hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hogyan lehet gyermekünk halálával, a világ legnagyobb fájdalmával tovább élni?

Túlélni, feldolgozni és mosolyogni: egy gyógyíthatatlan beteg és egy elhunyt gyermek édesanyja osztotta meg velünk történetét.

Link másolása

hirdetés

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeket befogadó Tábitha-házról indított cikksorozatunkban beszélgettünk már a főorvossal, az ott dolgozókkal, és a hozzátartozókat támogató pszichológussal is. Legnagyobb elismerésünk és köszönetünk pedig annak a két édesanyának jár, akik elmesélték, hogyan élnek együtt beteg gyermekük gyógyíthatatlanságával - és halálával.

"Nekünk ezt írták meg odafentről"IMG_1170

Csőszné Eszenyi Zsuzsa egy ismerős révén került kapcsolatba a Tábitha-házzal, ahol a beszélgetésünk is történik. Zsuzsa 14 éves kisfiát a családból már senki sem tudja igazán ellátni. Amíg még kicsi volt Danika, addig sokan ott voltak segítségként, mind a család, mind a barátok. De ahogy a gyerek növekszik, egyre nehezebb az ellátása. Mostanra már csak a Tábitha-ház maradt. Semmi lehetőségük nem lenne, ha ez a ház nem létezne: bármikor idehozhatják, ha például a szülőknek hivatalos dolgot kell elintéznünk, iskolai programon kell részt venni, vagy ha mondjuk a kistestvérével el szeretnének menni moziba, vagy strandolni a nyáron. Olyan helyekre, ahova Danit egyszerűen nem lehet vinni.

Dani halmozottan és súlyosan sérült. Nem tud ülni, állni, beszélni, nem hall, nem szobatiszta. Minden szinten ellátásra szorul.

A terhesség idején már lehetett tudni, hogy gond lesz, főleg az utolsó hónapban észlelt tünetekből. "Számítottunk a nehézségekre. Úgy gondolkodunk: nekünk ezt írták meg odafentről, ezzel kell együtt élnünk."

hirdetés

Danika egyébként egy vidám gyerek, hacsak nincsenek orvosi fájdalmai, problémái. Nevetgél, szereti, ha foglalkoznak vele. Nagyon szeret labdázni.1

Megkérdezem, hogy a kistestvér - 9 éves - mennyit ért mindebből. Beleszületett az egészbe, persze eleinte szokatlan volt neki, miért nem jön például játszani vele a bátyja. De ahogy egyre nagyobb, egyre inkább képes elfogadni azt, hogy a bátyja soha nem fog tudni játszani vele. Elfogadja ezeket, és ahol tud, segít.

Ez az élet már nem egy "folyamatos, mindennapos küzdelem". Természetessé válik a helyzet, mindenki teszi a dolgát. Küzdelem csak akkor van, ha fájdalmak, orvosi problémák támadnak.

Szigorú rendszer szerint működnek, ami Danika számára nagyon fontos. Pontos ideje van az evésnek, ivásnak, mindennek.

Nehéz dologra kérem most Zsuzsát: szeretném, ha mondana valami bátorítót a hasonló nehézségekkel vívó olvasóinknak. Azt feleli: nincs két ugyanolyan gyermek, és bármilyen rendellenességgel jönnek is a világra, nagyon szerethetőek.

"Miért akkor szembesüljön a közelgő halálával, amikor már értelemmel is felfogja?"

Bördősné Bátky Judittal egy kávézóban találkozom, és amikor leülök a mosolygós, életteli anyukával szemközt, még nem sejtem, hogy az eddigi legemlékezetesebb interjúm veszi kezdetét. Nem azért, mert meghalt a kislánya. Hanem azért, amit ezzel kapcsolatban mesél. Ahogyan gondolkodik.

A terhesség 33. hetében nála is előbukkantak a gyanús jelek a terhesség alatt: mit sem sejtve ment a szokásos - sokadik - kontrollra, amin mindaddig tökéletesen rendben volt minden. Majd hidegzuhanyként érte az orvosok gyanúja, miszerint lehetséges, hogy azonnal meg kell indítani a szülést. Kislánya szíve ugyanis nem fejlődött ki rendesen.IMG_0809k

Judit, aki korábban egy kisfiúnak is életet adott már, kétségbeesve feküdt be a kórházba, ahol napokig várt az orvosok döntésére. Sokan voltak ott hasonló helyzetben lévő ijedt kismamák, egymás támogatása rengeteget jelentett számukra.

A szülés végül császármetszéssel történt. Világra jött Réka, akiről azt sem lehetett tudni, képes lesz-e alkalmazkodni a külvilághoz, képes lesz-e egyáltalán levegőt venni - egy fejletlen szív ugyanis rengeteg más szervre is hatással van, elsősorban a tüdőben okozhat magasnyomást. Érthető módon óriási megkönnyebbülést jelentett, hogy Réka felsírt. Ránézésre tökéletes kisbaba volt, semmilyen rendellenességet, hiányosságot nem lehetett felfedezni rajta. De a szívelégtelenség ettől még ott volt, így aztán

az édesanyja csak a születésekor láthatta egy pár percig, mert rögtön vitték a kardiológiai intézetbe. Másfél hétig nem találkozhatott a kicsivel.

Megkezdődtek a kínzó beszélgetések Réka esélyeiről az orvosokkal, akik egy műtétsorozatot javasoltak nekik a pici esélyeinek javításáért, ami úgynevezett egykamrás keringést alakít ki a szívben - persze csak sikeres beavatkozás esetén. Judit és férje azt akarták tudni: ha ezen a tortúrán végigviszik gyermeküket, az mit jelent, meddig élhet majd, és mennyi esélye van annak, hogy az egy boldognak nevezhető élet lesz. Válaszként annyit kaptak: van olyan húszéves, akit végigvittek ezen a műtétsorozaton, és még él. Miközben persze arra sincs sok esély, hogy a csöppség az első operációt túléli. De - az orvos szerint - mindent meg kell próbálni.

A szülők viszont máshogy vélekedtek. Gondolkodási időt kértek, amit a kardiológus nehezen fogadott el. Egy orvosnál érthető ez a gondolkodás: mindenáron meg akar menteni mindenkit. De egy szülő számára más ez, magyarázza Judit, olyan nyitottsággal és részletességgel, amit eleve nagyon csodálok. Még mosolyog is, miközben egy haldokló gyerek anyjának gondolatait próbálja megértetni.IMG_0934k

Végül - persze sok-sok orvosi tanács kikérése, mély beszélgetések után - úgy döntöttek, nem kérik a műtéteket. Önzésnek érezték volna, hogy végigvigyék Rékát ezen a szenvedéssorozaton, cserébe azért, hogy "talán túléli," és még úgy sem lesz esélye egy teljes életre.

"Miért akkor szembesüljön a közelgő halálával, amikor már értelemmel is felfogja? Miért akkor álljon elém azzal, hogy 'Anya, miért kell meghalnom? Mit csináljak? Miért nem segítesz nekem?' Ezt én nem tudtam volna elviselni, és igen, magamat is védtem a döntéssel. Ahogy a férjem is."

A kardiológus nehezen értette meg, hogy nem szeretnék a műtétet, de végül, egy második szívkatéterezés után ő is belátta, hogy a műtétsorozat nagyon nagy kockázattal járna.

Réka hét hónapig élt. Hét hónap boldogság és kőkemény küzdelem. A szülőknek kellett találniuk az egyensúlyt, hiszen bármi is történt, attól még van egy fiúgyermek és egy házastárs is, van munka, van élet. A négyéves nagytesónak eközben mindent helyesen kellett kommunikálni, a gyermeki félelmeit feloldani, megértetni vele a megértethetetlent.

Judit előveszi a fotókat, amiket magával hozott. Lelkesen, mosolygósan mesél róluk, úgy, mint bármelyik édesanya, akinek egészséges gyereke már felnőtt, és csak a régi, szép emlékek miatt mutogatja a babaképeket.IMG_0882k IMG_0911k

Réka tényleg egy tökéletes, egészséges, csodaszép és nem utolsósorban szuper cuki csecsemőnek tűnik. Boldog, mosolygós és végtelenül kedves baba volt, meséli édesanyja.

Akkor keresték meg a Tábitha-házat, amikor a kicsi szervezete elkezdte feladni a harcot. Mivel nem tudta kivédeni a különféle fertőzéseket, többször megbetegedett, és egy idő után már nem lehetett szájon át etetni, sőt oxigénre is szüksége volt. A kórházban nem akarták hagyni, de azt is tudták: ez az a pont, ahol segítséget kell kérniük.

A Tábithában eltöltött pár nap - mint Judit fogalmaz - a legjobb volt, ami történt velük. Ennél nyugodtabb néhány napot, ennél barátságosabb és elfogadóbb környezetet nem is kívánhattak volna maguknak vagy a kicsinek. "Mindent megtettek azért, hogy Réka utolsó napjai a lehető legjobban, legfájdalom- mentesebben, legnyugodtabban teljenek." Judit reggelente elvitte fiát az óvodába, majd kiment kislányához, és estig ott volt vele.

Egy keddi hajnalon jött a telefonhívás, hogy Réka elment. Ő volt az első csöppség, aki a törökbálinti hospice-házban hunyta le végleg a szemét.

Judit és férje nem tudtak sírni. Csak feküdtek az ágyon.

"Igen, volt bennünk egy megkönnyebbülés is. Szörnyű ezt kimondani, de igaz" - mondja Judit, én pedig maximális tisztelettel hallgatom, ahogy ezt is felvállalja.

Mindenki a maga módján dolgozta fel a történteket a családban. Judit és fia gyakran előveszik a Rékáról készült fényképeket, beszélgetnek róla. A fiúnak nemrég családfát kellett rajzolnia az iskolában - kishúgát is feltüntette rajta. Volt egy játékbabája is, amit ő és édesanyja még Rékának szántak ajándékként, de már nem tudták odaadni. A fiú kishúga halálakor megkérdezte, lehet-e az övé a baba. Panni volt először a neve, de aztán Réka lett. Fontos eszköz volt a négyéves számára testvére halálának feldolgozásában.

De hogy lehet ilyesmit feldolgozni, ha lehetséges egyáltalán? Judit egy szót emel ki nagyon: a támogatást. Számára a családtagok és a legjobb barátok támogatása jelentette a legeslegtöbbet. Hiszi és vallja, hogy nem kell egyedül küzdenünk a fájdalmunkkal: kérhetünk segítséget. Nem mindig az kell, hogy kézzel fogható segítséget nyújtsanak, vagy hogy magáról a fájdalmunkról beszéljünk velük. Sokszor elég, ha a támogatás csak úgy ott van. És beszélgetünk, bármiről, akármiről a világon.

Sőt, Judit még egy nagyon fontos dolgot említ: egy ilyen tragédia után akár az is lehetséges, hogy még értékesebb, minőségibb életet kezdünk élni. A legőszintébb, ragyogó mosollyal mondja:

"Amióta mindez megtörtént velünk, azóta érzem, hogy az életet élni kell, és nem lehet leragadni bizonyos problémáknál. Pedig nem vagyok egy hurráoptimista típus, de nagyon szeretek mosolyogni, nevetni, és megtalálni mindenben azt a pontot, aminek örülhetek. Imádok élni. Akkor miért ne éljek?"IMG_0930k


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentőse

Dr. Wlassics Katalint megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatársként jellemezték.

Link másolása

hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentősének választott Wlassics Katalin - közölte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon.

A mentőorvosnak idén májusban ítélte oda a veszprémi közgyűlés az Év Veszprémi Mentőse díjat a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Egy videót is készítettek róla, amelyben Katalin elmeséli, miért szeretett volna mentős lenni, és mit csinál, amikor éppen nem életeket ment.

Dr. Wlassics Katalin 1986-ban kivonuló orvosként kezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálat veszprémi mentőállomásán. Előbb oxyológus szakorvosi vizsgát tett, majd honvédorvostan, katasztrófa medicinából is szakképesítést szerzett. Rendszeresen részt vett az új munkatársak képzésében, szakmai, emberi beilleszkedésüket egyaránt segítette. Határozott, precíz munkavégzésével példát mutatott a kivonuló dolgozóknak. Nem csak munkatársaival, hanem a betegekkel is rövid idő alatt közvetlen és megnyugtató kapcsolatot tudott kialakítani. Betegcentrikussága, és a velük való empatikus bánásmódja példaértékű volt. Kivonuló szolgálatait magas szakmai felkészültséggel végezte. Megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatárs volt. Az Országos Mentőszolgálat iránti elhivatottságát nap mint nap bizonyította. A ’90-es évek elejétől egészen 2018-ig a légimentés oszlopos tagja is volt. Kimagasló munkája iránymutatás a ma kezdő, fiatal mentődolgozók előtt - olvasható a veszprem.hu oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Orosz eredetű bútorok keveredtek az IKEA termékei közé, rászorulóknak adják őket

A Nébih szerint a magyar IKEA gondosan járt el, így a továbbiakban nemzetközi szinten zajlik majd a vizsgálat.
Fotó: Alexas_Fotos/Pixabay - szmo.hu
2021. november 30.


Link másolása

hirdetés

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A szervezet megállapította, hogy a magyar IKEA gondosan járt el, így a továbbiakban nemzetközi szinten zajlik majd a vizsgálat.

A Nébih – az áruházzal egyetértésben és annak támogatásával – megsemmisítés helyett közérdekű célra hasznosítja az elkobzott bútorokat.

A forgalmazásból kivont 272 darab termékre helyi önkormányzatok, közhasznú szervezetek, továbbá egyházak, egyházi jogi személyek pályázhatnak november 30-tól a Nébih oldalán.

Az elkobzott termékek kiosztása közvetlenül az érintett IKEA áruházakból történik majd. A nemzetközi vonatkozása az ügynek még tart, az EU tagállamok illetékes szervei között megy az egyeztetés.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: