PROGRAMOK
A Rovatból

Az 5+1 leg­jobb hús­véti program gyerekekkel

Engedd be a tavaszt, és szer­vezz néhány közös csa­ládi prog­ra­mot a gyerekekkel!
Forrás: Piknik Magazin - szmo.hu
2015. március 30.


Link másolása

A hús­vét tojás­fes­tés, son­ka­evés, locsol­ko­dás, aztán még egy kis evés. A vidám csa­ládi együtt­lé­tek mellé a Piknik Magazin kiválogatta a leg­jobb ünnepi programokat.

easter_egg_hunt

1. Hús­vét a Budai Várban

Élhető és éltető hagyo­mány kicsik­nek és nagyok­nak. E mot­tó­val és három kiemelt tema­ti­ká­val – hagyo­mány – művé­szet – gaszt­ro­nó­mia – vár­ják a csa­lá­do­kat ápri­lis 5–6. között a Budai Vár­ban hagyo­má­nyo­san meg­ren­de­zendő fesz­ti­vá­lon.

A gye­re­ke­ket állat­si­mo­gató, inter­ak­tív szín­ház, kézmű­ves fog­lal­ko­zá­sok hagyo­mányőrző ügyes­ségi játé­kok, tojás­gu­rí­tás, tojás­kap­ko­dás és további izgal­mas prog­ra­mok vár­ják. Amíg ők ját­sza­nak, a felnőt­tek szája ízére magyar kézmű­ves bor­te­r­asszal, hagyo­má­nyos hús­véti ele­de­le­ket készítő lát­vány­kony­hák­kal, vala­mint a testi épsé­get is szem előtt tartva egész­sé­ges étkek utcá­já­val készül­nek a szervezők.

Részletes program ITT.

budavar

holloko

2. Hús­vét Hollókőn

Egy­szer min­den­ki­nek lát­nia kell a Világ­örök­ség részét képező gyö­nyörű falut és az itt meg­ren­de­zett hús­véti ünnepsoro­zat is emlé­ke­ze­tes prog­ram kicsiknek-nagyoknak egy­aránt. Gaz­dag folk­lór­prog­ram, palóc gaszt­ro­nó­mia, nép­szo­ká­sok az elma­rad­ha­tat­lan locsol­ko­dás­sal, kon­cer­tek, csa­ládi és gyer­mek­prog­ra­mok nyúj­ta­nak feled­he­tet­len élmé­nye­ket a ven­dé­gek­nek ápri­lis 4. és 6 között.

További információt ITT találtok.

3. Hús­vét a Skanzenben

Az ország egyik leg­kü­lön­le­ge­sebb hús­véti prog­ram­já­val készül a szent­end­rei Skan­zen. A magyar­or­szági ven­dek, ruszi­nok, svá­bok, hor­vá­tok hús­véti szo­ká­sai jelen­nek meg a por­tá­kon. Ám idén a hagyo­má­nyok­tól eltérően nem­csak hús­vét­va­sár­nap és hús­vét­hét­főn lesz fesz­ti­vál­han­gu­lat a sza­bad­téri múze­um­ban, már ápri­lis 4-én, szom­ba­ton is rend­ha­gyó prog­ra­mok vár­ják a látogatókat.

A részletekért KATT IDE!

skanzen

traditional_easter_eggs_201756

4. Hús­véti tavasz­vá­rás, bala­ton­fel­vi­déki Bivalyrezervátum

Hús­véti tavasz­vá­rás egy iga­zán külön­le­ges hely­szí­nen, a Kápol­na­pusz­tai Bivaly­re­zer­vá­tumban. Szom­ba­ton, vasár­nap kézmű­ves ját­szó­ház, tavaszi-húsvéti témájú gyer­mek­raj­zok kiál­lí­tása, tojás­va­dá­szat várja a gyer­me­ke­ket. Az ered­mé­nyes „vadá­szo­kat” lovas­ko­csi­zás­sal jutalmazzák.

Bővebben ITT olvashattok a programokról.

