News here

KULT

Köleséri Sándor: „Szellemi akadálymentesítés is kéne”


Link másolása

- Mi a stand-up comedy révén ismerkedtünk meg. Büszke vagyok rá, hogy többször álltunk egy színpadon. Te a műsorodban igen gyakran a termetedből csináltál viccet. A nézőnek felszabadító élmény, hogy lehet ehhez a témához humorral is közelíteni. Mindig is ilyen önironikusan tekintettél magadra, vagy el kellett jutnod idáig?

- El kellett jutnom. Nem volt rövid és sima az út. Egész sokáig, úgy 22-23 éves koromig tartott, mire sikerült elfogadnom magamat. Azért került a stand-up témám középpontjába a termetem, mert azzal, hogy 132 centis vagyok – azt szoktam mondani, hogy én vidéken nem nőttem fel –, csomó olyan élethelyzetet hoz a sors, amit fel lehetett fogni tragikusan és viccesen is. Most már, 47 évesen inkább szórakoztat, mert megtanultam humorral együtt élni vele. Régebben, ha hülye helyzetbe kerültem, akkor zavarba jöttem.

Amiket a stand-upban mondtam, annak a 80%-a megtörtént. Sokszor úgy éreztem magam, mintha egy Woody Allen filmben lennék. Például, amikor a sorozáson megkérdezte az orvos, hogy „fog még maga nőni?”, akkor bizony zavarba jöttem 18 évesen. Talán azt hitte, hogy szimulálok? A mai napig előfordulnak hasonló helyzetek.

Sokszor tapasztalom, amikor először találkozom valakivel és elkezdünk beszélgetni, hogy zavarba jön. Van egy sztereotípia a fogyatékkal élőkkel szemben. Például, ha vásárol, vagy valamilyen szolgáltatást vesz igénybe, legtöbbször ahhoz beszélnek, akivel van - mintha ő maga értelmileg is akadályozott lenne.

- Könyv írására még nem gondoltál?

- De, már nagyon rég érzem, hogy volna bennem egy könyv. Tavaly kaptam egy kedves ismerősömtől tollat és naplót, ő ezzel akart motiválni a megírására. Előfordult, hogy 24 órán belül beszélgettem két különböző emberrel, akik egyáltalán nem ismerték egymást, és mindketten azt mondták, írnom kellene. De kicsit lusta vagyok elkezdeni és lehet, egy kicsi lökdösés kellene hozzá.

- A stand-upon keresztül visszaérkezünk a Nem Adom Fel Kávézóhoz, ahol hamarosan rendhagyó stand-upcomedyest lesz.

- Török Ádám és Bács Miklós keresett meg azzal, hogy mi lenne, ha szerveznénk a Nem Adom Fel Kávézó javára egy jótékonysági és szórakoztató stand-up comedy estet. Ők azzal támogatnák a helyet, hogy a Stand Up Budapest tagjaiként ingyen eljönnek fellépni. Nagyon megköszöntem, majd én is megkérdeztem a saját ismerőseimet a szakmából. Tényleg első szóra jött Janklovics Péter vagy a Szomszéd Néni Produkciós Iroda – Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs –, Gaál Dani, Szabó Balázs Máté, illetve Kaszányi Roland, aki vicces, felnőtt bűvészműsorral készül erre az alkalomra. Az est december 5-én, este 8 órakor lesz a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremben, amihez előzetes regisztráció szükséges a hely korlátozott befogadó képessége miatt. Belépő jegy nincs, viszont adománnyal lehet támogatni a kávézó működését és fenntartását.

Továbbá szeretnénk a jövő év elején megjelenni egy saját kávé termékkel és a januári születésnapra elkészíttetni egy új kisfilmet róla.

- Hol találkozhatunk veled a közeljövőben, miben játszol?

- Szabadúszó színész vagyok, ami azt jelenti, hogy nem vagyok társulati tag. Ahova hívnak, oda megyek. Ennek megvan az előnye és a hátránya is. Most három színházi előadásban játszom. Múlt héten újítottuk fel az Örkény Színházban a Sötétben látó tündér című mesejátékot, amit Bagossy László írt és rendezett. Ennek Pogány Judit a főszereplője, már 13 éve játsszuk, még mindig telt házzal. Már januárra se lehet rá jegyet kapni.

Továbbá látható vagyok egy operában, a Giocondában, amit januárban és februárban lehet majd látni az Erkel Színházban. Almássy-Tóth András rendező elképzelése szerint az inkvizítorokat itt most kisemberek játsszák. Négyen vagyunk, igaz nem áriázunk benne, de fontos szereplői vagyunk a dalműnek.

Szerepelek még egy prózai előadásban, amit az Aradi Kamara Színház társulatával hoztunk létre. Rosencrantz és Guildernstein halott a címe, egy Hamlet parafrázis. Filmen sokan láthatták (Gary Oldman és Tim Roth a főszereplői), ebben Claudiust, a királyt játszom. Mivel ma Arad lakosságának körülbelül egy harmada magyar, ezért ritkán tudjuk játszani. Mostanában inkább színházi fesztiválokon adjuk elő. Nyáron voltunk vele Nagybányán (Románia), Kisvárdán, Bitolában (Észak-Macedónia) és Gdanksban is (Lengyelország). Egyébként az utóbbi helyen játszottam már a Nemzeti Színház Ahogy tetszik előadásával is, Vilmosként. Jó volt ismerős városba visszatérni, gyönyörű épületekkel és terekkel rendelkezik, a Balti-tenger partján. Mellesleg Európa egyik legnagyobb Shakespeare fesztiválját rendezi meg évről évre, ahová a világ számos pontjáról érkeznek társulatok és nézők is.

Vannak saját színházi ötleteim is. Nem szeretek otthon ülni és kivárni, hogy a rendezők hívjanak.Szívesen keresek magamnak darabokat. Ilyen volt például Tallér Edinának az Egy perccel tovább című kétszereplős lélekdrámája, ami a férfi-nő kapcsolatot boncolgatta. Illetve volt egy pajzán versekből és dalokból álló összeállításunk, ami Janus Pannoniustól Kosztolányin keresztül nagy magyar írók és költők műveiből készült. Témájában talán hiánypótló volt a kulturális palettán.

Mostanában, ami foglalkoztat, hogy nagyon szeretném eljátszani Zoli bohóc életét. Ő a két világháború között élő, zsidó származású, alacsony termetű bohóc volt. A kor egyik ismert és népszerű figurája a vurstliban és a színházi életben. Megírta a saját életét, maga adta ki és árulta a Nyugatinál. Aztán a nyilasok összeszedték és elküldték Auschwitzba, ahol Mengele beöltöztette mindenféle idióta jelmezekbe, és köszöntenie kellett a gázkamrába behajtott zsidókat, míg nem egyszer őt is behajtották.

Erről a ’80-as években Gárdos Péter készített egy kisjátékfilmet, akinek nemrég jelent meg a „Királyi játék” című könyve. Kempelen Farkasról szól, aki megalkotta a híres sakk automatáját, amelyben egy Arnold nevű kisember bújt el. Úgy tudott sakkozni, hogy rommá verte Mária Terézia egész udvarát és fél Európát. Ezt is szívesen eljátszanám filmen vagy színházban.

Visszatérve a kávézóhoz nemcsak eseti programokat szervezek, hanem három éve elindítottam egy Irodalmi Kávéház sorozatot is. Így vendégünk volt már például Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Erdős Virág, Varró Dani, Lackfi János, Spiró György, Bereményi Géza, Závada Péter és fia Pál, Egressy Zoltán, Ugron Zsolna, Röhrig Géza, Jászberényi Sándor.

Nagy örömömre januárban eljön hozzánk Szarka Tamás (Ghymes) az irodalmi estjével, majd Kepes András, Vámos Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Müller Péter is. E mellett hétfőként filmklub is van nálunk, alkalom adtán közönségtalálkozóval. December 16-án A Curtiz című filmet vetítjük, ami után vendégünk lesz Topolánszky Tamás Yvan - a film rendezője. Egyébként ebben is felbukkanok egy apró szerepben. Nagyon élvezem a forgatást, remek emberek alkották a stábot. Kertész Mihályról szól, aki az Oscar-díjas Casablancát rendezte.

Jövőre jön ki Felméri Cecília„Spirál” című filmje, amiben haltelepítőt játszom. Azért volt érdekes a forgatás, mert a film négy évszakban játszódik, végig egy helyszínen.

Szintén jövőre kerül a mozikba Nyíri Kovács István „Boszorkányház” című rendezése, amiben szintén szerepeltem. Ezen kívül a Netflix új sorozatának, a Witchernek az egyik epizódjában leszek látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
Meghalt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél sztárja
A színésznő hosszabb ideje küzdött titokban a rákkal, gyerekei osztották meg a hírt a közösségi médiában.

Link másolása

Kirstie Alley a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, nálunk főként a Nicsak, ki beszél filmekkel vált népszerűvé, de szerepelt olyan filmekben, mint a Kettőn áll a vásár, a Kitúr-lak, az Agyament Harry, és ő alakította Rebecca, a pultos szerepét az ikonikus Cheers sorozatban.

A színésznő, aki rákkal küzdött, hosszú távollét után áprilisban a Maszkos énekes amerikai változatában lépett fel, szeptemberben pedig friss videót is posztolt magáról, így sokakat ért váratlanul a halálhíre.

True és Lillie, a két gyereke osztották meg a közösségi médiában a hírt:

"A barátainknak, a világ minden pontján... Szomorúan tudatjuk veletek, hogy a csodálatos, erős és szerető édesanyánk meghalt a rákkal való küzdelme során, amelyet nemrég fedeztek fel nála.

Közeli családja mellette volt, ő pedig nagy erővel küzdött. Ikonikus volt a képernyőn, de ennél még lenyűgözőbb anya és nagymama volt. Hálásak vagyunk az orvosoknak és nővéreknek a Moffitt Cancer Centerben a gondoskodásukért." - írták a búcsúposztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Láncokon rángatják Tóth Gabit legújabb klipjében, miközben acélkönnyeket sír
Az énekes egy ismert népdal egy sorát gondolta újra.

Link másolása

Mozgalmas éveken van túl Tóth Gabi, amelyekben voltak magasságok (családalapítás, sikeres koncertek és műsorok) és mélységek (közösségi médiás támadások, kifakadások) egyaránt. Állítása szerint ezekből minden ihletet merített legújabb, SzívbeEmelő című dalához készült videóklipjében.

Az énekesnő legújabb produkcióját a közönség először a Sztárban Sztár leszek! vasárnapi adásában hallhatta, akkor egy speciális, látványos táncos produkcióval egybekötve. Majd nem sokkal később, még aznap éjjel felkerült a YouTube-ra is a szám, immár egy izgalmas látványvilágú, fekete-fehér klippel.

„Drága emberek, végre megoszthatom veletek az új dalomat! Rengeteg munka van benne, de imádtam minden percét! Kiadtam magamból mindazt, ami az elmúlt két évben történt velem, rosszat, jót egyaránt”

– írta instagramos ajánlójában Gabi.

A klip maga nem kevés erős képpel operál: Tóth Gabi furcsa, leginkább acélra emlékeztető könnyekkel sír, miközben komoly erők rángatják láncon. De a klip egy pontján olyan jelmezt is kapott, ami némileg emlékeztet Szulák Andrea kancellárnő-ruhájára a 90-es évek emblematikus ifjúsági sorozatából, az Űrgammákból.

Gabi azonban a Xénia-láz helyett a hidegen fújó szelekről énekel, amivel megidézi, egyszersmind át is gondolja az ismert népdal híres sorát.

A teljes képért azonban érdemes végignézni az egész klipet.

Tóth Gabi – SzívbeEmelő


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Pénztelenül, zacskós levesen élt, mára történelmet írt a popzenében, és a Spotify listáját vezeti
Kim Petras élete olyan, mint egy Grimm-mese: tele nehézségekkel, fordulatokkal, de egyelőre teljes happy enddel.

Link másolása

Történelmet írt két előadó a popzenében idén: Sam Smith és Kim Petras lett az első nem bináris és transznemű szólóelőadó, akik a Billboard Hot 100-as slágerlistájának élére kerültek. Bár Petras szinte minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza: szeretné, ha nem neme, hanem tehetsége és zenéje miatt figyelnének rá.

Kim Petras 1992. augusztus 27-én született Kölnben, és egész kicsi gyerekkora óta rosszul érezte magát abban a testben, amibe született. Szüleinek már gyerekként beszélt erről, ők pedig biztosították arról, hogy ha később is így érez, támogatni fogják a nemváltásban. Érzései nem változtak, azonban egyre rosszabbul érezte magát, sőt öngyilkos gondolatai is voltak, ezért szülei pszichológusokhoz jártak vele. Sok különféle visszajelzést kapott, volt olyan "szakember" is, aki szerint a gyerek egyszerűen őrült, megoldásként pedig azt javasolta, vágják kopaszra a haját, és úgy járassák iskolába. „Megcsináltuk, kopaszon mentem iskolába, és ugyanúgy azt mondtam, hogy remek, lány vagyok” – emlékezett vissza később.

Miután három különböző pszichológus is arról beszélt, hogy Kim (akkor még Tim) esetében jó volna minél hamarabb megkezdeni a nemátalakító folyamatot, 13 évesen megkezdték hormonterápiáját, amivel akkoriban egy német dokumentumfilmben is szerepelt.

Így amikor 16 évesen, 2009-ben átesett a beavatkozáson, a világ legfiatalabb transzszexuális személyeként lett ismert.

Ugyanakkor a mai napig úgy véli, hormonkezelését elrontották, és ezzel nevetségessé tették szülőhazájában.

Élete azonban innentől kezdve meseszerű fordulatot vett, tele nehézségekkel, akadályokkal, de végső soron az áhított hírnév felé haladva. Kim ugyanis eldöntötte, hogy dobva korábbi mérnöki álmait, énekes-dalszerző akar lenni. Erre a következtetésre akkor jutott, amikor megnézett egy dokumentumfilmet a svéd dalszerzőről, Max Martinról – külön szép a történetben, hogy a későbbiekben ők ketten együtt dolgozhattak.

Németországgal azonban többször is meggyűlt a baja. Ott egyfelől túl poposnak és túl "amerikainak" tartották dalait, másrészt a német nyelvet nem tartotta elég megfelelőnek érzései kifejezésére. Nem segített az sem, hogy hazájában szinte kizárólag a "transzi" fiatalként ismerték, nem pedig tehetsége miatt ismerték el. 19 éves korában így Los Angelesbe repült, de akkor még kapcsolatok nélkül, meglehetősen kevés pénzzel. Kezdetben háromhavonta haza kellett repülnie, mert nem volt megfelelő vízuma.

A fordulat három évvel később következett be, amikor – hitvallása szerint folyamatos, kitartó munka után – egyik számát felénekelte a népszerű énekesnő, Fergie. 2014-ben kiadói szerződést köthetett a Big Machine zenei kiadócsoporttal, ami lehetővé tette, hogy megkapja a vízumát, és végre legálisan tartózkodhatott Amerikában.

Pénzét azonban hamar elköltötte, házat bérelt magának, ahol azonban legtöbbször csak zacskós levesen élt.

Ennek ellenére dalait 2021-ben függetlenként adta ki, amit a következőkkel magyarázott: „Azért vagyok független, mert a nagy kiadók, akikhez elmentem, csak a nememről tudtak beszélni. Voltak, akik azt mondták, titkoljam, és olyanok is, akik azt, hogy használjam. Én pedig igazából egyiket sem akartam. Csak azt akartam, hogy a zeném önmagáért beszélhessen.”

Később dalai elkészítésében sokáig együtt dolgozott Dr. Luke producerrel, amiért számos kritikát is kapott, a zenei szakembert ugyanis a szakmában többen zaklatással vádolták. Bár Kim sokáig nyíltan védte kollégáját, az utóbbi időben Dr. Luke már nem működik közre dalaiban.

Így legújabb, Sam Smith-szel közös Unholy című slágerében sem, ami üstökösként robbant be a zenei piacra idén. A dal a Spotifyon már a megjelenését követő első 24 órában 10 milliós streamelést ért el, manapság pedig már közel 500 milliónál jár. A magát nem binárisnak definiáló Sam Smith hetedik Grammy-jelölését söpörte be vele, míg Petras az elsőnek örülhetett.

2021-ben ő volt az első transznemű előadó, aki fellépett az MTV EMA díjátadó estjén, ráadásul épp Budapesten, ahol nem sokkal azelőtt fogadták el a gyerekvédelmi álca mögé rejtett homofób törvénycsomagot. Kim Petras akkor azt mondta az Indexnek:

„Én egész gyerekkoromban arra vártam, hogy legyen egy transznemű popsztár, akire felnézhetek, és azt látni, hogy megpróbálnak minket kitiltani a tévékből, eléggé kiábrándító. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog. Mindenesetre nagyon izgatott vagyok, már várom, hogy ott lehessek, és kiálljak értük, mindenképpen megpróbálom ezt belevinni az előadásomba. Hangja szeretnék lenni azoknak, akik úgy érzik, hogy nem fogadják el őket, hiszen én is sokáig ezt éreztem. Úgy gondolom, felelősséggel tartozom a közösségért.”

Sam Smith feat. Kim Petras – Unholy

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szombathy Gyula: „Akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt”
A színész először legyőzte a rákot, volt egy súlyos szívműtétje, majd sztrókot kapott.

Link másolása

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula a Blikknek számolt be jelenlegi állapotáról. A 77 éves színésznek először a rákkal kellett megküzdenie, majd megműtötték a szívét, és sztrókot is kapott.

„Most már óvatosan hiszek benne, hogy megint tudok élni. Persze lassan, megfontoltan. Mert akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. Amikor 2017-ben legyőztem a rákot és tünetmentessé nyilvánítottak, úgy gondoltam, túl vagyok a nehezén. Hogy onnantól kezdve jöhet majd a derűs öregkor. Jól éreztem magam, ám mégis meggyőztek, vizsgáltassam meg a szívemet is. Nem volt semmi tünetem, ám az eredmény sokkolt: két ér teljesen elzáródott. Azt mondta az orvos, ha most nem jövök ide, bármikor meghalhattam volna. Elkerülhetetlenné vált a műtét, s amikor már újra fellélegezhettem volna a sikeres beavatkozást követően – sztrókot kaptam”

– mondta a lapnak a színművész.

A sztrók után egy hónapot töltött kórházban, azóta rehabilitációra szorul. Sokáig járt logopédushoz, most pedig azon dolgozik, hogy újra megtanuljon járni.

„A bal oldalam és a lelkem sérült bele az életben maradásért folytatott harcba. De várom a karácsonyt az én csodálatos feleségem mellett, aki folyamatosan vigyáz rám. Már csak miatta sem adhatom fel” – mondta a Blikknek.

A színész több mint öt évtizedes karrierje során játszott többek között a Vígszínházban, a Radnóti Miklós Színházban és a Thália Színházban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: