Rakott krumpli robbanócukorral - itt a Gourmet Fesztivál!
Megszokott alapanyagokból újragondolt fogások, különleges ínyencségek és remek kísérőprogramok várnak
benneteket a Millenárison péntektől vasárnapig a már hagyományosnak számító gasztronómiai seregszemlén.
Az igazán igényes vendéglátás egyik legnagyobb eseményévé nőtte ki magát a Gourmet Fesztivál, ahová az ország minden részéről érkeztek kiállítók, hogy megmutassák egyedi ízvilágukat, kedvenc fogásaikat, és azokat az ételeket, amelyeket csak ezen a hétvégén készítenek el.
Mint azt a rutinosabb Gourmet-látogatók tudják, minden évben főszerepet kap egy-egy hagyományos étel, amit a különböző standokon más-más formában készítenek el nektek, általában a szemetek láttára. Az idei évben a rakott krumpli áll a középpontban. Persze a fesztiválon inkább a hagyományos elkészítési mód számít ritkaságnak, a legtöbb étterem egészen formabontó megoldásokhoz nyúl. Így került például az Arany Kaviárnál stílszerűen kaviár és hering a fogásba, máshol kolbászhabbal dúsították a burgonyát, de a debreceni IKON étteremnél desszertként tálalták fel a rakott krumplit: itt a burgonyát cukros vízben főzik, aztán kekszdarálékból készült „kolbászkarikával”, édes tejföllel és epersziruppal tálalják, majd lezárásként krumplicukrot reszelnek a tetejére. A végeredmény pedig nem csak guszta, de nagyon-nagyon finom is.
A krumpli különböző variációi mellett persze sok más, sokszor furcsa ételt is kipróbálhattok: a Borkonyha kacsanyalókával készül, az Auguszt Cukrászda paradicsomos és répás fagyival, mindezt pedig a Piknik Utczabár kocsijánál mákos málnaszörppel öblíthetitek le.
Ha még nem álltok készen ilyen veszélyes ízkalandokra, válasszátok a hagyományos fogásokat. Sok helyen kapható hamburger, minitől a kétkezesig, különböző húsokból készült pörköltek is várnak, de idén is kipróbálhatjátok a különböző nemzetek hagyományos ételeit mint például az orosz töltött tésztát, a pelmenyit az Arany Kaviárnál vagy a Macesz Huszárnál a flódnit.
A felhozatalra nincs panasz, mindenki megtalálhatja a számítását, ha pedig megfáradnátok a nagy kóstolásban, pihenjetek valamelyik kísérőprogramon, hiszen nem csak a hazai gasztrobloggerek kiválóságai, hanem az ismertebb sztárséfek is megfordulnak a színpadon, ráadásul rögtönöznek majd egy-egy fogást is.
Alabárdos Étterem
Anyukám mondta - Encs
Arany Kaviár
Aranyszarvas
Babel
Baltazár
Baricska Csárda - Balatonfüred
Bock Bisztró
Borkonyha
Buddha-Bar
Chateau Visz
Chianti Étterem - Veszprém
Costes
Erhardt Étterem - Sopron
ÉS Bisztró
Food Fusion
Gresham Étterem
Gusteau Kulináris Élményműhely - Mád
Hai Nam Pho Bistro
IKON - Debrecen
Jankovich Kúria - Rácalmás
KIOSK
Kistücsök - Balatonszemes
KNRDY American Steakhouse & Bar
Lamareda - Győr
Macesz Huszár
Mandula Étterem és Bor-Bár - Villány
MEZZO
OMU Ramen & Tempura Bar
Paris-Budapest Étterem
Pasta Station
Piknik UtczaBár
Pastrami Étterem
Pomo D'oro
Rickshaw Étterem
Rókusfalvy Fogadó - Etyek
Rosenstein FARM
Rosinante Étterem - Szigetmonostor
Salon Étterem - Boscolo
Spíler Shanghai
Terminal Étterem és Bár
Trattoria Toscana
Viator Apátsági Étterem és Borbár - Pannonhalma
Villa Medici Étterem - Veszprém
Wang Mester Kínai Konyhája
Walter Vendéglő - Perbál
ZONA
A teljes "étlap" IDE kattintva elérhető a Világevőnél.
A gasztrotrendek alakulása legalább olyan gyorsan változó folyamat, mint a divattrendeké, ezért a piac szereplői igyekeznek előrejelzéseket készíteni. Így van ezzel a Baldaszti Csoport is, akik immár második alkalommal készítették el trendriportjukat. A fesztiválon pedig a csúcsgasztronomiában már jól ismert ZONA-val és a nyár közepén nyitó OMU ramen és tempura bárral képviseltetik magukat.
Mit tudhatunk meg a trendriportból? Kiemeltük a 3 legérdekesebbet:
1. Lazul a fine dining kategória: a nemrég Michelin-csillagot kapott Borkonyha, a Baltazár, a MÁK bistro és a ZONA Budapest az ún. casual fine diningot képviselve az ételek és a felszolgálás minőségében megtartják a klasszikusokat, azonban a szolgáltatások stílusában lazábbra veszik a figurát. A riport szerint ezekben az éttermekben van a jövő.
2. Egykategóriás konepció - levest a levesbárból!: az egyszerűségre vonatkozó szabályok a gasztronómiába is előtérbe kerülnek, így egyre több olyan étterem van, ahol csak egyféle vagy nagyon kevés (3-5) ételtípust találhatunk az étlapon. Ilyenek a fish and chipsre specializálódott éttermek, vagy a levesezők, a fánkboltok, de további hasonló kategóriák megjelenésére lehet számítani.
3. A kávézás új hulláma: a Melbourne-ből indult újhullámos kávézókultúra a világ számos pontján teret hódított. Portland, Los Angeles, New York, London és Berlin után Budapest sem maradhatott ki a sorból. A nagy kávézóláncokban megszokott, uniformizált termékek helyett a minőséggel, kimagasló szakértelemmel és a nélkülözhetetlen szenvedéllyel kisebb, független kávézókban találkozunk, melyek egyre népszerűbbek lesznek fogyasztók körében.
A teljes trendriportot IDE kattintva olvashatjátok!
Jegyárak:
3.300 Ft/nap
6.500 Ft/bérlet,
amely tartalmaz egy:
- Spiegelau borospoharat,
- autentikus borkóstolót a Terra Hungarica jóvoltából,
- Electrolux street food kóstolót,
- csésze Nespresso kávét,
- BBC Good Food Világkonyha magazint,
- kóstolót a Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből naponta az első 1000 látogatónak,
valamint számos érdekes programot és kóstolót a Gasztroszínpadon.
A kényelmesebb váráslás érdekében vedd meg előre a jegyed online!
Nyitvatartás
2014. május 30 – június 1.
Péntek - Vasárnap: 12.00 – 23.00.
Nyomj egy lájkot, ha te is megkóstolnád a finomságokat!