5. Hús­véti mulat­ság a budapesti Csiz­más Kan­dúr Játszóházban

Ápri­lis 4-én egész napos hús­véti mulat­ság­gal vár ben­ne­te­ket a Csiz­más Kan­dúr Ját­szó­ház. Lesz bour­bon süti készí­tés, kézmű­ves-fog­lal­ko­zá­sok, hús­véti drá­ma­já­ték, az Esz­ter­lánc mese­ze­ne­kar kon­certje, vala­mint játé­kos csokitojás-keresés. A belé­pés egész napra mind­össze 500 Ft/gyerek.

KATTINTSATOK a részletekért!

easter_easter_bunny_team

+1 Hús­vét a kastélyban

Senki nem fog unat­kozni, aki hús­vét­hét­főn ellá­to­gat a gödöllői Gras­sal­ko­vich Kas­télyba. Báb­szín­ház, mese­já­ték és az Apa­cuka Zene­kar kon­certje kínál tar­tal­mas szó­ra­ko­zást min­den­ki­nek. A prog­ra­mok között pedig érde­kes tár­lat­ve­ze­té­sen cso­dál­ha­tod meg Erzsé­bet királyné ked­venc nyári rezidenciáját.

Egyéb információ ITT érhető el.

Ha egyik sem tetszik és mást keresel, ITT biztosan megtalálod!

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszettek a programok!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PROGRAMOK
A Rovatból
Koripálya a város felett, körhintázás, forralt bor és kürtőskalács – mindezt együtt kínálja a Winter Wonderland by Westend
Az ünnepi készülődés színes forgatagából kiszakadva érdemes kiülni egy kicsit a népszerű bevásárlóközpont Tetőkertjébe, ami hamisítatlan adventi hangulattal vár mindenkit.

Link másolása

Újra nyitott Budapest szívében, a Westend Tetőkertben a fantasztikus programokat kínáló téli csodavilág, a Winter Wonderland. Az ünnepi készülődés színes forgatagából kiszakadva érdemes kiülni egy kicsit a népszerű bevásárlóközpont Tetőkertjébe, ami hamisítatlan adventi hangulattal vár mindenkit.

Két vásárlás között meg lehet pihenni egy bögre forrócsoki, vagy forralt bor mellett kürtőskalácsot majszolva, de november közepétől egészen az év utolsó napjáig kifejezetten a Winter Wonderlandért is érdemes eljönni a Westendbe, hiszen nagyszerű programok lesznek.

December első vasárnapján például fellép az Eszterlánc zenekar, Németh Juci és G. Szabó Hunor, illetve a gyerekekhez megérkezik a Mikulás. December második hétvégéjén adventi történeteket hallgathatunk Czirják Erika előadásában és aki kedvet érez magában, megtanulhat profi módon mézeskalácsot díszíteni, amihez a varázslatos élőzenét az Iszkiri együttes és Boebeck biztosítja. Az érdeklődők számos fogást megkóstolhatnak a Vegán Christmas rendezvényen és inspirálódhatnak a különleges felhozatalból. A DIY ajándékok mindig nagy sikert aratnak karácsony közeledtével, a Gorgonczás Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozásain számos lehetőség nyílik ezek elkészítésére is. A programsorozatot a Buborék együttes és a Valami Swing koncertje zárja a karácsony előtti utolsó napokban.

A koncerteken, kézműves workshopokon és egyéb rendezvényeken kívül december 31-ig jégpálya és körhinta is működik a Westend Tetőkerten.

A mesés körhintára a 3 és 12 év közötti gyermekek a szüleik felügyelete mellett ingyen ülhetnek fel a Westend applikációból letölthető kuponnal. A körhinta nem csak hétvégén, hanem hét közben is üzemel déltől este nyolc óráig.

A téli szezon másik kihagyhatatlan eleme, a jégpálya is nyitva áll, hogy mozgással is ki lehessen kapcsolódni a különleges, város feletti helyszínen. Az eddigi évekhez hasonlóan a kisebbeknek 10 éves korig most is ingyenes a belépés, valamint azoknak sem kell jegyet váltaniuk, akik felmutatják érvényes VI. és XIII. kerület lakcímkártyájukat. A többiek 1500 forintos áron válthatnak jegyet, de a belépődíjat visszaadják egy Westend ajándékkártyán, ami a bevásárlóközpont üzleteiben levásárolható. Az sem lehet akadály, ha valakinek nincs korcsolyája, mert lehet bérelni a helyszínen. A jégpálya hétköznap dél és este tíz, hétvégén délelőtt tíz és este tíz között várja az érdeklődőket.

A Tetőkert azonban nem csak a családoknak és baráti társaságoknak nyújt lehetőséget a szórakozásra, hanem a céges évvégi rendezvényekhez is kiváló helyszín lehet. Ezekre az eseményekre le lehet foglalni a rendezvénysátrat, de akár a Tetőkert egész területét is. Lehet egymásnak mézeskalácsot készíteni vagy tematikus bulit csapni, megejthető itt a céges ajándékozás, de már egy pohár forralt bor és egy kürtőskalács mellett is le lehet zárni együtt az évet. Cégek számára is remek választás tehát a Winter Wonderland, mert könnyen megközelíthető, a különleges helyszín és hangulat pedig adott lesz ahhoz, hogy a kollégák jól érezzék magukat az év utolsó céges eseményén.

A Winter Wonderland by Westend karácsonyra ugyan bezár, de a két ünnep között ismét kinyit és továbbra is várja azokat, akik csúsznának még egyet a koripályán december 31-ig, amikor végleg elköszön a téli csodavilág az idei szezontól. A programokról folyamatosan frissülő információkat a Westend oldalán, illetve a Winter Wonderland Facebook eseményénél találunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROGRAMOK
A Rovatból
5 izgalmas program a Néprajzi Múzeumban a karácsonyi készülődéshez
Készíts ékszert ajándékba, süss mézeskalácsot vagy csendesedj el az egyik tematikus tárlatvezetésükön, ahol a hangulatvilágítás lesz a középpontban. A Néprajzi Múzeum decemberi programjai közül válogattunk!

Link másolása

Az ünnepi időszak a legtöbbünk esetében a pörgésről szól, miközben a boltokban bolyongva vagy az interneten kutatva keressük a legtökéletesebb ajándékokat. Engedjük el a rohanást, és kapcsoljunk ki úgy, hogy közben készülünk és haladunk is. A Néprajzi Múzeum decemberi programkínálatából válogattunk workshopokat, amiken akár ajándékot is készíthetsz és mutatunk olyan programot is, ahol hangulatvilágítás mellett tudsz egy kicsit elcsendesedni.

December 9. Készítsd el Romani Design ékszered!

A Romani Design tervezői a hagyományos roma kultúra öltözékeit öntik modern formába. Színes, mintás alkotásaik pedig talán még szerethetőbbek a szürke téli hétköznapokon. Most a Néprajzi Múzeummal közös projektbe fogtak, ami az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállításhoz is kapcsolódik. Tárlatvezetés és a Romani tervezőivel való beszélgetés után készíthetjük el saját nyakláncunkat, fülbevalónkat vagy kitűzőnket abból a pamutszatén anyagból, amiből a Romani Design és a Néprajzi Múzeum exkluzív kollekciója is készült.

Bemutatásra kerül a Néprajzi Múzeum számára tervezett egyedi Romani Design mintakollekció is, mely a roma kultúra gazdagságát reprezentálja. Ezek a minták és színek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem mélyebb jelentéssel is bírnak: az összetartozást, az identitást és a történelmi gyökereket szimbolizálják.

A program tervezett ideje kb. 3 óra.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Istennel talállak testvérem! – Cigány történetek című kiállítás, illetve Néprajzi Szalon

Jegyvásárlás ezen a linken!

A program limitált létszámú, max. 30 fő. A program 10 éves kortól ajánlott.

December 9. - „A fény felé” – mécsesek, gyertyák, fényforrások, népek és szokások a fénytelenség időszakában

Az egyre rövidebb nappalok időszakában a karácsonyra várva jól esik a meleg szobában, hangulatvilágítás mellett elcsendesedni. A tematikus tárlatvezetés a Kerámiatér 3300 tárgya közül azokat a kerámiatárgyakat keresi fel, melyek fényt és meleget adtak használóiknak világszerte, ünnepi hangulatot készítették elő, vagy éppen az ünnepre való lelki felkészülést segítették elő.

Találkozópont: központi információs pult (-2. szint)

Jegyvásárlás ezen a linken! Az eseményen való részvételhez csak tárlatvezetési díj fizetendő, külön belépőjegy nincs.

December 10. - Készíts ajándékot! Üvegkép festő workshop

2023. december 10-én 11-13 óráig, Filó Veronika múzeumpedagógus, ikonfestő művész vezetésével a Zárvatermő kiállítás festett üvegképei ihletésével kaphatunk bepillantást az üvegképek készítésének hagyományos technikájába.

A Néprajzi Múzeum Egyházi Gyűjteménye mintegy 700 üvegképet, üvegikont, tükörképet őriz, mind "nyugati" (Sandl/Buchers, Jablonka), mind "keleti" (Máramaros, Füzesmikola, Fogaras, Baranya) típusokat. Legkorábbi darabjai az 1800-as évek elejéről származnak. A Zárvatermők kiállításon látható 25 darab 19. századi üvegikont Románia, Erdély, Szlovákia, és Ausztria területéről gyűjtötte Román József, és felesége Anna.

Technikáját tekintve az üvegikon / üvegkép elkészítésnél az üveglap hátoldalára festve fordított sorrendet alkalmaz a festő: először teszi fel a világosítást, majd arra az alapszíneket.

Szeretnéd kipróbálni?

Az érdeklődők 10.30-11 óráig kurátori tárlatvezetéssel ismerhetik meg a hamarosan záró időszaki kiállítást. Jegyet itt tudsz venni rá!

December 12. Üvegképek világa

A Zárvatermő című kiállítás a Román-házaspár múzeumba került néprajzi gyűjteményéből, többek között az üvegképeikből is bemutat egy reprezentatív válogatást. Az előadás fókuszában a 19. században a Kárpát-medencében működő üvegkép-készítő műhelyek és a tárgytípus paraszti használata áll. A múzeumi gyűjtemény és a kiállított kollekció segítségével tárul fel az üvegképek varázslatos világa: a technika, a tematika, az ábrázolás jellegzetességei.

Előadó: Dr. Sedlmayr Krisztina főmuzeológus (Egyházi gyűjtemény)

Helyszín: MÉTA tér

A jegyvásárlás ezen a linken!

Az előadásra szóló jegy 1300 Ft, mely egyben tartalmazza a belépést is a kiállításba!

December 17. - MÉZESKALÁCS SÜTÉS | Advent a Néprajziban

Az adventi időszak jeles napja Szent Miklós ünnepe. Miklós figuráját mézeskalács-ütőfákban is megformálták. Ki volt ő valójában? Miért ajándékozza meg a gyerekeket? Csak a nagy szakállú, piros ruhás Mikulás járta a házakat, vagy más alakban is feltűnt?

A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Erre a programra ellátogatva az ünnepi mézeskalácsokat kortárs hazai mesterek faragta mézeskalács-ütőfákkal mintázhatjuk meg, amely a legrégebbi mézeskészítési technika. A 2 db ünnepi mézeskalács megsütésében Seregély Mirtill mézeskalács-készítő segít majd. A sütés közben felszálló mézes illatot zenével, énekkel – Krajcsó Bence, a Népművészet Ifjú Mesterének citerajátékával – fűszerezik.

A programokra 14.00 – 16.00, 16.00 – 18.00 óra közötti időpontokra lehet jegyet vásárolni, online vagy a pénztárakban. A foglalkozások létszáma korlátozott.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
A Héttorony legendát táncolja el a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Táncszínházban
Legenda és művészet találkozik a december 28-i kortárs néptáncszínházi produkcióban, ami Makovecz Imre emlékét is megidézi.
(x) - szmo.hu
2023. november 28.


Link másolása

Ismét fantasztikus produkcióval lép színpadra a Duna Művészegyüttes. A Héttorony című kortárs néptáncszínházi előadással Makovecz Imre emléke előtt tisztelegnek a Nemzeti Táncszínházban december 28-án.

Ha átélnéd a magyar kultúra varázsát és szeretnél egy különleges élmény részese lenni, ne hagyd ki a lenyűgöző produkciót. Mi már alig várjuk az előadást!

…a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni… Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket….” – Ipolyi Arnold

A Héttorony legenda szimbolikája a magyar kultúrtörténetben is számos alkalommal feltűnt. A Héttorony - vagyis Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor - kincse nem más, mint a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete, kreativitása és a nagy elődök szellemi hagyatéka. E kincsek között tartjuk számon Makovecz Imre életművét is. (Ezt bizonyítja, hogy az általa tervezett épületben rendezik meg 2002 óta a Héttorony építészeti és világzenei fesztivált.)

A Nemzeti Táncszínházban a Duna Művészegyüttes művészei összefonják a Kárpát-medence tornyait, és újjáélesztik a kulturális örökségét. Ez a kortárs néptáncszínházi produkció egyedi módon ötvözi a táncot és zenét, megidézve a Mester emlékét és a Héttorony legendáját.

A Duna Művészegyüttes a Héttorony előadással a tánc nyelvén fogalmazza meg a Makovecz Imre gondolkodásmódját és műveinek komplexitását.

A koreográfusok és tánckarvezetők kreativitása magával ragadó élménnyé teszi az előadását, melynek nemcsak a tánc, hanem a zene és a látvány is fontos elemei. Az előadásban szólistaként közreműködik Vecsei H. Miklós, a zenei kíséretet a Duna Művészegyüttes állandó zenekara, a Göncöl zenekar és az Etnofon Zenei Társulás adja. A rendezvény zeneszerzője és zenei rendezője Kiss Ferenc. A jelmezekkel Túri Erzsébet, a látvánnyal pedig JuZso teremt különleges atmoszférát.

Csatlakozz hozzájuk, és éld át a magyar kultúra egyedülálló szépségét és gazdagságát a Duna Művészegyüttes lenyűgöző Héttorony előadásában!

A december 28-i előadásra jegyek kaphatók a Nemzeti Táncszínház hivatalos weboldalán: Jegyvásárlás itt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
A lappföldi Mikulás idén is Magyarországra látogat, több várost is felkeres
A Mikulásgyár bízik abban, hogy idén több cég csapatépítő eseményként is szerepet vállal majd a gyűjtésben, szortírozásban.

Link másolása

Az idén is Magyarországra érkezik decemberben a finn Mikulás a Mikulásgyár meghívására. Joulupukki ezúttal több városba is ellátogat - közölte a Mikulásgyár Alapítvány.

Az Északi sarkkör közeléből érkező vendég idei egyik feladata az, hogy felhívja a gyerekek és szülők figyelmét a szolidaritás és a jótékonyság fontosságára.

Zsolnai Endre szervező emlékeztetett a finn Mikulás korábbi szavaira: "adakozzunk a rászorulóknak és a nélkülözőknek adventkor. Cselekedjünk úgy, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk is cselekedjenek embertársaink!"

Úgy vélte, hogy a finn Mikulás mondatai jól mutatják, hogy idén mire fókuszál a karitatív akció: a Mikulásgyár szeretne ismét sok tízezer kiló adományt gyűjteni, amelyeket a Gyermekétkeztetési Alapítvány és ötven kiválasztott település vezetője, családsegítője oszt majd szét közvetlenül a rászorulók között.

Minden évben önkéntesek százai segítik a Mikulásgyár munkáját. Bíznak abban, hogy idén több cég csapatépítő eseményként is szerepet vállal majd a gyűjtésben, szortírozásban. A december 1. és 21. között zajló eseménynek köszönhetően ismét több ezer gyermek karácsonya válhat egy kicsit könnyebbé.

A gyerekek találkozhatnak Joulupukkival december 1-én Budapesten, a MikulásGyár nyitó ceremóniáján és december 6-án ugyanezen a helyszínen, továbbá december 3-án Sárváron, december 4-én Bábolnán, december 6-án Szerencsen, és december 7-én Szombathelyen.

Link másolása
KÖVESS MINKET: