RÓKALAND

A legtutibb szakácskönyvek a fa alá

Jó szokásunkhoz híven idén is meghoztuk a szakácskönyves ajánlót. Remek meglepetés lehet egy ilyen szépséges kötet a főzés megszállottjainak.


Jamie Oliver: Karácsonyi receptek

Tegyük előre a nagyágyút. Jamie új könyvét már nagyon vártuk, és nem azért, mert egykoron ő volt a pucér szakács. Ezek a könyvek mindig nagyon össze vannak rakva. Csodaszépek, étvágygerjesztőek, és bárkinek tudnak újat mondani. Talán azért, mert más országban íródott, nekünk nem ismerős minden alapanyag és recept, és pont ettől lesz izgalmas, még a sokatfőzöttek számára is. 17 év munkája van ebben a könyvben, és ez meg is látszik rajta. Ne féljetek a "karácsonyi" jelzőtől, ezt a művet nem csak decemberben fogjuk forgatni, hanem bármilyen ünnepi pillanat előtt.

(7 500 Ft)

DSC_0049DSC_0067

 

Toman Szabina: Egészségesen, Tománosan

Szabinát már jól ismerhetik a diétázók. Most egy olyan szakácskönyvvel rukkolt elő, ami a Toman diétához szorosan illeszkedik, de nem csak a "Tomanosoknak" lehet érdekes.

Ha diétásan szeretne az ember étkezni és főzni, de van körülötte egy család, nem könnyű a helyzet. Ez a könyv úgy segít átalakítani például egy klasszikus pörköltet galuskával, hogy ne csak a fogyizónak legyen jó, de apa és a gyerek is betömje, és senkinek ne legyen hiányérzete.

A receptek megalkotásában Kocsis Bálint mesterszakács is segített Szabinának, és így ketten valóban izgalmas gyűjteményt kanyarítottak.

(4990 Ft)

DSC_0053DSC_0064

 

Hegyi Barbara: Abraka babra - Monológok a konyhámból

Hegyi Barbara könyve nem újdonság, de sokáig kellett várni rá, míg friss adagot nyomtattak belőle. Ha valaki pár bekezdésre belepillant, érteni fogja, hogy miért érdemes haza is vinni azonnal.

A receptek és a fotók is színésznő konyhájában készültek, ezáltal tényleg egy igazi háztartásra szabott válogatást kapunk, de szerintem nem ez a legjobb rész. Az ételeket összekötő történetek mindent visznek! Olyan kedves, kellemes, emberi szösszenetek ezek, amitől máris több kedved lesz akár csak egy egyszerű mákos tésztát enni.

(5 990 Ft)

DSC_0057DSC_0061

 

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái - Vegán kalandozás a világ körül

Ideje észrevenni, hogy a vegánok nem ufók. Itt élnek körülöttünk, ráadásul egyre többen, így nem lehet elintézni őket annyival, hogy: a hús köretét ehetik magában a karácsonyi asztalnál, aztán húsvétig úgysem találkozunk...

Ha neked is van vegán rokonod vagy jó ismerősöd, ez a könyv a Biblia lesz neki. Tele van izgalmas, ötletes receptekkel, és nem csak a magyaros vonulatot képviseli, sőt!

Kristóf kisebb elmélkedéseit is ajánlom, és a húsmentes napokon nem csak vegánok forgathatják ezt haszonnal. Legyünk egy kicsit nyitottak!

(4 490 Ft)

DSC_0051DSC_0065

 

Fördős Zé: Megúszós kaják - 84 ütős cucc

Ez az a könyv amivel én pont nem tudok mint kezdeni, mert szó szerint: ÍGY ÉLEK!

Egyfolytában keresem a megúszós lehetőségeket, így ezt nyilván a konyhámban is tökélyre fejlesztettem. Én nem fogok minden héten friss alaplével kezdeni, majd órákig babrálni az ebéddel, hogy aztán áttérhessek a vacsorára... De én az sem leszek, aki csak azért nem főz, mert az sok idő.

Imádom, hogy Zé is ki meri mondani, hogy nem te vagy az ördög, ha bolti gnocchit veszel, és arra varázsolsz atomdurva szószt. Imádom, hogy lehet könnyen és gyorsan is főzni!

Ezek a receptek időhiányosoknak és fiatalos, kreatív lelkeknek fognak bejönni. Biztos van ilyen is a családban.

(5 990 Ft)

DSC_0055DSC_0063

 

Formás szakácskönyvek: Koktélok és italkeverékek

Mondhatnánk, hogy jön az első kakukktojás, hiszem a a koktélt nagyon nem kell sütni-főzni, plusz a forma már alapból egy vicc.

Vannak azok az emberek, akiknek baromi nehéz bármit adni. Túl komoly dologba nem másznál bele velük kapcsolatban, de a túl erős viccet sem érdemes erőltetni, és a zoknit vagy a gyertyát élből kiröhögnék.

Ilyenkor jönnek jól a vidám, átforgatva mégis érdekes könyvecskék. Piálós cimbinek például tökéletes, és ha van rá idő, meg is lehet játszani az első oldalt!

(1990 Ft)

DSC_0058DSC_0066

 

Rosenstein: A dédi konyhája

No ez még nagyobb kakukktojás lesz, mert ezt a könyvet nem lehet leemelni bármelyik könyvesbolt polcáról. A mindössze 1000 példányban kinyomtatott, abszolút régi receptes füzet érzetét keltő családi hagyatékot a Rosensteinék egyfajta nagyi előtt tisztelgés apropóján jelentették meg. Semmi cicoma, semmi dísz nem került rá. Ezek "csak" működő, féltve őrzött, családi receptek.

És ahogy én érzékelem, a céljuk sem az volt vele, hogy minden magyar konyhájába kerüljön belőle egy, hanem hogy becsalogassanak az ő konyhájukba. A dédi receptjei ugyanis a budapesti étteremben élnek tovább, és a könyv tartalmát itt tényleg autentikus környezetében lehet megízlelni.

Na, kit lepnél meg főzés helyett egy vacsorával?

DSC_0056DSC_0062

 

Mautner Zsófi és Széll Tamás: Hazai Ízutazás

Idén is van Lidl szakácskönyv, és idén is komolyan meg kell küzdeni érte. Ráadásul idén is érdemes!

A lényeg, hogy pontokat kell gyűjteni vásárlással, majd ezeket lehet Tamás és Zsófi művére váltani, de nagyon kell igyekezni, mert minden évben villámgyorsan elkapkodják őket!

Nem is csoda, hiszen két meghatározó figura receptjeit kaparinthatjuk meg, és szerencsére ezek a receptek tényleg bármelyik magyar háztartásba könnyedén megvalósíthatóak.

Én egy olyan krumplilevest kóstoltam belőle, amire azóta is újra vágyakozom. Na, majd a jövő hétvégén!

DSC_0059DSC_0060

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: