hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Legkevesebb 93 ezer fát ültetne el idén ősszel a 10 millió Fa mozgalom

Céljukat úgy próbálják elérni, hogy valamennyi újszülött gyermeknek névre szóló fát ültetnek.

Link másolása

hirdetés

Az Éljen az élet - 2021 ősz akcióterv keretében a 10 millió Fa országos közössége legkevesebb 93.000 fa elültetését tervezi. Ezek közül 60.000 fa tervezett helyszínét már kijelölték, a többié szervezés alatt áll. Idei ültetéseik közül nagyjából 10.000 fa céges együttműködés keretében kerül a földbe, a további, nagyságrendileg 50.000 ültetés pedig a közösségeik helyi ültetései lesznek.

"Az idei őszi ültetéseink két szempontból lesznek jelentősek: egyrészt mert nagy számban fogunk ültetni, másrészt mert széles rendszerben példázzák majd, hogy a 10 millió Fa országos közösség egyedülállóan sokrétű, vagyis valamennyi elképzelhető faültetési módozatban tapasztalt és felkészült"

– áll az alapítvány közleményében.

„A faültetéssel járó CO2 semlegesítés, megkötés célján túl, szervezetünk tevékenységével az ENSZ fenntartható fejlődés céljai közül működésünk a civil szférán belül kiemelkedően sok ilyen cél elérését segíti” – tették hozzá.

Nagy számban érkeztek céges megkeresések is a 10 millió Fa országos közösségéhez. A legkülönfélébb ágazatok vezető cégeivel kialakított együttműködésekből már idén is ültetés remélhető.

"A mobilszolgáltatók, a bank szektor, az energiaszektor, mezőgazdasági gépgyártó, autómegosztó, ingatlanüzemeltető cég, piacvezető autóforgalmazó cég, vezető hazai divatmárka, sőt még egy egyház is a partnerünkké váltak”

– fogalmaztak.

hirdetés

A 10 millió Fa a jelen kihívására az elmúlt évszázadok alatt szélsőségekig kifinomult versenykultúra helyébe a kooperáció kultúráját állítja. Amikor egy ágazaton belül az egyik céggel lépnek együttműködésre, gyakran a többi hasonló vállalkozás a múltban ragadt versenyelvű marketing szemléletet érvényesítve, eltántorodik az együttműködéstől. Holott a globális probléma együttműködést kíván, az egyéni érdekszemléletet az emberiség kollektív érdekét szolgáló szemléletnek kell leváltania, különben semmi reményünk - írták.

Idén harmadik éve fogják megrendezni a 10 millió Fa ünnepét, az Élet Napja eseményét.

A 10 millió Fa közösségének célja az 1fő-1fa elve szerint minden ember után egy, összesen tízmillió fa elültetése.

„Ezt akkor tudjuk leghamarabb elérni, ha valamennyi frissen született gyermeknek azonnal és névreszólóan ültetünk saját fát. Ehhez egy levélben megkerestük és együttműködésre kértük az önkormányzatokat”

– írták.

Magyarországon hagyományosan átlag 93 ezer gyermek születik évente. Ezt a számot most a pandémia visszaszorította, de ezen kívül is évről évre mind’ kevesebb gyermek jön világra hazánkban.

A települések területén névre szólóan, megjelölten elhelyezendő fák ültetése erősíti a településen élők közösségi szemléletét, növeli a közterület iránti lakossági felelősségérzetet. A 10 millió fa közössége az idei őszi ültetési szezonban, szokásos módon a Halottak Napját követően egy hónappal, azaz december 1-én tartandó Élet Napja során a fák ültetésébe és fenntartásába, öntözésébe be kívánja vonni az érintett családokat.

„Az Önkormányzatnak módjában áll értesíteni azokat a családokat, amelyek ebben az évben gyarapodtak új babával: vonódjanak be, ragadjanak ásót a szülők is a gyermekeikért. Számukra, bárhová veti majd őket a sors, a személyesen nekik ültetett fák örök kötődést teremtenek szülőhelyük iránt”

– közölte a mozgalom.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Megfilmesítették a gyerekét egyedül nevelő vak apa történetét

Demeter Viktor születése után veszítette el a látását. Kislányát, Kittit másfél éves kora óta neveli egyedül. A kisfilmből kiderül, hogyan élik mindennapjaikat.

Link másolása

hirdetés

A Médiaunió Alapítvány megfilmesítette Demeter Viktor és kislánya, Kitti történetét. A vak apuka már másfél éves kora óta neveli a gyerekét egyedül, feleségével korábban elváltak.

A férfi születése után inkubátorba került, ahol oxigéntúladagolás miatt elvesztette a látását. Jókedélye mégis letörhetetlen: masszázsszalont működtet. Ennek bevételéből finanszírozza megélhetésüket.

A járványhelyzet miatt visszaesett a forgalom és az is nehéz volt neki, hogy a hétéves kislányt, aki még csak most lett általános iskolás, írni, olvasni tanítsa.

A filmben bemutatják, hogy a gyerek segít főzni, mosni és apukájának nagyon sokszor a szeme és füle, ha útnak indulnak.

Idén júniusban hirdette meg a Médiunió Alapítvány a Felemelő történetek című pályázatot, hogy összegyűjtse a koronavírus-járvány alatti pozitív emberi történeteket és legfontosabb tanulságokat. A száznál is több történet közül a szakmai zsűri kiválasztotta a megfilmesítésre kerülő négy legkülönlegesebbet, köztük Demeter Viktorék történetét.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Több mint 3 millió forintnyi pénzt és repülőjegyeket ad minden alkalmazottjának egy nagyvonalú főnök

Sara Blakely cégét 1,2 milliárd dollárra értékelték, ezért minden dolgozóját busásan megjutalmazza.

Link másolása

hirdetés

Miután a Blackstone nevű befektetőcég megvette a SpanX többségi tulajdonrészét, Sara Blakely, a vállalat tulajdonosa úgy döntött, mind az 500 alkalmazottja megérdemli a pihenést.

Minden dolgozó 10 ezer dollárt és két elsőosztályra szóló jegyet kap, amivel bárhova utazhatnak - jelentette be a bulin, amin megünnepelték a SpanX értékelését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sara Blakely (@sarablakely) által megosztott bejegyzés

hirdetés

A fenti videó futótűzként terjedt a közösségi médiában, amiben Blakey megpörgette a földgömböt, és bejelentette, hogy a repjegyek mellé megkapják a 3 millió forintnak megfelelő összeget, hogy a nyaraláson ne okozzon gondot megszállni remek hotelekben vagy beülni a legjobb éttermekbe.

A SpanX-et egyébként 5 ezer dollárból indította, és remélte, hogy egyszer az értéke meghaladja a 20 millió dollárt. Amikor ezt először bemutatta a kollégáinak, hitetlenkedve tekintettek rá, a női ruhákkal foglalkozó cég mostanra viszont elérte az 1,2 milliárd dolláros értéket, ami az eredeti cél hatvanszorosa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SPANX (@spanx) által megosztott bejegyzés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Segítséget kér a végtagok nélkül született Kollinger Szabolcs

A fiatal srác, aki a vlogján keresztül többek között azt is megmutatja, hogy kezek és lábak nélkül is lehet teljes életet élni, most segítséget kér, hogy újra munkát találhasson.

Link másolása

hirdetés

„Fenekestül felfordult az elmúlt 1 hétben az életem. Egyik percben még volt munkám, másikban már nem. Viszont ez már a múlté. A Ti segítségeteket kérem! Nagyon sok oldalon tettem már közzé az önéletrajzomat, viszont haszna nem sok. Munkát keresek” – írja Facebook-posztjában Szabolcs.

Kollinger Szabolcs ahol tud, segít. Közösségi oldalán és több webes felületen is beszámol az életéről, hogy segítsen és párbeszédet generáljon. „Minden, ami rólam, rólunk, szól. Élettörténetemmel próbálok nektek segíteni, ugyanis én sose adom fel! Lehet élni végtagok nélkül? A választ itt meglelitek” – írta egyik régebbi bejegyzéséhez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Gyászol a filmipar – így emlékeznek kollégái a filmforgatáson lelőtt Halyna Hutchinsra

A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott az eset után.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök kora délután forgatás közben Alec Baldwin színész kezében elsült egy kellékfegyver a Rust című 19. századi western forgatása közben Új-Mexikóban. Az incidensben meghalt a film vezető operatőre, Halyna Hutchins, aki mindössze 42 éves volt.

Hutchins 1979-ben született Ukrajnában, és egy szovjet katonai bázison nőtt fel az Északi-sarkkörön. Honlapja szerint "rénszarvasok és atom-tengeralattjárók között" nevelkedett.

A kijevi állami egyetemen szerzett nemzetközi újságírói diplomája után került a filmiparba. Miután az Egyesült Királyságban dokumentumfilmeken dolgozott, Los Angelesbe költözött, ahol 2015-ben végzett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumában (AFI).

Az American Cinematographer magazin 2019-ben a feltörekvő tehetségek közé választotta. A Rust előtt a 2020-as Archenemy című szuperhősfilmben dolgozott. A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott - írja a BBC.

"Nem tudom, mit mondjak: Halyna egy elképesztő művész volt, aki épp csak elkezdte a karrierjét, és azt hiszem, az emberek most kezdték igazán felfedezni őt" - mondta a BBC-nek az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer.

"Az a tény, hogy egy fegyver elsült és megölte Halynát, egyszerre sokkoló az iparág szempontjából, és abszolút tragikus abban az értemben, hogy ismertük ezt a csodálatos művészt, aki egyik pillanatról a másikra nem lehet már velünk" - tette hozzá.

hirdetés

Catherine Goldschmidt, aki operatőrként dolgozott a Doctor Who-ban és a 2019-es Pókember filmben is, "kedves, melegszívű, vicces, bájos és társaságkedvelő" embernek írta le Hutchinst, aki szerinte "már eddig is gyönyörű filmeket készített, és elkeserítő belegondolni, hogy még mi minden állt előtte".

"Egyben anyuka is volt", tette hozzá Goldschmidt, ami nagyon nehéz szerinte ebben az iparágban, és amikor először találkozott vele, lenyűgözte, hogy "ez a gyönyörű, kreatív, nyitott, lelkes, tehetséges operatőr egy gyermeket is nevel".

Elle Schneider rendező és operatőr a Twitteren azt írta:

"Nincsenek szavaim, hogy leírjam ezt a tragédiát. Válaszokat akarok. Azt akarom, hogy a családja valahogy békét találjon e szörnyű, borzalmas veszteség közepette."

Volt filmes iskolája közleményében azt írta: "Szavakkal nem lehet megragadni az AFI közösség számára oly kedves alkotó elvesztését. Mi az AFI-nél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább él mindazok szellemében, akik az álmaikat szépen elmesélt történetekben szeretnék valóra váltani."

Ahogy arról korábban írtunk, Hutchins volt tanára, Bill Dill nyílt levelet írt Alec Baldwinnak, amelyben arra kérte a színészt, hogy a hírnevét, a vagyonát és a befolyását használja fel arra, hogy elérje, valódi fegyvereket ne használhassanak a jövőben forgatásokon.

"Miért kéne ezt tenned? Mert az összes rendelkezésre álló tény azt mutatja, hogy megölted a tanítványomat" - írta.

Alec Baldwin a Twitter-oldalán szólalt meg először a balesetről.

"Nincsenek szavak arra, hogy kifejezzem, milyen sokkot és szomorúságot érzek amiatt a tragikus baleset miatt, amelyben Halyna Hutchins, feleség, anya és egy általunk mélyen elismert kollégánk életét vesztette. Teljes mértékben együttműködök a rendőrséggel, hogy kiderüljön, hogy történhetett ez. Kapcsolatban vagyok a férjével, felajánlottam neki és a családnak a segítséget. Megszakad a szívem a férjéért, a fiukért és mindenkiért, akik szerették Halynát"

- írta a színész.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: