News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

Megható videó: a kórházban tartotta hitvesi táncát egy fiatal ukrán házaspár, miután a nő aknára lépett

„Színtiszta öröm és boldogság volt” – mondta a 23 éves feleség, aki mindkét lábát elveszítette.

Link másolása

hirdetés

Egy kórházban tartotta első hitvesi táncát egy házaspár Ukrajnában, miután a fiatal nő egy aknára lépett – írja a Guardian.

A 23 éves Okszana Balandina és párja, Viktor Vasziljev hat héttel ezelőtt az utcájukban élő időseknek indultak némi ellátmányt szerezni a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Liszicsanszkban. Már hazafelé tartottak, amikor a tragédia történt.

„Le akartuk rövidíteni az utat, és egy földúton mentünk. Nagyon jól ismertük ezt az utat. Én mentem elöl, a férjem és a barátom pedig mögöttem. Megláttam egy rakétát nem messze tőlünk. Viktor felé fordultam, és azt kiáltottam: 'Drágám, nézd!' Rám nézett, én pedig hirtelen a levegőbe repültem, és hangos zajt hallottam. Ránéztem a lábamra, de nem volt ott. Csak csontok”

– mondta Okszana.

Párja, Viktor odaszaladt hozzá. Pánikba esett, gondolatban egy pillanatra azt hitte, vége, emlékezett vissza. „Aztán elkezdett mozogni. Kiabált nekem, hogy hívjam a mentőket. De azok nem voltak hajlandóak a közelébe menni, mert féltek az aknáktól. Azt mondták, először meg kell tisztítani a környéket.”

Eközben a pár barátja odahívta a nő mostohaapját, és közösen a mentőhöz tudták vinni. Oksana mindkét lábát és bal kezének négy ujját elvesztette.

hirdetés

„A mentős egy fiatal, tapasztalatlan lány volt - nyilvánvalóan még soha nem látott ilyesmit. Ezért segítettem neki. Jobban ismertem a saját ereimet. Kértem oxigént, de nem volt nekik. Amikor beértünk a kórházba, megláttam anyukámat, azt kiáltottam, hogy 'anyu', és elvesztettem az eszméletemet” – mondta Okszana, aki gyermekápolóként dolgozott.

Ezután több nyugat-ukrajnai kórházban is kezelték. Párja szerint eleinte nagyon depressziós volt, többször is kitört belőle, hogy nem akar így tovább élni. Az orvosok és a környezete is inspirálta azonban, valamint egy nővér segítségével a TikTokra is elkezdett videókat feltölteni a rehabilitációjáról, és a közösségi oldalon nagyon sok pozitív üzenetet kapott.

Április 27-én pedig párja, Viktor megkérte a kezét, és másnap össze is házasodtak. Az első hitvesi táncuk is a kórházban volt, ahol Okszana rehabilitációja folyt.

@ksyucha_kareglaska♬ оригинальный звук - Ксюша Баландина

„A tánc teljes meglepetés volt. Visszajöttünk a kórházba az anyakönyvi hivatalból, és Natalia és Olesia (önkéntesek a kórházban) hoztak egy ruhát és egy laptopot a zenéhez. Natalia azt mondta: 'Milyen esküvő ez tánc nélkül?'. „Színtiszta öröm és boldogság volt”

– mondta Okszana. Majd hozzátette, hogy eszébe jutott később az is, hogy egyáltalán nem ilyen körülmények között képzelte el az esküvői táncát.

Mint elmondta, eltökélt szándéka, hogy újjáépítse az életét, és folytassa orvosi karrierjét - a rehabilitáció területén. „És hogy a saját példámmal megmutassam másoknak, hogy nem szabad feladni, hogy minden lehetséges, és hogy tovább kell élni, bármi is történjen.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
Eldőlt, mi lesz a házzal, amit a gyermekmentőkre hagyott halála előtt egy 82 éves nádudvari nő
A ház portájára egy emlékérmet is elhelyeznek majd Piroska néni tiszteletére.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról írtunk, végrendeletében a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra hagyta ötven négyzetméteres vályogházát a nádudvari Somogyi Piroska, aki tavaly decemberben, 82 éves korában halt meg a debreceni kórházban.

A nő a helyi TSZ-ben dolgozott növénygondozóként, férje, unokája, gyermeke nem volt, de élete vége felé úgy gondolta, kevés vagyonát a gyermekmentőknek adja.

Mostanra az rtl.hu szerint az is eldőlt, hogy mi lesz a ház sorsa:

„A házikóból Gyermekrohamkocsi Rekreációs Központot hozunk létre, hogy bajtársaink ki tudják pihenni az éves fáradságot és stresszt. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen különleges adomány a számunkra. Magunktól, az adományokból sosem költöttünk volna ilyen célra, de most megadatott”

– írta a Gyermekrohamkocsi gyermekmentő alapítvány a Facebook-oldalán.

Hozzátették: „Természetesen a ház portájára emlékérmet fogunk elhelyezni Piroska néni tiszteletére. Így tudjuk sokáig megőrizni emlékét, valamint tisztelegni az egyszerre meglepő és megható adománya előtt.”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Magyarországon házasodott össze az ukrajnai háború elől menekült pár
A férj már évek óta Magyarországon dolgozott, a feleség három gyermekükkel együtt Kárpátalján élt. Egyetlen bőrönddel és a gyerekek iskolatáskáival menekültek Magyarországra, amikor kitört a háború.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon házasodott össze egy ukrajnai háború elöl menekült pár - számolt be róla az RTL Híradó. A férfi ukrán-magyar kettős állampolgár, évek óta itt dolgozik. Párjával 13 éve vannak együtt, hármon gyermekük van. Az asszony és a gyerekek Kárpátalján éltek, akkor indultak a férfi után Magyarországra, amikor kitört a háború.

Gyalog jöttek át a határon, egyetlen bőrönddel és a gyerekek iskolatáskáival március elején.

A család először egy menekültszállón élt, aztán kaptak egy önkormányzati lakást a férj testvérével együtt a Győr-Moson-Sopron megyei Bágyogszováton. Nemrég pedig úgy döntöttek, hogy összeházasodnak.

„Így volt a legbiztonságosabb, a gyerekeknek is, meg nekünk is. Hát így döntöttünk, meg akartuk pecsételni a szerelmünket”

- mondta Tímea az RTL Klubnak.

Az esküvő szervezésében a Vöröskereszt segített nekik, ezért az egyik tanú a szervezet megyei igazgatója lett. A másik pedig a győrszemerei polgármester, akitől szintén sok segítséget kapnak. A párnak esküvői ruhája sem volt, így azt, valamint a frizurát és a sminket is ajándékba kapták.

A férj építőmunkás, a feleség egy kertészetben dolgozik, de úgy tervezik, ha vége a háborúnak, mindenképpen hazatérnek Ukrajnába, a saját házukba.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: