News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ülj egy hajléktalannal egy asztalhoz és hívd meg vacsorára - a Golgota különleges eseményén jártunk

A Golgota nappali melegedő már harmadszor tartotta meg különleges vacsoraestjét, ahol fedél nélküliek és meghívóik beszélgethettek egymással. Mindennek fontos célja van.

Link másolása

hirdetés

Belépve a Golgota irodájába azt gondolná az ember, hogy egy étterembe tévedt. Érkeznek a vendégek, mindenkinek névre szóló asztala van, kis kártyával ellátva, hová kell ülnie.

A kétféle menüt már tálalják is. Ebből sem mondaná meg senki, milyen eseményen járunk. A választék: erdei gombaragu puliszkával és zöldsalátával, vagy sült lazac, sárgarépakrémleves szárított sonkával és parmezános-sült répával.

A felszolgálók tálalják a menüt.

Ránézésre egy idő után az ember azt sem tudja mondani, hogy ki él hajléktalanként és ki nem. A társaság nagyon vegyes, a vendégek mégis szinte azonnal ráhangolódnak egymásra. Olyan természetességgel beszélgetnek, mintha nem most találkoznának először.

hirdetés

A VII. kerületi Golgota gyülekezeti ellátóház harmadik alkalommal rendezte meg a Veled vacsoraestet, ahol a jelentkezők meghívják egy vacsorára a hajléktalan-ellátó egy-egy támogatottját.

Az eseménnyel szeretnék a fedél nélkülieket kizökkenteni a mindennapjaikból, motivációt adni a továbblépéshez, hozzájárulni, hogy újra értékesnek érezzék magukat, és a világ is így tekintsen rájuk.

A mostani vacsorára nyolc hajléktalan és nyolc meghívó érkezett, minden résztvevőnek kétszemélyes asztalhoz terítettek.

Egy tanárnő és egy volt konzervgyári dolgozó mellé ülök le beszélgetni. Itt is teljesen megvan az összhang, sőt, engem is úgy fogadnak, mintha régi ismerősük lennénk.

Egy tanárnő és egy volt konzervgyári dolgozó találkozója.

Lederhaas Sára fiatal tanárnő egy általános iskolában. Először vett részt a vacsoraesten. A hajléktalan-ellátót ismeri, és már egy ideje figyelemmel követi, mit csinálnak. Tavaly karácsonyra a kisiskolásaival ünnepi üdvözlőkártyákat gyártottak személyes üzenettel, amit a karacsányi ünnepségen osztottak ki. Ez a készülődés akkora élmény volt, hogy úgy gondolta, ennél többet is szeretne segíteni.

„Amikor az ember segíteni akar, akkor azt azért teszi, mert adni szeretne. Én is valahogy így érkeztem ide, újra segíteni akartam, de ehelyett mégis olyan érzésem van, mintha egy nagyon régi ismerősömmel ültem volna le beszélgetni, és együtt megvacsorázni” - mondja Sára.

Imréhné Dénes Katalin lett Sára partnere. Akármelyikünk nagymamája lehetne. Aranyosan mosolyog a fiatal nőre, dicséri a vacsorát, egyáltalán nem evett még ilyen lazacos ételt.

A kedves mosoly mögött azonban elképesztő élettörténet húzódik.

„Szegeden dolgoztam a konzervgyárban egészen nyugdíjazásomig. Közben elveszítettem a férjem, akit nagyon szerettem és nem láttam értelmét tovább otthon maradni. Eljöttem, lesz, ami lesz” - meséli Kati néni.

„Megismerkedtem az élettársammal, aki itt ül tőlem egy asztalnyira. Ő dolgozik ugyan, de nem tudunk ebből a kicsi összegből megélni. Átmeneti szállón élünk, nem tervezünk semmit. Beadtuk egy önkormányzati lakásra a pályázatot, talán sikerül megnyernünk, akkor talán lehet újra otthonom. Tudja, annyi veszteség ért, hogy nincs erőm már azon gondolkodni, mi lesz.”

Majd ezek után a súlyos mondatok után átfordulok egy mosolygós férfihoz, Stuhoz, avagy Máté Istvánhoz, aki megnyugtat, hogy a pályázat jó úton halad, egyelőre úgy tűnik, hogy a kérdéses lakást bútorozatlanul fogják megkapni.

Stu az ellátó szociális munkatársa és a Mentés Másként Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Azt mondja, senkit sem hagynak hátra, az alapítvány segítségével valahogy megoldják Kati néni leendő lakásának bebútorozását.

Stu (balról a második) és mindig életvidám csapata.

A nappali melegedő nagyjából 80-120 hajléktalannak biztosít ellátást. Az utcán élők reggelit és ebédet is kapnak, emellett zuhanyzásra, mosásra és internetezésre is van lehetőségük.

Stuo ugyanakkor úgy gondolja, azzal, ha az alapvető szükségleteik kielégülnek a fedél nélkülieknek, gyakorlatilag konzerváljuk őket a helyzetükben, miközben fontos lenne, hogy akit lehet, ösztönözzünk a továbblépésre.

„Nem azzal segítünk ezeken az embereken, ha halat adunk nekik, hanem, ha megtanítjuk nekik, hogyan kell halászni.”

„Kati néni esete azért is szívszorító, mert ők tényleg odateszik magukat, egyiküknek munkája is van, ez azonban mégsem elég a megélhetéshez. Erre vagyunk mi, ezeken az embereken igenis segítenünk kell!”

Az első vacsoraestet 2020 decemberében szervezték meg, hét hajléktalannal. Komoly siker lett. Ehhez persze az is kellett, hogy a programra olyanokat válasszanak ki, akiket mentálisan alkalmasnak találtak rá, és akikről tudták, hogy nem éreznék feszélyezve magukat egy idegen ember előtt.

Stu azt mondja, a Veled vacsoraest legfontosabb célja, hogy kiszakítsa a fedél nélkül élőket az alapvető szükségletek világából.

Azzal, hogy csinosan fel kell öltözniük, megnyílhatnak, beszélhetnek a problémáikról, ők maguk tapasztalják meg, hogy amitől féltek, az valójában nincs.

„A Golgota feladata az, hogy lemenjen a hajléktalanok szintjére, és visszahozza őket arra a szintre, ahol mindenki más él” - mondja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Állásajánlatokkal bombázzák a férfit, aki 27 év alatt egyetlen munkanapot sem hagyott ki a Burger Kingnél
Csak egyetlen dolog miatt adná fel a jelenlegi munkáját az 54 éves férfi, de az nem egy másik étterem vagy a több pénz.

Link másolása

hirdetés

Elhalmozzák állásajánlatokkal azt az 54 éves amerikai férfit, aki 27 éve egyetlen napot sem hiányzott a munkából, írja a TMZ. Kevin Ford a közel három évtized alatt táppénzre és szabadságra sem ment, minden egyes alkalommal megjelent a Las Vegas-i Burger Kingben, ahol dolgozik.

A hihetetlen munkabírású férfit akkor kapta fel az internet, amikor évfordulója alkalmából egy mozijeggyel, egy Starbucks-bögrével, két-két tollal és kulcstartóval, egy zacskó chips-szel, némi cukorkával és nyakba akasztható szalagokkal köszönte meg a főnöke a munkáját. A mások által megalázónak vélt ajándékcsomagnak Ford saját bevallása szerint nagyon örült.

@thekeep777 He's Worked for the Company for Almost 3 Decades and Has Never Called Out!!!?‍???? #Grateful #Dads #FathersDay #Loyalty #Honor #WorkersUnite #Rewards #Thankful #NorrinRadd777 #theKeep777 ♬ Slide (feat. Frank Ocean & Migos) - Calvin Harris

A munka hősét később meghívták az NBC Today című műsorába is, ahol elmondta: nagyon pozitív személyiségnek tartja magát, aki minden apróságnak örül, így boldog volt az apróságokat tartalmazó ajándékcsomaggal is.

A rendkívül lojális férfit időközben több cég is megkereste, hogy szerződjön hozzájuk. Még egy charlestoni vendéglő is megkereste, ahol a menedzser komoly megtiszteltetésnek venné, ha Forddal dolgozhatna. Kevin ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem akar váltani, jól érzi magát a reptéri Burger Kingben. Egyetlen dolog miatt adná csak fel jelenlegi pályáját: ha egyszer zenész lehetne.

Miután a férfiról készült videó elterjedt az interneten, közösségi gyűjtést indítottak Ford részére. Eddig 162 ezer dollárt (61 millió forint) dobtak össze a férfinak, aki azért megjegyezte, hogy a mozijegy miatt kicsit csalódott volt: nem két, hanem csak egy jegyet kapott, ráadásul azt hitte, hogy a borítékban pénzjutalom lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Szinte mindene tönkrement a hétfős családnak, mert folyamatosan beázott a házuk, most lakásra gyűjtenek
Most egy szükséglakásban laknak, de nyár végén onnan is költözniük kell. A házukba már nem mehetnek vissza, mert életveszélyessé vált.

Link másolása

hirdetés

Lakásra gyűjt az Anyák az Anyákért Alapítvány egy hétfős családnak. A család 2009-ben költözött egy kis házba, akkor még albérletben éltek ott. 2011-ben aztán egy alapítvány segítségével megvették a házat.

Később viszont kiderült, hogy a vályog házacskának nincs alapja, folyton beáztak.

"Amikor nagyon esett az eső, arra lettünk figyelmesek, hogy csöpög a falból, a mennyezetből a víz. Mindig tettünk oda egy lavórt...utána meg tudtuk csináltatni a tetőt, de nem tudom, mitől rogyott meg"

- mesélte az édesanya egy 2021 októberében készült riportban.

Már mindene tönkrement a családnak, bedohosodtak a szekrénybe a ruhák, minden penészes lett. Az összes ágyneműt ki kellett dobni, aztán már a bútorokat is. Majd már az áramot sem használhatták a vizes falak miatt, melyek olyan szinten voltak nedvesek, hogy szó szerint folyt a falból a víz.

Tavaly novemberre szinte teljes egészében lakhatatlanná vált a ház, de nem volt hová menniük, így maradtak a házban amíg nem sikerült egy szükséglakást szerezni nekik. Most viszont segítségre van szükségük, mert augusztus 31-ig maradhatnak a szükséglakásban.

hirdetés
A kis házba már nem költözhetnek vissza, mert azóta bebizonyosodott, hogy helyrehozhatatlan. Statikailag életveszélyes, bármikor összedőlhet. Így most lakásra gyűjtenek: legalább 4,9 millióra van szükség, hogy azon a környéken ahol élnek, egy olyan lakást vehessenek, amiben életük végéig élhetnek, és a gyerekeiket biztonságban nevelhessék.

A kislányok kitűnő tanulók, és sorra nyerik a sportversenyeket. A körülöttük élőket most úgy szeretnék támogatni a lányok, hogy felkínálták az érmeiket eladásra.

"Mi is szegények vagyunk, anya is segíti a többi családot. Mi így szeretnénk segíteni. Amit kapunk az érmekért, azt anya segítségével szétosztjuk a rászorulók között. Így a gyerekeknek jut egy kis csokira való is"

- mondják.

Ha te is segítenél a családnak, így teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Csak ne essen2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: