KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„A mai napig úgy megörül nekem, mikor találkozunk, hogy örömében bepisil” – mentett kutyákat készítenek fel a társas életre a gazdájukkal

A trénerek a Láthatatlan Póráz Módszer szemléletében, kényszerítés-, bántalmazás- és büntetésmentes oktatás révén készítik fel a kutyusokat. A Noé Állatotthonnál kezdődött minden, a programban eddig 46 kutya vett részt a Veled Megyek Programban.

Link másolása

Vásári Melinda LPM&P Mestertréner, a Veled Megyek Program alapítója és koordinátora, a Zengő-Bongó Kutyatréning alapítója. Először csak egy ötletelésnek indult, hogy miképp lehetne segíteni trénerként a mentett kutyák örökbefogadásánál. Aztán másfél év alatt odáig jutottak, hogy országszerte 8 menhelyen dolgozik 12 trénerük.

– Mi a Veled Megyek Program?

A Veled Megyek Program önkéntes trénerek összefogása az örökbefogadás támogatásáért. Az a hivatásunk, hogy a Láthatatlan Póráz Módszer szemléletében, kényszerítés-, bántalmazás- és büntetésmentes oktatás révén előkészítsük a kutyusokat a gazdis, családi életre, szakemberként támogassuk az örökbefogadás folyamatát és a kutya új otthonba való beilleszkedését, ezáltal pedig elősegítsük azt, hogy a kutya örökre az új gazdájával maradhasson.

– Hogy kapcsolódik a Noé Állatotthonhoz?

– 2022 őszén a Láthatatlan Póráz Módszer & Program Tanácsadó Képzése keretében a Noé Állatotthon Alapítvány 17. kerületi telephelyén jártunk, hogy megismerkedjünk az örökbefogadás menetével és egy menhely működésével annak érdekében, hogy trénerként tudjuk támogatni az örökbefogadás folyamatát is. Ez az alkalom úgy ért véget, hogy arról ötleteltünk, hogyan tudnánk segíteni ezen a rengeteg kutyán trénerként, vagy még inkább trénercsapatként – így vette kezdetét a Veled Megyek Program másfél éve.

Azóta már a Noéban az 5. osztállyal dolgozunk, továbbá országszerte 8 menhelyen dolgozik 12 trénerünk: Ócsán (Szent Ferenc Állatotthon), Gödöllőn (Gödöllői Árva Lelkek), Szentendrén (Szentendrei Árvácska), Szegeden (Beagle Fajtamentés), Győrben (Győri Gyepmesteri Telep, Kutymorgók), Miskolcon (Miskolci Állatsegítő Alapítvány – MÁSA). A programban eddig 46 kutya vett részt, közülük pedig 13 kutyust fogadtak örökbe.

– Miért lehet szüksége egy mentett kutyának is tréningre?

– Az alapelgondolás és remény az volt, hogy hátha könnyebben visznek haza az emberek olyan kutyust a menhelyről, akiről tudják, hogy már „tanult”, vagyis képes kapcsolódni az emberhez, szépen sétál és ismeri az alap együttműködési feladatokat.

Az elmúlt másfél évben ez a kép sokkal árnyaltabbá, több rétegűvé vált. Egyfelől látjuk, hogy maguknak a kutyáknak is hatalmas segítség a tréning, amelynek révén magabiztosabbá, önállóbbá válnak – oldjuk az esetleges félelmeiket, segítünk nekik a szocializációjukban és abban, hogy bátran fedezzék fel a világot.

És persze, hogy egyáltalán kijuthatnak a kenneljükből, pórázon sétálhatnak, szaladgálhatnak, játszhatnak egymással kontrollált, biztonságos, támogató közegben. Másfelől láthatóvá tesszük őket a felületeinken, felkerülnek a honlapunkra fotókkal és a velük dolgozó tréner által írt bemutatással, emellett a Facebook-oldalunkon folyamatosan posztolunk róluk és a tréningfolyamatainkról, mostantól pedig már az Instagram-oldalunkon is követhetik őket az érdeklődők. Harmadrészt, és talán ez volna a legfontosabb, ha lesz gazdijelöltjük, végigkísérjük a megismerkedésüket, hazaérkezésüket és a beilleszkedésüket is az új otthonukba és környezetükbe – persze csak akkor, ha ezt az új gazdi is szeretné.

– Mi a menete? Mentett kutyát szeretnék, és tréninget is.

– A legszerencsésebb esetben a gazdijelölt már a kutya kiválasztása előtt megkeres bennünket, átbeszéljük az örökbefogadás folyamatát, és hogy miként nézne ki a közös életük, hogyan lehet a legideálisabban, személyre szabottan megtervezni, és hogy ez alapján milyen természetű, temperamentumú kutyus illene a leginkább a gazdihoz. Ez alapján már tudunk segíteni a kutyus kiválasztásában, hisz azokat, akikkel dolgozunk, már jól ismerjük.

Ezt követően trénerként tudjuk kísérni a megismerkedés folyamatát, majd a hazaérkezést és a beilleszkedést az új otthonba. Ez nagyon fontos, hiszen sok kutyus már kölyökként bekerül a menhelyre, így még sosem láttak például lakásbelsőt, kanapét, burkolatot és hasonlók.

A legideálisabb, ha ilyenkor a gazdi igénybe veszi az alapprogram tréningünket, amely amellett hogy közös nyelvet, megoldókulcsokat ad kutyának, gazdinak egyaránt, gyönyörűen építi a kapcsolatot és a bizalmat gazdi és kutya között, így segíti a kötődés kialakulását. Ennek érdekében kedvezményt biztosítunk a programban résztvevő kutyusoknak a tréning díjából. A tréninget természetesen személyre is szabjuk, a tréningfolyamattal párhuzamosan dolgozunk a speciális kihívásokon is.

– Vannak extrém esetek?

– Azért is tartjuk kiemelten fontosnak az örökbefogadás utáni tréninget, mert azt tapasztaljuk, hogy sok kutyát visszavisznek, miután örökbe fogadtak. Ez talán a legtragikusabb eset, mert ilyenkor nemcsak további traumát okoznak a kutyának, hanem elveszik egy esélyét. Több olyan kutyus van, akit elvittek cuki kisbaba kölyökként, majd visszahoztak 3–6 hónap (ilyen például Ludmilla vagy Furfang esete) vagy akár 2 év (!) múlva – az ilyen kutyusok egy hatalmas esélytől esnek el, hisz már nem kölykök, sőt legtöbbször éppen kamaszok. Így amellett, hogy feleslegesen sérülnek, még kevesebb is lett az esélyük arra, hogy családi otthonban éljék le az életüket és ne a menhelyen egy kennelben. Hasonlóan durva eset Earlyé például, akit hazavittek 3 évesen, majd visszahoztak 6 év után 9 évesen… Éppen ezért őt is azonnal bevettük a programunkba.

Nagyon hálás vagyok, hogy lehetett abban részem, hogy az egyik „veledmegyekes” kutyusomat, Mák/Lunát hazavitték, és bevontak az örökbefogadás folyamatába, annyira, hogy a gazdi eljött velünk egy tréningre, majd ott voltam, amikor hazavitték, és már mentem is másnap reggel tréningezni hozzá. Csodálatos volt látni, ahogyan a kutyus feloldódott, kinyílt, kiteljesedett az új életében, az új családja körében.

Ezzel a kutyussal az alaptréningen túl párhuzamosan a cicákhoz, autóhoz szoktatáson is dolgoznunk kellett. A menhelyen még onnan indultunk, hogy először a kennelből sem tudtunk kimenni sétálni, mert annyira félt, mára már a kutyus jóban van a cicákkal, sőt nemhogy autóban utazik, hanem vitorlázik is! Az pedig az én személyes boldogságom, hogy a mai napig úgy megörül nekem, mikor találkozunk, hogy örömében bepisil. Számomra ezek a nagy történetek, abban bízunk, hogy egyre több ilyen történetünk lesz, és egyre több kutyus kerül felelős gazdihoz, akivel aztán felszabadultan élhetik boldog, közös életüket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Meghalt Csire Zsuzsi, a 21 éves lány, aki bakancslistán szedte össze élete utolsó kívánságait
Kétszer esett át szívátültetésen, de a második szívét sem fogadta be a szervezete. Egy ország fogott össze érte, hogy teljesülhessenek az álmai az utolsó hónapjaiban.

Link másolása

Tíz év küzdelem után meghalt Csire Zsuzsi, a bakancslistás lány – írja a Blikk. Idézik édesanyjának keddi posztját, aki azt írta:

„Imádott Édes Drága Zsuzsikánk tegnap este örökre búcsút vett tőlünk.”

A 21 éves lány kétszer esett át szívátültetésen, ám szervezete a második beültetett szívet sem fogadta be. Zsuzsi azzal a tudattal élt, hogy talán csak hetek, hónapok vannak hátra az életéből, mégis meg tudta őrizni a reményt. Bakancslistát készített terveiről és az egész ország összefogott azért, hogy valóra válthassák kívánságait. Így juthatott el például a tengerhez, nézhette meg az Operát, vagy simogathatott meg egy lovat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé” – rengetegen gyászolják a 21 éves Csire Zsuzsit, aki élete utolsó hónapjait bakancslistás céljai elérésével töltötte
„Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett”.

Link másolása

Elhunyt Csire Zsuzsi. A 21 éves debreceni lányt sokan a szívükbe zárták. Mindig mosolygott és nála jobb szívű embert nem ismertek - így emlékeztek rá a segítői. A lány két szívtranszplantáció után hétfőn este halt meg. Mikor kiderült, hogy harmadik műtétre már nem lehet esélye, akkor bakancslistát írt, hogy mi mindent szeretne még megcsinálni. Sokan segítették az álmai megvalósításában.

Beállhatott tűzoltónak, különféle gyakorlatokon is részt vett, még az emelőkosárba is beszállt. A programot a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportja szervezte neki. De elvitték Rómába is.

Hegedűs Gábor, Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport vezetője elmondta:

"Nemcsak általunk kapott valamit, hanem mi nagyon-nagyon sokat kaptunk tőle. Tehát az a pozitív életszemlélet, amit ő adott, az nagyon sok mindenkit megérintett".

A lánynak 10 éves korában volt az első szívátültetése, majd 2021 nyarán a második beavatkozásra várt, ekkor mondta el édesanyja az RTL Híradónak: "A mosolya ad erőt. Meg az, hogy nagyon nehéz neki is, és nagyon sokszor ő is azt mondta, hogy hagyjatok engem, mert ez így nem élet, de annyira édes természete van, melegszívű, segítőkész, jól tanul egy csupa szív kis lény. Minden ember megérdemli úgy gondolom, hogy esélyt kapjon".

Mikor kiderült, hogy a második szív is kilökődik, és a harmadik beültetésre már nincs esélye, akkor döntött úgy, hogy minden pillantot meg akar élni. Számtalan új dolgot próbált ki, fotózáson volt, hőlégballonnal emelkedett Budapest fölé.

Akkoriban nyilatkozta: "Annyi területen mutatja meg az élet nekem is, hogy van miért küzdeni és hogy mindenhol vannak kis túlélők".

Még a DEAC egyik mérkőzésén is ott volt, ahol a korongot ő dobta be. Nyitrai Daniella, sajtóreferens elondta: "A DEAC család tagja lett, tehét nagyon szerette a klubot és mi is nagyon megszerettük őt. Nagyon fog nekünk hiányozni az biztos, a mosolya, a kedvessége, a vidámsága, még mindig nem fogtuk fel, hogy már nincs többé."

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy egy sziámi ikerpár egyik tagja az esküvőjén táncol és csókolózik újdonsült férjével
Három éve lehetett az esküvő, de csak most került elő egy videó az esküvő táncról. A vőlegény meg is csókolja tánc közben a menyasszonyt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 01.


Link másolása

Megtartották az egyik legismertebb sziámi ikerpár egyik tagjának és veterán katona vőlegényének esküvőjét, írja a Metro. Abby Hensel és testvére, Brittany azután lettek ismertek, hogy első sziámi ikerpárként túlélték a gyerekkort.

Az ikreknek korábban saját valóságshow-ja volt a TLC tévécsatornán, ám a műsor befejezése óta diszkréten kezelik a magánéletüket. Abby és Josh Bowling esküvőjét három évvel ezelőtt tarthatták, de csak nemrég került fel egy videó az internetre a menyasszony és a vőlegény táncáról:

A közös törzsű, deréktól lefelé összenőtt sziámi ikrek továbbra is Minnesotában élnek, ahol egy általános iskolában tanítanak.

A világ 1996-ban ismerhette meg őket még Oprah Winfrey műsorában, majd ezután indult az Abby és Brittany című reality.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Kiderült, hogy ki volt a mentős, akit milliók hallottak, ahogy telefonon át segített megmenteni egy három hónapos babát
Berényi Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául.

Link másolása

Nemrégiben bejárta a netet egy hangfelvétel, melyet az Országos Mentőszolgálat osztott meg. Ezen egy édesanya hallható, aki azért hívta fel a mentősöket, mert a három hónapos babája nem vett levegőt. A csecsemő életét megmentette egy mentésirányító az édesanya segítségével.

Most pedig az is kiderült, hogy ki volt akkor a telefonnál, ki segítette a kétségbeesett anyát és a picit a távolból.

A mentőszolgálat a közösségi oldalán írta:

A mentésirányító, akinek milliók hallották a hangját

"Múlt héten az egész médiát bejárta az a hangfelvétel, amelyen a mentésirányító segítségével egy édesanya 3 hónapos gyermekén végez újraélesztést, sikerrel.

A felvételen Berényi Bálint bajtársunk hangja hallható, aki 2020. január 1-én csatlakozott az Országos Mentőszolgálat bajtársi közösségéhez, mint gépkocsivezető. Azóta elvégezte ápolói tanulmányait is és már mentőtechnikusként teljesít szolgálatot Kistelek Mentőállomáson. Idén új kihívásokat keresett, így kivonulói szolgálata mellett év elején mentésirányítói feladatot vállalt a Szegedi Mentésirányításon.

Bálint családjában többen is az egészségügyben dolgoznak, így nem volt kérdés, hogy ő is az életmentést választja hivatásául. Munkájában a változatosság és a bajtársi közösség motiválja. Köszönjük áldozatos munkáját, további sikereket kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk