OTTHON ÉS KERT
A Rovatból

Újrahasználat az újrahasznosítás helyett: lámpahulladék újrahasználatát népszerűsíti a RElámpa

Van az újrahasznosításnál fenntarthatóbb megoldás!


Előző cikkeinkben kitértünk már arra, hogy mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés és felhívtuk arra is a figyelmet, hogy több olyan hulladéktípus is létezik, ami megtalálható a háztartásokban és első ránézésre valamelyik kategóriába besorolható, mégis külön kell őket gyűjteni, és az erre a hulladéktípusra szakosodott gyűjtőhelyre vinni.

Ilyen például a lámpahulladék szelektív gyűjtése is, ami nem csak azért fontos, mert a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális kukába. Hasznosításukkal nagy mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

Hazánkban 2012 óta valósul meg a világítástechnikai termékek teljes körforgása. Az ekkor átadott mezőkovácsházi lámpahulladék feldolgozóüzem európai uniós támogatással, magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében jött létre. A már 10 éve folyamatosan működő üzembe az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. saját fejlesztésű logisztikai tervező rendszerén át jut a gyűjtőedényekből a lámpahulladék, amiket aztán felújítva tovább hasznosítanak. Ezek nem lakossági felhasználásra készülnek, nagyobb gyártelepek, pincék világítótestei lesznek.

A cég azóta is folyamatosan keresi az új, szemléletformáló lehetőségeket. A magyar Világítástechnikai Társasággal karöltve hirdették meg „Az újrahasználatért” programot, melynek célja a világítástechnikai ágazat és a hulladékos vállalkozások együttműködésének elősegítése, hogy elkerüljék a pazarlást, csökkentsék az újrahasznosítást, elkerüljék a felesleges újrahasznosítást, ösztönözzék az újrahasználatot és, hogy segítsék a körforgásos gazdálkodásra történő átállást.

Ennek a programnak a népszerűsítésére indult el a relampa.hu webooldal, ahol várják olyan vállalkozók jelentkezését, amelyek szívesen készítenének elő újrahasználatra termékeket, de olyan magánszemélyek jelentkezését is, akik részt vennének a lámpahulladékok újrahasználatával kapcsolatos szemléletformálásban. Ha érdeklődsz a program iránt, akkor minden fontos információt megtalálsz a weboldalon.

VIDEÓ: Ebben a kisfilmben bemutatjuk a lámpák újrahasználatának helyszínét, az Újrahasználati központot


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Ezt a növényt érdemes választani a kiszáradt tuják helyett
Ha kiszáradt a tuja, akkor a leylandi ciprus lehet az ideális megoldás. Legalábbis addig, amíg nem melegszik tovább az ország klímája.


A száraz, meleg nyár miatt a kiszáradó tuják helyére ideális választás lehet a leylandi ciprus, írja a Gardencentrum.hu.

Ez a növény szinte bármilyen talajra ültethető, jóval ellenállóbb, és rendelkezik azokkal az előnyökkel, amelyekkel a tuják is:

örökzöldek, gyorsan nőnek, dús sövényt alkotnak, nincsenek különleges igényeik, és a legtöbb kertbe jól illenek. A lap szerint azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz 10-20 év múlva, hiszen hazánk éghajlatának változása és az új kártevők megjelenése is okozhat még meglepetéseket.

Azt tanácsolják, hogy mivel a sövényt hosszú évekre, évtizedekre ültetik, nem érdemes spórolni pár ezer forintos tételeken. Ha sokáig szeretnénk élvezni a leylandi ciprust, akkor jó minőségű virágföldet, ellenőrzött minőségű szervestrágyát, használjunk, valamint évente adagoljunk szerves tápanyagokat vagy komplex műtrágyákat a növény igényeinek megfelelően.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
5 hasznos tanács, ha homlokzati vakolat kiválasztása előtt állnál
Házunk színe üzeneteket is közvetít. Mit szeretnénk érezni, amikor hazatérve az épületünkre pillantunk? Mit gondolnak rólunk a szomszédok, ha a mi házunkra néznek? Dinamizmus, fiatalosság, komolyság, egyszerűség? Ezek mind benne vannak egy-egy homlokzatban!


A vakolat színének kiválasztása

Az egyik legfontosabb lépés, hogy jól válasszuk meg a homlokzati vakolat színeit. A döntésnél lényeges, hogy harmóniában legyenek a ház részletei: a tető az eresz színével, a homlokzat a lábazattal és maga a ház az őt körbevevő környezettel.

A homlokzat színe vagy passzoljon az épület többi részéhez ugyanazon szín világosabb vagy sötétebb árnyalatainak alkalmazásával (monokróm színharmónia), vagy üssön el tőlük teljesen (polikróm színharmónia).

Példa monokróm és polikróm színharmóniára

Forrás: Mapaint színtervező – hoszigetelesmindenkinek.hu

Még egy fontos dolog, ami a harmóniával, illetve az összhatással kapcsolatban fontos:

- ha a homlokzat színe sötétebb, mint a lábazaté, akkor a homlokzat lesz hangsúlyos,

- ha a lábazat színe a sötétebb, akkor a lábazat lesz a hangsúlyos.

Talán a lábazat színére érdemes sötétebb vakolatot választani. Egyrészt, ha lentről felfelé világosodik a szín, kecsesebb hatása lesz a homlokzatnak, másrészt a lábazati térben lévő igénybevételek sem látszódnak meg annyira egy sötétebb vakolaton.

Világos színekkel a tartósságért

Az esztétikai kérdéseken túl a következő tényezőket is érdemes számításba venni:

- Minél sötétebb egy szín, annál több fényt nyel el, és ezáltal annál könnyebben felmelegszik.

- A fehér szín használatánál egy hűvösebb nyári napon, amikor a levegő hőmérséklete 20-22°C, a vakolat hőmérséklete 28-30 °C.

Forrás: Adobe Stock

- Egy árnyalattal sötétebb szürke vakolat hőmérséklete ugyanekkor már 36-38 °C-os!

- Egy közepes barna színű vakolat ekkor már 47-48 °C-ra melegszik fel, egy antracitszürke, sötétkék vagy sötétzöld színű homlokzat hőmérséklete pedig elérheti akár a 60-70(!!) °C-ot is!

- Maga a vakolat ugyan ellenáll ennek a hőhatásnak, de ha jön egy nyári zápor vagy zivatar, 60-70 °C-ról nagyon rövid időn belül 15-20 °C-ra zuhan a felület hőmérséklete, ami 40-50 °C-os hőkülönbséget jelent! A zápor után kisüt a nap, és ismét felmelegszik a felület. Majd este lemegy a nap, a homlokzat pedig megint lehűl 20 °C-ra vagy még az alá is. És ez így megy nap nap után, évről évre. Ez egy olyan igénybevétel, amelyet hosszútávon (értsd: 10-20 év) egyik anyag sem képes elviselni.

A szín kiválasztásakor segítségünkre van az úgynevezett világossági érték, ami egy gyártói ajánlás. A fehér világossági értéke 99, tehát a ráeső fény 99%-át veri vissza, és 1%-át nyeli el. A fekete színnél pont fordítva van, a fény 99%-át elnyeli és 1%-át visszaveri.

Ezért azt javasoljuk, hogy homlokzati hőszigetelő rendszer esetén a színvakolatok világossági értéke 20-25-ös értéknél ne legyen alacsonyabb!

A homlokzati vakolat struktúrája

A színeken kívül eldöntendő kérdés még a vakolat struktúrája. A Mapei termékeinél 0,7 mm, 1,2 mm, 1,5 mm és 2 mm szemcsenagyságok közül választhatunk. Minél nagyobb a szemcse, annál karakteresebb a homlokzat. Itt nincs szabály vagy javaslat, kizárólag az egyéni ízlésünk a döntő.

Nagyon minimális különbségek ezek, a lényeg a hatás. Egy 0,7 mm-es vakolat körülbelül egy méterről nézve látszik vakoltnak, távolabbról inkább festett homlokzatnak tűnik. Ezzel szemben a 2 mm-es szemcsenagyságú felület már öt-hat méterről is egyértelműen vakoltnak látszik.

A homlokzati vakolat kötőanyaga

Végezetül, amiről még érdemes beszélni, az a vakolat kötőanyaga. Tartósság szempontjából nincs különbség egy hagyományos akril és egy szilikon kötőanyagú vakolat között. Tudásban azonban már van különbség: a szilikon kötőanyag felületén – az összetételének köszönhetően - sokkal nehezebben tapadnak meg a légköri szennyeződések (por, szmog stb.), mint egy hagyományos akril kötőanyagon.

Az életben ez azt jelenti, hogy míg egy akril kötőanyagú vakolatot 5-6 évente javasolt megtisztítani nagynyomású mosóval, addig egy szilikon felületen 10-12 évig nem szembetűnő a szennyeződés.

Színtervezés a MAPAINT alkalmazással

Most, hogy tudjuk mik azok, amikre érdemes figyelnünk, el is kezdhetünk színeket választani az épületünkre a Mapei Master Collection színkártyájának mintegy 1002 színéből.

Segítséget nyújt ehhez a Mapei egyedi színtervező programja a MAPAINT, amely a hoszigetelesmindenkinek.hu oldalon található meg. Ebben a programban kilenc épülettípusból választhatjuk ki a házunkhoz legközelebb állót, majd külön kiválaszthatjuk a tető, az eresz, a nyílászárók, a homlokzat és a lábazat színét.

Forrás: Mapaint színtervező – hoszigetelesmindenkinek.hu

Jó tervezést kívánunk!

A homlokzati vakolaton túl – vagy inkább alatt - érdekli a hőszigetelés is? Töltse le az ingyenes hőszigetelési e-bookot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Örökbe fogadnál 12 ezer kaktuszt? Itt az alkalom: élete fő művének keres jó gazdát egy idős gyűjtő
A dombóvári járásban, Várongon rejtőzik az ország egyik legnagyobb kaktuszgyűjteménye. A 80 éves Hegyi Attila idős kora és egészségi állapota miatt nem tudja tovább gondozni szeretett növényeit, és nem akarja, hogy ebek harmincadjára jussanak.


A tizenkétezer pozsgás növényből álló gyűjteménynek csodájára jártak Várongon. Gazdájuk, a 80 éves Hegyi Attila gyerekkora óta gondozza és szaporítja őket, az ezerkétszáz fajta közül mostanra mindig akad olyan, amelyik éppen virágzik.

A teol.hu-nak elmondta:

„Az alapszakmám kertépítő, nyolcvanéves vagyok, hetven éve gyűjtöm a kaktuszokat, körülbelül kilenc éves korom óta. Ötszáz négyzetméteres, hatalmas sátornyi növényházam van, hatalmas kaktuszokkal is.”

Most a közösségi oldalán írta meg, hogy rehabilitáción van a kórházban, négy hónapos súlyos betegség után. Be kellett látnia, hogy ő és a felesége már nem tudják úgy gondját viselni a növényeknek, ahogyan szeretnék.

Tudja, hogy a kaktuszai sokáig nagyon sok mindent kibírnak, de aggódik értük. Szeretné, ha valaki átvenné őket, hogy az élete munkája ne vesszen kárba.

Íme, a Tolna Televizió korábbi felvételei a híres gyűjteményről:

(via 24.hu, Teol, Facebook)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Kertes ház gyerekekkel - ötletek, hogyan lehet kikapcsolódás a szülőknek is a kertben töltött idő
Végre kellemes idő van, nyílnak a virágok. A gyerekek cipőt húznak, kimennek szaladgálni, és azt vesszük észre, hogy egy fárasztó, végeláthatatlanul hosszú, veszélyhelyzetek elhárításától hemzsegő nap után azon gondolkozunk, hogy lehetne megoldani, hogy mindenki jól érezze magát a kertben.


Egy kert kialakítása számos kérdést vet fel az esztétikai szempontokon túl is: rengeteg pénzt, időt és energiát emészthet fel a rendben tartása. Felmerülhet a kérdés, hogy mi vagyunk a kertért vagy a kert van értünk akkor is, ha csak felnőttek lakják a házat, és kizárólag pihenésre használnák.

Amint gyermek születik, különösen, mikor már mozgásban van, érdemes újragondolni néhány dolgot annak érdekében, hogy az egész napos aggódás helyett az önfeledt játéknak, a mozgásfejlődésnek, a levegőzésnek és a felfedezésnek adjuk át a helyet.

A biztonság mindenekelőtt

Az első és legfontosabb szabály, amit nem lehet elégszer kihangsúlyozni: minden vegyszert, permetet, balesetveszélyes szerszámot pontosan ugyanolyan gonddal el kell zárni, mint házon belül. A gyerekeknek is a tiltott gyümölcs a legizgalmasabb. És hogy ne menjünk messze a hasonlattól, olyan növény ne legyen elérhető közelségben, amelynek bármelyik része mérgező lehet. A nagyobbacskák is sokszor veszik a kezüket a szájukhoz, nehogy bármi baj előfordulhasson.

Ami még a legváltozatosabb bajok okozója lehet, az a víz. Fontos odafigyelni, hogy az összegyűjtött esővízhez a legkisebbek ne férhessenek hozzá, elkerülendő a korlátlan locsolás lehetőségét (ugyanitt a kerti kutat sem célszerű nyitva felejteni), és semmiképp se eshessenek bele.

A pancsolásnál is nagyon körültekintőnek kell lennünk, mennyi vízben tudhatjuk őket biztonságban.

Akármilyen játékról van szó, lássunk rá a gyerekekre közben ajtóból-ablakból, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!

Mozgási lehetőségek

Válasszunk olyan fűmagkeveréket, ami a legjobban viseli, hogy a gyerekek szaladgálnak rajta. Tovább fokozhatjuk az izgalmakat, ha keverünk hozzá vadvirágos magkeveréket is. Odavonzza a hasznos rovarokat, melyek elengedhetetlenek a növények beporzásához, és a gyerekeknek is nagyon érdekes tanulmányozni. Jót teszünk az ökoszisztémának, miközben virágos rétet varázsolhatunk otthonunkba.

A gyerekek egyébként is akkor maradnak legszívesebben a szabadban, ha minél több izgalomban van részük. Gondoskodjunk nekik búvóhelyről, legyen az bokor, lombház, bármilyen kis építmény.

Lehetőség szerint érdemes minél több opciót biztosítani mozgásra is. Szuper kerti játszótereket lehet készen kapni, de bátran emlékezzünk vissza saját gyerekkorunkra: úgy metsszük a fát, hogy jól fel lehessen rá mászni.

Köveken, farönkökön milyen jól lehet egyensúlyozni. A hintázást pedig minden korosztály szereti: hagyományos, csepp, tányér a kicsiknek, hintaágynak és függőágy a felnőtteknek is szuper kikapcsolódás.

Amire érdemes odafigyelni, hogy puha felületre essenek. Ha nincs a játékok alatt puha talaj, könnyen beszerezhetünk a játszóterekről jól ismert gumi burkolatot.

Kertészkedés

Akár kritikus pontja is lehetne a tervezésnek, hogyan oldható meg, hogy a féltett palántáinkat ne gazolják ki legkisebb segítségeink. Pedig a közös munka, gondoskodás, odafigyelés, tanulás az egyik legszórakoztatóbb közös időtöltéssé is válhat.

Megoldást jelenthet az erdőkert elnevezésű szisztéma. Az az alapelve, hogy szembe megy a rendezett, sok törődést és fölösleges vízhasználatot igénylő kert elrendezéssel. Úgy alakíthatjuk ki a kertet, hogy a fák, a bokrok és az aljnövényzet szintjén is hasznos és/vagy ehető növények legyenek. Egyre több információ érhető el könnyen, hogy milyen növényeket célszerű ehhez összeválogatni.

Itt a lehulló levelek is jól hasznosulnak, és sokkal kevesebbet kell öntözni a lombok árnyékának köszönhetően. Önfenntartás szempontjából is nagy előrelépés lehet, a gyerekeknek meg maga a Paradicsom, ha vadregényesebbé válik a környezetük.

Ha az egyszerűbb megoldásokat kedveljük, a magas ágyás kialakítása nagyon célravezető: nehezebben érik el a növényeket, kis területen nagyobb zöldséghozam terem, és lényegesen kevesebb - időnket és derekunkat nem kímélő – gazolásra van szükség.

Felfedezési lehetőségek

A legtöbb szülő rengeteg féle fejlesztőjátékkal veszi körbe gyermekét, a játszva tanulásnál nincs is jobb időtöltés.

A természetben kreativitás sem feltétlenül szükséges hozzá, hogy egész napos felfedezéseknek adhassunk teret. A homokozó telepítése örök klasszikus, dacára annak, hogy többet kell takarítani kint is bent is. Nem véletlenül: ha például úgy helyezzük el, hogy rálássunk a konyhaablakból, máris nyugodtan tudjuk megfőzni az ebédet.

Madáretetőt készíthetünk együtt újrahasznosított anyagokból (tetra pak, mosószeres flakon), vagy barkácsolhatunk is. Ugyanígy rovarhotel építésre is rengeteg ötletet találhatunk a neten.

Befejezésül, ami a legszebb a kertben: azok a lehetőségek a gyermek fejlődésére, amire tényleg csak oda kell figyelni. A sziklakert, vagy néhány tégla például általában gyíkvárként is funkcionál, a kicsik biztosan észre fogják venni a beköltözőket.

Amiért mindig nagyon hálásak lesznek gyermekeink: hagyjunk egy kis rendetlenséget! Néhány gallyat hagyjunk meg a zöldhulladékból, hogy építkezzenek, hagyjunk egy kis gazos részt, vagy szabad földet, hogy áshassanak gilisztát, hozhassanak haza kirándulásról néhány marék kavicsot, valahogy mindig kell valamire.

Képek: iStockphoto, pixabay.com, unsplash.com

Link másolása
KÖVESS MINKET: