News here

OTTHON ÉS KERT

Felkészülés az őszi estékre: kültéri világítás mesterfokon

A jól komponált kültéri világítás ráadásul több funkcióval is rendelkezik.

Link másolása

Legyen ősz, tél, tavasz vagy nyár, a kültéri világítás otthonossá teszi az udvarunkat. Nem mellesleg a jól „komponált” kültéri világítás több funkcióval rendelkezik; általános világítást biztosít, kiemeli a ház és a kert szépségét, valamint biztonságot szolgáltat.

A kültéri világítás rendszerét érdemes már a kertrendezés előtt elvégezni. Az elektromos hálózatok vezetése sokkal kevesebb gonddal jár, ha a külső hőszigetelés, a járdaépítés és a füvesítés előtt végezzük el. Ha már lekéstünk erről a lehetőségről, némileg nagyobb felfordulással járó munkálatokra lesz szükség. Alternatív megoldásokat jelentenek az úgynevezett szolárlámpák, amelyek között talajba építhető és felfüggeszthető változatokat is találunk.

Minden kültéri lámpának dacolnia kell az időjárás viszontagságaival, vagyis az IP-védettségük az egyik legmeghatározóbb tulajdonságuk. Az IP-jelölés egy nemzetközi osztályozási rendszeren alapszik; a kétjegyű szám első számjegye a szilárd testekkel, a második a vízzel szembeni ellenállóképességet írja le. Az esővíz elleni védelem IPx3 jelölésnél kezdődik, de az általános javaslatok szerint kültéren legalább IP44 szintű besorolásra van szükség. Ennél magasabb védelmi szintre abban az esetben van szükség, ha a lámpát locsolóberendezés általi öntözés érheti.

Válasszunk praktikus megoldásokat! A tervezés során törekednünk kell arra, hogy a bejáratokat és az oda vezető utat megvilágítsuk. Erre a célra többféle típusú lámpa áll rendelkezésre; egyszerű kialakítású falilámpák, irányítható fényű változatok, elegáns kültéri állólámpák… Ne feledkezzünk meg a lépcsőkről és a lépcsőfokokról sem! Ezek láthatósága támfalba süllyeszthető lépcsőmegvilágítóval könnyedén biztosítható.

A térmegvilágítás nagyszerű eszközei a reflektorok, különösen abban az esetben, ha mozgásérzékelővel vannak ellátva. Az eszközök rendszerint kalibrálhatók, így megválaszthatjuk, milyen fényviszonyok esetén lépjenek működésbe, ha mozgást érzékelnek (vagyis nem kell attól tartani, hogy nappali fényben bekapcsolnak és villamos energiát pazarolnak). Ha ilyen lámpát választunk, vegyük szemügyre a termék mozgásérzékelőjének hatótávolságát! A STEINEL XLED HOME 2 kültéri LED-reflektor passzív infravörös mozgásérzékelővel, fekete színű, UV-álló műanyag házzal, HCMC magnézium-kompozit hűtőelemekkel, opáldiffúzorral felszerelt. A mozgásérzékelő 140°-os érzékelési szöggel rendelkezik, hatótávolsága: 14 m. Ha nem észlel mozgást, beállítástól függően bizonyos idő után automatikusan lekapcsol.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kültéri lámpák fontos díszítőelemek is! A falfelületek, járdák és lépcsők megvilágítása otthonosabbá és kellemesebbé teszi az udvart, de ha igazán szép területet szeretnénk kialakítani, ismerkedjünk meg a növények megvilágítását szolgáló, talajba süllyesztett lámpákkal is. Egyes bokrok és fák megvilágítása gyönyörű összképet kínál; leszúrható, forgatható fejű kerti lámpák, reflektorok vagy talajba süllyesztett, felfelé világító lámpák tehetik látványossá, hangulatossá kertünket. E célra tökéletes megoldást kínálnak a LEDVANCE SMART+ WIFI GARDEN SPOT reflektorai, amelyek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül egyszerűen vezérelhetők.

Végezetül fel kell hívni a figyelmet a LED-technológia előnyeire, különösképpen az alacsony energiaigényre, amelynek köszönhetően a világítás költsége alacsonyan tartható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
Miért jó klímával fűteni?
Utánajártunk, mit érdemes tudni róluk!

Link másolása

Az energiaárak változása rákényszeríti a háztartásokat a hatékony megoldások alkalmazására. A hagyományosabbnak nevezhető fűtési módok helyett olyan eszközök kerültek reflektorfénybe, mint a fűtésre optimalizált, inverteres klímák. Utánajártunk, mit érdemes tudni róluk…

A fűtésre optimalizált klímák működési elvük alapján tulajdonképpen levegő-levegő hőszivattyúk. A külső egységben végbemenő hőcsere „végterméke” a lakásba jutva emeli a szoba hőmérsékletét; a megoldás rendkívül energiatakarékos, hiszen 1 kW villamos energia felhasználásával akár 5 kW hőenergia érhető el.

Az energiahordozók árának folyamatos növekedése egyre nagyobb figyelmet eredményezett a fűtésre optimalizált klímák számára, de igazi áttörést csak a 2022-es esztendő energiaválsága hozott. Minél magasabbak az energiaköltségek, annál gyorsabban térül meg egy új rendszer kiépítése. Nem elhanyagolható, hogy a klímaberendezés valódi kettő az egyben megoldás: télen fűt, nyáron hűt, mindezt egyetlen rendszerrel.

Az energiahatékonyság mellett egyéb előnyökkel is rendelkeznek a fűtő klímák. A fűtési megoldás teljesen biztonságos, hiszen nem kell lakástűztől vagy szénmonoxid-mérgezéstől tartani. Meghibásodás esetén sem érhet bennünket kellemetlen meglepetés – a kihűlt lakás kivételével –, így bátran alkalmazhatjuk a smart funkciókat is; akár távoli vezérléssel biztosíthatjuk a kellemes hőmérsékletet, amit a hazaérkezéshez időzíthetünk.

A sokrétű vezérléstechnikai megoldásoknak köszönhetően a működés könnyedén optimális tartományokon belül tartható, így jelentős mennyiségű villamos energia takarítható meg; elkerülhető a túlfűtés, optimalizálható a lakás páratartalma, így befolyásolható a hőérzet, valamint időzített szakaszok állíthatók be. Természetesen nem elhanyagolható az energiaosztály szerepe sem, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a fűtési és hűtési hatékonyság eltérő lehet!

Fontos tudni azt is, hogy az optimális energiahasznosítás alapja a megfelelő méretezés. Ökölszabály szerint négyzetméterenként 0,2 kW teljesítményre van szükség, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a körülmények jelentősen befolyásolják az optimális kapacitást; a falak és a nyílászárók hőszigetelése, a külső falak száma, az árnyékot és szélfogó sávot biztosító fák és épületek mind-mind befolyásolják, mekkora teljesítményre van szükség.

Az energiatakarékosságnak köszönhetően a fűtésre optimalizált klímák környezetbarát megoldást szolgáltatnak. Esetükben a fosszilis energiafelhasználás helyett lehetőség adódik a megújuló energiaforrások (pl. napelem) felhasználására.

A klímaberendezések nagyszerű megoldást jelentenek a kis alapterületű lakások esetében, ahol minden négyzetcentiméter jelentőséggel bír. A beltéri fali egység nem akadályozza a bútorok elhelyezését, nincs szükség radiátorokra és a hősugárzás részére sem kell szabad teret biztosítanunk.

Fontos kiemelni, hogy a korszerű változatok rendkívül csendesek lehetnek; a kínálatban akár 20 dB alatti zajszinttel rendelkező készülékeket is találunk, ami az emberi suttogásnak felel meg.

Látható, hogy a klímaberendezés nagyszerű alternatívája a költségesebb fűtési megoldásoknak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szűrőket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell. Egy szakember számára csak néhány perces művelet ennek elvégzése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
Készüljön a télre, tűzifaaprítás profi módon!
Cikkünkben abban segítünk, hogy milyen eszközt érdemes használni hozzá!

Link másolása

Az energiaárak és a fűtési költségek növekedése miatt egyre többen érdeklődnek a hagyományos, szilárd tüzelésű megoldások iránt. Nagyszerű szolgálatot tehetnek a különböző motoros és kézi fűrészek, rönkhasítók, fűrészbakok, fejszék… Profi eszközök birtokában a favágásra nem munkaként, hanem hobbiként tekintünk majd.

Hatékonyság és sokoldalúság: a láncfűrész

A megfelelő láncfűrész igazi társ a favágásban. Persze felvetődik a kérdés, melyik változat a leginkább megfelelő számunkra. Érdemes mérlegelni, milyen típusú munkálatok végzésére szeretnénk használni; nagyobb rönköket vagy csak vékonyabb ágakat szeretnénk szeletelni, kemény- vagy puhafával lesz inkább dolgunk, mennyire fontosak a szervizelési és karbantartási szolgáltatások, milyen gyakran lesz szükségünk a fűrészre…

A kereskedelmi kínálatban benzines és elektromos láncfűrészekkel találkozunk. A benzines gépekre inkább profi eszközként tekintünk, amely használata több jártasságot és tapasztalatot igényel, az elektromos változatok pedig univerzális eszközök, amelyek kisebb igénybevétel esetén nyújtanak tökéletes megoldást.

Nagy rönkvastagság esetén nagyszerű szolgálatot tesz a HURRICANE HMS-E-35EV benzines láncfűrész, amely ideális segítség akár erdészeti művelethez is. Ergonomikus fogantyú, könnyen elérhető kezelőrészek, továbbá egy hatékony antivibrációs rendszer teszi kényelmessé használatát. A fűrész láncvezetővel és lánccal rendelkezik, amelyek erőteljes vágóteljesítményt és hosszú élettartamot biztosítanak számára.

Ha univerzális elektromos készüléket keresünk, a BOSCH UNIVERSALCHAIN 35 elektromos láncfűrész 1800 W-os motorjával és minőségi krómláncával ideális választás lehet. A robusztus, minőségi felépítés hosszú élettartamot garantál a fűrésznek. Az SDS-rendszernek köszönhetően a lánc cseréje és megfeszítése szerszám nélkül, könnyen elvégezhető.

Nem mehetünk el szó nélkül az akkumulátoros láncfűrészek mellett sem; noha jellemzően kisebb nyomatékkal rendelkeznek, rendkívül kényelmes munkavégzést biztosítanak, ezáltal ideálisak kisebb mennyiségek vágására. A POWERWORKS PD60CS40 akkus láncfűrész ideális megoldás fa kivágásához és aprításához egyaránt. A szénkefe nélküli motornak köszönhetően jobb hatásfok érhető el, hosszabb üzemidőre képes, illetve hosszabb élettartammal rendelkezik, továbbá kevésbé kopik, és még a működési zajszintje is alacsonyabb.

Professzionális megoldások hasításra

A vastag rönkök kézi hasítása fárasztó lehet. Ha hatékonyságra van szükség, a rönkhasító gépek vannak segítségünkre. A fekvő elrendezésű, hidraulikus üzemű, kerekeken gurítható AL-KO rönkhasító nagyszerű választást jelenthet, hiszen alkalmas kandallófa hasítására is, akár 52 cm-es hosszúságig és 25 cm-es átmérőig. A többszörösen hegesztett fahasogató tartós anyagból készült, hosszú élettartamot garantál a gép számára. A rönkhasító minden fémfelülete porszórt, így korrózióvédett és időjárásálló.

Ha mégis a kézi hasítást részesítenénk előnyben, válasszunk kiváló fejszét. A GARDOL 926 hasítófejsze Xylan-bevonatú acélfejének és ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyű és fáradságmentes munkavégzést tesz lehetővé. A törésbiztos, egybeöntött fej és nyél megbízható rögzítést és stabilitást garantál munka közben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Térburkolás felsőfokon
A megfelelő alapossággal elkészített burkolat több évtizeden keresztül szolgál bennünket, illetve határozza meg az udvarunk és otthonunk összképét.

Link másolása

Számos felületkialakítási megoldás közül választhatunk, ha az udvarunk, kocsibeállónk vagy egyéb kültéri felületünk minőségi burkolását szeretnénk elvégezni. Ha tartós, esztétikus és egyedire szabható megoldást keresünk, abban az esetben a térburkolás jelenti számunkra az észszerű választást.

A kereskedelmi kínálatban térkövek széles választékával találkozunk, ráadásul a termékkörök évről évre bővülnek. A színesítésnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját ízlésének és igényének megfelelő burkolatot, ami a lakóépületek stílusával is harmonizálni képes.

A térburkolás hosszú távú befektetés, ennek megfelelően alapos döntésre van szükség, figyelembe véve a felhasználás célját és a kialakítás költségét. A megfelelő alapossággal elkészített burkolat több évtizeden keresztül szolgál bennünket, illetve határozza meg az udvarunk és otthonunk összképét.

Jó választás a térburkolás

A térburkolás mellett szakmai és technikai érvek is szólnak; a betonnal szemben könnyen javítható, rendkívül strapabíró, időtálló és beleolvad a környezetébe. Megfelelő kivitelezés esetén nem kell attól tartani, hogy a felület megsüllyed, gyomosodik, repedezik vagy morzsálódik. Az előnyös tulajdonságoknak köszönhetően a térburkolás egyre népszerűbb választás. Nagyszerűen alkalmazható autófeljárókhoz, összefüggő feljárókhoz, parkolókhoz, járdákhoz a ház körül, teraszokhoz vagy díszkertekhez. Sőt, a pázsitkőrács segítségével a zöld felületeinket is bejárhatóvá tehetjük.

A térburkolás tervezése során figyelmet kell szentelni a teherbírásra: minél nagyobb igénybevétel várható, annál vastagabb térkövekre van szükség. Amennyiben a felületen csak gyalogosforgalom várható, a 3-5 centiméter vastagságú elemek megfelelő választást jelentenek. Gépkocsiforgalom esetén ennél erősebb megoldásra van szükség: kocsibeállók, feljárók és egyéb terhelt felületek esetén 6-8 centiméteres vastagság indokolt.

A térburkoló kövek többféle mérettel, változatos színválasztékkal és felületkialakítással rendelkeznek. A Toscana térkő olyan páratlan megjelenésű, mint maga a nevét adó táj, mediterrán hangulatot kölcsönöz minden kertnek és udvarnak. A Semmelrock Citytop Smart térkövet kerti és ház körüli utak, garázsbejárók, parkolók burkolására javasoljuk. Kopásállósága és fagyállósága a termékszabvány legszigorúbb követelményeinek is megfelel. A Frühwald Terano Kombi térkő természetes hatású térkő, amely finom koptatóval ellátott felülete betonérdes, jól járható, csúszás- és kopásálló, továbbá fagy- és szórósóálló.

Fókuszban az esztétika

A térkövek szín- és formaválasztéka minden igényt képes kielégíteni. Egyre több színes, árnyalt és antikolt változattal találkozhatunk. Ezek segítségével összetettebb burkolatrajzolatok is megvalósíthatók, a lehetőségeknek csupán a kreativitás szabhat határt. A hagyományos téglalap vagy négyzet mellett megjelentek más alakzatok is, mint a fodorkő, a hullámos vagy dupla T-kontúrral rendelkezők, a fektetési mintázat pedig már csak esztétika kérdése.

A térburkolatok esetében a szegélykövek teszik fel a pontot az i-re. Parkolóhelyek előtt érdemes gépjárműkerék-ütközőköveket is alkalmazni. Nagyszerű szolgálatot tesznek kisebb lejtésű parkolóhelyeken, illetve azokon a pontokon, ahol akadályok vannak a parkolóhely közelében. A gépjárműkerék-ütközőkövet az akadályoktól legalább 1 m-re érdemes telepíteni; a CHRISTOPH AUTO STOP gépjárműkerék-ütközőkövek csavarozással vagy ragasztással rögzíthetők.

Némi gondozásra szükség lehet

A térkövek igényelhetnek időközi tisztítást. A kültéri burkolatok különböző környezeti hatásokkal néznek szembe; az esőzések, a szálló porok és szennyeződések nyomot hagyhatnak a felületeken. A tisztítás magasnyomású mosó segítségével lehet a legkényelmesebb, amelynek köszönhetően a megcélzott felület gyorsan és könnyedén tiszta lesz.

Időnként szükség lehet az illesztésekben megtelepedő gyomok eltávolítására. Emellett érdemes lehet éves rendszerességgel térkőtisztító folyadékot alkalmazni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


OTTHON ÉS KERT
Hogyan takarékoskodjunk a meleg vízzel a zuhanyzás során?
A felhasznált ivóvíz mennyiségének csökkentése nem csupán anyagi kérdés, hanem környezeti felelősség is. Szerencsére számos olyan korszerű megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek képesek hozzájárulni a vízmegtakarításhoz.

Link másolása

Ezek sorába tartoznak az úgynevezett termosztátos csaptelepek. Ebben a cikkben kicsit közelebbről is megismerkedünk ezekkel a speciális csaptelepekkel.

Mi az a termosztátos csaptelep?

A termosztátos csaptelepekre érdemes más szemmel néznünk, mint a hagyományos változatokra. Eltérő működési elvüknek köszönhetően energiatakarékosságot tesznek lehetővé a mindennapi alkalmazás során.

Az ilyen termékek nem rendelkeznek hagyományos beállító hideg- és melegvizes gombokkal, illetve karokkal. Az ilyen szerkezetek előre meghatározott hőmérsékletű, kevert vizet állítanak elő a vízvezetékből befolyó hideg és meleg víz megfelelő arányú összefolyatásával. Ha ilyen eszközt használunk, mindig a számunkra megfelelő hőmérsékletű a víz, hosszú beállítási időszakok nélkül, vagyis jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Számos érv szól mellettük…

A termosztátos csaptelepek legfőbb előnye természetesen az energiamegtakarításhoz köthető, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érv mellettük. Amikor hagyományos csaptelepet használunk, akár egy teljes percet tölthetünk a számunkra megfelelő hőfok megtalálásával. A hideg és meleg víz manuális adagolása és az átfolyás kivárása hosszú másodpercekbe telik, az elfolyt víz veszteségként jelentkezik. Ha zuhanyzás közben elzárjuk a csapot, a beállítást kezdhetjük elölről. Sőt, hajmosás során alacsonyabb hőmérsékletű víz lehet ideális, ezért újra nekiállunk a karok tekergetésének… Előfordulhat, hogy zuhanyzás közben a víz csaknem fele kihasználatlanul távozik.

A termosztátos csaptelep használata nemcsak energiatakarékosabbá, hanem biztonságosabbá is teszi a zuhanyzást. Több ok említhető, ami miatt megváltozhat a hagyományos csaptelepből kifolyó víz hőmérséklete; egyes vízmelegítő rendszerek túlmelegített vizet juttathatnak a vezetékbe, de ilyesmi fordulhat elő abban az esetben is, ha a hálózathoz tartozó másik csaptelep megnyitása miatt megváltozik a nyomás a csőrendszerben. Ha termosztátos csaptelepet használunk, nem fordulhat elő ilyen probléma, hiszen maga a termosztát gondoskodik a vízhőmérséklet fenntartásáról.

Ezt is érdemes tudni…

A szaküzletek polcain falsík alatti, illetve falsíkból kiemelkedő termosztátos csaptelepekkel is találkozhatunk. Utóbbiak elterjedtebbek, hiszen a telepítésük egyszerűbb, sőt helyet biztosítanak a függeszthető szappan- és sampontartóknak is.

A kereskedelmi kínálatban egyaránt találkozhatunk termosztátos funkcióval rendelkező zuhanycsaptelepekkel, kádtöltő csaptelepekkel és zuhanyszettekkel.

A szerkezetek biztonsági stoppal rendelkezik, ami egy bizonyos hőfokon (leggyakrabban 38 °C-on, mivel ez a hőmérséklet még viszonylag közel van az emberi test hőmérsékletéhez, így élettani szempontból sem káros a szervezet számára) lép működésbe. Egyes modellek esetén ez a forróvíz-korlátozási funkció kismértékben állítható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: