpátia közöttük. Végig együtt dolgoztak a gyakorlati képzéseken, majd ezután jött az ötlet, hogy Budapesten nyissanak közösen egy vegán vendéglátással foglalkozó helyet.

Több mint egy év után, hosszas keresgélést követően állt össze a kép, és megnyitott a GreenGorilla, logójában a csak növényi étrendet folytató főemlőssel.

Úgy voltak vele, hogy a pizzát szeretik, és a COVID miatt olyan terméket kerestek, amiből annyit készítenek, ahány vásárló van, így nem keletkezne "szemét" ha felültervezik a napi fogyást. A kettő dolog így egybevágott, és meg is született a vegán pizzéria ötlete. A pizza szakácsukkal óriási szerencséjük volt, ugyanis a hirdetésükre jelentkezett Giuseppe, aki Milánóban szerezte pizzaiolo diplomáját.

Giuseppe vegetáriánus és nem szeretett volna hústermékekkel dolgozni, valamint fontos volt neki, hogy az étterem hamarabb zárjon, mint a szokásos egységek, hogy időben hazaérjen az idős, beteg kutyájához.

Az étlapon megtalálhatóak a húsos feltétekre hasonlítani vágyó felszereltségű pizzák, valamint a “zöldebb” verziók is.

Én az előbbieket preferálom sőt, egyszerűen imádom ezt a játékot az állati eredetű elemekre való hasonlítással.

Van vegán son-go-kujuk és vegán baconös pizzájuk is.

Ennél nyilván erős lenne a szójabaconre azt mondani, hogy megtévesztésig hasonlít az igazira, de ettől még elképesztően jól működnek együtt az ízek, és a textúrák.

A kedvencem a mexikói jellegű pizza volt, jalapenoval, kaliforniai paprikával és a gabonakolbásszal, ami ízében és majdhogynem állagában is hozza a füstölt kolbászt.

Ami azért is tetszett kifejezetten, mert a kolbász ízét imádom, de elég kolbásztöltést láttam ahhoz, hogy ne gondoljak jó szívvel arra, ami belekerül.

A signature pizzájuk a GreenGorilla pizza, ami egy totál zöld darab, pestóval, cukkinivel, articsókával és rukkolával rommá pakolva érkezik.

Egy másik érdekes tétel a nemhalas pizza, ami úgy hozza a hal ízét az algával, ahogy a hal is, hiszen nem az algának van hal íze, hanem a halnak alga.

A tészta egy klasszikus olasz vékony tészta, amiben azért van egy kis lágy kraft a széleiben, ezt gluténmentesen is el tudják készíteni.

A kardinális pont pedig a vegán pizza témában nyilván a sajt, ami nélkül nem pizza a pizza, és az mindig is egy mumus volt vegán körökben. Szerencsére manapság itthon is készülnek már jó növényi sajtok, Gorilláék Hárskúti Attila pizzafeltétjét használják, ami a legközelebb van a mozzarella életérzéshez tej nélkül, és hibátlanul helyt áll a pizza tetején.

A pizzákon túl találunk még náluk Quesadilla-kat is, valamint Nóri időnként készít mindenféle vegán süteményeket is. Ottjártamkor éppen bejglit.

A GreenGorilla családias légkörét,és a rengeteg irányba szétáradó jóakaratát tanítani kellene, és még erre jönnek az isteni pizzáik, amik vegánoknak és a húsevőknek is egyaránt több, mint kielégítő lehet. Megtalálhatóak az összes nagy kiszállítós oldalon, de én szívből ajánlom, hogy látogassatok el személyesen, és üljetek le az ultrazöld gorilla logó alá, lessétek, ahogy Giuseppe összerakja a pizzátokat, érezzétek azokat illatokat, és utána igyatok egy jó kávét. Garantáltan imádni fogjátok!

Cím: Dohány utca 88.

Bővebben: https://www.facebook.com/GreenGorillaPizzeria

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND
Így néz ki belülről a megújult Gundel – kipróbáltuk az új étlapot is
Az elmúlt több mint 125 évben a étterem híre az egész Földet bejárta, most pedig megújulva várja vendégeit.

Link másolása

hirdetés

2021 májusában elindult egy folyamat, melynek végén az Eventrend Group jóvoltából ma megújult belső térrel és átgondolt konyhával újranyitott a Gundel. Mi múlt héten körbejártuk az éttermet, megkóstoltuk az új étlapot, és be is számolunk nektek friss élményeinkről. De hogy értsük, miért ilyen fontos, és különleges pillanat ez, kicsit a múltat is érdemes felidéznünk.

A Gundel fogalom. Minden magyar ismeri, és a legtöbben konkrét emlékeket is kötünk a névhez. A régi étteremhez, a palacsintához, és megannyi olyan dologhoz, amiről talán nem is tudjuk, de hozzá kapcsolódik.

A Gundel 1894-ben nyílt meg, és 1910 óta viseli Gundel Károly nevét, aki nagyszerű vezető volt, és a mai magyar konyha alapjait tette le.

Gundel Károly hagyatéka

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét.

hirdetés

A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak. Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk.

Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is.

A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves vagy a Gundel-palacsinta.

Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundeldi- nasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.

Gundel öröksége tehát óriási, és fontos, hogy méltóképpen vigyék és ápolják tovább. Elnézve ez étterem belső tereit, jelenleg jó kezekben van:

A felújításnál különös figyelmet fordítottak arra, hogy a hely megőrizze múltbéli eleganciáját, de közben a modern részletek frissességet is adjanak neki.

Továbbá fontos volt, hogy több funkciót is ellásson a létesítmény, így három nagyobb részre bontották: kávézóra, étteremre és kertre. Az étterem és a kávézó egy nagy térben található, de mégis más életérzés.

A kávézó az a rész, ahova bármikor be lehet ülni, csak egy reggelire, teára, esetleg munkamegbeszélésre.

Itt egész napos nyüzsgés, és többféle hangulat várható, ahogy haladunk előre a napban.

Az étterem a terem hátsó részében helyezkedik el, és csak a vacsora idejére nyit meg. Itt már szőnyeg van a talpunk alatt, és terítő az asztalunkon.

Zsolnay porcelán, ezüst evőeszköz, elegánsabb tér és hangulat. Az étlapok között lesznek átfedések, de az éttermi részen nyilván többet kell fizetni egy komótos vacsoráért. 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni. A 3 fogás 12.300 forint, a 4 fogás 14.400 forintba kerül.

(A kertet egyelőre nem vehettük szemügyre, mert csak tavasszal nyit majd ki megújult formában.)

A Gundel mindenkinek élmény lesz, aki csak betér, hiszen nem csak az enteriőr repít vissza egy kifinomultabb korba. Erre több különlegességgel is rásegítenek:

A kávéház közepén például egy "kisasszonykocsi" áll, ahol a Gundel saját, női zenészekből álló zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces blokkokban. A kávéházi színpadon pedig egy mahagóni Petrof zongora is helyet kapott, ami szintén szolgáltat majd zenei aláfestést.
Ezen kívül minden beltéri asztalt egy-egy híres Gundel vendégről, vagy Gundel örökösről neveztek el, azok közül, akik az elmúlt 100 évben meglátogatták a Gundelt. Így kapott asztalt II. Erzsébet, AntonioBanderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán vagy Arnold Schwarzenegger is.

De térjünk rá az ételekre, amitől igazán Gundel a Gundel.

A Gundel a hagyományokra építi az ételeket, aminek központi eleme az általuk elnevezett Nemzeti11. Az a tizenegy ikonikus fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.

A Nemzeti11. elemei: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Man- galica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A Nemzeti11 mellett természetesen sok más is található az étlapon. Reggeli ételek, egytálételek, saláták, kávék, teák, alkoholos italok.

A Gundel séfje Moldován Viktorra, aki Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát. Munkáját Wolf András az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti.

Ők együtt egy olyan étlapot alkottak meg, ahol nincsenek újragondolva és kitekerve a klasszikus fogások, de pont annyi frissesség van bennük, amit a 21. század étterembe járó embere megkövetel.

Mi ezeket a finomságokat kóstoltuk meg:

Grillezett libamáj, sült szilvakrémmel és füstölt dióval (3900 ft)

Tokaji Aszús libamájpástétom mákos barcheszal (3900 ft)

Gulyásleves házi csipetkével (2400 ft)

Palócleves bárányhúsból (2400 ft)

Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával 4500 FT

Borjú bécsi, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal (5400 ft)

Az eredeti Gundel palacsinta (2400 ft)

Képviselőfánk karamellizált dióval (2100 ft)

Az ételek ízletesek és kiadósak. Méltóak az elődökhöz. Aki hamisítatlan, magyar ízekre vágyik, nem fog csalódni.

Szerencsére a gondos alapanyag választásnak köszönhetően nem csak lisztből és cukorból állnak, hanem rengeteg autentikus fűszer, gyümölcs és zöldség is frissíti a falatokat.

A palócleves talán az egyik legizgalmasabb fogás, mert sokkal gazdagabb az íze, mint ahogy azt megszokhattuk, és a rengeteg fűszer igazán jól áll neki. Ez az étel határozottan jobbá vált, mint a hagyományos, elődje.

Bár a főételek nem mondhatóak kifejezetten olcsónak, a kávéházban reggelit, vagy egy klasszikus Gundel desszertet már 2000 Ft- tól találunk az étlapon.

Így a Gundel élményre valóban bárki benevezhet!

Cím: Budapest, 1146, Gundel Károly út 4.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND
Ha hiányzik a grillezett étel és a füst íze a szádból – kipróbáltuk az UMO-t
Ilyen még nem volt Budapesten: egy étterem, ahol a füst a főszereplő, és ahol a salátához is koktélt kínálnak.

Link másolása

hirdetés

Szerencsére egyre több ember indul útnak azért vacsorázni, hogy különleges, izgalmas élményben legyen része. Hogy a jól megszokott rántott hús és paprikás helyett valami olyan varázslatot kapjon, amire hosszú ideig emlékezhet majd. És bár erre nagyszerű megoldás a fine dining, van, aki ódzkodik az apró falatokat felvonultató vacsoráktól, vagy az árakat találja magasnak egy ilyen helyen. Nekik (is) jó hír a Budán nemrég megnyílt UMO, ami elérhető és mégis egyedi élményt kínál.

Az étterem neve, azaz a (h)umo füstöt jelent, és ez nem egy random, hangzatos szó. Az ételeket és az italokat is a füst és a füstösség köti össze, azaz a faszenes grill.

A hely mögött az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero áll. A koncepció pedig annyira egyedi, hogy ilyennel Budapesten még biztosan nem találkozott senki.

A fogásokat ugyanis, amik a világ minden tájáról ihletődtek, a füstösségen kívül a koktélkínálat is összeköti. Az itallap megálmodója pedig Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa.

És akkor innentől kezdve, aki egy kicsit is jártas a magyar gasztronómiában, az izgalomba jön.
Füst és koktél

A füst és a grill egy remek alap. A húsokat és a zöldségeket is egy új szintre emeli, és elég csak egy tőzeges whiskyre gondolnunk, hogy értsük, a jó italoknál is könnyedén megjelenhet. De az igazi varázslat az, hogy hogyan hozzuk őket össze.

A legtöbb étteremben borsort ajánlanak egy vacsorához, de az UMO Restaurant étlapján található fogásokhoz koktélokat kínálnak.

hirdetés

Még egy leveshez és egy salátához is tartozik hozzá igazított koktél, ami elsőre talán furcsán hangozhat, és összekóstolni is szürreális élmény, de működik!

Olyannyira működik, hogy nekem két kedvenc párosításom lett, és ezek pont egy leves és egy saláta koktéllal.

Étel: Cantonese Duck Soup - Kacsaleves a kantoni régióból, fermentált gombával és házi tésztával

Koktél: Avenue 26 - Igazi herbál jegyeket felvonultató, harmonikusan fűszeres kreáció, Unicum Riservával, Pedro Ximenez sherryvel és Aperollal.

A leves sóssága, és a koktél édessége fantasztikusan harmonizált egymással!

Étel: Nihon Teien Salad - Különös gondossággal összeválogatott 15 féle mikrolevél  UMO ponzu öntettel

Koktél: Valentina - Barackos, virágos aromákkal finomított gin alapú koktél, tőzegáfonyával lazítva.

Az öntet a salátán brutális ízeket hoz elő, és a gines koktél tökéletesen illik hozzá. Olyan, mint a nyári este íze. Egy téli napon különösen csábító.

Húsos fogásokból is kóstoltunk párat, és a faszenes grill itt különösen jó szolgálatot tesz.

Oh! Padrons - Grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vaj emulzió és padron paprika

Ceviche Mixto - Friss marinált hal és “tigristej”, citromos perui szószban, fűszerek, koriander a perui partszakaszról

Bombay Duck - Grillezett kacsamell, korma curry szósz és tabulé

Természetesen ezekhez az ételekhez is kérhető koktél. És tényleg mindegyik más szín- és ízvilágban pompázik.

Nem csak a hús működik

A füstről sokaknak csak a nagy húsok ugranak be, de minket az is érdekelt, hogy mit lehet kihozni egy húsmentes fogásból. Szerencsére talán az egyik legizgalmasabb eleme az étlapnak pontosan ilyen, ráadásul nem csak húsmentes, hanem vegán is:

Íme egy brutális étel. Az ízek, és a textúrák is. Ha egyet kéne választani az étlapról, én ezért mennék vissza!

Gaudi Cauliflower - Karfiol steak, katalán romesco szósz, póréhagyma

Az árak és a minőség

A hely nem olcsó, de kompromisszumot nem kötnek a minőség tekintetében, és így nem is tud az lenni. Izgalmas fűszerek, különleges alapanyagok és kreatív műhelymunka, ennek megvan az ára, de azért nem kell egy top étterem degusztációs menüjéhez sem hasonlítani.

Ráadásul van egy "jóáras" megoldás is náluk, ami az ebéd menü. Na nem a menzás fajta! Az ételeket a vacsorás étlap kínálatából emelték ki, de ilyenkor jóval barátibb áron adják.

2 fogás 4.900 Ft, 3 fogás 5.900 Ft. És elérhető hétfőtől péntekig 12:00-tól 15:00-ig.

Az étkezés végén pedig egyedi kávéval is várnak titeket, melyet a One Eleven alkotott meg.

El tudjátok képzelni, hogy ha most ilyen kellemes ez a hely, milyen lesz majd tavasszal és nyáron, amikor kinyit a terasz, és a faszénen sülő hús illatát viszi a szél? Mi alig várjuk!

Honlap: umorestaurant.hu

Cím: UMO Restaurant

1011 Budapest, Ponty utca 1-3.

José Guerrero – fejlesztő-kutató séf, a koncepció megálmodója

Bánszki Bence – executive chef

Nagy Zoltán – Boutiq Bar tulajdonosa, az UMO koktélok kifejlesztője

Molnár Attila – barista, specialty coffee – brazil és kolumbiai kávék

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
A legkülönlegesebb vacsoraélmény, amit már te is átélhetsz - Műhely, az ONYX előszobája
Tegnap indult a foglalás, és már rohamosan fogynak a helyek a META/MORFÓZIS-ra.

Link másolása

hirdetés

Gasztronómiai újságíróként sokszor vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy az étteremvezető vagy a séf mesél nekem az ételről, az étteremről, arról a vízióról, ami az ő fejében állt össze, és amit meg akarnak mutatni a vendégeknek.

És hiába szeretnék, nem tudják ezt a beszélgetést megejteni minden egyes vendéggel.

A legtöbb esetben csak a felszolgált ételek mesélnek nekünk az adott helyről, pedig ha hallanánk azt is, hogy milyen munka van egy-egy kifinomultabb fogás mögött, lehet, hogy sokkal többre értékelnénk, és máshogy emelnénk a szánkhoz a falatot.

Nemcsak azért ülsz be egy étterembe, hogy jóllakj, hanem azért is, hogy kiszolgáljanak, hogy részese legyél egy sajátos hangulatnak. És kiemelten igaz egy egy olyan helyen, mint az ONYX.

Az ONYX volt az az étterem, ami Magyarország egyedülálló módon 2 Michelin-csillagos elismerésben részesül.

14 év után azonban mérföldkőhöz érkeztek, és elkezdték az étterem teljes átalakítását.

MÚLT

hirdetés

Az ONYX METAMORFÓZIS, vagyis az étterem teljes átalakulása 2020. novemberében az Utolsó Vacsorával vette kezdetét. Ezt követte idén májusban a SITT Street fine dining eseményünk, ahol megünnepeltük az étterem lebontásának végét, majd júniusban a DEKONSTRUKCIÓ vacsoraestek, ahol a régi menüsort is elemeire bontottuk. Július végén a RELIKVIA emlékvásáron elbúcsúztunk ikonikus tárgyainktól is, miközben a háttérben mindvégig folyt az átalakítás és az építkezés, hogy megvalósuljon ez a pillanat.

Elérkeztünk a Metamorfózis következő állomásához, megnyitja kapuit a Műhely, az ONYX előszobája.

Műhely, az ONYX előszobája

A Műhely egy Magyarországon teljesen egyedülálló kísérlet. Itt nemcsak vacsorázni kell, hanem véleményezni is az ételeket, az italokat, a hangulatot, a találást, a személyzetet... mindent, ami eszedbe jut, és mindent, amit érzel.

Az egész este egy előadásra hasonlít, aminek te is a részese leszel.

Beinvitálnak a fogadótérbe, ahol egy kiállítást nézhetsz meg a készülő étterem múltjáról, jövőjéről és jelenéről, és akár te lehetsz az az ember, aki sajátos módon nyitja ki az este kezdetét jelző pezsgőt.

Innen aztán tovább kísérnek a vacsora helyszínére, és elkezdődik a varázslat.

Alkotói közösség

A Műhelyben a csapatszellem áll mindenek felett. Szakács, cukrász, ételtervező, élelmiszermérnök, sommelier közösen alkotnak, és azokat a kísérleti stádiumban lévő fogásokat mutatják be, melyeket a megújuló ONYX étterem számára fejlesztenek ki. Ez alapból mennyire izgalmasan hangzik, nem?

Elsőként kóstolhatsz és véleményezhetsz egy olyan ételt, ami majd az ONYX étlapjára kerül.

És azzal, hogy a vacsora közben visszajelzést adsz, kicsit te is a csapat részévé válhatsz. Bátran beszélgethetsz bármelyik alkotóval és megoszthatod velük azt, hogy mi tetszett, és azt is, hogy mi nem. És talán pont a te tanácsod mozdítja még valamerre az adott ételt.

Az ételek elfogyasztása sem a megszokott módon zajlik. Egy nagy asztalnál ül mindenki, és játszani kell a fogások többségével.

Van, amelyiket össze kell törni, van, amelyiket ki kell próbálni többféle verzióban, és nem utolsó sorban össze kell kóstolni őket borokkal. Ráadásul a tálaláshoz használt eszközök is nagyon figyelemfelkeltőek és izgalmasak. Folyamatosan le van kötve az ember a vacsora alatt.

És itt végre értelmet nyer az, amiről sokan eddig csak újságcikkekben olvashattak, hogy: az étkezés élmény, és egész estés program is lehet!

Nem fogom lelőni a részleteket. Sőt, azt sem mondom meg, hogy nekem hogy és mi ízlett. Mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy aki elmegy, és részt vesz egy ilyen vacsorán, az hogyan éli meg. Hogy te hogyan éled meg! És hogy milyen ötleteket adsz a folytatáshoz.

Szerintem ennél különlegesebb és izgalmasabb gasztronómiai projekt nincs most Magyarországon, és én őszintén hálás vagyok, hogy részt vehettem benne.

Tegnap elkezdődött a foglalás a januári időpontokra, de már több vacsoraidőpont teltházas, úgyhogy ha ilyen élményt szeretnétek, vagy szeretnétek ajándékozni, ne késlekedjetek:

Jelenleg 2022.01.31-ig tudsz foglalni a konceptuális menüre, a META/MORFÓZIS-ra.

A vacsora egy nagy közös asztalnál történik. Esténként 16 főnek van lehetősége az Alkotói Közösség asztalához ülni, ezért a helyeket párosával értékesítik.

A tizenkét lépéses menü ára: 24.000 forint/fő

Az alkoholos italsor ára: 16.000 forint/fő

Az alkoholmentes italsor ára: 10.000 forint/fő

https://onyxrestaurant.hu/foglalas


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Budapest legzöldebb tsukrászdája: a Matcha Tsuki!
Félre a kávézókkal! A matcha egészségesebb és szebb is!

Link másolása

hirdetés

Nem szeretem a matchát! Tudom, hogy egészséges, látom, hogy milyen szép zöld kreációkat lehet belőle készíteni, de az ízétől nem vagyok elájulva.

Akkor miért igyekszem egy verőfényes, őszi délutánon Budapest első tematikus matchás kávézója, teázója és cukrászdája felé? Hát pont ezért. Hogy változtassák meg a véleményemet, ha tudják!

A Matcha Tsuki pont egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Kálvinon, és azóta már az Allee bevásárlóközpontban is várják a zöld arany szerelmeseit.

A tulajdonosok két hetet töltöttek Japánban, hogy megtalálják azokat a matcha porokat, amivel jelenleg is dolgoznak. Hiszen matcha és matcha között óriási különbség van.

De mi is az a matcha?

A matcha tea története csaknem ezer évre nyúlik vissza, amikor még a nagy dinasztiák uralkodtak Kínában, Japánban pedig a Sógun klánok gyakorolták a hatalmat.

hirdetés

Mint minden teát, a matchát is minőség és eredet szerint osztályozzák és saját elkészítési szabályokkal rendelkezik.

A matcha ugyanabból a Camellia Sinesis növényből ered, ahonnan minden igazi tea származik, beleértve a fekete teát és a szokásos zöld teát. Az egyetlen különbség a termesztési, betakarítási és termelési stílusban rejlik.

Más teákkal ellentétben a matcha az egyetlen zöld tea, ahol az egész levelet elfogyasztjuk.

Körülbelül 2 héttel a betakarítás előtt a gazdák a növények köré, fölé építik az árnyékoláshoz szükséges struktúrákat, szinte sötétben hagyva a tealeveleket. Úgy gondolják, hogy ettől a termés lágyabb, édesebb és fényesebb lesz, nem mellesleg a klorofill (ennek köszönhető egyedi, semmivel össze nem téveszthető zöld színe) és aminosavak termelését is megalapozzák.

Betakarítás után a tealeveleket gyorsan megpárolják, majd szárítják és kb. 20 percig fűtött kemencékbe teszik. Ezután eltávolítják a szárakat, gallyakat és egyéb szükségtelen részeket, osztályozzák, majd a leveleket – hagyományosan – gránit kövekkel finom porrá őrlik- innen ered a neve „matcha” azaz „őrölt tea”.

Az üzlet kellemes légkört áraszt. A sok japánt idéző (nyilván) dekorációs elem mellett most egy kis halloweeni dísz is felkerült, és az itallapon is megjelentek az őszi különlegességek.

Így mi első körben erről az időszakos itallapról választottunk egy Pumkin Spice Lattét (1290 ft), valamint MatChai Lattét (1390 ft).

Bátortalan fogyasztóként ez jó döntésnek is bizonyult. Mert ahogy az én sütőtökös italomban, úgy még sok más dologban sincs matcha.

Van többféle kávé, üdítő, ami azoknak is megfelelő lehet, akik mondjuk csak egy matcha-fanatikus ismerősüket kísérik el. És a sütemények között is bőven vannak mentes fogások. Matcha mentesek is, és ételérzékenyeknek szántak is! Szóval tényleg mindenkire gondolnak.

Miután beleittam a kísérőm MatChai Lattéjába, én azért erősen felbátorodtam:

"Ez nem is rossz! Ez nem is keserű, ez nem is porízű, és nem is kellemetlen."

És ezen a ponton derült ki számomra az is, hogy eddigi életem során valószínűleg szar minőségű matchával találkoztam csak.

Mert a jó matcha egyáltalán nem egy olyan íz, amit el kellene kerülni vagy rejteni, amit ne lehetne harmonikusan ételbe vagy italba foglalni. A matcha tud igazán finom lenni, és mellette még brutálisan egészséges is.

Idd csak, mert egészséges!

A matcha a világ egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú növénye, úgynevezett EGCG nevű katekineket tartalmaz , amelyek stabilizálják a káros szabad gyököket, amik általában károsítják a sejteket, és krónikus betegségeket és rákot okoznak, és emellett vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, valamint segítenek a koleszterin és az összkoleszterin számának csökkentésében is.

Az L-teanin aminosav magas koncentrációja elősegíti a kikapcsolódás és a jó közérzet állapotát is, így amikor koffeinre van szüksége, de nem akar erősen megfeszülni, a matchát sokszor, sokkal jobb alternatívává teszi, mint a kávét.

Szóval miután a forró ital csúszott, minden mást is mertünk kérni.

A süteményes pultban pedig ínycsiklandóan sorakoztak az újragondolt és tradicionálisabbnak számító finomságok.

Mi végül a Matcha Roll Cake (990 ft) és a Matcha Eszterházy (1190 ft) mellett döntöttünk.

A Roll Cake selymes, tejszínes, könnyed darab. Abszolút az esetem! A matcha a tésztába van elbújtatva, így nem dominálja le a többi összetevőt.

Az Eszterházy viszont a bevállalósabbaknak való. Itt a krémben rendesen jön az íze, de meglepően jól megy a diós tésztához. Pillanatok alatt eltűnt ez is.

A sütik után már csak egy próbatétel maradt: a Ceremonial Matcha tea (1090 ft).

Ha ebben a verzióban is ízleni fog, akkor eddig tévedésben éltem. Lássuk!

80 fokos víz és a prémium por, na meg a szakértő kezek, akik selymesre kavarják az egészet.

Na jó, itt már azért van némi fanyarság a szájban, de abszolút ihatónak találtam ezt a verziót is. Pedig itt nem volt cukor vagy tej, ami elrejtette volna a karakteres ízt. Aki bírja, annak így a legegészségesebb fogyasztani.

A végére még egy jeges verziót is megkívántam, és talán ez lett az összes közül a kedvencem: Matcha gyömbérsör (1090 ft)!

Rég lepett meg annyira valami, mint a Matcha Tsuki.

És saját hibámból tanulva azt javaslom nektek is, hogy egy ilyen helyen próbáljátok és ízlelgessétek a matchát, mert rengeteg kedvező árú, ugyanakkor borzasztó minőségű verzió akad a piacon.

Ha pedig megkedveltétek, a Matcha Tsukiban mindent be is tudtok szerezni, ami az otthoni fogyasztáshoz kell.

Elérhetőség:

Matcha Tsuki Matcha Bar&Café

1053 Budapest Kálvin tér 2.

facebook.com/matchatsuki

Matcha Tsuki Bar&Café Buda

Allee Üzletközpont, 1. emelet

facebook.com/matchatsukiallee

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: