KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Van olyan tanodás gyerek, akinek hónapok óta nincs matektanára” – a 8. kerületben civil szervezet próbál csodát tenni

A Láthatatlan Tanoda azért jött létre, hogy esélyt adjon a hátrányos helyzetű gyerekeknek a kitörésre. De azt látják, hogy a széteső közoktatási rendszer miatt a felvételi előkészítőnél lassan már a szorzótábláig kell visszamenni.

Link másolása

Igenis azt gondolom – és valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel –, hogy a jótékonyság menő. Ennek ellenére azt látom, hogy a jótékony cselekedetek gyakran csak egy-egy Facebook-posztban, megosztásban, esetleg az adó 1%-áról való rendelkezésben kimerülnek. Éppen ezért volt annyira pozitív meglepetés, amikor március 2-án megtelt a VIII. kerületi Gólya a Láthatatlan Tanoda 9. születésnapja alkalmából, ami egyben egy adománygyűjtő esemény is volt. Lehet, hogy valaki a koncertek, a turi vagy a tombola miatt érkezett – én is nagyon örültem a Magányos emberekre szóló páros jegynek a Katonába –, de a többség biztosan azért jött, hogy támogasson egy igazán jó ügyet.

A Láthatatlan Tanoda alapvetően egy hátránykompenzáló program, amelyben szociális munkások dolgoznak, komplex eszközökkel segítve a hátrányos helyzetű gyerekeknek. A jelentkezőket óvodás kortól várják és egészen a középiskola végéig elkísérik őket különböző fejlesztő foglalkozásokkal – egyéniben és csoportosan egyaránt –, pszichológusi tanácsadással és egy mentorprogrammal. A mentorprogramnak köszönhetően egy önkéntes felnőtt kíséri – legalább egy éven át – a gyerek útját.

Itt a cél elsősorban nem a tanítás, sokkal inkább az, hogy minőségi, közös szabadidős tevékenységeken vegyenek részt, például múzeumba járjanak együtt, beszélgessenek, interaktívan játsszanak.

„Már egy vonatkozó kutatás is kimutatta, hogy ez egy olyan mély bizalmi kapcsolatot eredményez, ami nagyon sokat segít abban, hogy a gyerek iskolai motivációja megmaradjon és hogy jobban teljesítsen” - mondja Dóra Dalma, a Tanoda program szakmai vezetője.

Ezáltal ráadásul sokkal hangsúlyosabban megjelenhetnek egy-egy gyerek egyéni igényei is. Dalma azt meséli, hogy van olyan foglalkoztatottjuk, akivel a mentora tollasozás közben magyarozni szokott, mert így tud jobban koncentrálni. De minden esetben igyekeznek szem előtt tartani, hogy egy-egy fiatalnak miben kellene fejlődnie, miben van lemaradva, és hogyan tudja ezt a leghatékonyabban behozni – ennek megfelelően készítik el a terveket, a feladatokat és a korrepetálási menetet.

Kilenc évvel ezelőtt épp a mentorprogramra koncentrálva jött létre a Láthatatlan Tanoda. A tevékenységi körük azóta kibővült – a fent említett foglalkozásokkal, felvételi előkészítőkkel, pályaorientációs tanácsadással, illetve a szülők bevonásával is szerveznek közösségi eseményeket.

A cél azonban nem változott: szeretnék, hogy az általuk foglalkoztatott gyerekek olyan iskolába kerüljenek és olyan helyen tanulhassanak, ami jó minőségű és integrált.

Jelenleg a 8. kerületben működnek, és a fennállásuk óta 78 gyereknek és 32 családnak tudtak segíteni, hogy a gyerekeik elkerülhessék az itt található szegregált iskolákat. A céljaik között szerepel az is, hogy minél több arra rászorulóhoz érhessenek el a kerületben, ám a kapacitásaik végesek, központi támogatásban pedig aligha reménykedhetnek. Az utóbbi évben ráadásul egyre gyakrabban felmerülő téma náluk a közoktatás jelenlegi helyzete, ami őket is jelentősen befolyásolja.

Ők az alapműködés kapcsán továbbra is abban hisznek, hogy főleg a nem kognitív képességeket kellene fejleszteni, hiszen ezek sok szempontból fontosabbak, mint a kognitív képességek. Ugyanakkor azt látják, hogy a közoktatási rendszer keretein belül egyikben sem részesülnek megfelelően a fiatalok.

„Nem tudjuk, hogy a szinte már megszűnőben lévő – lassan ezt már ki lehet mondani – közoktatási rendszerrel mit kezdjünk. Mi iskola melletti plusz fejlesztést adó, hátránykompenzáló rendszer vagyunk. De ha már nincs iskola, akkor mégis mit kompenzálunk?”

Jelenleg tehát állandó kérdés számukra, hogy a szakmai programot hogyan alakítsák át úgy, hogy nagyobb hangsúly legyen a korrepetáláson, a tárgyi tudás átadásán. Ez pedig alapvetően a program megváltoztatását jelentené, amit egyelőre ők sem látnak tisztán.

Arra is kitértünk, hogy milyen okok vezettek mindehhez. Dalma szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Covid hatásait, hiszen a távoktatásban töltött két év határozottan rányomta a bélyegét arra, hogyan fejlődtek a fiatalok. De még nagyobb problémát jelent a tanárhiány, az, hogy egyre fogynak a szaktanárok: van például olyan tanodás gyerek, akinek hónapok óta nincs matektanára. Ők tehát első kézből tapasztalják azokat a problémákat, amiket sokan maximum a híradóban hallanak – lassan nap mint nap.

De hozzátette azt is, hogy a jelenlegi, klasszikusnak számító tanítási módszer egyébként sem alkalmas a gyerekek nagy része számára – különösen akkor, ha a fiatal hátrányos helyzetű. Egyre több az ADHD-val diagnosztizált fiatal, de egyébként is minden felgyorsult a gyerekek körül, akiknek a figyelmét így már nem lehet lekötni a hagyományos módszerekkel, hiszen egészen más lett a koncentrációs kompetenciájuk.

„Számunkra is a felvételi előkészítőnél jött a szembesülés, hogy nem a központi feladatsorok gyakorlásával kell indítanunk, hanem lehet, hogy először akár egészen a szorzótábláig vissza kell mennünk.”

Természetesen mind a mai napig vannak olyan iskolák, amelyek meg tudják oldani a megfelelő színvonalú oktatást. Ám ezek a szegregált oktatás, valamint a még mindig dübörgő diszkrimináció miatt csak egy szűk réteg számára elérhetőek. Ez utóbbi miatt tartják kiemelten fontosnak az érzékenyítést is: a Tanodát is működtető Rosa Parks alapítvány egy másik munkacsoportja ki is dolgozott erre vonatkozóan egy kétnapos programot, amit szociális szakembereknek, tanároknak tartanak – de óvodákban és iskolákban is szeretnék majd terjeszteni. Ez azonban csak mikroszint. „Amíg nem lesz makroszinten politikai akarat erre vonatkozóan, addig mi egyénileg nem tudunk csodát tenni ezzel kapcsolatban.”

A Tanoda weboldalán is olvasható, hogy az elsőszámú céljuk a hátránykompenzálás, amire épp azért van szükség, mert központi szinten ez sincsen szabályozva – az oktatási rendszer még csak nem is lenne alkalmas erre. Nem egyszerű kérdés, de arra is kitértünk, hogy ők, mint a Tanoda dolgozói, milyen lépéseket tennének ezen a téren, ha döntési helyzetben lennének.

„Az lenne az ideális felállás, ha mindenhol megfelelő minőségű iskolák, színvonalas oktatás lenne, és akkor nem kellene azzal küzdeni, hogy szegregált vagy nem szegregált egy intézmény. Ez persze egy soklépcsős és rengeteg összetevős folyamat, de meg lehetne tenni” - mondják.

Emellett fontosnak tartják, hogy legyen minden iskolában iskolapszichológus, jelenleg ugyanis egy szakemberre több száz, ha nem ezer gyerek jut. De ugyanez igaz a szociális munkásokra, a gyógypedagógusokra és a logopédusokra is. A legelső lépés az lenne, hogy ezeket a szakembereket megbecsüljék és megfizessék, ez máris egyfajta hátránykompenzációként szolgálna. Itt említette még a differenciált oktatást, azt, hogy legyen legalább egy-két olyan hozzáértő pedagógus, aki plusz figyelmet tud fordítani azokra a gyerekekre, akik azt igénylik.

„Az integráció ugyanis csak akkor tud működni, ha a gyerek ennek során segítséget kap: ha nem kezelik a problémáit, a traumáit, akkor nincs semmi értelme.”

Ezt persze egy csettintéssel nem lehet megváltoztatni, hosszú évekbe telhet, mire valami pozitív irányba változik. De Dalma szerint már az is remek lenne, ha minden gyerek elegendő figyelmet kapna az iskolában.

„Ha tudnának hova fordulni, amikor segítségre lenne szükségük, vagy ha bármilyen problémájuk van, akkor arra nem azonnal szankciókat kapnának válaszként, hanem bátorító kérdéseket, akkor máris sok minden változhatna.”

Egyelőre sajnos minden épp az ellenkező irányba tart, mint ahogyan ők szeretnék, de ez nem veszi el a kedvüket attól, hogy továbbra is a gyerekek jövőjéért dolgozzanak. Ebből a szempontból fontosnak tartják a tanodás közösségépítést is, ami a csoportos foglalkozásoktól indul. „Nagyon sokat számít, hogy ők ott vannak egymásnak, mert a kortárs megtartó erő tinédzser korban különösen fontos – még fontosabb, mint az, hogy mi itt vagyunk nekik.”

Mivel kilenc évvel ezelőtt indultak, tavaly ballagtak el a „kezdő” tanodások, ez pedig remek lehetőséget ad egy alumni programnak is – már erre is vonatkozóan is vannak terveik. És ha már az első tanodásokról beszéltünk, Dalma mesélt a saját mentoráltjáról is, akivel kapcsolatban szinte csak sikerélményeket tudott felidézni.

„Szép folyamat volt végignézni a fejlődését. Elindultunk együtt az ovitól, aztán elkísértem az alsós korán át – majd jött a tinikor, amikor egy darabig eltűnt, ekkor az iskolában is elkezdett rontani, velem is alig találkozott. Aztán egyszer csak eljött a hetedik osztály, és mintha egy csettintésre minden megváltozott volna: visszatért közénk és nagyon szorgalmasan elkezdett tanulni, jött, szervezte magának a korrepetálásokat, most pedig bekerült az első olyan középiskolába, amit kinézett magának.”

„Nemrég pedig elmentünk a ballagására, ahol ő kapta meg az évfolyam Kisvirág-díját, amit a legtöbbet fejlődött tanulónak ítéltek meg.”

Nem mondják, hogy ez mind nekik köszönhető, hiszen ez egy soktényezős egyenlet. Az viszont biztos, hogy sokat tud jelenteni a motivációra nézve, ha van egy támogató, fejlesztő közeg, ahová a gyerek bármikor visszatérhet – akkor is, ha előtte akár egy évig felé sem nézett.

A mentorálás tehát egy nagyon kifizetődő módja az önkénteskedésnek: a Láthatatlan Tanoda évente 2-3 alkalommal hirdet mentorfelvételt, hiszen folyamatosan szükségük van a segítő kezekre. Emellett a pénzügyi támogatást is szívesen fogadják, hiszen civil szervezetként jelenleg inkább csak napról napra élnek, állami támogatást nem kapnak, így hosszú távon sem tudnak tervezni. Erre viszont nagy szükségük lenne mind a fejlődéshez, mind ahhoz, hogy minél több családnak tudjanak segíteni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Fanni ma feladta a küzdelmet” – 19 évesen meghalt a lány, aki első gyerekként kapott új szívet külföldről
Ambarus Fanni 11 évig zökkenőmentesen élte az életét új szívével, két héttel ezelőtt azonban rosszul lett.

Link másolása

Meghalt az a 19 éves lány, aki nyolc évesen kapott új szívet - írja a Blikk. Ambarus Fanni halálhírét az édesanyja jelentette be a Facebookon.

Fanni szívizomgyulladással született. 8 éves volt, amikor 2012-ben kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.

Ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet.

11 évig zökkenőmentesen élte a hétköznapi gyerekek életét, ám 2 héttel ezelőtt rosszul lett.

„Két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában.

Azonnal feljöttünk Budapestre, kiderült, hogy a kilökődés utolsó fázisában járt. Annak ellenére, hogy azonnal megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, szombaton a CT közben leállt a szíve, pontosabban a teljes jobb szívkamra” - mondta Fanni édesanyja a Blikknek.

A lányt hatszor élesztették újra, de akkor szerencsére sikerült visszahozni az életbe. Fannit ezután altatásban tartották, de az állapota biztató volt.

Édesanyja azonban szerdán szomorú hírről számolt be a Facebook-oldalán.

„Kedves barátok és ismerősök! Fájdalmas szível tudatjuk mindenkivel, hogy szeretett lányunk, Fanni ma feladta a küzdelmet és az angyalok táborát erősíti!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„Pótolhatatlan ember volt és négy gyerek maradt utána” – nehéz helyzetbe került a tömegbalesetben meghalt apa családja
Megtörten nyilatkozott a 44 éves férfi édesapja, aki elmondta: a félárván maradt négy gyerek közül hárman már tudják, mi történt az apjukkal.

Link másolása

Mint arról már beszámoltunk, egy 44 éves, négygyermekes apa halt meg a múlt szombaton, az M1-es autópályán történt halálos tömegbalesetnek.

A félárván maradt gyerekeknek és édesanyjuknak a családfő halálával kilátástalanná vált az életük: nem tudják, miből fizetik majd a kölcsönöket, és hogy a megözvegyült feleség hogyan viszi tovább egyedül az egykor közös vállalkozást. Erről is beszélt a Fókusznak adott megrendítő interjújában az elhunyt férfi édesapja.

„Ránk szakadt ez a dolog. És próbálunk helyre tenni az ügyeket, hiszen ő egy pótolhatatlan ember volt, és most négy gyerek maradt utána. Azon vagyunk, hogy ne érezzék meg a hiányát”

- mondta megtörten Nagy József.

Felidézte az utolsó találkozásukat is, ami nem sokkal a férfi számára végzetes baleset előtt történt.

„Elhozta a legkisebb gyermekét, a kétévest ide aznap, hogy neki most dolga van, valahova elment, aztán visszajött, berakta a kocsiba a gyerekeket, ott volt a felesége is, és elmentek az M1-es felé.”

Ádámék már nem tudták elkerülni az ütközést: a karambol után az anya a sérülése ellenére azonnal kiszállt a kocsiból és megpróbálta kiszabadítani kétéves kisfiát. Nem tudta kinyitni az ajtót, ezért kirúgta azt, majd sikerült gyorsan elmenekülniük. A feleség ekkor már nem látta a férjét, vélhetően a nagy füstben és porban. Gyorsan kimentek a biztonságosnak ítélt helyre. Az anya kabátja meg is gyulladt, úgy kellett eloltani - mondta Nagy József.

A műszaki mentők csak késő este, a kiégett és összetört járművek eltávolítása közben találtak rá az egyik roncs alatt a családfő holttestére.

A 44 éves Ádám négy gyermeket hagyott hátra: a legidősebb nyolc, a legkisebb csak kétéves. A családnak ugyan van hol lakniuk, de a lakásra a szülők kölcsönt vettek fel, amit még sok évig kell fizetni, és egyelőre nem tudni, miből. A kocsi, ami a balesetben tönkrement, szintén kölcsönből volt.

Az elhunyt édesapa együtt dolgozott a feleségével a közös vállalkozásukban, ez most az anyára marad, ahogy a négy gyermekük nevelése is. A nyugdíjas nagyszülők igyekeznek majd mindenben segíteni nekik.

Az özvegy a legkisebb gyerekkel még kórházban van, három másik gyermekük most a nagyszülőknél lakik. Nekik már elmondták, hogy mi történt az édesapjukkal, nem akarták eltitkolni előlük.

A Fókusz riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Bandika, az őz rémült sírására ébredtek, mire kiértek, több madarat is elpusztított egy kutya a vadmentőknél
„Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk” – megrázó beszámoló Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse tragikus pusztulásáról.

Link másolása

Durva pusztítást végzett egy környékbeli kutya a Sólyom Vadmentő Egyesületnél. Erről a közösséi oldalukon számoltak be.

Mint írják:

"Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk.

Bár korábbi, zaklatott posztjainkból már kirajzolódhatott sokak számára, most megpróbáljuk összefoglalni jobban mi is történt.

Mint tudjátok, Sólyom Vadmentő Egyesületként családunk a sérült, elárvult vadmadarak, vadon élő állatok mentését végzi. Tesszük ezt civilként, állami vagy egyéb támogatás nélkül, pusztán önerőből és nagylelkű adományozók segítségével.

Magyarán kicsiből gazdálkodva, de nagy odaadással, elkötelezettséggel, szeretettel az állatok iránt.

Március 17-ről 18-ra, azaz péntekről szombatra virradóan,

hajnal 5 körül szokatlan és ijesztő zajra riadtunk fel, az őzünk, Bandika kétségbeesett sírására, rémült vágtázásának hangjára.

Az udvarra azonnal kirohanva sokkoló látvány fogadott minket Timivel. Egy kis-közepes termetű fekete kutya tőlem 3 méterre éppen abban a pillanatban tépte ketté Ricsit, az áramütéstől tartósan sérült vörös vércsét.

Nem messze láttam Ernát, a vándorsólymot a földön hanyatt fekve, aki még szárnyával kínjában csapkodott, még élt, de aztán egy perc múlva a kezemben halt meg.

Azt sem tudtuk hirtelenjében hová kapjunk, Timi zokogva rohant hozzám, hogy Kele, a gólya, akiről pár napja posztoltunk, hogy milyen büszkén építi élete első fészkét a frissen kapott alapra, összerágva, holtan fekszik a bokor alatt.

Timi hangjára előjött a bokrok közül Bandika, az őz, füléből, nyakából dőlt a vér.

Sírva, zokogva, kétségbeesve próbáltuk menteni a menthetőt.

A kutya, ahogy meglátott minket, elmenekült azon a lyukon kerítésünkre, kerítésünk alá csinált, ahol bejött. Mondom kutya, nem róka, nyest, sakál. Kis-közepes méretű fekete színű kutya, ráadásúl nem kóbor eb. Mindketten láttuk, felismertük, a környéken volt már vele gond, rendszeresen önsétáltatja magát, azaz kiszökik otthonról".

Az esetet jelentették a rendőrségnek is, hiszen az állatok állami tulajdonnak számítank és két madár is fokozottan védett.

De ezek az állatoknak "nem csak eszmei értéke, de nevük, egyéniségük is volt, szinte már családtagok voltak" - írják a bejegyzésben.

Mikor a rendőrök távoztak:

"egyedül maradva délután, este próbáltuk az egészet felfogni. Azt, hogy Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse, családtagként szeretett állataink most összemarva, holtan fekszenek bizonyítékos zsákokban lezártan a mi fagyasztónkban, hogy Bandika tiszta seb, hogy még most is olyan pánikban van, hogy remeg".

Sokan azonnal felajánlottak segítséget, amire szükségük is lesz, hiszen "atombiztos" röpdét szeretnének csinálni. A mentési munkát nem adják fel, és továbbra is mindent megtesznek a bajba jutott állatokért - ígérik.

Ha te is segítenél, a szmálaszám:

Takarékbank Zrt.50420977-10003626/HUF


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Fotók: ingyen szépülhettek hajléktalan és rászoruló nők nőnap alkalmából
A Baptista Szeretetszolgálat szépségnapján tombola és ajándékok is várták a hölgyeket.

Link másolása

Szépségnapot rendezett nőnap alkalmából a Baptista Szeretetszolgálat a szervezet hajléktalanszállóin lakó nők részére.

A szombati esemény háziasszonya Bedhy, a Melody Maker énekesnője (korábbi Bestiák) volt, a résztvevőket pedig a törökországi földrengést megjárt mentőcsapat, a HUBA Rescue 24 munkatársai is köszöntötték.

A hölgyek napját kozmetikusok, fodrászok és körmösök tették szebbé a szeretetszolgálat Maglódi úti épületében. A programon nemcsak a hajléktalanszállókon élő nők vettek részt, családok átmeneti otthonából is érkezett több édesanya gyerekekkel.

A szépülés mellett tombola és ajándékok is várták őket.

Fotósunk képei a szépségnapról:

Link másolása
KÖVESS MINKET: