ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

„Azért járok a Werkbe, mert gondolkodni tanít”

Hogyan lehetsz színházi menedzser, gasztronómus, vagy éppen enteriőr stylist akár 20, akár 50 évesen?


Használható, piacképes ismeretek különleges, ám nem túl extrém szakmákban – a nyelvtudáson kívül ma leginkább ezzel lehet érvényesülni, ha valaki szeretne elhelyezkedni, állást változtatni vagy teljesen új területen dolgozni. Ezzel párhuzamosan egyre többen ismerik fel például az előadóművészek közül, hogy talpraesett menedzser nélkül képtelenség kitűnni az erős versenyben.

Ez a kettős igény hívta életre az olyan képzéseket, amelyek egy-egy speciális területtel foglalkoznak: színházi menedzser, gasztronómus, a hazai rendezvényszakma hátterét is jól ismerő rendezvényszervező vagy éppen enteriőr stylist.

VIDEÓ: Czutor Zoltán a Zenei menedzser képzésről

Mitől más?

Felnőttoktatással foglalkozó iskolákat százával lehet találni. Speciális képzéseket hirdető intézményekben sincs hiány. Azokból a műhelyekből azonban csak kevés akad, amelyekben az elmélet nem megy a gyakorlat rovására, és ahol a hallgatók megkapják a kezdő lendületet ahhoz, hogy a saját útjukra lépjenek és akár saját vállalkozást indítsanak. A Werk Akadémiának éppen ez a célja.

„Nem szeretem ezt a szót, de vállalom, hogy trendérzékenyek vagyunk” - mondja Vándor Ágnes, a Werk Akadémia szakmai vezetője.

„A Werk 2007-es indulása óta minden évben új iránnyal bővült. A második évben, 2008-ban jött a filmes szak, a harmadik évben az író szak, a negyedikben a gasztrowerk, 2010-től 3 féle művészeti menedzserképzés forrta ki magát, és most, a hetedik évben a rendezvényszervezés lesz az új, választható szakirány. Minden képzésünk a jelenlegi magyar piaci igényekre reagál. Bármely képzésünkre iratkozik be valaki, arról a területről aktuális és nagyon korrekt, átfogó képet kap, rengeteg gyakorlattal.”

werk02

A rendezvényszervező szakirány indítását részben az a sok „gagyi rendezvény, konferencia” hívta életre, melyeken Vándor Ágnes az elmúlt években részt vett.

„Nem a pénz, sokkal inkább a kreativitás hiánya miatt igénytelenek, unalmasak és rutinszerűek az eseményeink. Ez már a helyszínválasztásból, vagy akár a catering összeállításából is kiderül. Pogácsa, szendvics, rántott hús, vegetáriánusoknak rántott sajt – ez az átlagos menüsor, pedig nagyon sok és változatos a lehetőség, és rendezvény akár egy tüntetés, vagy egy meglepetés-parti is.

Az esküvő is rendezvény, ráadásul prosperáló terület. A rendezvényszervező szakunk képzési vezetőjével megbeszéltük, hogy az a lényeg, hogy minden fontos eseményen ott legyünk, mindenhová eljussanak a hallgatóink a backstage-be, élesben lássák a folyamatokat, mert annak van igazán tapasztalati értéke.”

VIDEÓ: Ex-Werkesek a Werkről - Udvardy Dávid, Művészeti menedzser

Miért a Werk?

"Azért, mert szabad szellemű, egyedi és gondolkodni tanít. Nem szokványos kontextusba helyezi a tudást."

fotó 1

"Az első és a legfontosabb dolog, amit megtanítottak a múlt félévben, az volt, hogy próbálj meg a dobozon kívül gondolkodni. Ha van egy probléma, soha ne a dobozban keresd a megoldását, hanem helyezkedj külső álláspontra, és úgy oldd meg. Ne a szokásos és járt utat járd, ne kövess trendeket, hanem te légy a trend maga. Ezt elképesztően jól kommunikálja az Akadémia a hallgatók felé. Arra is megtanítanak, hogy önállóak legyünk.”

Váczi Laci, színházi menedzser szakos hallgató, a Sanyi és Aranka Színház valamint a KV társulat produkciós vezetője.

Nem ritka, hogy olyanok iratkoznak be a Werk Akadémia képzéseire, akik valami miatt váltani szeretnének. Magas pozícióban dolgozó banktisztviselő, aki mondjuk a vendéglátásban lát fantáziát, multinacionális cég alkalmazottja, aki új területen szeretné kipróbálni magát vagy pályakezdő, aki keresi a helyét.

Sokaknak kedvét szegheti, hogy úgy gondolják, már "öregek" a tanfolyamokhoz. Felső korhatár azonban nincsen a Werk Akadémián. A legidősebb hallgató hatvan év feletti volt, stylist szakra járt.

Mint arra Balogh Máté a művészeti menedzser szak referense felhívta a figyelmet, egyáltalán nem számít extrém esetnek, hogy negyvenesek, ötvenesek, hatvanasok a jelentkezők, mert akiknek felnőtt gyermekeik vannak, szabaddá tudják tenni magukat ahhoz, hogy új dolgokat, új szakmát tanuljanak.

VIDEÓ: Ex-Werkesek a Werkről - Dr. Biczi Tamás, Kreatív szépírás szak

"Mi, hallgatók a Werkben egy keretet kapunk, egy alapot a legjobb oktatókkal és az itt szerzett kapcsolatok révén lehetőséget. Az előző félévben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban jártunk, megnéztünk egy előadást, utána volt egy találkozó az alkotókkal. Voltunk a Trafóban is, a MÜPÁ-ban pedig Káel Csaba tartott órát. Ebben a félévben a Vígszínházban lesz kihelyezett óránk.

Családias a légkör a Werkben, még az előadásokat sem úgy kell elképzelni, mint a hagyományos oktatásban, ahol az előadó csupán leadja az anyagot: például körbeülünk egy óriási asztalt, a tanároktól folyamatosan lehet kérdezni, kétirányú a kommunikáció. Az oktatók egyfajta mentori szerepet is felvállalnak, megadják az elérhetőségüket és gyakorlatilag bármivel lehet hozzájuk fordulni. Aztán már csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel.

werk04

1

Mennyibe kerül?

A magániskoláknak rendszerint az a hírük, hogy drágák, sőt, van, aki szerint a Werk képzései is azok.

„Nem tudom, ez miért terjedt el. 2007-ben kifejezetten bevezető árakkal indultunk, arra gondoltunk, hogy tapasztalatokat szerzünk, meglátjuk, hogyan működünk, és majd árat emelünk” - magyarázza Vándor Ágnes. „Aztán jött a válság, és nem tudtunk árat emelni. Ráadásul az elején úgy döntöttünk, maximalizáljuk a hallgatói létszámot.

A válság előtt háromszor annyi hallgatót is felvehettünk volna, annyian jelentkeztek, ám nálunk lényeges szempont az oktatás minősége. Félév végén a hallgatók értékelik a tanárokat, és aki négyes alát ér el, az a következő félévben már nem taníthat nálunk. Az egyik kritérium az oktatóinkkal kapcsolatban, hogy szakmájuk legjobbjai közé tartozzanak. A másik, hogy képesek legyenek élményszerűen átadni a tudásukat. A harmadik, hogy legyen bennük egyfajta szakmai alázat, az legyen a céljuk, hogy átadják a tudásukat."

Szakok és képzési díjak:

1

A Werk Akadémiára részletfizetéssel is járhatsz

VIDEÓ: Ex-Werkesek a Werkről - Fülöp Luca, Kurátor szak

Váczi Laci úgy véli, az a legjobb, ha a beiratkozók a Werk képzésére fordított összeget befektetésnek tekintik.

„Egyrészt az oktatás ár-érték arányos. Másrészt arra biztatnám a leendő hallgatókat, hogy legyenek annyira kreatívak, hogy maguk menjenek a munkák után, azon a területen, ahol dolgozni szeretnének. Ebben is legyünk kreatívak. Azt gondolom, akkor végezzük a legjobban a munkánkat, ha visszajön a tandíj ára. Az én befektetésem már megtérült.”

További infókért KATT IDE


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: