News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

„Nem tudtam örülni, de sírni sem” – Egy ukrán lány mentőcsapatot szervezett, hogy kimentse szüleit Mariupol poklából

A 23 éves Anasztázia egy segélyszervezet önkénteseivel együtt nyolc embert mentett ki az ostrom alatt lévő városból.

Link másolása

hirdetés

Egy 23 éves ukrán lány, Anasztázia Pavlova Harkiv városából menekült el vőlegényével, Abakeliával a bombázás elől. Dnyipro városában húzták meg magukat vőlegénye családjánál, azonban Anasztáziát mélyen nyomasztotta szülei sorsa, akik Mariupolban ragadtak. A lány elhatározta, hogy elmegy autóval a városba és kimenti szüleit, a BBC-nek mesélte el történetét.

„Nap mint nap lövedékek repültek a kis házunk teteje fölött. A háború negyedik napján kezdtem azt gondolni: ezt nem fogom túlélni”

- mondta Anasztázia édesanyja, Okszana, aki korábban hittan tanárnőként dolgozott.

Mariupol "pokollá" vált, amint a moszkvai erők ostrom alá vették a várost. A harcok közepette a civileknek élelmet és vizet kellett gyűjteniük - a folyóvíz és az áramszolgáltatás megszűnt, a kommunikáció pedig összeomlott. Rengeteg áldozat vesztette életét, katonai ellenőrzőpontokon kontrollálták a ki- és bejutást.

Okszana megkérte lányát, hogy az apokalipszissé vált városba ne tegye be a lábát, de Anasztázia hajthatatlan volt. Furgont bérelt és megszervezte a csapatot segélyszervezetek önkénteseiből, akik szintén támogatták a civilek evakuálását a területről. A Mariupoltól északnyugatra fekvő Zaporizzsjából indultak, amely az utolsó viszonylag biztonságos város a frontvonal előtt.

„Senki sem akart vezető jármű lenni. Úgy gondolták, hogy ha valaki tüzet nyit az oszlopra, akkor először a vezető járműre lőnek. A sofőröm nagyon bátor volt. Azt mondta: mi leszünk a vezető jármű. Én csak kapaszkodtam az ülésembe, és azt gondoltam: már elhatároztam magam, jöjjön, aminek jönnie kell”

- idézte fel a lány indulásának pillanatait.

hirdetés

260 kilométert tettek meg az ukrán ellenőrzés alatt álló területről, a frontvonalakon keresztül, az első orosz ellenőrzőponton átkelve. Itt meglepődve tapasztalta, hogy a fiatal orosz katonák szinte szégyellték kinyittatni velük a furgon hátulját. Ahogyan tovább haladtak, egyre nagyobb volt az orosz katonai jelenlét.

Anasztázia elmesélte, hogy az egyik ellenőrzőponton gépfegyvert fogtak rájuk, amíg ellenőrizték az okmányaikat és kifaggatták beutazásuk okát. A 23 éves lány összeszedte minden bátorságát és elmondta, hogy szüleinek szeretne segíteni, édesapjának gyógyszert visz.

Eközben Okszana és férje, Dmitrij a padlón aludtak takarók és párnák alatt, hogy Mariupolban túléljenek. A közösségük összefogott, átmentek az idősebb lakókhoz támogatást nyújtani, vigasztalták egymást és imádkoztak.

A mentőcsapat megpróbált átjutni a város központon, de a harcok itt nagyon hevesek voltak. Egy ottani ellenőrzőpontnál Anasztázia szerint veszélyesen közel kerültek a lövésekhez. A katonák közölték velük, két percük van, hogy továbbálljanak, különben tüzet nyitnak rájuk. Eközben közeledett az éjszakai kijárási tilalom, így a város külső, nyugatra fekvő részén húzták meg magukat.

A második napon értek el a szülei házához, ahonnan családjával együtt nyolc embert menekítettek ki. Anasztáziát édesanyja igazi hősnek nevezte, azonban a lánynak bűntudata volt, hogy rengeteg emberen nem tudtak segíteni, sokan maradni akartak:

„Nem tudtam örülni, de sírni sem. Meg kell próbálniuk életben maradni, még akkor is, ha Mariupolt elfoglalták. Mindennap tűz alatt vannak. Sokan nem akarnak elmenni, nem akarják elhagyni az otthonukat.”

Most a lány szülei egy biztonságosabb városban vannak Ukrajna nyugati részén, míg Anasztázia Dnyiproban maradt vőlegényével, Abakeliával.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eldőlt, mi lesz a házzal, amit a gyermekmentőkre hagyott halála előtt egy 82 éves nádudvari nő
A ház portájára egy emlékérmet is elhelyeznek majd Piroska néni tiszteletére.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról írtunk, végrendeletében a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra hagyta ötven négyzetméteres vályogházát a nádudvari Somogyi Piroska, aki tavaly decemberben, 82 éves korában halt meg a debreceni kórházban.

A nő a helyi TSZ-ben dolgozott növénygondozóként, férje, unokája, gyermeke nem volt, de élete vége felé úgy gondolta, kevés vagyonát a gyermekmentőknek adja.

Mostanra az rtl.hu szerint az is eldőlt, hogy mi lesz a ház sorsa:

„A házikóból Gyermekrohamkocsi Rekreációs Központot hozunk létre, hogy bajtársaink ki tudják pihenni az éves fáradságot és stresszt. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen különleges adomány a számunkra. Magunktól, az adományokból sosem költöttünk volna ilyen célra, de most megadatott”

– írta a Gyermekrohamkocsi gyermekmentő alapítvány a Facebook-oldalán.

Hozzátették: „Természetesen a ház portájára emlékérmet fogunk elhelyezni Piroska néni tiszteletére. Így tudjuk sokáig megőrizni emlékét, valamint tisztelegni az egyszerre meglepő és megható adománya előtt.”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: