News here

KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Az étel érték! – programajánló az Élelmezés Világnapja alkalmából

A világon több, mint 690 millió ember éhezik. Ha megszűntetnénk a globális éhezést, akár 3 millió gyermek életét tudnánk megmenteni.
Belayane Najoua cikke a Munch blogon, Címkép: billy cedeno képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. október 16.


Link másolása

A Munch egy olyan közösség, ami az ételpazarlás megakadályozása ellen kíván tenni. A platformján vendéglátóhelyek kínálják fel az el nem adott ételeiket. Így akár 60%-os kedvezménnyel juthattok hozzá friss, érintetlen és fogyasztható ebédhez vagy vacsorához, amivel nemcsak jól laktok, hanem az ételpazarlás ellen is tesztek.

A blog hasonló problémákkal foglalkozik, csak szélesebb körben. Írnak a fenntarthatóságról, az ételpazarlásról, a környezetvédelmi problémákról.

1979-ben a FAO létrehozta az Élelmezés Világnapját, hogy minden év október 16-án emlékezzünk arra: az étel érték! A FAO idén is rengeteg, színes műsorral készül, amit most akár az otthonodból is végigkövethetsz.

Az Élelmezés Világnapját minden évben október 16-án tartják. Ezen a napon több mint 150 ország együttesen hívja fel a figyelmet a szegénység és az éhség körüli kérdésekre.

A World Hunger Statistics szerint világszerte több, mint 690 millió embernek nincs elegendő étele az egészséges életmód fenntartásához. Más szóval globális szinten minden kilencedik ember éhezik. Meglepő módon az éhező emberek többsége fejlődő országokban él.

A rossz táplálkozás az 5 év alatti gyermekek halálozásának 45 százalékát okozza.

Ez azt jelenti, hogy évente alig több, mint 3 millió gyermek hal meg, mivel nem jut elegendő tápláló ételhez.

Mikor tartottuk az első Élelmezés Világnapját?

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1979-ben hozta létre megrendezett az Élelmezés Világnapját. Az október 16-a pedig a FAO alapításának évfordulójára emlékezik.

1981 óta a FAO kiválasztott egy speciális témát az Élelmezés Világnapjára. A legutóbbi témák a következők voltak:

2019: Egészséges étrendek egy éhezésmentes világért!

2018: A mi tetteink, a mi jövőnk!

2017: Változtasd meg a migráció jövőjét!

2020-ban pedig az “Felnevelni, táplálni és fenntartani. Együtt”

Hogyan ünneplik a mindennapokban?

Számos rendezvényt szerveznek az Élelmezés Világnapján. Október 16-án általában rengeteg programot szerveznek a FAO római központjában. A programban részt vesznek politikai és nem politikai szervezetek is. A programok fő célja, hogy felhívja a sajtó figyelmét az élelmiszerellátás körüli aktuális kérdésekre. Egyetemek és más ENSZ-szervezetek konferenciákat, műhelymunkákat és előadásokat szerveznek szerte a világon az élelmiszertermelés, -osztás és -biztonság témakörében. Ezenkívül olyan különleges kezdeményezéseket indítottak, mint például a

2004-es „Nemzetközi rizsév”

2008-ban a „Burgonya nemzetközi éve”.

Világszerte különféle rendezvényeket szerveznek, hogy pénzt gyűjtsenek az élelmiszer-terjesztést segítő projektek támogatására. Erre példa a TeleFood, amely mikroprojekteket finanszíroz a kistermelők helyi szintű megsegítésére. A projektek célja, hogy elősegítsék a gazdálkodók produktivitását és javítsák mind a helyi közösségek élelmiszerhez való hozzáférését, mind pedig a gazdálkodók pénzbeli jövedelmét. (forrás)

Ha nem lenne éhség a világon...

* évente 3,1 millió gyermek maradna életben

* a jól táplált anyák egészségesebb, erősebb immunrendszerű csecsemőket szülnének

* 16,5 százalékkal nőne a fejlődő országok GDP-je

* az éhségmegelőzésbe befektetett 1 dollár 15-139 dollár közötti hasznot hozhatna

* a vashiány is megszűnne, ami 20 százalékkal növelné a munkahelyi termelékenységet

* a táplálkozás miatti gyermekhalandóság megszűnne és 9,4 százalékkal nőne a munkaképes emberek száma

* az éhezés megszűntetése hozzájárulna egy mindenki számára biztonságosabb, virágzóbb világ felépítéséhez (forrás)

Mit csinálhatsz 2020-ban?

A FAO a vírusra való tekintettel a legtöbb programját online rendezi meg, így akár te is bekapcsolódhatsz:

* A ceremónia 14:00-kor kezdődik, amit itt nézhetsz végig.

* Egy online előadást fog tartani Joachim von Braun németországi professzor „A politika, az innováció, a biogazdaság és a fenntartható fejlesztési célok szerepe az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításában” címmel.

Ezen kívül még sok más érdekes webináriummal készülnek a szervezők, amikről itt olvashatsz bővebben.

Ha te sem szeretnéd az élelmiszert pocsékolni, keresd a tippeket a blogon, a Facebookon, az Instagramon vagy vegyél egy MUNCHOT az alkalmazásban!

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Egy kislányt is örökbefogadhatott A család az család mozgalom társalapítója és párja
Pál Marci leírta, milyen nehézségeket kellett leküzdeniük annak érdekében, hogy a kis Hanna hivatalosan is a családjuk tagja lehessen.

Link másolása

Pál Marci, A család az család mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora a közösségi oldalán árulta el, hogy tovább bővült a családjuk, egy kislányt fogadtak örökbe. Mint írja:

"Egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!

Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbe fogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges".

Pál Marci azt is elárulta, hogy a kislány a születése óta a családjukban él, de arra, hogy hivatalosan is a gyermekük legyen, sokat kellett várni. Férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” tudtak volna örökbe fogadni. A kislány úgy került hozzájuk, hogy a kicsi édesanyja megkereste őket azzal, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, ezért rájuk bízná Hannát. Így közösen jártak tanácsadásokra és a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele volt a nyílt örökbefogadásnak.

A bökkenőt az jelentette, hogy a gyámhivatal külön indoklás nélkül a baba születésekor visszavonta a korábbi örökbefogadási engedélyt. Ez ellen a pár fellebbezett és nyertek is, de a gyámhivatal megtámadta a döntést, ezért végül a Kúria döntött az ügyükben - az ő javukra. Az egész folyamat kilenc hónapig tartott, amit Pál Marci életük egyik legszebb, de legnehezebb időszakának nevezett.

„Egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”

- véli Pál Marci.

A boldog szülők szerint "a szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Senki nem segített az idős bácsinak, amíg meg nem jelentek Budapest legjobb fej rendőrei
Példaértékű, amit a hatóság emberei tettek.

Link másolása

Budapesten az Üllői úton, a Kőér utcánál található felüljáró alatt egy idős férfi próbálta eltolni a vélhetően meghibásodott autóját az út közepéről. A felvételen jól látható, hogy senki nem sietett az idős úr segítségére, ezért egyedül próbálta a belső sávból kitolni a járművet, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Ezt azonban észrevették az arra járó rendőrök, akik nem tétlenkedtek.

A külső sávban a hatóság emberi megálltak, és azonnal kipattantak a szolgálati autójukból, hogy segítsenek az idős férfinak, aki jól láthatóan nem boldogult egyedül.

A rendőrök segítségével végül sikerült biztonságos helyre tolni az autót – derült ki a Bp-i Autósok YouTube-csatornán közzétett videó alatti kommentből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Karácsony Gergely egy szál szegfűvel búcsúzott a Pléh Csárda rántotthús-királyától
A főpolgármester szerint Budapest elvesztette egy legendáját.

Link másolása

Ahogy azt hétfő este mi is megírtuk, elhunyt Bábel István, a brutális adagjairól és tradicionális magyar ízeiről híres rákospalotai étkezde, a Pléh Csárda alapítója.

A híres szakácsról megemlékezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely is, aki el is ment a Pléh Csárdába.

„Budapest elveszítette egy legendáját, meghalt Bábel István vendéglős, a Pléh Csárda alapítója, a rántotthúskirály. A Zugló és a 15. kerület határán található Kolozsvár utcai piacon, a Bádog Gundelnek is becézett kifőzdében gyakran megfordultam magam is. A gyerekfej nagyságú cordon bleu-k és a tálca méretű rántott szeletek mellett az ízig-vérig vendéglős Bábel úr magával ragadó személyisége is lenyűgözött”

– írta posztjában a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy annak idején a legendás, azóta szintén elhunyt gasztroújságíró, Anthony Bourdain is járt a helyen, egy csapásra még híresebbé téve azt.

2017-ben a Szeretlek Magyarország stábja is meglátogatta a helyet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fél testtel és egy karral született a csernobili sugárzás miatt egy orosz férfi, így is teljes életet él
Az árvaházban azt hitték, sosem fogják örökbe fogadni, de a már 25 éves fiatal rácáfolt a kételkedőkre.

Link másolása

Fut, főz, táncol, kutyát sétáltat és képes önálló életet élni egy 25 éves férfi, aki fél testtel és egy karral született, írja a Daily Mail. Tim Mason még fiatalkorában lemondott a protéziseiről, amelyek szerinte csak hátráltatták az életben.

Mason édesanyját még 1986-ban érte nagy dózisú sugárzás, amikor felrobbant a csernobili atomerőmű. Az orosz kisfiú ezért született mindössze egyetlen működő végtaggal. Tim árvaházba került, ahol azt hitték, hogy soha nem fogadják majd örökbe. Végül egy amerikai nő utazott Oroszországba, miután olvasott a nehéz sorsú gyerekről és úgy döntött, hogy vállalja az akkor hároméves fiú felnevelését.

Pedig az árvaház igazgatója óva intette a gyerek örökbe fogadásától a most 80 éves Virginia Masont. Azt mondta, hogy a kisfiú várható életminősége semmi jóval sem kecsegtet. Tovább fokozta a nehézségeket, amikor Tim hétéves korában meghalt az asszony párja, és onnantól egyedülálló anyaként nevelte a gyereket.

Tim ma már 25 éves és a Connecticut állambeli Hartfordban él, miközben a Napa-völgy borakadémiájának dolgozik. A férfi alaposan rácáfolt azokra, akik azt hiszik, hogy a hozzá hasonló fogyatékkal élők semmilyen mozgásra sem képesek és csak ülnek a szobájukban. Ezzel szemben Tim imád sportolni, és mindent megtesz, hogy egészséges maradjon testileg és lelkileg egyaránt.

Már kiskorában is nagyon aktív volt, rengeteg időt töltött a játszótéren. De a művégtagok folyamatosan akadályozták abban, hogy kiteljesedjen az élete. Ahogy a legtöbb tininek, Timnek sem volt egyszerű a felnőtté válás. A középiskolában kikezdték a többiek fogyatékossága miatt. Mostanra azonban rendeződtek a dolgai és családja mellett a barátai veszik körül, miközben a munkáját is nagyon szereti.

Bár eleinte sokan féltették attól, hogyan tud majd gondoskodni a kutyájáról, ma már ez sem okoz gondot neki és naponta háromszor sétálnak. Tim ezen felül imád edzeni, ami esetében 10-30 perc eltöltését jelenti a futópadon. Ilyenkor a szalagon bukfencezik és saját súlyát emelgeti. Annyira belejött a sportolásba, hogy tavaly 18 kilogrammot adott le.

Egyedül a randizásban akadnak gondjai. Elsősorban az interneten próbál ismerkedni, de nem egyszerű a helyzet, mert ahogy észreveszik a fogyatékosságát, azonnal tovább is lapoznak a társkeresőn regisztráltak.

„A képek viszont nem adják vissza azt az erős embert, amilyen az életben vagyok”

- mondta a fél testtel született, de teljes életet élő férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: