News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

Nincs többé rettegés a fogorvostól – A Bethesdában mesekönyv készíti fel a gyerekeket a találkozásra

A Bethesda Gyermekkórház új kiadványa a speciális nevelési igényű gyermekeket készíti fel az altatásra, műtétre, fogászati beavatkozásra.

Link másolása

hirdetés

Minden műtétre kiírt gyerek ajándékba kapja a könyvet, hogy ezzel készülhessen a számára ismeretlen kalandra. A szerző, Z. Kiss Adrienn maga is érintett édesanya, autista kisfiát vitte már altatásos fogászatra, fontosnak tartotta, hogy minden tapasztalatot átadjon.

– Szerintem még a felnőttek is rettegnek a fogorvostól, nem is beszélve a gyerekekről. Ön mit tapasztalt?

– Nekem két kisfiam van, közülük az egyik, a 11 éves Csongi, aki a legtöbb történetem megírására inspirált. Sajnos ő nem beszél, ADHD-t (figyelemhiányos hiperaktivitási zavart) és autizmust állapítottak meg nála. Amikor a fogával probléma volt, akkor a Bethesda kórházba mehettünk ellátásra, mivel ő nem alkalmas arra, hogy klasszikus gyerekfogászatra vigyük és beüljön a székbe. Nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy a Bethesdának van altatásos fogászata, ahol kifejezetten SNI-s, vagyis sajátos nevelési igényű gyerekeket látnak el. Végtelenül hálás voltam azért, amit akkor a kórházban tapasztaltam. Csonginak és nekem is rengeteget adtak az ottani szakemberek. Ezután még kétszer kellett vinni a fiamat valamilyen beavatkozásra, és azt tapasztaltam, hogy nagyon sok szülőtársamnak misztikum és rejtély, hogy mi történik a kórházban.

A félelmek kezelésére nagyon jó eszköz az, hogy írunk egy mesét,

amiben a gyerekeknek is minden információt átadunk erről a napról, plusz a könyv végén egy összefoglalót írunk a szülőknek is, ahol őket is felkészítjük arra, hogy mi történik azon a napon. Pontosabban, hogy mire figyeljenek a műtét előtt, mit ehet, mit ihat a gyerek.

– Akkor ki lehet azt mondani, hogy a könyv megírásában "a fogorvos egy mumus" gondolat volt a motiváció?

hirdetés

– Kimondottan szerencsés vagyok, mert egész életemben nagyon jó fogorvosaim voltak, sosem féltem. A fiamnál sem úgy kell elképzelni, hogy volt egy rettegés a fogorvostól, hanem az egész folyamattól tartott. Ez egy annyira idegen környezet, és mivel a kommunikációjában a fiam akadályozott, ezért nem tudta a folyamatokat sem, hogy mi miért van, és meddig tart pontosan. Szóval nagyon nehéz nekik azt elmagyarázni, hogy most meg kell innod ezt a nyugtatót, mert majd utána mehetsz be a műtőbe, mi fog veled történni. Tehát ez az egész egy hatalmas félelem. Nem kifejezetten a fogászattól, hanem a kórházi léttől. És igazából nemcsak a gyereknek, hanem az őt kísérő felnőttnek is, mert mi szülők is rettegve lépünk be, hogy úristen, mi lesz.

– Érintett szülőként tartotta fontosnak, hogy átadja tudását másoknak?

– Én alapvetően pedagógus vagyok, de most otthonápolásin vagyok a gyerekemmel. 2019-ben jelentettem meg az első könyvemet, amit felnőtteknek írtam. Ebben az autizmus különböző oldalait próbáltam bemutatni. Kezdetben azt hittem, hogy a családomon kívül senkit sem érdekel az, hogy mi a hétköznapokat hogyan éljük meg, de addig győzködtek, amíg kiadtam. Utána jött egy mesekönyv, majd megint egy felnőtteknek szóló, aztán megint egy mesekönyv, és ez sorban az ötödik. De rólam azt nagyon fontos tudni, hogy mindegyik könyvem nonprofit céllal jelenik meg, és bármilyen haszon is van rajtuk, az mindig továbbmegy egy alapítványnak, egy bentlakásos intézménynek. Volt, hogy lovasterápiát támogattunk belőle. Ezeket nem azért mondom, hogy híres legyek, hanem, hogy segítsek. Hiszen én 0-24 órában benne vagyok ebben a folyamatban.

Vannak szakemberek, orvosok, de a szülők igazából szeretnek egymásnak is segíteni.

Így kerestem meg a Bethesdát és nyitott fülekre találtam. Szerintem egy ilyen mesét bárki meg tud írni. De az, hogy kifejezetten autista gyerekeknek íródott, és olyan aktuális napirend, eszközök, QR-kódok kerüljenek bele, ami célzottan a mi közösségünknek segítség – ez az, amit én érintett szülőként hozzátehetek.

– A könyv főhőse Tomi. Róla mit lehet tudni?

– Ő egy elképzelt figura. Az eddigi meséim főszereplői Csongi és Beni volt. Ők a két kisfiam, abszolút valósághűen őket ábrázoltam mindig. Tomi egy elképzelt beszélő autista kisfiú, aki egy nagyon egyszerű karakter. Próbáltam a könyvet úgy megírni, hogy az, akinek majd olvassák, könnyen be tudja fogadni. Épp ezért nagyon sokszor vannak szóismétlések. Arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb és követhetőbb legyen a történet.

A Bethesda Gyermekkórháznak már komoly tapasztalata van a nyelvet nem beszélő, más kulturális környezetből érkező gyermek páciensek kezelésében (gondoljunk például a kárpátaljai, török, szerb vagy holland SMA betegekre). Így nem volt kérdés, hogy az intézménybe kerülő ukrán gyerekpáciensek szorongásainak, bizonytalanságainak oldására is felhasználjak ezt a speciális könyvet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eldőlt, mi lesz a házzal, amit a gyermekmentőkre hagyott halála előtt egy 82 éves nádudvari nő
A ház portájára egy emlékérmet is elhelyeznek majd Piroska néni tiszteletére.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról írtunk, végrendeletében a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra hagyta ötven négyzetméteres vályogházát a nádudvari Somogyi Piroska, aki tavaly decemberben, 82 éves korában halt meg a debreceni kórházban.

A nő a helyi TSZ-ben dolgozott növénygondozóként, férje, unokája, gyermeke nem volt, de élete vége felé úgy gondolta, kevés vagyonát a gyermekmentőknek adja.

Mostanra az rtl.hu szerint az is eldőlt, hogy mi lesz a ház sorsa:

„A házikóból Gyermekrohamkocsi Rekreációs Központot hozunk létre, hogy bajtársaink ki tudják pihenni az éves fáradságot és stresszt. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen különleges adomány a számunkra. Magunktól, az adományokból sosem költöttünk volna ilyen célra, de most megadatott”

– írta a Gyermekrohamkocsi gyermekmentő alapítvány a Facebook-oldalán.

Hozzátették: „Természetesen a ház portájára emlékérmet fogunk elhelyezni Piroska néni tiszteletére. Így tudjuk sokáig megőrizni emlékét, valamint tisztelegni az egyszerre meglepő és megható adománya előtt.”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több ezer meztelen bringás lepte el szombaton Londont
A pucér biciklisek együtt tekertek a jogaikért és az autós közlekedés visszaszorításáért.

Link másolása

hirdetés

Szombaton tartották a 18. meztelen bringanapot Londonban, melynek alkalmából több ezer pucér kerékpáros lepte el a város utcáit, írja a Daily Mail.

Az éves csupasz tömegtekeréssel többek között a biztonságosabb kerékpározásra szeretnék felhívni a figyelmet. De így tiltakoznak a világ olajfüggősége és a bringásokat megillető kevesebb jog ellen, valamint a ruha nélküli tekeréssel szeretnék ábrázolni a kerékpárosok közúti kiszolgáltatottságát is.

A résztvevők éppen ezért különböző feliratokat festettek a testükre, amikkel nyomatékosítani szeretnék üzeneteiket. A teljesen meztelen kerékpárosok mellett olyan félmeztelen vagy alsóneműre vetkőzött biciklisek is csatlakoztak a tömeghez, akik kevésbé voltak bevállalósak, de a rendezvény céljaival egyetértettek.

Becslések szerint tavaly 1400-nál is többen vettek részt a meztelen városkerülésen annak ellenére, hogy a koronavírus miatt még szigorítások voltak életben. Idén ennél jóval többen indultak útnak szombaton délelőtt 11 órakor a brit főváros több pontjáról.

A pucér bicikliseket hagyományosan hatalmas tömeg bámulta és fotózta az út szélén.

hirdetés

A World Naked Bike Ride (WNBR) eseményein összesen 200 város, köztük Buenos Aires, Bécs, Sao Paolo, Vancouver, Koppenhága, Párizs, Szaloniki és Tokió vesz részt. Magyarországról még egyetlen város sem jelezte csatlakozási szándékát a mozgalomhoz.

A londoni pucér tekerésről több videós beszámoló is készült. Az egyik legaprólékosabbat is lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: