hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Jó lenne, ha nem csak a négy fal és a szülővel tett séta jutna neki” – a 17 éves mozgássérült Zakariás szeretne tartozni valahová

Az édesanya szerint a fia nagyon érdeklődő, és szereti a társaságot. Jelenleg nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna.
Dobó Maitz Petra - szmo.hu
2021. február 20.

hirdetés

Inkább szomorú, mint kétségbeesett felhívásra lettem figyelmes a közösségi oldalon. Emhőné Szajki Krisztina írása volt, aki 17 éves fiának, Zakariásnak keres lehetőséget arra, hogy ennek a kedves fiatalembernek ne csupán a négy fal, a bezártság, az elszigeteltség legyen mindaz, ami az élet. Jelenleg ugyanis nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna. Az érdi édesanya számára bármilyen ötletfoszlány segítséget jelent, ami egy kicsit is tágítja a fia életterét úgy, hogy helyzetüket egyértelműen nem könnyíti meg a pandémia.

- Milyen betegsége van Zakariásnak?

Emhőné Szajki Krisztina: Zakariás látszólag egészségesen született, bár már a terhesség alatt érezhető volt, hogy remeg odabent. Születését követően, pedig jól láthatóan remegett a pici keze, amit akkor még az idegpályák fejletlenségéből következően normálisnak ítéltek. Néhány hetes volt, amikor egyre fokozódó, erőteljes tünetekkel vittük neurológiai vizsgálatra, ahol újra azt mondták, hogy nincs baja.

4 hónapos volt Zaki, mire olyan szakorvoshoz jutottunk vele, aki komolyan vette a tüneteket és rögtön javasolta a mozgásfejlesztéseket, speciális terápiákat. Onnan kezdve 11-12 éves koráig a folyamatosan, fokozatosan kialakuló és fennálló tünetei miatt állandó, intenzív fizikai-értelmi fejlesztésben részesült.

A hét minden napján, összesen 13 féle terápiás kezelésben volt része. Az évek során 15 ortopédiai jellegű műtéti beavatkozást végeztek rajta. Konkrét diagnózisa nincs. Egyfajta örökletes betegség lehet a háttérben, aminek következtében idegrendszeri sérült és mozgáskorlátozott.

hirdetés

- Négy évig járhatott óvodába Zakariás, majd alapítványi segítséggel elvégezte az általános iskolát.

- Korai fejlesztésben is részesült, másfél éves korától ennek a Pető Intézet adott helyszínt, majd 3 éves korában az óvodát is ott kezdte. 6 éves korában a budafoki Pillangó integrált óvodában kapott még 1 évet ajándékba az iskola megkezdése előtt. A szakbizottság nem tudott általános iskolát javasolni, csak automatikusan a Pető iskolát, amiről a vele foglalkozó óvodai konduktorok is mondták, hogy nem Zakinak való intézmény. Egyszerűen a mozgásállapota, mozgásfejlődése miatt nem a megfelelő intézmény számára. Innentől kezdve ötletünk sem volt, hogy hová vihetnénk őt, hogy megkezdhesse az általános iskolai tanulmányait. Értelmi akadályozottsága és mozgáskorlátozottsága együttes megléte kizáró ok volt nagyon sok intézményben.

A Docete Alapítványt találtuk, akik azt mondták, hogy vállalják őt és egyéni szükségleteire fókuszálva fogják fejleszteni. Ez így is történt 9 éven keresztül.

Kerekesszékkel önállóan képes közlekedni, kis segítségre van szüksége öltözködésben, a tisztálkodásban. Pici kora óta jellemző rá, hogy nagyon aktív, szeret mozogni, sportolni, részt venni az élet dolgaiban. Nem tud járni, állandó feszülésben van a teste, az izomzata, ínszalagjai nagyon feszesek. Fájdalmai ellenére alap személyisége vidám, közvetlen, barátságos. Szeret közösségben lenni, nagyon kíváncsi, a világra nyitott fiatalember.

Sok tekintetben akadályozott az értelme. Enyhe fokban értelmi sérült. Nem tud írni, olvasni, számolni, mindenféle diszfunkcióval rendelkezik. De irányítottan, segítséggel képes egyszerűbb feladatok megoldására.

- Mi az, amit jelenleg keresel Zakariás számára?

- Iskolai lehetőségben már nem gondolkodunk, miután az elmúlt egy év keresései sikertelennek bizonyultak és valószínű Zakit frusztrálná is, ha azzal szembesülne, hogy a készségtárgyak hiánya miatt nem képes lépést tartani a korosztályához tartozó fiatalokkal.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Újabb magyar focista állt ki a szivárványcsaládok mellett

Gulácsi Péter után Jakabfi Zsanett kétszeres BL-győztes volt válogatott focista is szolidaritását fejezte ki az egynemű párokkal.
Fotó: Jakabfi Zsanett / Instagram - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Gulácsi Péter néhány nappal ezelőtti posztja után újabb válogatott labdarúgó állt ki az egynemű, gyermeket nevelő párok mellett.

Ezúttal Jakabfi Zsanett, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes focista posztolt egy szolidaritásról biztosító fotót a következő szöveggel:

„Számomra a család egymást szerető, támogató és törődő emberek közössége, akik meghatározó szerepet töltenek be egymás életében. Nemtől és hovatartozástól függetlenül!”

A VfL Wolfsburg játékosának kiállása azért érdekes, mert Gulácsi keddi posztja után számos negatív kritikát kapott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Ez nem is lehet kérdés!” – Gulácsi Péter kiállt a szivárványcsaládok mellett

A magyar válogatott kapus is támogatja „A család az család” kampányt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Még novemberben indult A család az család kampány, amelyben szivárványcsaládok tagjai, érintett szülők mondták el saját tapasztalataikat, valamint szakértők is beszéltek a témáról.

A kampány következő lépéseként több mint 40 márka vállalta fel, hogy egyetért az üzenettel, és tett közzé támogató tartalmakat. Köztük volt számos tévécsatorna (pl. RTL Klub, HBO, Comedy Central) mellett az IKEA, a Sziget vagy a Cinema City is.

Most a magyar válogatott kapus, Gulácsi Péter is arról posztolt Facebook oldalán, nem is kérdés, hogy támogatja a kampányt.

"Több mint 14 éve külföldön élek, mind a magánéletben, mind a profi sportban rengeteg különböző emberrel találkoztam, legyen szó akár nemzetiségről, kultúráról, vallásról, életfilozófiáról vagy bármi másról. Minél több időt tölt az ember külföldön vagy különböző emberek között, annál inkább rájön, attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerencia mások iránt"

– írta Gulácsi, aki szerint minden embernek joga van az egyenlőséghez, ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Eltemették Humenyánszky Jolánt, Szilágyi István özvegyét

Külföldön élő unokája nem lehetett ott a szertartáson, de szívszorító levélben búcsúzott el a szobrászművésztől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Szűk körű temetésen vettek végső búcsút csütörtök délelőtt Humenyánszky Jolántól. Mint megírtuk, a tavaly tragikus körülmények közt meghalt Szilágyi István színművész özvegye nem sokkal a 79. születésnapja előtt, február 6-án halt meg egy budapesti kórházban. Az idős asszony tüdődaganattal küzdött.

Humenyánszky Jolánt az Új Köztemetőben helyezték végső nyugalomra, urnája kívánsága szerint a férje mellé került az urnasírban. A Blikk beszámolója szerint a szertartáson 20-30 ember vett részt, a családtagok közül például az asszony unokatestvére és az unokahúga is jelen volt, Brüsszelben élő unokája viszont nem tudott elmenni a temetésre.

Nándi egy levélben búcsúzott el nagymamájától, a szöveget Rózsahegyi Péter XVII. kerületi képviselő olvasta fel.

„Drága nagymama, nagyon hiányzol, de most már tudom, hogy biztonságban vagytok nagypapával, és fentről vigyáztok rám” – kezdődött a levél, amely így zárult: „Mindig emlékezni fogok rád, sosem feledlek, szeretlek: Nándi”.

Szabó Ádám énekes, zenész és Tóth Andi énekesnő is ott volt a gyászolók között. Előbbi zenélt is, az "A csitári hegyek alatt" című dalt játszotta el, és harmonikaszóval kísérte Szilágyi István özvegyének végső nyughelyére helyezését.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Túl késő lesz, hogy megmentsenek minket” – sok vendéglátós csődbe mehet az újranyitásig az Egyesült Királyságban

Június 21-től vezethetik ki a világjárvány miatti a korlátozásokat az Egyesült Királyságban. Sok vendéglátós számára addigra már túl késő lesz.
Fotó: Unsplash/Dovi - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Nagyjából 200 napja lesznek zárva a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Királyság éttermei, kávézói, bárjai és kocsmái, amikor a tervek szerint június közepén újranyithatnak. Az ágazatban dolgozók szerint ez olyan hosszú idő, mely a vállalkozások jelentős része számára végzetes lehet, írja a Mirror.

A brit vendéglátósokat tömörítő szervezet, a UKHospitality vezetője szerint a szektor túlélése érdekében elengedhetetlenné vált egy jelentős pénzügyi csomag. Kate Nicholls hozzátette: az ágazatban dolgozó vállalkozások még úgy is összesen havi 500 millió fontot (208 milliárd forint) emésztenek fel, hogy sokan közülük egy percre sem nyithatnak ki.

A Brit Sör és Pub Szövetség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az országban működő összesen 29 ezer kocsma közül tízből négy valószínűleg nem fog kinyitni április közepén, amikor már a teraszok működhetnek majd.

Az egyesület vezetője szerint mindez 1,5 milliárd fontba (625 milliárd forint) kerül az ágazatnak.

hirdetés

A lapnak nyilatkozó 12 olasz éttermet működtető lánc tulajdonosa szerint a éttermek nyitásának további halasztása lehet az utolsó csepp a piaci szereplők számára. Matt Snell még úgy is havi 100 ezer fontot (41,6 millió forint) veszít a korlátozások miatt, melynek felét a különböző járulékok teszik ki, hogy 2020 végén teljesen átlakította a vállalkozás működését.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: