hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Érzékeny művészeket keresnek, akik nem szomorú és elborzasztó módon akarják láttatni a világgal az otthontalanokat

A nemzetközi pályázat célja, hogy az elborzasztó képek helyett inkább optimista hangulatú alkotásokkal lehessen illusztrálni a hajléktalansággal kapcsolatos tartalmakat.
Fotó: Juan Lemus - szmo.hu
2021. április 30.


Link másolása

hirdetés

A híreket böngészve, vagy csupán a közösségi média platformjait görgetve már szinte fel sem tűnik az embernek, hogy mennyi, túlnyomórészt negatív képpel kerülünk szembe. Néhány témánál mintha már alapvetés lenne, hogy olyan fotókkal illusztrálják az ezzel kapcsolatos tartalmak, hogy az olvasó szíve azonnal összefacsarodjon. Ilyen téma többek közt a hajléktalanság kérdése is, hiszen valljuk csak be: nem sok pozitív töltetű kép jön szembe az otthontalanokról.

Ennek üzen most hadat egy nemzetközi projekt keretein belül a LookTalkAct felhívás, amelyet idehaza a Menhely Alapítvány karolt fel. A pályázat lényege, hogy a művészet erejével segítsék legyőzni a hajléktalansággal kapcsolatos negatív sztereotípiákat.

A változás ügynökeit keresik amatőr és profi művészek képében, akik nem szomorú és elborzasztó módon akarják láttatni a világgal az otthontalanokat, hanem optimista szemmel.

A beérkező pályamunkákból ingyenes archívum készül majd, amely újságírók, civil szervezetek, aktivisták publikációinak vizuális megjelenésén javíthat.

Kiknek szól?

A pályázaton részt vehet minden olyan szociálisan érzékeny, amatőr vagy hivatásos alkotó, aki művészetében a hajléktalanság témájához optimista hozzáállással viszonyul, a témával jobbító szándékkal foglalkozik. A felhívás minden jelenleg hajlék nélkül élő, volt hajléktalan, és nem-hajléktalan személy számára is él.

Mivel lehet pályázni?

Bármilyen képi pályamunkával a vizuális- és képzőművészetek bármely területéről, legyen az festmény, grafika, fotó vagy bármely más tartós vizuális kifejezési forma, amely digitális gyűjteményben vagy művészeti kiállításon bemutatható.

hirdetés
Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

A pályamunkákat 2021. május 31-ig várják, ezen a linken lehet beküldeni őket online.

És azután?

A beérkező alkotásokat nemzetközi zsűri bírálja el. Minden beküldött pályamunka bekerül egy ingyenesen használható digitális gyűjteménybe, ami elősegíti a hajléktalanságról szóló párbeszédet, így formálva a közvéleményt. A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb 150 alkotásból továbbá művészeti album készül, valamint négy országban kiállításokon kerülnek bemutatásra. A pályázatban való részvételért pénzbeli díjazás nem jár, az azonban, hogy egy, a médiumok által szabadon használható képadatbázis létrejön felbecsülhetetlen értékkel bír azon a téren, hogy a hajléktalanság médiareprezentációja megváltozzon.

További információkért a szervezők bátran ajánlják a [email protected] emailcímet, vagy a Menhely Alapítvány közösségi felületeit.

Szerző: Kovács Béla

A projekt támogatója az Európai Bizottság Erasmus+ programja.

A zsűri:

Samantha Bosque - a zsűri elnöke, művész, grafikus. Sok más szociális művészeti projekt mellett a hajléktalan emberek kézírásaiból tervezett betűtípus („Homelessfonts”) projektrésztvevőiről készített portrékat. (Andorra)

Regina Amer - a HOPE Austria/Österreich alapítója, mely a hajléktalanokat és volt hajléktalanokat segítő HOPE Europe alszervezete. (Ausztria)

Balogh László - Pulitzer-díjas fotográfus. (Magyarország)

Tomáš Kubiš – a szlovák Divadlo bez domova színház projektmenedzsere, szociális munkása és színésze (Szlovákia)

Kovács Béla – magyar művész, grafikus (Magyarország)

Eva Matkuliaková - művészet- és szabászattanár, divat- és jelmeztervező, a Ty Galéria producere (Szlovákia)

Camilo Mendez - hajléktalanságot megtapasztalt művész, költő, aki régebben az utcán élt. Most készül kiadni másodikverseskötetét. (Spanyolország)

Andreas Pitz - kurátorként vett részt a Németországban nagyon sikeres „Kunst trotz (t) Armut” kiállítás szervezésében, amely a szegénységről szóló művészeti gyűjteményként a szegénységet megtapasztalt művészek alkotásait is bemutatta. (Németország)

Szenográdi Réka - szociális munkás, a Fedél Nélkül utcalap művészeti vezetője. (Magyarország)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A Dunában sodródott egy szarvas Budapesten, a vízirendőrök segítettek neki partra jutni

Azt nem tudni, hogy került az állat a folyóba, de szerencsére sikerült kijutnia egy kis segítséggel.

Link másolása

hirdetés

A Dunában sodródott egy szarvas Budapesten, az Erzsébet hídnál vasárnap kora délután - írja a 24.hu.

Az eset a Döbrentei térnél történt, a portál egyik olvasója le is videózta.

A felvételen jól látható, hogy az állat tehetetlen volt az erős sodrással szemben, azonban a vízirendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai együttes erővel a segítségére siettek.

A nem mindennapi mentési akció végül sikerrel zárult, a vízirendőrök sikeresen a partra terelték a szarvast, amely végül kikecmergett a folyóból és elszaladt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Légy erős, szeretlek” – üzente Lukaku Eriksennek, akihez sorra érkeznek a jókívánságok

C. Ronaldo, Vilmos herceg, a labdarúgó szövetségek is aggódva figyelik a dán játékos állapotát, aki szombaton este a dán-finn mérkőzésen esett össze és újra kellett éleszteni a pályán.

Link másolása

hirdetés

A foci Eb második napján, Koppenhágában a finn-dán mérkőzés 43. percben a pályán összeesett a dán Christian Eriksen. Az orvosok hosszú perceken keresztül küzdöttek az életéért, végül stabil állapotban vitték kórházba. Az eset mélyen megrázta a játékostársakat és a nézőket is. Sokan imádkoztak, drukkoltak a sportolóért.

A mérkőzés folytatása előtt a stadionban a dán és a finn szurkolók Christian Eriksen nevét skandálták együtt a koppenhágai Parken Stadionban. A finnek „Christian” rigmusára a dánok „Eriksennel” válaszoltak.

A mérkőzést végül a finnek nyerték. A lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosainak Eriksen elvesztése után hatalmas erőfeszítésbe telt, hogy befejezzék az összecsapást.

"Hihetetlen, amit a játékosok csináltak, fizikailag és lelkileg is kimerültek. Nem lehetek rájuk büszkébb" - fogalmazott. "Két lehetőségünk volt. Vagy ma fejezzük be a meccset, vagy vasárnap délben. A játékosok tudták, hogy ma már úgy sem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni."

A kapitány jelezte, hogy beszélt Eriksennel és családjával. Hozzátette: az életben a legfontosabb az egészség, és minden gondolatukban most Christiannal és családjával vannak - írta az MTI.

hirdetés

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közösségi oldalán üzent magyarul és angolul Eriksennek:

"Christian Eriksen állapota az UEFA tájékoztatása szerint stabil. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk a dán válogatott játékosának!"

Lukaku Belgium-Oroszország mérkőzésen, a gólját követően üzent milánói csapattársának, Eriksennek:

"Légy erős, szeretlek".

Lukaku este elmondta, hogy nagyon nehezen tudtak a saját meccsükre koncentrálni, főleg azok, akik korábban együtt játszottak Eriksennel. "Mindannyian nagyon jól ismerjük őt. Remélem, hogy meggyógyul; két kisgyereke van, nekik is szükségük van rá, és nekünk, a csapatnak is. Örülök a győzelemnek, de most Christianra gondolok" - írja a The Guardian.

A brit királyi családból Vilmos és Katalin a Twitter-oldalán írtak arról, hogy gondolnak a játékosra és családjára, gyors felépülést kívántak és külön kiemelték az orvosi csapat munkáját is.

Ronaldo is megszólalt:

"Remélem, hamarosan újra láthatlak a pályán, Chris! Légy erős!"

Az UEFA is a Twitteren kívánt teljes és gyors gyógyulást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Terápiás kutya mentette meg a hídról leugrani készülő öngyilkosjelöltet

A tűzoltók sehogy sem tudták rávenni, hogy lépjen vissza a korláttól, ám ekkor jött Digby, és az elkeseredett nő mosolyogni kezdett.
Fotó: BBC - szmo.hu
2021. június 17.


Link másolása

hirdetés

Végső megoldásként egy terápiás kutyát "vetettek be" az angliai tűzoltók, hogy lebeszéljék a híd szélén álló nőt az öngyilkosságról - írja posztjában a Devoni és a Somerseti Tűzoltó és Mentőszolgálat.

A devoni tűzoltóságot egy angliai hídhoz hívták ki Exeter környékén egy nőhöz, aki a mélybe akarta vetni magát. Miután semmivel nem sikerült meggyőzni arról, ne vessen véget az életének az egyik tűzoltónak eszébe jutott Digby, a labradoodle (a labrador és az uszkár keresztezéséből létrehozott új fajta), amely terápiás kutyaként szolgál a tűzoltóságon.

"Amikor Digby megérkezett, a nő rögtön megfordult, hogy lássa őt, és mosolyogni kezdett. Ennek segítségével sikerült beszélgetést kezdeményezni Digbyről és a munkájáról. Ezt követően megkérdeztük, visszamászik-e a korláton, hogy megismerkedjen Digbyvel, amit a legnagyobb örömünkre meg is tett."

Végül így sikerült biztonságban lehozni az elkeseredett nőt a hídról, a kutya pedig azóta igazi hős nemcsak a tűzoltóberkekben, de a közösségi médiában is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy éve hunyt el Benedek Tibor - így emlékeznek a legendás vízilabdázóra

Többek közt özvegye, egykori szövetségi kapitánya és UVSE Vízilabda Sportegyesület is posztolt róla a szomorú évfordulón.

Link másolása

hirdetés

2020. június 18-án, azaz éppen egy éve sokkolta az országot és a világ vízilabda kedvelő közösségét a hír, hogy 48. életévében elhunyt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó.

A sportolóról baráti köre tudta, hogy két évig harcolt halálos betegségével, de vele együtt reménykedtek abban, hogy a már életében legendává vált sportoló le tudja győzni a kórt.

A Borsnak Szécsi Zoltán, szintén háromszoros olimpiai bajnok kapus elmondta: sokadszor idézi fel a legendás szélső fineszes megoldásait.

Azt nem tudom, hogy olimpiai bajnok társaim miként gondolnak rá, de esetemben minden nap megjelenik a képzeletemben, az emlékeimben

- mondta el a volt csapattárs.

hirdetés

„Miután befejezte aktív játékospályafutását, edzőként, klubvezetőként új szakmai utakat keresett és talált. Nem véletlen, hogy szövetségi kapitányként 2013-ban Barcelonában vb-címet harcolt ki együttesével” - tette hozzá a Szecska becenéven ismert kapus.

Arra a kérdésre, hogy mi a legemlékezetesebb, ami Benedek Tiborból megmaradt, Szécsi válasza egyértelmű:

A mosolya. Az utánozhatatlan, az örökké velem marad.

Az évszázad legjobb férfi vízilabdázójának megválasztott Benedekről özvegye, Epres Panni modell is megemlékezett Instagram-oldalán. Két közös gyermekük édesanyja egy szívvel, valamint #szeretlek, #365nap és az elmaradhatatlan #benedeknévagyok hashtaggel posztolt ki egy képet férjéről.

Szintén Benedekről posztolt egykori szövetségi kapitánya, Kemény Dénes is, aki csak annyit írt: „Happy for ever”.

A Magyar Vízilabda Szövetség Facebook-oldalán egy régi képet posztolt a bajnokról, ami mellé azt írták:

Egy éve mentél el, és mégis itt vagy, itt leszel velünk! Örökké.

Az UVSE újpesti vízilabdaklub, ahol Benedek utolsó aktív edzői éveit töltötte, egy festményt osztott meg, amit egy újpesti falra festettek fel, és amin a sportlegenda látható egy kupa társaságában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: