Hogyan lehet ilyen finom és laktató egy saláta? – A Greenhabitben jártunk
Vannak azok az emberek, akiktől olyan messze áll az egészséges táplálkozás, hogy e két szó hallatán csak egy tál fonnyadt zöldségre tudnak gondolni. Szerintem ez a hely még őket is közelebb tudja hozni a témához, nemhogy azokat, akik napról napra igyekszenek valami bomba salátát kierőlködni a saját hűtőjük tartalmából.
Én mindig nagy energiákkal próbálom megreformálni a saját étkezésemet, aztán azon kapom magam, hogy a csirkéhez mégis rizst tálalok, mert az van kéznél, és ha már elcsábulok egy pizzára, akkor engedem, hadd jöjjön rám a vastag tészta és a zsíros szalámi. Pedig mehetne ez másképpen is!
A belső tér modern, de a természetes anyagoknak és növényeknek hála barátságos. Alkalmas gyors ebédre, de beszélgetős vacsorára is. Rendelni a pultnál kell, és ha kíváncsiak vagyunk a folyamatra, a látványkonyhán keresztül láthatjuk is, hogy hogyan készülnek az ételek.
Míg várakozunk, érdemes a hideg áztatással (cold brew) készült hibiszkusz-menta-lime teából is inni egyet, mert cukor nélkül is tökéletes hűsítő, de este akár egy kraft sört is magunkhoz ragadhatunk.
Az étlap kitalálásában Krasznai Norbert nyújtott szakértő segítséget. Norbival és a menüjével találkozhattunk már a Société Budapestben, a Zen Gardenben vagy legutóbb a Fleischer Restobarrban. Igen jól bánik az ázsiai ízekkel, és növényi alapanyagokkal is szívesen dolgozik, ami ezen az étlapon jól meg is mutatkozik.
Nem pizza, de nem is kenyér
Az egyik különlegesség az étlapon a flatbread. Ez egy ovális alakú, lapos kenyér, ami egy kicsit a pizzázás élményét is hozza.
Az ízkombinációk sem mindennapiak. A kicsit klasszikusabb pesztós-bazsalikomos mellett ugyanis sütőtökös-rozmaringos és tahinis-füstölt lazacos verziót kínálnak.
Saláták és tálak
A flatbread tökéletes nyitásnak bizonyult, de az étterem sztárjai az óriási tálak, minden jóval megpakolva. Komolyan, már csak a látványuk is lenyűgöző!
Az előre megkomponált fogások jó alapot adnak, de egy csomó variációs lehetőség is van bennük. Választhatunk fehérjeforrás alapján a PLATE szekcióból. Itt van tofu, falafel, csirke, lazac, marha és sertés is különböző ízesítésben.
De vehetjük alapul a SALÁTA/BOWL opciót is, és ha a zöldségekkel nem vagyunk elégedettek, akkor ezekhez is választhatunk valamilyen plusz fehérjét vagy öntetet.
A konyha 90%-ban magyar alapanyagokkal dolgozik, így a szezonalításon is nagy hangsúly van. Ősszel a sütőtök és a cékla például több ételben is felbukkan.
Én a lencsés-csirkés kombinációra mentem rá, és alig bírtam betermelni az egész adagot. Határozottan ez volt életem egyik legjobb bowlingos élménye.
Az árak pedig kifejezetten barátságosak, főleg ha az elképesztő tálalást és minőséget is figyelembe vesszük.
Persze ha több dolgot kombinálunk össze, akkor jóval több pénzt is náluk hagyhatunk, de még úgy is bőven jól járunk. Hiszen az ízek és a kombinációk olyan rafináltak, mint egy méregdrága étteremben.Cím: Allee, 1117, Október huszonharmadika utca 8-10. (a Váli utcai bejáratnál a Zing és Starbucks között)