News here
hirdetés

OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Grilleszközök a zökkenőmentes grillezéshez

Most azoknak a hasznos eszközöknek szentelünk figyelmet, amelyek segítségünkre vannak a grillezés során.

Link másolása

hirdetés

A nyár sokak számára egyet jelent a grillszezonnal. A grillezés nem csupán ételkészítés, sokkal több annál; családi és baráti program, amely örömöt okoz gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Most azoknak a hasznos eszközöknek szentelünk figyelmet, amelyek segítségünkre vannak a grillezés során: fókuszban a grilleszközök!

Noha egyes eszközök valóban nélkülözhetők, a biztonságos és kényelmes grillezés érdekében néhányat szükséges beszerezni.

A grilleszközök között elsőként érdemes megismerni a különböző sütőlapokat és sütőlemezeket. Noha mindegyik grill rendelkezik valamiféle ráccsal, egy ilyen tartozék segítségével biztonságosan helyezhetjük el az ételeket a tűztér felett, anélkül, hogy égési sérülést kellene kockáztatnunk. A sütőlapok és sütőlemezek jó szolgálatot tesznek akkor is, ha apró ételeket szeretnénk készíteni, amelyek esetleg a rácsok között lepottyanva a parázsban végezhetik. Érdemes tudni, hogy az öntöttvas jobban vezeti a hőt, mint rozsdamentes „társai”, ezért sokkal egyenletesebb a hőmérséklet a sütőlap vagy rács teljes felületén.

Nem mehetünk el szó nélkül a fogócsipeszek és a grill-lapátok mellett sem. Noha bizonyos mértékig a konyhai használatra alkalmas változatok is megfelelők lehetnek, a kifejezetten grillezéshez tervezett csipeszek és lapátok nagyobb biztonságot kínálnak. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a grillezéshez tervezett fogók és lapátok hosszabb nyéllel rendelkeznek, így a kézfejünk távolabb marad az égési sérüléssel fenyegető forró levegőtől. Ha nem szeretnénk két különálló eszközt vásárolni, megfelelő alternatívát jelenthet egy olyan változat, ami egyik szára lapátként funkcionál, a másik pedig recés fogóként látja a feladatát.

Noha nem tartoznak a nélkülözhetetlen eszközök sorába, mindenképpen meg kell említeni a különböző pecsenyesütőket és sütőállványokat. Ezek akkor tesznek remek szolgálatot, ha el szeretnénk rugaszkodni a klasszikus grillezéstől. Egy csirkesütő segítségével akár egy egész csirkét is elkészíthetünk, ínycsiklandó füstös aromát kölcsönözve annak.

hirdetés

Ne feledkezzünk meg a grillgyújtó kéményekről sem, amelyek egyszerű, gyors és biztonságos grillezést tesznek lehetővé. A segítségükkel könnyebben és gyorsabban felizzítható a faszén. Mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a változatokat, amelyek hőálló markolattal rendelkeznek.

Végezetül ejtsünk szót a tisztítóeszközökről is, amelyek nélkül sokkal nehezebb dolgunk lenne! A grillrácsok és lapok zsíros szennyeződéseit nem kell bemutatni annak, aki legalább egyszer megküzdött velük. Kiváló szolgálatot tesznek azok a grillkefék, amelyek kaparórésszel és erős kefével is rendelkeznek. De mindenképpen szükségünk lesz néhány grilltisztító dörzsszivacsra is. Ne feledkezzünk meg a grilltisztító szerekről sem, amelyek alkalmasak a makacs lerakódások és ráégett szennyeződések eltávolítására. A segítségükkel gyorsan és hatékonyan tüntethető el a zsír, az olaj és az egyéb szennyeződés a grill és grillrácsok felszínéről. Használatukat követően ne feledkezzünk meg az alapos öblítés szükségességéről!

Látható, hogy számos eszköz és tartozék áll rendelkezésünkre, amelyek egyszerűbbé, kényelmesebbé vagy biztonságosabbá teszik a grillezést. A kevésbé alkalmas konyhai felszerelések helyett használjuk ezeket rendszeresen, és élvezzük az ínycsiklandó finomságok ízét!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Esővízgyűjtés tudatosan

Link másolása

hirdetés

A tiszta ivóvíz egyike a legértékesebb természeti kincseinknek; míg az európai kontinensen a magas vízszámla és csatornadíj készteti takarékoskodásra az embereket, a világ számos területén általános vízhiányról lehet beszélni. Az éghajlatváltozás és az aszályos időszakok mind gyakoribb előfordulása arra késztet bennünket, hogy a fenntarthatóságot segítő alternatív megoldásokat keressünk.

A környezettudatos döntések alapját képezik a vízhasznosítással kapcsolatos teendők. A különböző esővízgyűjtő hordók és tartályok lehetővé teszik a csapadék hasznosítását. A közép-kelet-európai régióban a nyári időszak a legcsapadékosabb, jellemzően júniusban számíthatunk a legtöbb esőre, a magas hőmérséklet és kipárolgás miatt rendszeres öntözésre lehet szükség.

A különböző épületek tetőszerkezete, illetve ereszcsatornája elvégzi a munka oroszlánrészét, nekünk csupán a megfelelő edényekről és tárolókról kell gondoskodnunk. Az összegyűjtött csapadéknak köszönhetően tudatos öntözést végezhetünk, mivel a hűvösebb reggeli és esti napszakokban kisebb kipárolgásra kell számítani.

Többféle hasznosítás lehetséges

Az esővizet a leggyakrabban öntözésre használjuk, de érdemes tudni, hogy az összegyűjtött csapadékot más módokon is hasznosíthatjuk. Mindehhez nincs szükség bonyolult rendszerekre. A korszerű megoldások megfelelő szűrővel rendelkeznek annak érdekében, hogy víz többféle célra hasznosítható legyen. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bitumenes zsindellyel ellátott tetők nem használhatók esővíz gyűjtésére!

Egy közönséges házi vízmű tökéletes szolgálatot tesz az átemelés során, ilyen módon az összegyűjtött esővíz WC-öblítésre, takarításra, autómosásra és egyéb célokra is nagyszerűen használható. Érdemes szem előtt tartani, hogy fejenként mintegy 30 liter vizet használunk WC-öblítésre minden egyes nap, egy korszerű mosógép vízfelhasználása ciklusonként mintegy 50 liter, egy közepes kerti medence vagy tó feltöltése 5-10 köbméter vízzel lehetséges. Ezek alapján látható, hogy az esővízgyűjtésnek köszönhetően jelentős megtakarítást érhetünk el.

hirdetés

Esővíztároló edények, hordók, ciszternák…

Sokféle tároló közül válogathatunk, ha az esővízhasznosítás a célunk. A kisebb űrtartalommal rendelkező ROTO esővízgyűjtő hordó a kisebb és akár nagyobb kertek praktikus kiegészítője. Tökéletes megoldás azok számára, akik a természetes erőforrások optimális felhasználására törekednek. A praktikus leeresztőcsapnak köszönhetően a víz könnyen eltávolítható a tartályból.

Nagyobb vízmennyiség tárolására alkalmasak az esővízgyűjtő tornyok. A PROSPERPLAST TOWER STONE esővízgyűjtő színe és textúrája kőre hasonlít, ennek köszönhetően nemcsak praktikus funkciót tölt be, hanem igazi dísze is lehet a kertnek.

Ha jelentős mennyiségű esővíz tárolása a cél, abban az esetben ciszternára van szükség. A kisebb űrtartalommal rendelkezők kertöntözéshez, a nagyobbak öntözéshez, mosáshoz, autómosáshoz, a legnagyobbak teljes körű felhasználáshoz kínálnak megoldást. A ROTO ciszterna segítségével könnyedén hasznosítható az esővíz. A tartály ellenálló a kültéri kopással szemben, a használat által okozott talajnyomásnak és a változó időjárási körülményeknek is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Magaságyások és hasznos kerti kiegészítők – Kertészkedés néhány négyzetméteren

Link másolása

hirdetés

A magaságyások lehetővé teszik, hogy kis területen dísznövényeket, zöldségeket és fűszernövényeket termesszünk; mindezt vegyszermentesen, biztonságosan és gazdaságosan.

Az ilyen jellegű ágyások tulajdonképpen a föld felett 50-90 centiméter magasságban elhelyezett tárolók, amelyek vázát rendszerint valamilyen fakeret biztosítja, noha egyre népszerűbbek az acéllemezből, műanyagból és műrattanból készült megoldások is.

Ezért érdemes beszereznünk néhányat…

A magaságyásban folytatott növénytermesztés mellett számos érv szól. Noha a termőterület nagysága erősen korlátozott, jó minőségű táptalaj használatával a gyorsan fejlődő növények termesztése jelentős haszonnal járhat.

Mivel az ágyásokban elhelyezett termőtalaj gyorsabban felmelegszik, mint talajsíki termesztés esetén, ezért a magok fejlődése korábban megkezdődhet, illetve a palánták nevelése is idejekorán lehetségessé válik. Ennek köszönhetően a tavaszi termesztést követően sárgarépát, káposztát, karalábét, céklát ültethetünk.

A megfelelő termőhatékonyság elérése érdekében gondoskodnunk kell a talaj állapotának megőrzéséről; a termőközeg legyen nedves, de soha ne legyen sáros. A megfelelő nedvességtartalom garantálja, hogy a komposztban és a termőföldben lévő szerves anyagok korhadási folyamata megfelelő legyen. Lehetőség szerint öntözzünk minél gyakrabban kis mennyiségben; a túlzott öntözés a talaj szerkezetének megváltozását idézi elő, ami a növények oxigénfelvételét veszélyezteti.

hirdetés

Jó minőségű locsolóvízhez jutunk, ha vízgyűjtő edényeket alkalmazunk az esővíz hasznosítása érdekében.

Az ágyások mérete

Gyakran felvetődő kérdés, mekkora ágyásokat érdemes választani, mekkora legyen a termőterület nagysága. Nincs egyértelmű állásfoglalás, hiszen a magaságyások szélessége kizárólag a rendelkezésre álló szabad terület függvénye. A kereskedelmi kínálatban elérhető magaságyások jellemzően 70-150 cm szélességgel rendelkeznek, így a mozgatásuk és az áthelyezésük is lehetséges.

Érdemes előnyben részesíteni azokat a szerkezeteket, amelyek esetében a termőterület a föld felett 80-90 cm magasságban helyezkedik el, így elkerülhetjük a hajlongással járó kellemetlenségeket. Az ágyások elülső és hátsó széle közötti távolság ne legyen nagyobb 60 centiméternél!

Kerti kiegészítők az esztétika szolgálatában

A magaságyásokra sokszor termőterületként tekintünk, noha virágoskertek, díszkertek és egyéb megoldások létrehozására is tökéletesen alkalmasak. Az esztétikai értéküket különböző kültéri dekorációs lámpákkal tehetjük teljessé.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A robotok már a kertben vannak
Mielőtt úgy döntenél, hogy beszerzel egy robotfűnyírót, olvasd el az alábbi összefoglalót, amelyből számos kérdésre választ kaphatsz!

Link másolása

hirdetés

Zöldellő, simára nyírt pázsit fizikai munka nélkül? Lehetséges, ha egy robotfűnyíró gondoskodik a kertünkről! Ezek a készülékek néhány év alatt forradalmasították a fűnyírást. Mielőtt úgy döntünk, mi magunk is beszerzünk egy ilyet, tekintsük át az alábbi összefoglalót, amelyből számos kérdésre választ kaphatunk!

Noha működési sajátosságaik és felépítésük miatt ritkán említjük őket egy lapon a hagyományos elektromos és benzinmotoros fűnyírókkal, néhány tulajdonság esetükben is meghatározó, ilyen például a vágási szélesség.

Általános szabályként kezelhetjük, hogy a nagyobb vágási szélesség gyorsabb munkát eredményez – legalábbis abban az esetben, ha rendelkezésre áll a szükséges teljesítmény. A robotfűnyírók esetében is elmondható hasonló, azonban ezek a gépek emberi beavatkozás nélkül dolgoznak, ezért nem érdekel minket, hány perc alatt végez egy adott területtel. Általánosságban elmondható, hogy a 20-25 cm vágószélességgel rendelkező gépek hatékony munkára képesek a kisebb és közepes kertek esetében.

A fent említett okok miatt a gyártók a robotfűnyírók teljesítményét elsősorban „négyzetméter per óra” jelölésekkel teszik közzé, vagyis elsősorban azt tüntetik fel, hogy egy óra alatt mekkora terület nyírását képes elvégezni. A különböző készülékek jelentősen eltérnek egymástól e tekintetben, a legkisebb, alsókategóriás eszközök jellemzően 40-50 négyzetméter nyírására alkalmasak, a felsőkategóriás gépek azonban ezeknél négyszer hatékonyabbak lehetnek.

Robotfűnyíró vásárlása esetén figyelmet kell szentelni a nyírandó terület terepviszonyaira is! Az olcsóbb változatok jellemzően 10%-os emelkedőket és lejtőket képesek legyőzni, viszont egy felsőkategóriás eszköz akár 45%-os partoldallal is megbirkózik. Ez alapján megdőlni látszik az a gyakori tévhit, miszerint a robotfűnyírók kizárólag sík terepen alkalmazhatók.

hirdetés

A kiválasztás során érdemes figyelmet szánni a működési zajszintre is. Mivel ezek a készülékek akkumulátoros táplálást használnak, ezért kifejezetten halkak; lényegesen csendesebb üzemmódra képesek, mint a hagyományos elektromos fűnyírók. A kisebb változatok 50 dB, a nagyobb motorerővel rendelkezők 75 dB zajkibocsátással bírnak. Ha fontos számunkra a csend és a nyugalom, válasszunk közepes motorerővel rendelkező, minőségi készüléket!

A magasabb fejlettségi szinttel rendelkező változatok automatikusan visszatérnek a dokkra, és feltöltik a saját akkumulátoraikat. Éppen ezért az akkumulátor-kapacitás sem bír kiemelt jelentőséggel, hacsak nem szeretnénk biztosítani, hogy a készülék töltés nélkül elvégezze a munkát.

Az okostelefonunk segítségével akár a távolból is vezérelhetjük a készülék tevékenységét, felülírhatjuk a gép rendes rutinját, tökéletes pontossággal megtervezhetjük és nyomon követhetjük a fűnyíró útját és annak mozgását a kiválasztott terület határain belül.

Persze nem feledkezhetünk meg a karbantartás szükségességéről sem! Noha a vezérlésért és az okos-funkcióként felelős, fejlett elektronikai alkatrészek egy elzárt részben kapnak helyet, az alváz, a kések és a kerekek rendszeres tisztítása mindenképp szükséges. Az időjárás viszontagságaival szemben úgynevezett garázzsal védhetjük a készüléket.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Amit a füvesítésről és a gyepszellőztetésről tudni érdemes
Az alábbi írásban összefoglaljuk, mire kell figyelni, hogy a gyep makulátlan legyen.

Link másolása

hirdetés

A szép zöld gyep titka a megfelelő füvesítésben és a gondozásban rejlik. Az áprilisi-májusi időszak tökéletesen alkalmas az újrafüvesítés elvégzésére; ilyenkor az újonnan elvetett fű erőteljes növekedésre képes.

Előkészületek

A füvesítés során is nagy jelentőséggel bír az előkészületek alapos elvégzése. Gondoskodnunk kell a talajról; az ásást 15-25 centiméter mélyen kell elvégezni, illetve meg kell tisztítani a területet a különböző gyökerekről, gyomoktól és kövektől is. Amennyiben a talaj összetétele agyagos, érdemes folyami homokot használni a szerkezet lazítására. 50 négyzetméterenként egy köbméter homok kiszórására lehet szükség, amit az ásás során beforgatunk. Amennyiben a talaj kifejezetten laza szerkezetű, négyzetméterenként 8-10 liter kéreghumusz bedolgozása ajánlott. Érdemes időben elvégezni a terület előkészítését, hiszen így a magok kijuttatását megelőzően pihentethetjük a talajt.

Az érdemi füvesítés előtt szükség van még néhány művelet elvégzésére. A terület egyengetését egy erre a célra alkalmas hengerrel végezhetjük el a legkönnyebben, ám ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz, egy nagyobb deszka is segítségünkre lehet. A talajminőség javítása érdekében gyeptrágya használatára is szükség van, aminek a kihordását a füvesítés előtt egy héttel célszerű elvégezni.

Ne feledkezzünk meg a gyomirtás fontosságáról sem! Kétféle módszer létezik. Az egyik a totális gyomirtás, vagyis a teljes zöldfelületet kiirtjuk, például egy újrafüvesítés előtt, vagy abszolút csak gyomos felületen használjuk. Ezek a gyomirtó szerek teljes mértékben elpusztítják a gyomot. A másik a szelektív gyomirtás: a szer különbséget tud tenni egyszikű és kétszikű növény között, ezért a gyomokat pusztítja el, a füvet nem, ez a meglévő fűfelület szépítésekor lehet hasznos.

A glifozáttartalmú szerek erősen egészségkárosítók, ezért a BAUHAUS csak és kizárólag glifozátmentes gyomirtót forgalmaz.

hirdetés

Jöhet a fűmag vetése

Négyzetméterenként 25-50 gramm fűmagra van szükség. Kövessük a csomagoláson feltüntetett ajánlást! Érdemes beszerezni egy fűmagszóró kocsit, amivel egyenletes munkát végezhetünk. A magot fele-fele arányban keverjük homokkal vagy tiszta gyepfölddel, ezáltal a kijuttatás még egyenletesebb lehet. A kiszórást kétirányban, egymással merőlegesen végezzük, végezetül a magokat gereblyével vagy taposófával óvatosan tömörítsük a talajba!

Nagy jelentőséggel bír a gyep öntözése a kezdeti időszakban. Figyeljünk arra, hogy ne jöjjenek létre tócsák, de a talaj soha ne száradjon ki! Száraz időjárás esetén napi két alkalommal, reggel és este is öntözni szükséges, vagy akár többször is, időjárástól függően!

Az első nyírás és gondozás

Az első nyírással várni kell addig, amíg a szálak 6-8 centiméter hosszúságúra nőnek. Ekkor maximum 4 centiméteresre kell visszavágni őket. Ezt követően 5-6 centiméteres magasság elérése után is maximum 4 centiméteresre vágjuk a gyepszőnyeget. Árnyas területeken pedig ne nyírjuk 4-5 centiméternél rövidebbre a szálakat. Tehát soha ne vágjuk a füvet 4 centiméternél kisebbre! Ajánlott és ideális magasság tavasszal és ősszel: 4-5 cm, nyáron pedig: 5-6 cm.

Tartsuk szem előtt, hogy a gyepnek folyamatos tápanyagpótlásra van szüksége. Amennyiben a levágott szálakat begyűjtjük, abban az esetben rendszeres trágyázásra van szükség. Trágyaszóró segítségével kereszt- és hosszanti irányban is végezzünk kiszórást. Arra azonban figyeljünk, hogy a trágyázást soha ne frissen nyírt területen végezzük, utána pedig alapos öntözést igényel!

Gyepszellőztetés

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyepnek oxigénhez kell jutnia annak érdekében, hogy a növények egészségesen fejlődhessenek. Ennek érdekében a tavaszi időszakban érdemes eltávolítani a moha és az elhalt növények képezte filctakarót, illetve talajszellőztetést kell végezni. Kisebb területek esetében megfelelő megoldást kínálnak a kézi gyepszellőztetők, nagyobb területeken érdemes motoros megoldást alkalmazni. A szellőztetéssel a fű földfelszín feletti részét mozgatjuk át, mint egy sűrű fésű, úgy működik: amikor fellazítjuk a talajt, akkor fél cm mélyen vág be a késes tengely. Egy évben egyszer, tavasszal végezzünk gyepszellőztetést, szakember ősszel is egyszer elvégezheti ezt a munkát!

Tavasszal szellőztessük, valamint tavasztól őszig nyírjuk rendszeresen a füvet, és használjunk – lehetőség szerint – szerves trágyát! Ha így teszünk, kertünk büszkesége lehet a szépen gondozott gyep.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: