hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Én nem a fesztiválkirályt ismertem” – pénteken búcsúznak Endrédi Bálinttól Pécsen

Bálint soha nem adta fel. Ez volt az utolsó üzenete is. Még a kórházban is azon járt az esze, hogyan segíthetne másokon. Barátai próbálják megvalósítani az álmát.  

Link másolása

hirdetés

Endrédi Bálintot a legtöbben fesztiválkirályként ismerték. Ez volt a beceneve, mert imádta a bulikat, igyekezett minden zenés rendezvényen ott lenni a kis piros mopedjével.

Én nem találkoztam vele partikon. Írtam róla hat éve, amikor mozgéssérülteknek is használható albérletet keresett Budapesten, aztán tavaly nyáron, amikor kiderült, hogy leukémiás, majd amikor kiengedték hónapok múlva a kórházból, akkor próbáltam segítőket találni neki. Sokat beszéltünk az életéről, én olyannak láttam őt, mint amilyennek egy barátja írta le:

„Zabálnivaló fazon. Ő az, aki kerekesszékkel is úgy éli az életet, ahogyan sok egészséges ember csak szeretné! Nem fél, ÉL!”
Endrédi Bálint

Ő maga a kitartására volt a legbüszkébb. Arra, hogy nem adja fel, soha! Ez volt a mellére tetoválva és ezzel búcsúzott. Kedden délután kaptam tőle egy hangüzenetet, hogy

„33 a cukrom. Minden szar elér mostanában. De nem baj, nem adom fel. Soha.”

Szerdán meghalt.

hirdetés
Ezt az üzenetet, többen megkapták,

pedig nem szokott több embernek küldeni egy üzenetet.

Nekem ő nem a fesztiválkirály

Volt valaki, aki szinte végig vele volt. Buriánné Bíbor Mariannával Bálint halála után pár nappal beszéltünk.

„Mindennap mentem hozzá. Többször lemondtam a munkáim is, hogy ott lehessek. Amikor nála voltam, mindig aggódva küldött haza. De mellette én nem voltam fáradt, akkor sem, ha éjfélre értem haza. Munka után is könnyen indultam. Tudtam, hogy vár és beszélgetünk, sokat.”

Hat éve ismerték egymást.

„Akkor végeztem reflexológián. A fiam barátja ismerte Bálintot és kérdezte, hogy segítenék-e neki? Nem ígérhettem semmit, csak hogy megpróbálom. A talpmasszázsokkal javulgatott.”

A kezelésekért sosem kért pénzt és rengeteget beszélgettek,

így lett egy életre szóló barátság köztük. Így lett Mariann a pótanya, ahogy Bálint emlegette.

„Nekem a fogadott fiam volt Bálint. Nagyon közel állt hozzám, a veszteséget is így érzem.” – sírja el magát.

Ő nem a bulis kerekesszékes fiúra emlékszik:

"Én nem a fesztiválos Bálintot ismertem. Ő egy hihetetlenül kedves, jószándékú, segítőkész, jószívű fiú volt, egy nagyon-nagyon jó gyerek, aki akkor is segíteni akart, ha nem tudott mit csinálni.”

A bulikról Mariannnak legfeljebb annyi maradt meg, hogy németjuhász kutyája rágta le Bálint fesztiválszalagjait.bálint

Mariann is próbált segíteni Bálintnak ápolókat, segédeszközöket szerezni, hogy könnyebb legyen a élete az imádott, pécsi albérletében.

„A férjem és a fiam is segítettek átalakítani a lakást rámpákkal, kapaszkodókkal. Az egész család szerette őt. Nagyon sok barátja volt.

Amikor mellette voltam, mindig pittyegett a telefonja. Az utolsó napon is sokan keresték. Rengetegen gyászolják.”

A búcsúztatóval azért vártak hónapokat, mert az elmúlt 8 hónapban legfeljebb kilenc ember lehetett volna ott. Mariann azt szeretné, ha minél többen ott lennének a búcsúztatóján.

Július 16-án, pénteken 14.00 órakor Pécsett, a Memento Ravatalozó és Urnacsarnokban búcsúzunk Bálinttól (Pécs, Nagyárpádi út 15/C). A Pécsi Köztemető mögötti úton, az Interspar felől indulva bal oldalon található. A helyszínen van parkolási lehetőség.

Mivel virágok elhelyezésére a búcsúztatót követően nem lesz lehetőségünk, kérjük, hogy kegyeletüket legfeljebb egy szál virággal róják le.

Emlékezzen pénteken minden barátja egy képpel, egy történettel Bálint Facebook profilján!

Marianntól is elbúcsúzott, akkor nem is akarta hinni. Kedd este azt mondta, mindent köszön és mondjam meg a férjemnek és a fiamnak is. Persze mindig mindent megköszönt, de úgy szokott elbúcsúzni, hogy nagyon szeret. Most más volt. Másnap már lélegeztetőgépen volt.

Mariann szerint pótolhatatlan űrt hagyott maga után:

„Folytatnám ma is. Nagyon jó volt kimenni hozzá.

Ő nagyon sokat adott. Mindent meghallgatott és mindenre kíváncsi volt. Elképesztően figyelmes volt.”

A lakás tulajdonosa és lánya is ápolgatták, segítették Bálintot. Kun Mirtill egyik plüssével ment a kórházba. A lány a csuklójára tetováltatott egy angyalszárnyat és mellé egy B betűt:

„Bálintom...mikor megismertelek az első gondolatom az volt, hogy egy angyal vagy. Sajnos igazi angyallá váltál, te ki a legjobb barátom volt. Most már örökre velem leszel pici B.” – írta neki a Facebookon.

Példakép volt, aki élni akart és nem kesergett

Endrédi Bálint élete első harmadában izgő-mozgó fiú volt. Táncolt, focizott, futott, ugrált a haverokkal. Kilenc éves volt, amikor kiderült beteg, mert - ahogy mondta - egyre gyakrabban esett, kelt. A Friedrich Ataxia nem gyógyítható, csak lassítható. Egyensúly problémákkal kezdődik, majd gyengülnek az izmok, nehezebb lesz a beszéd, szívgondok is kialakulhatnak és más belső szervek is leépülnek.

„Nagy fájdalmakkal jár a betegség. Olyan, mintha az egész testem tűvel szurkálnák. Agykontrollal igyekszem már elviselni. Fájdalomcsillapítókról leszoktam, mert már függő voltam. Nélkülük megőrültem, ha meg megkaptam, kiütöttek, kiürítettek. Nem voltak céljaim, csak úgy voltam” - mesélte tavaly.

Már tíz éve kerekesszékkel járt, de akkor sem hagyott ki semmi izgalmat.

Bulizott nagy koncerteken az első sorban, imádta, ha a tömeg fölé emelték mopedjével együtt. Ugrott vízbe, ejtőenyővel tandemben és a bungee jumping is megvolt. Rallyzott és motorral is ment 200-zal. Átugrottak felette egykerekű biciklivel.

Több mint egy éve romlott hirtelen az állapota, miután otthagyta Budapestet.

„Május óta kórházban vagyok, miután bekrepált a szívem és egyik tüdőm összeomlott. Kiderült leukémiám van. Most kapom a kemoterápiát, vannak jobb és rosszabb napok. Tudom, hogy a vége jó lesz, arra kell készülnöm most. Kesereghetnék, de én mindig a pozitívumot látom.” – írta korábbi levelében.

A kórházi ágyon is azon járt az esze, hogy segítenie kell másoknak,

de tudta, előbb ahhoz neki kell jobban lennie.

„Egyesületet tervezünk egy barátommal. Az alapító okirat már megvan.

Olyan támogató csapat leszünk, ahol rászorulóknak osztunk maszkot, segítünk eljutni egyik helyről a másikra, tanácsot adunk.

Van már orvos, pszichológus, sofőr, teológus és szocmunkás is a csapatban.”

Azt remélte, pozitív szemléletével, tanácsaival sok embernek segíthet. Iskolákban szeretett volna beszélni az életéről.

Siró Imre barátja nem feledte a terveket, már dolgoznak az alapítványon.

„Tovább kell vinni a szellemiségét, mert az nagy érték és segíteni, ahogy ő akart.”
- mondta.
Endrédi Bálint

Fotó: Rédl-Kuti Judit, J-Moments

Fotó: Cloud9+

Bálint magával vitt egy titkot. Halála előtt két nappal azt üzente nekem:

„Mesélnék, csak neked valamit. Hátha valami jót ki lehet sütni belőle cikk formájában. Másnak ezt nem mondtam el, nem is akarom. Mert végsősoron szégyelleném, de amúgy semmi rossz nincs benne. Na, mindegy, majd hívj fel!”

Amikor felhívtam, már szobatársa volt, és így nem akart beszélni. Nem tudom, mit akart elmondani, sajnálom, hogy nem nyugtathattam meg, nincs mit szégyellnie.

Akik ismerték, mindannyian büszkék a józan gondolkododására, a kedvességére, a figyelmére. Ő egy különleges fiú volt. Szavai, találkozásai sok ezer ember emlékezetében megmaradnak örökre.

bálint

Fotó: Cloud9+hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Az Aldi egyik pénztárosa minden idők legszexibb szupermarket-dolgozója a tiktokozók szerint

Csak azt nem tudja senki, hogy pontosan melyik németországi üzlet kasszáinál lehet találkozni a szőke szépséggel.

Link másolása

hirdetés

Már több százezer rajongója van a közösségi oldalakon az Aldi egyik német pénztárosának, aki leginkább szépségével hívja fel magára a figyelmet, írja a The Sun. A fiatal nő TikTok-oldala tele van olyan videókkal, amikben ismert számokra tátog és táncol, de a legnagyobb sikert mégis az a felvétel aratta eddig, amikor a pénztárgép mögött ülve imitál éneklést.

Elaine Victoria videóját eddig több mint 11 millió alkalommal nézték meg a közösségi oldalon. A kommentelők többsége azonnal megfogadta, hogy soha többet nem vásárol másik hálózatnál, csak ahol ilyen csinos pénztárosok dolgoznak. Egy másik rajongó azt írja, hogy 100 kiló krumplit fizetne ki egyesével a kasszánál, ha egyszer véletlenül ahhoz a pénztárhoz kerülhetne, ahol a csinos nő foglalkozik a vásárlókkal.

Akad olyan hozzászóló is, aki szerint a nő egyszerűen a Miss Aldi 2022 címet érdemli meg. Érthető módon a legtöbben mégis azt kérdezik, hogy melyik üzletben dolgozik pontosan a szőke kasszás.

Elaine Victoria kihívó kasszatáncát itt lehet megnézni:

@elaine.victoria

Das war am selben Tag ALDI ich mach meine Videos mehr an der Kasse ?##foryoupage ##aldinord ##fyfyfyfy ##foryoupageofficiall

hirdetés
♬ original sound - The Forgotten Songs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Csak ma öt kutyát altattam el, egyikük sem volt se öreg, se beteg” – megrendítően ír az ebek kényszerű eutanáziájáról egy állatorvos

Bejegyzésében arra hívja el a figyelmet, hogy támogassuk az állatmenhelyeket és ne vegyünk, hanem fogadjunk örökbe kutyát.

Link másolása

hirdetés

Elszomorító Facebook-bejegyzésben írt egy Angliában élő állatorvos arról, hogy milyen sok egészséges állatnak kell meghalnia azért, mert az emberek cserben hagyják őket - számolt be róla a Daily Star.

A sorok azután kívánkoztak ki belőle, hogy egy nap alatt öt kutyát kellett elaltatnia, és nem azért, mert az ebek betegek, öregek, sérültek vagy agresszívek lettek volna.

Tökéletes, egészséges, normális kutyák voltak. Semmilyen más ok nem volt arra, hogy ma meghaljanak, mint az, hogy az emberek cserben hagyták őket

- kezdte az állatorvos, aki szerint a háziállatok, különösen a kutyáknál már túlszaporodás tapasztalható, amivel sok ember még mindig nincs tisztában.

„A kutyák, akiket ma elaltattam, nagyon izgatottak voltak a találkozástól. Szerencsésnek érezték magukat, amikor valaki foglalkozott velük a kenneljükben, és talán, de csak talán, olyan szerencsések is voltak, hogy elvitték őket egy sétára. Csak csóválták a farkukat és ugrándoztak örömükben”.

Mint írta, kollégáival igyekeztek megkönnyíteni az ebek számára az eutanáziát. Vagy a kenneljükben adták be nekik az injekciót, vagy kivitték őket a fűre, hogy mielőtt végleg elalszanak, tehessenek még pár lépést a szabadban.

hirdetés
Az utolsó pillanataikban mindig elmondom nekik, hogy sajnálom, és megígérem nekik, hogy vigyázni fogok a barátaikra, testvéreikre, kölykeikre, és mindent megteszek, hogy otthont találjak nekik. Addig is látogatom őket, hogy ellenőrizzem, jól gondoskodnak-e róluk. Ezek triviális szavak ahhoz képest, amit mondanom kellene nekik, de nehéz bocsánatot kérni tőlük, amit pedig annyira megérdemelnek abban a kis időben, amíg az élet kiszáll a testükből.

Hangsúlyozta, hogy nem az állatmenhelyeket és az állatmentő szervezeteket hibáztatja azért, mert sajnos sok kutya jut hasonló sorsra. Nekik ugyanis nincs választásuk. Ha nincs több helyük, valahogy csinálniuk kell. Még ha ilyen szívszorító módon is.

Annyira sajnálom, hogy sok kutya úgy születik erre a világra, hogy nincs számára hely. Sajnálom, hogy nem elég szépek, vagy nem olyan fajtájúak, hogy valaki hazavigye őket. Sajnálom, hogy hónapokon vagy akár éveken keresztül számtalan ember megy el a kenneljük mellett és nem választják ki őket, vagy inkább vesznek valahol máshol egy kölyökkutyát

- írta.

Elmondása szerint ő maga is keményen dolgozik azért, hogy minél több kutyának találjon otthont, ő maga is már nyolc ebet befogadott. Szerinte azonban hiába tesz meg ő is mindent az elhagyott, kidobott, magukra maradt kutyákért sok más emberrel együtt, összefogásra van szükség ahhoz, hogy a kutyák túlszaporodási krízisét kezelni lehessen. Arra kérte mindenkit, hogy önkénteskedjenek a hozzájuk legközelebb lévő állatmenhelyen, adományozzanak számukra, és támogassák az ivartalanítási programokat, de a legfontosabb, hogy ne vegyenek, inkább fogadjanak örökbe egy kutyát.

„Tényleg remélem, hogy még ebben az életben olyan világban élhetek, ahol egy egészséges állatot nem kell elaltatni azért, mert nincs otthona, nincs számára hely a menhelyen sem, és nincs elég erőforrás az ellátására. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha megérem, hogy ez lesz a valóság, de azt tudom, hogy sosem fogom feladni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Gulácsi Péter ismét gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek ajánlotta fel a teljesítményéért járó pénzdíjat

A magyar válogatott kapusa nem először támogatja a lipcsei Bärenherz hospice-t.

Link másolása

hirdetés

Gulácsi Péter már többször bebizonyította, fontos számára a jótékonykodás. Korábban például feleségével együtt úgy döntöttek, 25 millió forinttal járulnak hozzá egy gerincvelő-izomsorvadásban szenvedő magyar kisfiú gyógykezeléséhez. A magyar válogatott kapusa ráadásul a kis Zsombinak ajándékozta egy aláírt kesztyűjét, amit a családja licitre bocsáthatott az adománygyűjtésük részeként.

A focista most ismét nagylelkű gesztust tett. Tavaly ő teljesített a legjobban a német élvonalbeli labdarúgóbajnokság (Bundesliga) a kapusok közül, hiszen neki volt a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzése. Ezzel kiérdemelte a „Fehér Kesztyű” díjat, zsinórban másodszor.

Az RB Leipzig kapusa 7500 eurós (~2,6 millió forint) pénzdíjat is kapott az elismerés mellé, amit a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermekekkel foglalkozó lipcsei Bärenherz hospice javára ajánlott fel.

Ráadásul ez nem az első eset, hogy így tett, hiszen amikor tavaly szintén elnyerte ezt a díjat, akkor is a Bärenherznek adta a pénzt.

Forrás: M4 Sport

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Leégett a vadonatúj házuk, de az eljegyzési gyűrű megúszta, a férfi még aznap este meg is kérte párja kezét

Az amerikai párt lesújtotta, hogy álomotthonuk lakhatatlanná vált a tűz miatt, de az eljegyzésnek köszönhetően mégis boldogan zárták a napot.

Link másolása

hirdetés

Életük legszebb és egyben talán legrosszabb napja is volt egy fiatal amerikai párnak az eljegyzésük napja.

Sean Matthews és Kellie Stanley az Észak-Karolina államban található Fuquay-Varina városában élnek. Tavaly lett kész az álomházuk, ahová 13 éves kutyájukkal, Memphis-szel költöztek be. A pár szeptember 4-én este vacsorázni ment egy közeli étterembe, ám a randit félbeszakította egy hívás. A szomszédjuk a házuk ajtókameráján üzent nekik, hogy az utcafronti verandájuk lángokban áll.

Szerencsére alig 10 percnyire voltak az otthonuktól, ezért azonnal hazasiettek. Addigra a szomszédok kimentették a házból a kutyát és elzárták a gázcsapokat, miután szerencsére a garázsból a házba vezető ajtó nem volt bezárva, így be tudtak jutni az épületbe. Rögtön hívták a tűzoltókat, addig pedig a szomszédokkal együtt igyekeztek a kerti locsoló slaggal oltani a tüzet.

Szavakkal nem tudom elmondani, milyen volt azt látni, hogy a szomszédaink összefogtak és segítettek megmenteni az otthonunkat és a kutyánkat. Alig tíz percre voltunk a házunktól, és láttuk, ahogy fekete füst száll fel felette

- mesélte a Fox Newsnak Kellie Stanley.

Amikor sikerült eloltani a tüzet, a pár bemehetett körülnézni, hátha maradt valami a házban, amit nem pusztítottak el a lángok. A nő legnagyobb örömére megtalálta a bibliáját, a férfi pedig nagyon megkönnyebbült, amikor meglátta, hogy az eljegyzési gyűrű, amit a tűzálló széfben tárolt, sértetlenül megúszta az esetet.

hirdetés

Seant a történtek sem tántorították el attól, hogy megkérje barátnője kezét. Még aznap este, a családjuk jelenlétében letérdelt Kelly elé, akit ez teljesen váratlanul ért. Természetesen igent mondott, így legalább a napjuk végére egy kis öröm is jutott.

Tudtam, hogy hosszú hónapok, sőt talán csak egy év múlva költözhetünk vissza a házunkba. Mivel ott volt a családunk, a barátaink és a szomszédaink, tudtam, hogy jó darabig ez az utolsó alkalom, amikor mind együtt lehetünk az otthonunkban. Nagyon erős volt bennem az az érzés, hogy úgy akarok elmenni innen, hogy Kelly már a menyasszonyom"

- magyarázta el az újdonsült vőlegény.

Párja abszolút nem számított ilyen fordulatra a történtek után, de természetesen nagyon boldog volt.

„Miután beköltöztünk, az volt a célja, hogy a házunkban kérje majd meg a kezemet, hiszen az otthonunk nagyon sokat jelent számunkra” - mondta meghatottan.

Mindketten nagyon sajnálják, hogy szinte teljesen vadiúj otthonuk óriási károkat szenvedett és jó időre lakhatatlanná vált. A legfontosabb azonban szerintük az, hogy nekik és kutyájuknak nem esett bajuk, ráadásul a kocsijuk is megmaradt, és azért akad még néhány ruhájuk is, ami nem veszett oda a tűzben.

Az emberek nem is tudják, mit mondjanak nekünk. 'Sajnálatos, hogy elveszítettétek a házat, de gratulálunk az eljegyzésetekhez'. Mi is ugyanígy érzünk. Végül csak sikerült a magunk javára fordítani az estét, és kihozni valami pozitívat belőle ahelyett, hogy a tragédiára fókuszáltunk volna

- mondta a menyasszony.

A pár egy pár napig hotelszobákban és rokonoknál húzta meg magát, most pedig egy barátjuk házában laknak ideiglenesen. Októberben költöznek majd be egy lakásba, ahol addig maradnak, amíg a házukat lebontják és újra felépítik. Egyik szomszédjuk adománygyűjtést indított a GoFundMe oldalon, hogy segítsen rajtuk. 25 ezer dollárt akar gyűjteni nekik, és már több mint az összeg fele, 13 500 dollárt össze is dobtak az adakozók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: