News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

„Mosolyt csaltál az arcomra” – válaszolt Zelenszkij az angol kisfiúnak, aki kedves levelet írt neki

A 12 éves Thomas a legjobb elnöknek nevezte Zelenszkijt, és azt írta, reméli, hogy Ukrajna legyőzi Oroszországot a háborúban.

Link másolása

hirdetés

Levelet írt egy 12 éves angol fiú az ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkij pedig válaszolt is neki - számolt be róla a BBC.

Az angliai Durham megyében élő kisfiú iskolájában adományokat gyűjtöttek a háború sújtotta ukrán embereknek, Thomas Handley pedig a csomagok közé csempészett egy kézzel írt levelet, amit Ukrajna vezetőjének címzett.

A fiú a legjobb elnöknek nevezte Zelenszkijt, és azt írta, reméli, hogy Ukrajna legyőzi Oroszországot a háborúban, amiről Putyin fél elmondani az igazságot. Azt is megjegyezte, hogy örül, amiért segíthet az ukránoknak, és hogy az élelmiszerek mellé néhány plüssmackót is csomagoltak.

Arra sem Thomas, sem az iskola nem számított, hogy az ukrán elnök levélben válaszol majd a fiúnak. Az angol nyelven gépelt levélben Zelenszkij megköszönte Thomas támogatását és segítségét és azt írta, reméli, hogy békét teremthetnek Ukrajnában, újraépíthetik a városokat és mindenkit el tudnak látni élelemmel.

"Amit írtál a leveledben, és amit az Egyesült Királyság tesz azért, hogy támogasson minket, mosoly csal az arcomra és sok más emberére is"

- zárta levelét az elnök, amit saját kezűleg is aláírt.

Thomas édesanyja szerint gyermeke nagyon boldogan jött haza múlt pénteken az iskolából, kezében a levelet lobogtatta.

hirdetés
"Nagyon örültem, hogy kaptam választ. Az iskolától kaptam egy elismerő oklevelet és gratuláltak hozzá"

- mondta Thomas a BBC-nek.

A családja annyira büszke, hogy bekereteztetik és kiteszik otthon Zelenszkij levelét, az iskola pedig szintén erre készül a levél másolatával.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
Eldőlt, mi lesz a házzal, amit a gyermekmentőkre hagyott halála előtt egy 82 éves nádudvari nő
A ház portájára egy emlékérmet is elhelyeznek majd Piroska néni tiszteletére.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról írtunk, végrendeletében a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra hagyta ötven négyzetméteres vályogházát a nádudvari Somogyi Piroska, aki tavaly decemberben, 82 éves korában halt meg a debreceni kórházban.

A nő a helyi TSZ-ben dolgozott növénygondozóként, férje, unokája, gyermeke nem volt, de élete vége felé úgy gondolta, kevés vagyonát a gyermekmentőknek adja.

Mostanra az rtl.hu szerint az is eldőlt, hogy mi lesz a ház sorsa:

„A házikóból Gyermekrohamkocsi Rekreációs Központot hozunk létre, hogy bajtársaink ki tudják pihenni az éves fáradságot és stresszt. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen különleges adomány a számunkra. Magunktól, az adományokból sosem költöttünk volna ilyen célra, de most megadatott”

– írta a Gyermekrohamkocsi gyermekmentő alapítvány a Facebook-oldalán.

Hozzátették: „Természetesen a ház portájára emlékérmet fogunk elhelyezni Piroska néni tiszteletére. Így tudjuk sokáig megőrizni emlékét, valamint tisztelegni az egyszerre meglepő és megható adománya előtt.”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Magyarországon házasodott össze az ukrajnai háború elől menekült pár
A férj már évek óta Magyarországon dolgozott, a feleség három gyermekükkel együtt Kárpátalján élt. Egyetlen bőrönddel és a gyerekek iskolatáskáival menekültek Magyarországra, amikor kitört a háború.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon házasodott össze egy ukrajnai háború elöl menekült pár - számolt be róla az RTL Híradó. A férfi ukrán-magyar kettős állampolgár, évek óta itt dolgozik. Párjával 13 éve vannak együtt, hármon gyermekük van. Az asszony és a gyerekek Kárpátalján éltek, akkor indultak a férfi után Magyarországra, amikor kitört a háború.

Gyalog jöttek át a határon, egyetlen bőrönddel és a gyerekek iskolatáskáival március elején.

A család először egy menekültszállón élt, aztán kaptak egy önkormányzati lakást a férj testvérével együtt a Győr-Moson-Sopron megyei Bágyogszováton. Nemrég pedig úgy döntöttek, hogy összeházasodnak.

„Így volt a legbiztonságosabb, a gyerekeknek is, meg nekünk is. Hát így döntöttünk, meg akartuk pecsételni a szerelmünket”

- mondta Tímea az RTL Klubnak.

Az esküvő szervezésében a Vöröskereszt segített nekik, ezért az egyik tanú a szervezet megyei igazgatója lett. A másik pedig a győrszemerei polgármester, akitől szintén sok segítséget kapnak. A párnak esküvői ruhája sem volt, így azt, valamint a frizurát és a sminket is ajándékba kapták.

A férj építőmunkás, a feleség egy kertészetben dolgozik, de úgy tervezik, ha vége a háborúnak, mindenképpen hazatérnek Ukrajnába, a saját házukba.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: