hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Egy olyan ember, aki nem tudta volna elmondani, hogy 'hiányzik a gyerekkoromból az a szülői ház', csinált egy filmet, aminek az volt a címe: A kunyhó”

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület szellemileg és fizikailag sérült embereknek ad lehetőséget arra, hogy filmet készítsenek és filmszemléken vegyenek részt. Az egyesület alapító tagjával és elnökével, Fábián Gáborral Demény Fefe “A Sztori A Lényeg” című podcastjában beszélgetett.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület szellemileg és fizikailag sérült embereknek ad lehetőséget arra, hogy filmet készítsenek és filmszemléken vegyenek részt. Demény FefeA Sztori A Lényeg” című podcastjában beszélgetett az egyesület alapító tagjával és elnökével, Fábián Gáborral többek között a speciális emberek általános megítéléséről, az egyesület céljáról, tevékenységéről, és jótékony hatásáról, valamint arról, hogyan tud egy szellemileg sérült ember filmet írni, rendezni, játszani benne, leforgatni, megvágni és bemutatni.

Fábián Gábor sokáig vendéglátásban dolgozott, közben pedig művelődésszervezőnek tanult és érdekelték a filmek is. Azt mondja, egy megyei lapban látta meg, hogy tőle nem messze tartanak egy filmszemlét, így elment.

“Beültem, és akkor láttam, hogy olyan furcsa a hangulat, van kultúrház, vetítenek filmeket, és akkor megfogadtam, hogy nekem itt jövőre lesz filmem”

- mesélte Gábor, akit nagyon magával ragadott a független filmszemlék világa. Aztán több társával összefogtak, és csináltak egy negyedórás kisfilmet, ami kapásból fődíjas lett. Később pedig több díjat is nyertek.

A forgatások alatt jött egy felkérés, hogy csinálnának-e filmet egy bentlakásos szociális intézményről egy szemlére. Végül két film készült, mindegyik díjat kapott. Gábor később ebben az intézményben kezdett el dolgozni kulturális szervezőként. Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne lehetne egy filmszemlét csinálni a fogyatékkal élő emberek számára is.

“2009-ben csináltam meg az első ilyen filmszemlét, ami kimondottan speciális filmszemle volt. Felhívásokra jött be 1-2 film. Nagyon érdekes, hogy akkoriban mi volt az a fő vonal, amit próbáltak megmutatni. Akkor még nagyon kezdetleges volt. Nemrég nézegettem pont egy filmet, egy kirándulást dolgoztak fel, tényleg az a tipikus, kezdő esetlenség volt még benne. Így indult el az egész folyamat, aztán ahogy telt az idő, ez fejlődött”

- mondja Fábián Gábor, aki a beszélgetés során azt is elmesélte, pontosan ugyanúgy zajlik egy filmszemléjük, mint bármelyik másik nagyobb rendezvény, amin korábban járt: blokkokban levetítik a filmeket, értékelnek, beszélgetnek, különböző kulturális programokat szerveznek mellé és díjakat is osztanak. Korábban két fő kategória volt, az egyikben a fogyatékossággal élők alkotásaival, míg a másikban a róluk szóló filmekkel lehetett indulni.

hirdetés

“Volt a speciális filmes kategória, meg a független professzionális filmes kategória. Az egyik a fogyatékosok által készített, a másik a róluk szóló kategória. Ez azért volt nagyon klassz, mert a fogyatékkal élő speciális filmes látta, hogy milyen filmet csináltak a profik róluk. Nagyon érdekes volt, olyan "egymás szemébe" hangulat volt. Mindenki láthatta magát a másik szemében, hogy ki mit gondol éppen, vagy hol tart, hogy csinálják a profik. Ebben benne volt alapban egyfajta tanulás-fejlődés hangulat. A profiknak pedig akkorát lehetett meríteni abból, hogy a sérült emberek hogyan, milyen ötletekkel jönnek elő, milyen történeteket, sorsokat tárnak elénk. Ez egy nagyon jó találkozás volt, illetve még a mai napig is az. Az elmúlt két évben behoztuk, hogy van parafilmes kategória is a mozgássérülteknek, egyéb testi fogyatékossággal élőknek, akik értelmileg nem sérültek.”

A filmszemle a mai napig működik, az idei például Budapesten lesz. Azonban mára egy kicsit nehezebb a dolguk Gáboréknak, hiszen nagyon sokrétű lett a felhozatal, sokan még most is amatőr filmesek, de vannak a témáról szóló egyre profibb alkotások is. Gábor a beszélgetésben bővebben kitér erre is, illetve arra, hogy a jövőben milyen terveik, céljaik vannak még a filmszemlét illetően.

De mesélt arról is: ugyan nagyon jó volt, hogy filmeket készítenek, ezeket beküldik valahova, levetítik, díjakat kapnak érte, de egy idő után már arra is lett igény, hogy megtanítsák a fogyatékkal élő embereknek, hogyan kell filmezni. Így aztán különböző foglalkozásokat, alkotó táborokat, workshopokat kezdtek el szervezni, ahol forgatások mellett közösen tanulnak, szórakoznak, ötletelnek. Gábor szerint ezek segítenek a fogyatékossággal élők fejlődésében, illetve abban is, hogy jobban megértsük őket.

“Ezek az emberek így tudnak kommunikálni. Olyan emberek, akik amúgy nem nagyon tudják megértetni magukat, és nem azért nem tudják megértetni magukat, mert nem tudnak beszélni, hanem mert nem tudják összefűzni úgy a mondatokat, a gondolatokat, amiket szeretnének elmondani, de lehet, hogy egy filmben el tudják mondani."

"Egy olyan ember, aki amúgy nem tudta volna elmondani, hogy hiányzik a gyerekkoromból az a szülői ház, csinált egy olyan filmet, aminek az volt a címe: A kunyhó. 7 percben megmutatta az egészet."

"Ez az egyik hozadéka. A másik hozadéka, hogy közösségben tudnak lenni, együtt gondolkodnak, együtt működnek, együtt terveznek, együtt szerveznek. A közösségben való együttlét, hogy egyfajta célért tesznek, az is mindenképpen jó. Nagyon jó identitást hoz nekik, hogy ők a filmesek. Meg szoktuk ezt erősíteni, hogy különböző pólókat csináltatunk, és abban mennek ide-oda” - fogalmaz Gábor, aki azt is részletesen elmesélte, hogyan dolgoznak együtt a fogyatékossággal élőkkel, hogyan születnek meg a kész filmek.

A teljes beszélgetést “A Sztori A Lényeg” című podcastban hallgathatjátok meg:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Az Aldi egyik pénztárosa minden idők legszexibb szupermarket-dolgozója a tiktokozók szerint

Csak azt nem tudja senki, hogy pontosan melyik németországi üzlet kasszáinál lehet találkozni a szőke szépséggel.

Link másolása

hirdetés

Már több százezer rajongója van a közösségi oldalakon az Aldi egyik német pénztárosának, aki leginkább szépségével hívja fel magára a figyelmet, írja a The Sun. A fiatal nő TikTok-oldala tele van olyan videókkal, amikben ismert számokra tátog és táncol, de a legnagyobb sikert mégis az a felvétel aratta eddig, amikor a pénztárgép mögött ülve imitál éneklést.

Elaine Victoria videóját eddig több mint 11 millió alkalommal nézték meg a közösségi oldalon. A kommentelők többsége azonnal megfogadta, hogy soha többet nem vásárol másik hálózatnál, csak ahol ilyen csinos pénztárosok dolgoznak. Egy másik rajongó azt írja, hogy 100 kiló krumplit fizetne ki egyesével a kasszánál, ha egyszer véletlenül ahhoz a pénztárhoz kerülhetne, ahol a csinos nő foglalkozik a vásárlókkal.

Akad olyan hozzászóló is, aki szerint a nő egyszerűen a Miss Aldi 2022 címet érdemli meg. Érthető módon a legtöbben mégis azt kérdezik, hogy melyik üzletben dolgozik pontosan a szőke kasszás.

Elaine Victoria kihívó kasszatáncát itt lehet megnézni:

@elaine.victoria

Das war am selben Tag ALDI ich mach meine Videos mehr an der Kasse ?##foryoupage ##aldinord ##fyfyfyfy ##foryoupageofficiall

hirdetés
♬ original sound - The Forgotten Songs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Csak ma öt kutyát altattam el, egyikük sem volt se öreg, se beteg” – megrendítően ír az ebek kényszerű eutanáziájáról egy állatorvos

Bejegyzésében arra hívja el a figyelmet, hogy támogassuk az állatmenhelyeket és ne vegyünk, hanem fogadjunk örökbe kutyát.

Link másolása

hirdetés

Elszomorító Facebook-bejegyzésben írt egy Angliában élő állatorvos arról, hogy milyen sok egészséges állatnak kell meghalnia azért, mert az emberek cserben hagyják őket - számolt be róla a Daily Star.

A sorok azután kívánkoztak ki belőle, hogy egy nap alatt öt kutyát kellett elaltatnia, és nem azért, mert az ebek betegek, öregek, sérültek vagy agresszívek lettek volna.

Tökéletes, egészséges, normális kutyák voltak. Semmilyen más ok nem volt arra, hogy ma meghaljanak, mint az, hogy az emberek cserben hagyták őket

- kezdte az állatorvos, aki szerint a háziállatok, különösen a kutyáknál már túlszaporodás tapasztalható, amivel sok ember még mindig nincs tisztában.

„A kutyák, akiket ma elaltattam, nagyon izgatottak voltak a találkozástól. Szerencsésnek érezték magukat, amikor valaki foglalkozott velük a kenneljükben, és talán, de csak talán, olyan szerencsések is voltak, hogy elvitték őket egy sétára. Csak csóválták a farkukat és ugrándoztak örömükben”.

Mint írta, kollégáival igyekeztek megkönnyíteni az ebek számára az eutanáziát. Vagy a kenneljükben adták be nekik az injekciót, vagy kivitték őket a fűre, hogy mielőtt végleg elalszanak, tehessenek még pár lépést a szabadban.

hirdetés
Az utolsó pillanataikban mindig elmondom nekik, hogy sajnálom, és megígérem nekik, hogy vigyázni fogok a barátaikra, testvéreikre, kölykeikre, és mindent megteszek, hogy otthont találjak nekik. Addig is látogatom őket, hogy ellenőrizzem, jól gondoskodnak-e róluk. Ezek triviális szavak ahhoz képest, amit mondanom kellene nekik, de nehéz bocsánatot kérni tőlük, amit pedig annyira megérdemelnek abban a kis időben, amíg az élet kiszáll a testükből.

Hangsúlyozta, hogy nem az állatmenhelyeket és az állatmentő szervezeteket hibáztatja azért, mert sajnos sok kutya jut hasonló sorsra. Nekik ugyanis nincs választásuk. Ha nincs több helyük, valahogy csinálniuk kell. Még ha ilyen szívszorító módon is.

Annyira sajnálom, hogy sok kutya úgy születik erre a világra, hogy nincs számára hely. Sajnálom, hogy nem elég szépek, vagy nem olyan fajtájúak, hogy valaki hazavigye őket. Sajnálom, hogy hónapokon vagy akár éveken keresztül számtalan ember megy el a kenneljük mellett és nem választják ki őket, vagy inkább vesznek valahol máshol egy kölyökkutyát

- írta.

Elmondása szerint ő maga is keményen dolgozik azért, hogy minél több kutyának találjon otthont, ő maga is már nyolc ebet befogadott. Szerinte azonban hiába tesz meg ő is mindent az elhagyott, kidobott, magukra maradt kutyákért sok más emberrel együtt, összefogásra van szükség ahhoz, hogy a kutyák túlszaporodási krízisét kezelni lehessen. Arra kérte mindenkit, hogy önkénteskedjenek a hozzájuk legközelebb lévő állatmenhelyen, adományozzanak számukra, és támogassák az ivartalanítási programokat, de a legfontosabb, hogy ne vegyenek, inkább fogadjanak örökbe egy kutyát.

„Tényleg remélem, hogy még ebben az életben olyan világban élhetek, ahol egy egészséges állatot nem kell elaltatni azért, mert nincs otthona, nincs számára hely a menhelyen sem, és nincs elég erőforrás az ellátására. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha megérem, hogy ez lesz a valóság, de azt tudom, hogy sosem fogom feladni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Gulácsi Péter ismét gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek ajánlotta fel a teljesítményéért járó pénzdíjat

A magyar válogatott kapusa nem először támogatja a lipcsei Bärenherz hospice-t.

Link másolása

hirdetés

Gulácsi Péter már többször bebizonyította, fontos számára a jótékonykodás. Korábban például feleségével együtt úgy döntöttek, 25 millió forinttal járulnak hozzá egy gerincvelő-izomsorvadásban szenvedő magyar kisfiú gyógykezeléséhez. A magyar válogatott kapusa ráadásul a kis Zsombinak ajándékozta egy aláírt kesztyűjét, amit a családja licitre bocsáthatott az adománygyűjtésük részeként.

A focista most ismét nagylelkű gesztust tett. Tavaly ő teljesített a legjobban a német élvonalbeli labdarúgóbajnokság (Bundesliga) a kapusok közül, hiszen neki volt a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzése. Ezzel kiérdemelte a „Fehér Kesztyű” díjat, zsinórban másodszor.

Az RB Leipzig kapusa 7500 eurós (~2,6 millió forint) pénzdíjat is kapott az elismerés mellé, amit a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermekekkel foglalkozó lipcsei Bärenherz hospice javára ajánlott fel.

Ráadásul ez nem az első eset, hogy így tett, hiszen amikor tavaly szintén elnyerte ezt a díjat, akkor is a Bärenherznek adta a pénzt.

Forrás: M4 Sport

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Leégett a vadonatúj házuk, de az eljegyzési gyűrű megúszta, a férfi még aznap este meg is kérte párja kezét

Az amerikai párt lesújtotta, hogy álomotthonuk lakhatatlanná vált a tűz miatt, de az eljegyzésnek köszönhetően mégis boldogan zárták a napot.

Link másolása

hirdetés

Életük legszebb és egyben talán legrosszabb napja is volt egy fiatal amerikai párnak az eljegyzésük napja.

Sean Matthews és Kellie Stanley az Észak-Karolina államban található Fuquay-Varina városában élnek. Tavaly lett kész az álomházuk, ahová 13 éves kutyájukkal, Memphis-szel költöztek be. A pár szeptember 4-én este vacsorázni ment egy közeli étterembe, ám a randit félbeszakította egy hívás. A szomszédjuk a házuk ajtókameráján üzent nekik, hogy az utcafronti verandájuk lángokban áll.

Szerencsére alig 10 percnyire voltak az otthonuktól, ezért azonnal hazasiettek. Addigra a szomszédok kimentették a házból a kutyát és elzárták a gázcsapokat, miután szerencsére a garázsból a házba vezető ajtó nem volt bezárva, így be tudtak jutni az épületbe. Rögtön hívták a tűzoltókat, addig pedig a szomszédokkal együtt igyekeztek a kerti locsoló slaggal oltani a tüzet.

Szavakkal nem tudom elmondani, milyen volt azt látni, hogy a szomszédaink összefogtak és segítettek megmenteni az otthonunkat és a kutyánkat. Alig tíz percre voltunk a házunktól, és láttuk, ahogy fekete füst száll fel felette

- mesélte a Fox Newsnak Kellie Stanley.

Amikor sikerült eloltani a tüzet, a pár bemehetett körülnézni, hátha maradt valami a házban, amit nem pusztítottak el a lángok. A nő legnagyobb örömére megtalálta a bibliáját, a férfi pedig nagyon megkönnyebbült, amikor meglátta, hogy az eljegyzési gyűrű, amit a tűzálló széfben tárolt, sértetlenül megúszta az esetet.

hirdetés

Seant a történtek sem tántorították el attól, hogy megkérje barátnője kezét. Még aznap este, a családjuk jelenlétében letérdelt Kelly elé, akit ez teljesen váratlanul ért. Természetesen igent mondott, így legalább a napjuk végére egy kis öröm is jutott.

Tudtam, hogy hosszú hónapok, sőt talán csak egy év múlva költözhetünk vissza a házunkba. Mivel ott volt a családunk, a barátaink és a szomszédaink, tudtam, hogy jó darabig ez az utolsó alkalom, amikor mind együtt lehetünk az otthonunkban. Nagyon erős volt bennem az az érzés, hogy úgy akarok elmenni innen, hogy Kelly már a menyasszonyom"

- magyarázta el az újdonsült vőlegény.

Párja abszolút nem számított ilyen fordulatra a történtek után, de természetesen nagyon boldog volt.

„Miután beköltöztünk, az volt a célja, hogy a házunkban kérje majd meg a kezemet, hiszen az otthonunk nagyon sokat jelent számunkra” - mondta meghatottan.

Mindketten nagyon sajnálják, hogy szinte teljesen vadiúj otthonuk óriási károkat szenvedett és jó időre lakhatatlanná vált. A legfontosabb azonban szerintük az, hogy nekik és kutyájuknak nem esett bajuk, ráadásul a kocsijuk is megmaradt, és azért akad még néhány ruhájuk is, ami nem veszett oda a tűzben.

Az emberek nem is tudják, mit mondjanak nekünk. 'Sajnálatos, hogy elveszítettétek a házat, de gratulálunk az eljegyzésetekhez'. Mi is ugyanígy érzünk. Végül csak sikerült a magunk javára fordítani az estét, és kihozni valami pozitívat belőle ahelyett, hogy a tragédiára fókuszáltunk volna

- mondta a menyasszony.

A pár egy pár napig hotelszobákban és rokonoknál húzta meg magát, most pedig egy barátjuk házában laknak ideiglenesen. Októberben költöznek majd be egy lakásba, ahol addig maradnak, amíg a házukat lebontják és újra felépítik. Egyik szomszédjuk adománygyűjtést indított a GoFundMe oldalon, hogy segítsen rajtuk. 25 ezer dollárt akar gyűjteni nekik, és már több mint az összeg fele, 13 500 dollárt össze is dobtak az adakozók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: