RÓKALAND

A legendás kávéház, ahol esténként újra swing szól, és revütáncosok lépnek színpadra

A Matild Café & Cabaret vacsoraestje egyedülálló élmény Budapesten.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 19.


Link másolása

Budapesten tengernyi szórakozási lehetőség van, és az aktuális trendek nálunk is egyre gyorsabban begyűrűznek. Fine bisztrók, specialty kávézók, karaoke bárok és koncerthelyszínek is akadnak bőven, de néha azt érzi az ember, hogy a hagyományok egyre inkább kiszorulnak. Az a hangulat, amit a régi épületek árasztanak, már egyre kevesebb helyen élhető át, pedig egészen egyedivé teszik a várost.

Ezért mondanám határozottan hiánypótlónak a Matild Cabaret létrejöttét, hiszen a 20. század végén ez a hely Lidó Kaszinóként működött, és hasonló műsorokat kínáltak a közönségnek, mint most.

A nappali kávéházi hangulat teljesen megváltozik, ha leszáll az est. Az ablakokat diszkréten fedik el a bársonyfüggönyök, és csak meleg fények szűrődnek ki olykor, meg a muzsika, ami határozottan más, mint a környék szórakozóhelyeinek kínálata.

Egy fejedelmi múlt képviselője

A kávéház története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor Mária Klotild főhercegné felkérte a kor két híres építészét, hogy tervezzenek egy épületpárost, hogy körbeöleljék az Erzsébet hídra vezető utat, illetve, hogy egy új pezsgő közösségi életet vigyen Budapest szívébe.

A két emeleten elterülő kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit és azonnal bekerült Budapest közkedvelt helyszínei közé, ahol a kor közéleti személyiségei, újságírói és művészei gyűltek össze. A kávéház a mindennapi élet szerves részéve vált, ami a ll. Világháború után először nyitott meg és árult kávét a romok közül. Eredetileg Belvárosi Kávéházként volt ismert, ma a Matild nevet kapta, hogy méltón képviselje az megalapítójának, a hercegnőnek az álmát.

Ez a környezet kellően inspirálta a kor kivételes személyiségeit, mint például Krúdy Gyulát, aki itt alkotta meg Szindbád kalandjait, illetve Rónay Egont, aki később híres gasztrokritikus lett.

Amikor a felújítás kezdetét vette és megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, nem volt kérdés, hogy renoválják azt, és folytatják a hagyományt.

Szeptember óta pedig minden csütörtök, péntek és szombat este, 8 és 10.30 között vacsoraesteket tartanak, éjszakai show-műsorokkal.

A táncos fellépők mellett különleges zenei élményben is részünk lehet: jelenleg Gájer Bálint, Radics Gigi és a Group’n’Swing előadásra foglalhatóak jegyek.

És a gasztronómiai élmény sem marad ki az estéből, hiszen a jegy tartalmazza a 3 fogásos vacsora árát, és a köszöntéskor asztalunkra kerülő proseccot.

A menü fix, de az előételek és a főételek közül is lehet választani. Van húsmentes verzió is, és ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk, arra is tudnak alternatívát kínálni.

Az italok nem tartoznak bele a belépőjegy árába, de borokból és koktélokból is szép választék van, így biztosan találunk kedvünkre valót.

friss kecskesajt, céklapüré, mandula , arany bébicékla

magyar marha carpaccio,  mustármagos krém , savanyított zöldségek , rozs crouton

serpenyőben sült kacsamell, árpa rizottó, rozmaring jus, savanyított bébikukorica

serpenyőben sült tengeri sügér (vagy tofu), karfiolpüré, párolt édeskömény, lazackaviár

red velvet, csokis - málnás profiterol, epres sajttorta

A vacsora ideje alatt egy percig sem unatkozik az ember, hiszen két és fél óra alatt a fogadó falatokat, és a három fogást amúgy is kihívás eltüntetni, de itt közben még folyamatosan leköti a figyelmünket a produkció is.

A táncoslányok már önmagukban is komplett show-t csinálnak, de koncerttel vegyítve tényleg nagyon extra élmény.

Mi direkt Gájer Bálint fellépését választottuk, aki a magyar Frank Sinatra és Michael Bublé egyben, és még annál is több. Hiszen saját számai is vannak, és vegyesen énekel angol és magyar nyelven, így a külföldi turistához éppúgy szól, mint a lokálpatriótához.

Ő tényleg az az előadó, aki minimum egy ilyen körítést érdemel. Hozzá és az előadáshoz illik ez a varázslat, a luxus és csillogás.

Szoktuk mondani, hogy jólesik kiszakadni egy-egy estére a valóságból, és egy mozi vagy vacsora erejéig nem a hétköznapi életünkben létezni. A Matild Cabaret ennél még többet kínál. Olyan élmény, mintha nem is ebben a korba költenénk el egy vacsorát. A fények, a zene, a műsor elég intenzív ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat neki, és kiszakítson minket a valóságból.

Az a pillanat, amikor elhangzik az utolsó szám, és kifordulnak a teremből a fellépők, elég rosszul is esik. Mi sajnos azonnal asztalt is bontottunk, pedig talán érdemes lett volna még felnézni a rooftop bárba, a The Duchessbe, hogy kicsit tovább tartson a varázslat.

További információkat és árakat ide kattintva találtok.

Matild Café & Cabaret

Cím: Váci utca 36.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A KFC és Burger King is ebből a tamási gyárból veszi a ropogós bacont
Benéztünk a „bacongyár” kulisszái mögé.

Link másolása

Füstölt szalonna, főtt szalonna és sült szalonna rengeteg fogadott minket Tamásiban, a Tamási-Hús Kft. gigantikus gyárépületében.

A cég többféle márkanév alatt forgalmaz termékeket, de a Superbrands díjas Gierlinger Premium Bacon a zászlóshajójuk, aminek a gyártásába mi is beleshettünk.

A Tamási-Hús Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban.

2020-ban 14 milliárd forintnyi beruházását hajtott végre, amelyhez 3,5 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremtett a cég, így létszáma jelenleg 400 fölött van, amely bővíthető.A fejlesztés során új üzemet- és raktárépületet hoztak létre, valamint beszereztek új baconszeletelő- és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezéseket.

Így az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120 százalékkal nőtt és megduplázódott a sült bacontermékek gyártása is.A Tamási-Hús ennek köszönhetően Magyarország piacvezető bacon gyártójává válhatott.

Gierlinger Premium Bacon

A gyárban csak és kizárólag európai húsból készülnek a termékek, így ez a prémium bacon is.

A bacon szeletek a feldolgozás során nem találkoztak fehér vagy barna cukorral, mézzel vagy fruktózzal, a tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot.

Ez a bükkfán füstölt császárszalonna, prémium alapanyagból, gondos feldolgozással készül, nem tartalmaz ízfokozókat, nátrium-glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők, mint például a karragén.

100, 200, 2x200 és 1000 grammos kiszerelésben kerül értékesítésre, míg a nemrégiben piacra dobott 150 és 2x150 grammos szélesebb verzió az oldalszalonna húsosabb részéből készült, kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb íz a fontos.

Érdekesség még a kockázott bacon, aminek négykamrás csomagolása nemrég díjat is kapott, és a teflonos eljárással készülő crispy bacon, amit a KFC és Burger King szendvicseiben is megtalálhatunk.

Mindkét termék kapható kereskedelmi forgalomban is. Utóbbi előnye egyértelműen az, hogy készre van sütve, és melegítés után mehet is a burgerbe vagy szendvicsbe.

Környezettudatosság és karbonsemlegesség egy húsipari cégnél?

Nem titok, hogy a húsipar nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, de egy ilyen cégnek is bőven akadnak lehetőségei, hogy kompenzálják az általuk generált terheket.

A vállalat idei évi vállalása, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesítse, azaz a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

Szintén a karbonsemlegesség irányába tett terv a tetőfelületekre és a dolgozói parkoló fölé telepíthető maximális napelempark műszaki megoldása, amellyel az üzem villamos energia fogyasztásának 10%-a biztosítható lenne.

Ezen kívül gépészeti automatizáláson, és még optimálisabb energiagazdálkodáson is dolgoznak.

A legnagyobb újdonság pedig az, hogy a premium bacon család 150 és 2x150 grammos kiszerelése, csomagolásában is eltér a megszokottól.

Ezeknél a termékeknél a fólia felhasználást 38%-al csökkentették.

Még egy pont a cégnek: családbarát munkakörnyezet

A Tamási-Húsnál évek óta működik nagyjából 20 fő befogadására alkalmas bölcsőde. Ez a szolgáltatás természetesen összhangban van a munkaidővel, és a szülők sokkal nyugodtabban hagyják bölcsődében a gyermekeket, ha helyileg is ilyen közel maradhatnak hozzájuk.

2021-ben a Magyar Telekom Csoport vándordíját is elnyerték, a Családbarát Vállalat díjat.

A gyereke minőségi étkeztetésben is részesülnek, és igény szerint fejlesztő foglalkozásokat is igénybe vehetnek.

A bölcsőde, majd a hozzá kapcsolt, nagyobb gyerekeknek kialakított gyermekmegőrző mellett a 2020/2021-es tanévben a nevelési szünetekben különböző táborokat is szerveztek 3-8 éves gyermekek számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Így néz ki a magyar szamócaültetvény, ahol télen is szüretelnek
A Veresi Paradicsom után itt a Veresi Szamóca.

Link másolása

2018 végén nyitotta meg Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházát a Veresi Paradicsom.

Ők az elsők Magyarországon, akik az év minden napján magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomot tudnak termeszteni, kontrollált körülmények között.

Az elmúlt időszakban azonban több olyan problémával is szembe kellett nézniük, ami változást hozott a cég életében.

A Covid-járvány után (amely már önmagában is megnehezítette működésüket), megjelent egy új, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV, amely miatt gyakorlatilag 6 hónap után elpusztulnak a növények a normális 12-13 hónaphoz képest. És harmadik nehezítő tényezőként jött még az energiaköltség jelentős mértékű növekedése.

Dönteni kellett, hogy vagy bezár a cég, vagy új utat választ. Ők az utóbbi mellett döntöttek.

 A téli szezonban egy jóval kevésbé energiaintenzív növény termesztésére esett a választás, amelynél a vírus, és ahhoz hasonló problémakörök sem állnak fenn. Így született meg a Veresi Szamóca.

Ehhez természetesen jelentős technológiai fejlesztésekre volt szükség. Fűtési- és víztisztító rendszer telepítésre és termesztéstechnológiai kutatásokra is sor került.

A vállalat 220 ezer palántát ültetett el, és a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd.

Ez az első vállalkozás Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

A komplex innováció megvalósításában a Bay Zoltán Kutatóintézet, a MATE és a Carbotech Kft. is részt vett, és kormányzati támogatás is segítette a közös összefogást. A projekt 3 éves tervezett költsége majd 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 731 millió forint.

A sajtó számára is nyilvános eseményen mi is benézhettünk a kulisszák mögé, és egyenesen a tőről kóstolhattuk meg a szamócákat.

A sorok közt járva kicsit úgy érzi magát az ember, minta egy laborban lenne, vagy egyenesen egy másik bolygón. De a gyümölcsök íze mégis olyan, mintha a nyári nap érlelte volna.

Persze a szamóca mellett ne feledkezzünk meg a továbbra is csodás paradicsomokról, amikből sajnos a következő szezonban kevesebbet termelnek majd, de természetesen azért maradnak a cég kínálatában télen is.

A dzsungellé alakult tövekre mi most csak üvegen keresztül vethettünk pár pillantást, de a kóstoló során kiderült, hogy még mindig eszméletlenül finom a termésük!

Miért olyan nagyszerű a Veresi Paradicsom?

Amikor szabadföldben folyik a termesztés, nem igazán lehet kontrollálni, hogy a vízzel milyen más anyagokat szív fel a zöldség. A talajvíz tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek akár sok éve, évtizede kerültek a talajba.

A Veresi Paradicsomnál a paradicsomtöveket kókuszrostpárnába ültetik, ellenőrzik annak a víznek a minőségét, amivel a növényt öntözik, illetve azt is, amit kienged magából.

Ezt jelenti a kontrollált termesztés.

A kártevők ellen ragadozó poloskát és fürkészdarazsat vetnek be, a beporzást poszméhek végzik.

A távolról ideszállított, import paradicsomokhoz képest ezeknek a paradicsomoknak a beltartalmi értéke 300 százalékkal, vagy akár 600 százalékkal magasabb! Ennek az egyszerű oka az, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során.

Így télen is minőségi paradicsom kerülhet az asztalra!

A Veresi Szamóca nemsokára az üzletláncok polcain, és a cég saját webshopjában is elérhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Így készül a Mizo új, igazi csokival bevont rudija
A 300 millió forintos beruházás minőségi ugrást eredményezett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 30.


Link másolása

Miből is áll a Túró Rudi? Hát csokiból meg túróból, nem? Nem egészen...

A boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül.

És bár a bevonómassza könnyebben kezelhető, formázható, és jól ízesítve finom is, a kakaótartalma jóval a csokoládénál előírt alatt van.

Ezért vehetjük meg jobb áron, és sajnos ezért egészségtelenebb választás is.

A kakaó élettani hatása

– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz

– ásványi anyagok és vitaminok tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin

– erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően

– hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében

– teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást

– hatásos megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával

– 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

Forrás: Házipatika

Érdekes, hogy bár az olcsó csokimikulást például már jó ideje kerüli is a tudatos fogyasztó, a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

Aztán a Mizo gondolt egy nagyot, és vállalta azt a rizikót, hogy megváltoztatja a jól bevált receptet, és komoly fejlesztéseket eszközölt, hogy valódi csokoládéval dolgozhasson a megújult üzemben.

Íz teszt

Hogy a valóságban mennyire érvényesül ez a valódi tej- és étcsokoládé? Meglepő, de az élmény tényleg teljesen más.

A Mizo túrós tölteléke alapból elég lágy, és ha emellé csak kakaós étbevonómassza társul, kissé talán túl krémes lesz az eredmény.

De ez a roppanós csokoládé erőteljes kontraszt a lágy töltelék mellett. Jót tesz az egész édesség textúrájának, és az íze is sokkal erőteljesebb.

Az igazi csokoládé tehát minden szempontból előrelépés.

Nézzünk be az üzembe!

Nézzük hát meg, hogy hogyan készül az új rudi, hiszen nem kevés fejlesztésen esett át az üzem.

A Sole-Mizo Zrt. marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és teljes egészében önerőből megvalósult, mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy a rudi valódi étcsokoládé borítást kaphasson.

A cégnek egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szüksége. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be.

Így lesz a Mizo Túró Rudi bevonata végül 53% kakaótartalmú csokoládé.

A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, valamint tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva.

A fejlesztéseknek köszönhetően az üzem immár 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására képes.

A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg.

Végezetül pedig jöjjön pár pillanat a gyárból, ahogyan a rudik elnyerik végleges formájukat:

Érdekesség, hogy mielőtt a csokoládébevonat a rúdra kerül, már kap egy vékony talpat, ami összetartja a lágy, túrós réteget.

Ti próbáltátok már a Mizo újdonságát?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Egy belvárosi étterem, ahol elsődleges szempont a hazai, a szezonális és a természetközeli – Tati Farm to Table
Itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

Link másolása

Hány olyan éttermet tudtok mondani, ahol pontosan tudjátok, hogy mi kerül a tányérotokra? Hiszen az egy dolog, hogy finom a tésztájuk, de vajon milyen lisztből készül? Honnan jön a répa, ami ott figyel a levesben, és kik keverték a gyógyfüveket, amiből a teád készül?

Mutatok egy helyet, ahol nemcsak nem titkolják, de büszkén hirdetik, hogy miből készülnek az ételek és az italok!

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik.

Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.

Szóval itt nemcsak háziasnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat érdekes elegye a vidéki romantikának, és a modern megoldásoknak.

Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és tálak, és egy félbevágott ló a falon, ami Tatiról van mintázva.

Az egyik tulajdonos, Poisson-Angeli Barbara farmján él Tati, és az elbeszélések alapján ritka jó természetű paripa. Ha tudna róla, hogy már éttermet is neveztek el róla, biztosan dagadna a melle. (Csak halkan súgom meg, hogy nemsokára talán mi is találkozhatunk majd vele, hiszen a farmon is épül egy étterem, ami hasonló koncepcióval várja majd a vendégeket.)

Barbi nevéhez fűződik még a Twentysix nevű "belvárosi dzsungel", egy vadiúj koktélbár, a Kaa, és a Plant a Tree Project is.

Az alapanyagokkal és beszállítókkal kapcsolatban Horváth Boldizsár (Farm2Forksegíti a helyet, és a szezonális menü megalkotását.

Érdekességképpen mutatnék egy szeletet a magyar termelők listájából, akikkel együtt dolgoznak: Etyeki kecskesajt, Etyektej, Vegabox (csírák), Panaríni Keszthely (halak), Bringmymeat (csirke), Csoroszlya (liszt), Három tarka macska (kenyér), Honest olaj (olíva olaj), Parajdi só.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel.

Az első kellemes meglepetés az étlapon a zöldséges és húsos ételek aránya.

Van itt gulyásleves és csirkepaprikás, de több helyen felbukkannak az édesvízi halak, és komoly a vega kínálat is.

Egy vegetáriánus sokszor még mindig csak ugyanazok közül az ételek közül tud válogatni, és nem ritka, hogy egy étteremben a körettel lakik jól. Hát még ha vegán...

A TATIban nem ez a helyzet. Kifejezetten kreatív a zöldséges szekció. Én egy többféle gombával és édesburgonyával készült fogást kóstoltam, ami nemcsak finom, de rendkívül látványos fogás is.

Ha hal, akkor rögtön az előételek között van füstölt pisztrángos étel, ami citrommal, retekkel, uborkával és kaporral nagyon friss és üde kezdés. Elé/mellé vaj és kenyér is érkezett, amivel határozottan szívesen laktam volna jól.

Főételek közül a csirkepaprikás salátával tutibiztos választás. Mondjuk arra készüljetek fel, hogy ez nem egy vízzel felfújt, mű csirke lesz. Sokaknak furcsa lehet ez a masszívabb állag, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ideje lenne visszafordulni ebbe az irányba.

A kedvencem azonban egyértelműen a tejfölös burgonyafőzelék lett. Ez tárkony-pesztóval és omlós bárány csevappal érkezik.

Főleg azért lepett meg ez az étel, mert én azt hittem, hogy nem szeretem a bárányt... de ezek szerint mégis!

Rendkívül jó tovább- és átgondolása ez egy eredendően menzás emlékeket idéző ételnek.

A sor végén egy házi almatorta érkezett, amit határozottan kár lett volna kihagyni. Édes és fanyar egyszerre, és többféle textúra játszik rajta. Szerencse, hogy a desszertre külön gyomra van az embernek!

És a TATIban komoly hangsúlyt fektetnek az italokra is. Ráadásul nem csak az alkoholos verziókra! Választhatunk például különleges teakeverékek közül, amiket Hollósi Emőke állít össze. Maguk a teafüvek pedig a Rózsahegyi gyógy - és fűszernövény forgalmazó zrt.-től érkeznek.

A szörpök sem mindennapiak. A Spájz prémium szörpjei, és a Szorgos Gazda vegyszermentes, adalékanyag mentes és vegán termékei közül válogathatunk.

Borok tekintetében az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány. Találkozhatunk itt kisebb magyar pincészetekkel is, hiszen Póta Richárdon (DemiJohn) keresztül érkeznek a borok. Bagolykő, Egly Márk, Pécseli, Somló Kincse, Jakab, Sziegl, Páger, Unger és Turay is van az itallapon, amit Magyar Benjamin, az üzletvezető állított össze.

De a kedvencem a koktélos vonal! Mert itt még az alkoholos itallal is értékes vitaminok kerülnek a szervezetünkbe.

Ugyanis nem szénsavas üdítő a koktélok alapja, hanem frissen préselt zöldséglé!

A pult mögött Tarjányi Zsolt, aki ha hagyod magad, bebizonyítja, hogy a tequila uborkalével, a gin pedig répalével is kerek egészet alkot.

A TATI abszolút hiánypótló. Ha hozzájuk térsz be, támogatod a hazait és a szezonálisat, a belvárosban is természetesebb jövőre való törekvést.

Cím: Dohány utca 58-62.

Nyitvatartás:

Vasárnaptól szerdáig: 17:00 – 0:00

Csütörtöktől szombatig: 17:00 – 2:00

Link másolása
KÖVESS MINKET: