Emberi haj, halenyv, latex: 11 érdekes hozzávaló teljesen hétköznapi élelmiszerekben
Nos, nehéz minket meglepni, ha az ételek alapanyagáról van szó, mert mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, a szalámi meg húsból. Néha azonban az élelmiszeripar olyan anyagokat is felhasznál, amire álmodban sem gondoltál volna.
A Bright Side összegyűjtött 11 szokatlan, sőt, alkalmanként mérgező összetevőt, melyek megtalálhatók a hétköznapi élelmiszerekben. A legmeglepőbb talán az első helyezett.
11. Annato, az orleánfa gyümölcséből
Ennek a trópusi gyümölcsnek a magjából készítenek sárga és narancs színű ételszínezéket. Az illata nagyon hasonlít a szerecsendióéhoz. Leggyakrabban sajt, margarin és egyéb tejtermékek előállításánál használják. Legelőször a XVI. században használták, hogy a Gloucester sajtnak szép sárga színe legyen.
10. L-cisztein
Ezt az anyagot keverik a liszthez, mikor fánkot, muffint, vagy croissant-t sütnek, hogy a tészta rugalmasabb legyen. A ciszteint szerves anyagokból nyerik ki, például kacsatollból, vagy emberi hajból.
A kissé gusztustalan kinyerési mód ellenére a cisztein sok szempontból hasznos: szép lesz tőle a bőr és a haj, véd a sugárzástól és késlelteti az öregedést.