A legtutibb szakácskönyvek a fa alá
Jamie Oliver: Karácsonyi receptek
Tegyük előre a nagyágyút. Jamie új könyvét már nagyon vártuk, és nem azért, mert egykoron ő volt a pucér szakács. Ezek a könyvek mindig nagyon össze vannak rakva. Csodaszépek, étvágygerjesztőek, és bárkinek tudnak újat mondani. Talán azért, mert más országban íródott, nekünk nem ismerős minden alapanyag és recept, és pont ettől lesz izgalmas, még a sokatfőzöttek számára is. 17 év munkája van ebben a könyvben, és ez meg is látszik rajta. Ne féljetek a "karácsonyi" jelzőtől, ezt a művet nem csak decemberben fogjuk forgatni, hanem bármilyen ünnepi pillanat előtt.
(7 500 Ft)


Toman Szabina: Egészségesen, Tománosan
Szabinát már jól ismerhetik a diétázók. Most egy olyan szakácskönyvvel rukkolt elő, ami a Toman diétához szorosan illeszkedik, de nem csak a "Tomanosoknak" lehet érdekes.
Ha diétásan szeretne az ember étkezni és főzni, de van körülötte egy család, nem könnyű a helyzet. Ez a könyv úgy segít átalakítani például egy klasszikus pörköltet galuskával, hogy ne csak a fogyizónak legyen jó, de apa és a gyerek is betömje, és senkinek ne legyen hiányérzete.
A receptek megalkotásában Kocsis Bálint mesterszakács is segített Szabinának, és így ketten valóban izgalmas gyűjteményt kanyarítottak.
(4990 Ft)


Hegyi Barbara: Abraka babra - Monológok a konyhámból
Hegyi Barbara könyve nem újdonság, de sokáig kellett várni rá, míg friss adagot nyomtattak belőle. Ha valaki pár bekezdésre belepillant, érteni fogja, hogy miért érdemes haza is vinni azonnal.
A receptek és a fotók is színésznő konyhájában készültek, ezáltal tényleg egy igazi háztartásra szabott válogatást kapunk, de szerintem nem ez a legjobb rész. Az ételeket összekötő történetek mindent visznek! Olyan kedves, kellemes, emberi szösszenetek ezek, amitől máris több kedved lesz akár csak egy egyszerű mákos tésztát enni.
(5 990 Ft)


Steiner Kristóf: Kristóf lakomái - Vegán kalandozás a világ körül
Ideje észrevenni, hogy a vegánok nem ufók. Itt élnek körülöttünk, ráadásul egyre többen, így nem lehet elintézni őket annyival, hogy: a hús köretét ehetik magában a karácsonyi asztalnál, aztán húsvétig úgysem találkozunk...
Ha neked is van vegán rokonod vagy jó ismerősöd, ez a könyv a Biblia lesz neki. Tele van izgalmas, ötletes receptekkel, és nem csak a magyaros vonulatot képviseli, sőt!
Kristóf kisebb elmélkedéseit is ajánlom, és a húsmentes napokon nem csak vegánok forgathatják ezt haszonnal. Legyünk egy kicsit nyitottak!
(4 490 Ft)


Fördős Zé: Megúszós kaják - 84 ütős cucc
Ez az a könyv amivel én pont nem tudok mint kezdeni, mert szó szerint: ÍGY ÉLEK!
Egyfolytában keresem a megúszós lehetőségeket, így ezt nyilván a konyhámban is tökélyre fejlesztettem. Én nem fogok minden héten friss alaplével kezdeni, majd órákig babrálni az ebéddel, hogy aztán áttérhessek a vacsorára... De én az sem leszek, aki csak azért nem főz, mert az sok idő.
Imádom, hogy Zé is ki meri mondani, hogy nem te vagy az ördög, ha bolti gnocchit veszel, és arra varázsolsz atomdurva szószt. Imádom, hogy lehet könnyen és gyorsan is főzni!
Ezek a receptek időhiányosoknak és fiatalos, kreatív lelkeknek fognak bejönni. Biztos van ilyen is a családban.
(5 990 Ft)


Formás szakácskönyvek: Koktélok és italkeverékek
Mondhatnánk, hogy jön az első kakukktojás, hiszem a a koktélt nagyon nem kell sütni-főzni, plusz a forma már alapból egy vicc.
Vannak azok az emberek, akiknek baromi nehéz bármit adni. Túl komoly dologba nem másznál bele velük kapcsolatban, de a túl erős viccet sem érdemes erőltetni, és a zoknit vagy a gyertyát élből kiröhögnék.
Ilyenkor jönnek jól a vidám, átforgatva mégis érdekes könyvecskék. Piálós cimbinek például tökéletes, és ha van rá idő, meg is lehet játszani az első oldalt!
(1990 Ft)


Rosenstein: A dédi konyhája
No ez még nagyobb kakukktojás lesz, mert ezt a könyvet nem lehet leemelni bármelyik könyvesbolt polcáról. A mindössze 1000 példányban kinyomtatott, abszolút régi receptes füzet érzetét keltő családi hagyatékot a Rosensteinék egyfajta nagyi előtt tisztelgés apropóján jelentették meg. Semmi cicoma, semmi dísz nem került rá. Ezek "csak" működő, féltve őrzött, családi receptek.
És ahogy én érzékelem, a céljuk sem az volt vele, hogy minden magyar konyhájába kerüljön belőle egy, hanem hogy becsalogassanak az ő konyhájukba. A dédi receptjei ugyanis a budapesti étteremben élnek tovább, és a könyv tartalmát itt tényleg autentikus környezetében lehet megízlelni.
Na, kit lepnél meg főzés helyett egy vacsorával?


Mautner Zsófi és Széll Tamás: Hazai Ízutazás
Idén is van Lidl szakácskönyv, és idén is komolyan meg kell küzdeni érte. Ráadásul idén is érdemes!
A lényeg, hogy pontokat kell gyűjteni vásárlással, majd ezeket lehet Tamás és Zsófi művére váltani, de nagyon kell igyekezni, mert minden évben villámgyorsan elkapkodják őket!
Nem is csoda, hiszen két meghatározó figura receptjeit kaparinthatjuk meg, és szerencsére ezek a receptek tényleg bármelyik magyar háztartásba könnyedén megvalósíthatóak.
Én egy olyan krumplilevest kóstoltam belőle, amire azóta is újra vágyakozom. Na, majd a jövő hétvégén!

