Újra bele fogsz szeretni a városba, ha ezen a hajón vacsorázol!
Ess szerelembe Budapesttel!
Budapestnek több olyan arca is van, ami instant szerelem. És talán egy jobb dolog van annál, ha a várból, az óriáskerékről, vagy egy hídról nézünk le a városra naplemente környékén: ha egy hajón vacsorázunk!
A megfelelő partnerrel ez egy olyan program, amit sosem felejt el az ember.


Nem először járok a Spoon The Boat fedélzetén. Amikor áprilisban elérhetővé vált az á’ la carte étlap, egy kellemes ebédet költöttem el náluk.
Én pedig visszatértem, ezúttal vacsoraidőben, hogy az őszi hangulatot is magamba szívjam. És többek között a vacsorához járó fényeknek hála, ez a látogatás még varázslatosabbra sikerült.


A Spoon korábban egyszerű teherszállító hajóként működött, majd László Árpád üzletember vásárolta meg, és teljes felújítás után 2002-től kezdve rendezvény- és étteremhajóként működött.
A következő változás 2020. augusztus 20-án történt, amikor Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán, azaz az Eventrend Group portfoliójába került.
A cégcsoport vezetői és a hajó tulajdonosai hosszútávú bérleti szerződést kötöttek, de a Covid-19 járvány erősen befolyásolta a terveiket. Így a Spoon egy ideig csak rendezvényhajóként működött tovább.
2023 áprilisában azonban a gépészeti és arculati ráncfelvarrás után végre kibővültek á’ la carte éttermi szolgáltatásokkal is, így érkeztünk meg a jelenlegi állapothoz.
Immáron 1600 négyzetméternyi vendégtér, pontosabban: 2 belső terem, 1 télikert, 2 panorámás terasz, 3 konyha és 4 bárpult gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról.
Az új séf Fekete Tibor, akinek szakmai múltja még a laikusok számára is tiszteletreméltó.
Részt vett a Bábel történetének első szakaszában, dolgozott együtt Huszár Krisztiánnal a Zónában és Miguel Vieira-val a Costesben. Sous chef volt a Tantiban, és konyhafőnöke volt az Elysée Bistro-nak, a Centrál Kávéháznak és a Callasnak.


Mentorának Pesti Istvánt tartja, aki legendás szereplője a magyar gasztronómiának.
Konyhaművészete francia alapokon nyugszik, amibe több nemzet konyháját is beemeli, így természetesen a magyaros ízek is megjelennek a Spoon fedélzetén.


A másik érdekesség, hogy az étlap alkalom szerint is két részre osztható.
Ezek a falatkák tökéletesek akkor, ha nem az étkezés kerül a középpontba, hanem csak az italok mellé harapnánk valamit.
Kaptam is az alkalmon, és ezek közül a bárételek közül választottam kettőt előétel gyanánt.
Szokták mondani, hogy a jóból keveset adnak. Ez ismét beigazolódni látszott. A kacsahúsos tacot életem végéig tudnám enni. Kevésen múlott, hogy nem rendeltem belőle még egy kört.
Ízletes és krémes. Húsevőknek is kötelező darab!
Ezután valószínűleg elég lett volna egy desszert is, de én megpróbálkoztam egy lazacos, parajos pappardellével.
Ez egyfelől remek döntés volt, mert szintén ízgazdag, selymes és összességében abbahagyhatatlan étel, de közben emberes adag, így a végére már csak a szemem kívánta.

Félórás, limonádézós pihenés után azért csak rendelni kellett valami édeset is a végére. Múltbéli emlékeim alapján ezt sem hagyhattam ki.
Az étlapfotón a fogások sokszor szebbnek mutatják magukat, mint amit aztán ténylegesen elénk tesznek. De ezek a tányérdesszertek a valóságban talán még szebbek.
Krémes és roppanós falatok követik egymást, és az édes mellett rengeteg íz jelenik meg egy tányéron belül.
Bennem már "csak" egy Tiramisunak marad hely, de a mellettem ülők desszertjeit is meg kell mutatnom, mert egytől egyik szenzációsan néztek ki.




A Spoon The Boat tökéletes esküvő és rendezvényhelyszín. Ezzel kapcsolatban ITT tudtok érdeklődni.
Emellett pedig egy olyan étterem, ami nem csak a külföldi turisták kiváltsága.
Romantikus vacsora, barátnős ebéd, családi összejövetel, vagy egy-két ital a munka után. Mindegyik alkalomhoz jól illeszkedik, mert bár fine bistro jellegű konyhája magasabb szintet képvisel, mégsem feszengősen elegáns hely.
Cím: 1052, Vigadó tér, 3-as kikötő

Fotó és szöveg: Vass Adrienn