GASZTRO
A Rovatból

Nyári koktélkörkép Budapesten: 7 budapesti hely, ahol isteni italokat ihatsz

Válogatásunkban hét olyan helyet mutatunk, ahol nemcsak frissítő italokat, de valódi élményeket is kapsz a poharad mellé.


Képzeld el, hogy egy nyári estén végigsétálsz Budapesten. A kövek még őrzik a nappali napsütés melegét, de a levegőben már ott a hűs esti szellő. A Duna felől halk zene és poharak csilingelése hallatszik, valahol nevetnek, a teraszokon már pezseg az élet. Egy pohárban lime és jég csillan, mellette friss menta illata keveredik a város nyári illatával – és te még csak most kezded az estét.

Ezeken az estéken mutatja meg magát igazán Budapest: laza, élhető, inspiráló. Egy jó koktél ilyenkor nemcsak hűsít, hanem ráerősít erre az érzésre – ahogy kortyolod, egyszerre lesz részed ízekben, hangulatban, pillanatban. És ha jó helyet választasz, mindhárom tökéletesen összecseng.

Ez a válogatás épp ilyen helyeket hoz: ahol nemcsak finom italokat kapsz, hanem élményt is. A 360 Barban a város felett ihatsz látványos koktélokat, míg a Huso az Andrássy úton a fine drinking világába repít stílusosan és elegánsan. Az Elysian Budapestben a japán letisztultság találkozik kreatív ízvilággal, a Kollázsban pedig klasszikus elegancia mellé világszínvonalú mixelés jár. A WarmUpban minden ital egy kis történet rólad – nincsen menü, csak te és a bartender inspirációja. A Tuk Tuk Bar a fűszeres múltba kalauzol, egészen a ’20-as évek Shanghaiába, a KIOSK pedig három különböző kültéri térrel, garden partival és pezsgéssel teszi felejthetetlenné az estédet.

Indulhat a nyári koktélkörút?

360 bár

Ha van olyan budapesti hely, amiért még a tősgyökeres fővárosiak is hajlandók „turistáskodni”, az a 360 Bar. Az Andrássy út legmagasabb épületének tetején található rooftop bár valóban 360 fokos panorámát kínál:

egyszerre látni a Parlamentet, a Bazilikát, a Citadellát és a város számtalan ikonikus pontját.

Aki egyszer itt kortyol bele egy koktélba, garantáltan nem felejti el a látványt – és a hangulatot sem.

A tetőterasz szinte egész nap fürdik a napfényben, nyáron mediterrán hangulat uralkodik: égősorok, növények, színes textilek, live DJ-szettek gondoskodik róla, hogy a légkör egyszerre legyen laza és pörgős. A fiatalos közönség már délután elkezdi benépesíteni a teraszt, így ha naplementére készülsz, érdemes időben asztalt foglalni. Ha megéheznél a panoráma és a nyári hangulat mellé, a bár klasszikus fogásokkal is készül: választhatsz szaftos burgert, bőrén sült lazacot vagy megosztásra szánt két fős mediterrán fogásokat is – bőven van miből falatozni, akár egy könnyed vacsorára is.

A koktélkínálat kifejezetten erős – és nemcsak látványra.

A Golden Hour például tényleg olyan, mintha egy nyári naplementét innánk meg: aperol, házi savmix, görögdinnye-szirup és szóda. A Pornstar Martini az egyik legnépszerűbb ital idén nyáron Európában, és itt is fix pont az itallapon. A Deep Dive pedig azoknak való, akik valami igazán klasszikusan fifikásra vágynak: Hendrick’s gin, bodzaszirup, uborka, kakukkfű és egy csavaros savmix ad neki friss, izgalmas karaktert.

A 360 Bar nemcsak koktélban, hanem programban is erős – érdemes követni a közösségi oldalaikat, mert rooftop jógától kezdve brunch eseményeken át elektronikus tánczenei partikig sok minden történik itt. Télen pedig a terasz egy varázslatos Igloo Garden-né alakul, ahol fűtött buborékokban lehet élvezni a panorámát.

Pornstar Martini

Golden Hour

Deep Dive

Huso

Ha egy különleges helyre vágysz, ahol a koktélozás már-már szertartássá válik, akkor a Huso biztosan meg fog érinteni.

Ez a Duna-parthoz közeli, elegáns és sejtelmes bár olyan, mintha egy titkos társaság nappalijába csöppennél: finom fényei, álomszerű enteriőrje és kivételes hangulata azonnal beszippant.

A belső tér egyszerre modern és misztikus, ahol minden elem a beluga tokhal (Huso huso) legendájából építkezik, amit a világhírű tervező, Marcel Wanders álmodott meg.

A koktélkínálat bátor, kreatív és nagyon is tudatos.

Olyan, mintha minden italnak saját karaktere lenne – egy külön történet, amit te írsz tovább. Ha például valami fűszeres, egzotikus ízvilágra vágysz, próbáld ki a Chai Tai-t, ahol a rum és chai fűszerkeverék találkozik narancslikőrrel és falernummal. Ha inkább a sós, füstös, markáns ízek vonzanak, a Midnight Mary nevű újragondolt Bloody Mary-vel garantáltan mély nyomot hagy. A Mindreviver a nevéhez hűen ébreszt fel: gin, abszint, körte, bodza és zsálya keveredik benne – friss, karakteres és teljesen más dimenzió.

Édesebb hangulatban vagy? Akkor a signature koktéljaik közül a Pistachio Paradox a te italod: rumos-pisztáciás desszertkoktél, amitől egyszerre leszel boldog gyerek és kifinomult felnőtt. Vagy válaszd a Thirsty Madonna nevű proseccós frissítőt, ami mandarin és gyömbér ízeivel hozza el neked a nyár pezsgését.

A Huso nem harsány, nem hivalkodó – de közben mégis lenyűgöz. Ráadásul hangulatos terasza is van, ahol a Duna-parti napsütés és a koktélod egyszerre kényeztet. Ha megéheznél, könnyed barfood falatok és napközben is rendelhető ételek egészítik ki az élményt.

Ha olyan helyet keresel, ahol minden egyes korty egy új történet, és ahol nemcsak inni, hanem érezni is lehet – akkor a Huso a te világod.

Elysian Budapest

Ha van olyan hely Budapesten, ami egyszerre kérdőjelezi meg a nemzetközi bárkultúra bevett szokásait, és közben finoman – sőt, elegánsan – tanít meg újra inni, akkor az az Elysian Budapest. Az Akácfa utca nyugodtabb részén megbúvó bár nem harsány, nem hajt a trendekre, és nem akar látványos fotóháttér lenni – viszont amit képvisel, az igazi mérföldkő a hazai koktélvilágban.

Az Elysian filozófiája három kulcsszóra épül: fenntarthatóság, szezonalitás és lokalitás. Ezek a fogalmak sok helyen hangzanak üresen, de itt valóban tartalommal telnek meg – az italoktól a harapnivalókon át egészen a dizájnig minden ezeket az elveket követi.

A koktélokat nem előre megírt receptek szerint készítik, hanem abból, amit éppen kínál a természet és a helyi termelők.

Citromot például alig használnak – nem divatból, hanem mert nehéz megfelelő minőségűt beszerezni Magyarországon. A bartenderek viszont megtanulták, hogyan lehet citrom nélkül is olyan vibráló, savas ízvilágot létrehozni, amitől tényleg leesik az állad. Itt a Daiquiri, a sour vagy a highball egészen új értelmet nyer – savasságukat például egres héjával, verjus-szal vagy erjesztett összetevőkkel érik el.

Az egyik legjobb példa erre az XO Daiquiri, ami verjus-szal savanyított, új szintre emelve ezt a klasszikus koktélt, de a klasszikusokat is újragondolják. A Highland Park Old Fashioned füstössége letisztult, mély karaktert kap, a Vanília & Egres kombinációban a citrusosság a gin és a Campari találkozásából születik újra, a Cseresznye & Rizs koktél rizstejhabos, borsos-fűszeres izgalommal lep meg, a Sárgadinnye & Zöld mandula pedig Zacapa rummal készül, selymesen, napérlelte hangulatban.

Az itallap folyamatosan változik, nincs kinyomtatva, csak online érhető el – él és alakul, mint maga a természet. Az alapanyagok maradékát nem kidobják, hanem újrahasznosítják: tartósítják, fermentálják, beépítik a következő italba.

A tér legalább annyira különleges, mint a koncepció: nincs klasszikus bárpult vagy hátsó üveges szentély, helyette egy nagy, Y alakú pultasztal vár, amit körbe lehet ülni.

Itt a bartender és a vendég egy térben, egy szinten mozog. A hangulat letisztult, már-már zen-szerű: nincs hangzavar, nincs piros bársony, semmi sem vonja el a figyelmet az italról – vagy rólad.

Az Elysianben nemcsak az italok szólnak másról, de az is újragondolásra kerül, mit jelent egy bárban lenni. Itt nincs túltolás, nincs felesleges hatásvadászat – viszont van céklacsipsz, mézes földimogyoró, és ha elég bátor vagy, akár fűszeres tücsök is kerülhet az italod mellé.

Kollázs

Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy elegáns palota falai között kortyolsz el egy különleges koktélt, miközben a Lánchíd és a Duna látványa szinte karnyújtásnyira van, akkor a Kollázsban a helyed.

A Four Seasons Hotel Gresham Palace földszintjén található bár

egyszerre hozza a nagyvilági eleganciát és a budapesti kávéházi hagyomány hangulatát – méghozzá úgy, hogy közben semmit sem veszít laza, barátságos stílusából.

Az enteriőr az 1910-es, ’20-as évek art deco és szecessziós világát idézi, de nem múzeumi módon – sokkal inkább úgy, mintha egy kortárs álomképen sétálnál végig. A részletek – a mozaikpadló, az ívelt bútorok, a lágy fények – mind azt az érzést erősítik, hogy egy letűnt korszak újragondolt változatában vagy, ahol a múlt és a jelen harmóniában élnek egymás mellett.

Az étel- és itallapon minden fogás, minden koktél egy újabb rétege ennek a komplex, élményszerű kompozíciónak.

Kováts Dániel vezetésével a bár csapata bátran nyúl a klasszikus koktélokhoz, de mindig hozzáadnak valami meglepőt – valami nagyon is mai csavart. A szezonális kínálat például igazi ízutazás: a Pornstar Punch krémes, trópusi hangulata a nyári estéket idézi, az Ugly Gimlet friss, zöld tónusaiban gyógynövényes és üdítően merész, míg a Puszta Reborn mézes-barackos karaktere finoman hajt fejet a magyar vidék előtt – egy kortyban sűrítve a napérlelt gyümölcsök és a napsütéses táj hangulatát.

Ha pedig szívesen játszol az ízekkel, érdemes kipróbálni a gin & tonic válogatást is: különféle ginek, tonikok és izgalmas kiegészítők – paprika, málna, gyömbér, borókabogyó – segítségével igazán egyedi italt állíthatsz össze magadnak, ízlésre szabva.

A Kollázs egyik legnagyobb kincse a télikertként működő, egész évben használható terasz. Innen nézve a város tényleg festménynek tűnik – a Dunával, a Lánchíddal, a fényekkel, amelyek estére varázslatossá festik a panorámát. A bár reggeltől estig nyitva tart, így akár egy kora délelőtti kávéra, akár egy késő esti signature koktélra érkezel, mindig belecsöppensz ebbe az időtlen, mégis kortárs eleganciába.

WarmUp

Ha úgy érzed, hogy unod már a „kérnék egy mojitót” típusú estéket, akkor a WarmUp lesz a te helyed. A Nagy Diófa utcában megbúvó apró koktélbár nemcsak hangulatában tér el a megszokottól, hanem abban is, amit az italokról gondolunk. Itt ugyanis nincs hagyományos koktélkártya – és pont ettől lesz igazán különleges.

Itt minden ital egyedi és személyre szabott, úgyhogy a legfontosabb hozzávaló: te magad vagy.

A koncepció egyszerű, mégis zseniális: leülsz a pultnál, beszélgetsz kicsit a bartenderekkel – mesélsz arról, milyen ízeket szeretsz, milyen alkoholokat kerülsz, milyen a hangulatod épp –, és ebből megszületik egy teljesen rád szabott koktél. Nem varázslat, hanem komoly tudás, rengeteg tapasztalat és egy jó adag kreativitás eredménye. A WarmUpban már több mint tíz éve ez a személyesség az alap.

Ez a hely a molekuláris koktélművészet egyik hazai fellegvára, ahol a bartenderek bátran kísérleteznek füsttel, habbal, textúrákkal, szokatlan ízpárosításokkal – és mégis minden természetesnek hat. Mert a lényeg nem az, hogy mit iszol, hanem az, hogy hogyan érzed magad tőle.

A WarmUp egyébként eredetileg "bemelegítő helynek" indult – innen a név is –, de sokan végül itt ragadnak, mert beleszeretnek a hely hangulatába, a személyességbe, és abba a finom, szakmai maximalizmusba, ami minden egyes italból visszaköszön. A belvárosi bulinegyed forgatagában ez a bár egy kis szentély azoknak, akik többre vágynak egy egyszerű italnál.

Tuk Tuk Bar

Aki belép a Paulay Ede utcai Tuk Tuk Bar bársonyos félhomályába, egy másik világba érkezik. A Casati Hotel elegáns falai között megbúvó koktélbár a 1920-as évek Shanghai-ját idézi meg: füstös, sejtelmes és érzéki, ahol a vörös selyemfüggönyök, mélylila falak és puha bőrkanapék között minden részlet azt sugallja – itt most valami különleges kezdődik.

A Tuk Tuk nemcsak hangulatában erős, hanem az italok terén is.

A bartenderek előszeretettel játszanak friss fűszernövényekkel – korianderrel, bazsalikommal, citromnáddal, gyömbérrel vagy chilivel-,

így a koktélok nemcsak ízletesek, hanem rétegzettek, izgalmasak és emlékezetesek. A házi szirupok, a gondosan válogatott alapanyagok és a csapat visszafogott, mégis határozott profizmusa minden kortyban ott van.

Ha még mélyebbre mennél az élményben, ne hagyd ki a fine drinking menüt: ez egy ötlépcsős kóstolósor, ahol a koktélok mellé ízben harmonizáló barfood falatok is érkeznek. Egyfajta kortárs gasztronómiai utazás – poharakba és tányérokra komponálva, ahol minden érzékszerved játékba kerül.

Az itallapon signature koktélok, klasszikus alapdarabok és merész, fűszeres újragondolások is helyet kaptak, de azoknak is érdemes betérni, akik alkoholmentes élményekre vágynak: a mocktail-szekció legalább annyira kifinomult és izgalmas, mint az alkoholos kínálat. A gin & tonic válogatás külön említést érdemel – egzotikus ginek, szokatlan tonikpárosítások, és rengeteg lehetőség a kísérletezésre.

Tipp: Fontos tudni, hogy a Tuk Tuk Bar méretében is intimebb hely, így ha biztosra mennél, mindenképp foglalj előre – az utcáról betérve ritkán tudnak asztalt adni.

A Tuk Tuk Bar nem az a hely, ahová csak beugrasz egy italra. Inkább egy titkos menedék, amit finoman beleng a keleti fűszerek illata – egy hely, ahol az italok történeteket mesélnek, ahol el lehet veszni a részletekben, és ahol jó újra meg újra visszatérni.

KIOSK

A KIOSK több mint egy étterem vagy egy bár – ez egy igazi budapesti életérzés, ami 2013 óta biztos pontként áll a város gasztronómiai térképén. Az egykori piarista központ tágas belső terében és a nyáron élő, lüktető szabadtéri részeken az elegancia és a fesztelenség tökéletes egyensúlya teremti meg azt a sajátos hangulatot, amiért olyan sokan visszajárnak.

A Március 15. tér közvetlen közelében, néhány lépésre a Dunától található, ahol tudod, hogy jól fogod érezni magad, akár egy romantikus vacsorára, egy baráti lazulásra, akár csak egy jól összerakott koktélra ülsz be. A háromféle szabadtéri tér (KIOSK Garden, KIOSK EGGcellence és a KIOSK terasz) három hangulatot kínál: a fák alatti chill zónától a grillterasz füstösen baráti hangulatán át a nyüzsgő téren elterülő közösségi helyszínig, ahol gyakran élőzene és különleges események is feldobják az estét.

A koktélkínálat itt is magasra teszi a lécet: a signature italok kreatív, néha kifejezetten merész ízkombinációkat vonultatnak fel. Ott van például a PumpKing, ami egy füstös, sütőtökös-bazsalikomos kompozíció, vagy a Purple Fog, amely mezcal és körtés pálinka fúziójából született. Ha valami klasszikusra vágysz, itt azt is tudják – egy jól behűtött Paloma, egy karakteres Irish Coffee vagy egy frissítő Berry Gin Fizz mindig jó választás. A gin & tonic szekció pedig tényleg világjáró kaland: a hazai Opera Gin mellett ott sorakozik a francia Citadelle, a német Monkey 47 és sok más különleges tétel, Franklin & Sons tonikokkal és gondosan válogatott fűszerekkel kiegészítve.

A KIOSK-ban lenni olyan, mint egy izgalmas nyári film főszereplőjének lenni: a díszlet látványos, a hangulat magával ragadó, és mindig történik valami, amitől emlékezetes lesz az este. Legyen szó romantikus vacsoráról, baráti estékről vagy egy nagyobb társasági eseményről – itt minden adott hozzá.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Minden eddiginél több hazai étterem és hotel a Michelin legjobbjai között
A két Michelin-csillagos Stand és Platán Gourmet megőrizte rangját, az egycsillagos éttermek is megtartották minősítésüket, miközben gyarapodott a Bib Gourmand és a Michelin-ajánlott helyek száma.


A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek.

Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek Michelin-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült.

A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők.

Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két Michelin-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillagos étterem:

Platán Gourmet ‒Tata

Stand ‒ Budapest

Egy Michelin-csillagos étterem:

42 ‒ Esztergom

Salt ‒ Budapest

Costes ‒ Budapest

Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest

Babel ‒ Budapest

Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest

Essencia ‒ Budapest

Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand:

94’ konyha & bár ‒ Budapest

Cabrio ‒ Budapest

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

Iszkor ‒ Mályinka

Újváros Bisztró ‒ Szarvas

N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest

Goli ‒ Budapest

Platán Bisztró ‒ Tata

Macok ‒ Eger

Morzsa ‒ Pécs

Casa Christa ‒ Balatonszőlős

Sparhelt ‒ Balatonfüred

Kistücsök ‒ Balatonszemes

Anyukám mondta – Encs

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

Bibo Budapest ‒ Budapest

Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr

Fausto’s ‒ Budapest

Lokal at the lake ‒ Fonyód

Majorelle ‒ Budapest

PADI ‒ Rátka

Petrányi Csopak ‒ Csopak

Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag:

Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló

Onyx Műhely ‒ Budapest

Salt ‒ Budapest

Villa Kabala – Szigliget

Natura Hill ‒ Zebegény

Különdíjak:

Young Chef Award 2025:

Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs

Service Award:

Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

Sommelier Award:

Varga Norbert ‒ Stand, Budapest

Opening of the Year Award 2025:

PADI ‒ Rátka

Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.

A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar Michelin elismeréseit. A szállodák Michelin-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a Michelin által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: