News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

10 pozitív magyar történet, amikor az összefogás segített

Legyen szó adománygyűjtésről, kisállatok megmentéséről, emberfeletti teljesítményről vagy éppen a közös alkotásról, az elmúlt években számtalanszor bizonyítottuk, hogy együtt mennyi mindenre vagyunk képesek.

Link másolása

hirdetés

Sok kicsi sokra megy – ez különösen igaz, ha segítségről van szó, hiszen a legkisebb gesztus, adomány is sokszor rengeteget számít. Szerencsére több olyan közösségi összefogást láthattunk az elmúlt években, amikor a lehetetlennek tűnő célokat is sikerült megugrani, hála azoknak az embereknek, akik hittek benne, hogy a legapróbb segítség sokszor a világot jelenti másoknak.

A Mosolyfestők célja, hogy munkájukkal mosolyt csaljanak a gyerekek és felnőttek arcára. Az alapítványt egy szakközépiskola diákjaival hozták létre és nekik köszönhetően 2012 óta számos, főleg gyerekek számára fenntartott intézmény falára kerültek vidám minták, hogy jókedvűen menjen a tanulás és jobban érezzék magukat a gyerekek az adott térben.

A pandémia hívta életre a SzívességBank csoportot, amely egy online szívesség-piactér. A lényege, hogy megtanítsa az embereket szívességet kérni és ez egy olyan hely, ahol bátran lehet is. A csoport célja, hogy összehozza a keresletet és kínálatot. Van, aki bútorszállításban talált itt segítőkre, más étrendi tanácsokat kapott vagy a régi ruháit ajándékozta másnak. A lényeg, hogy mindenki azzal járul hozzá a csoport működésével, amivel tud és szeretne.

Szintén az internet erejét hívta segítségül József 2018-ban, aki egy palackpostát talált a Duna-parton. A palackban a Duna szépségéről szóló kedves üzenet mellett egy másik is volt, melyet 2017-ben írtak, miszerint már más is megtalálta az üzenetet. A feladót Facebookon kezdték keresni, több százan osztották meg a posztot és bár a palackposta íróját nem találták meg, azt, aki a 2017-es levelet írta igen.

Az internetes közösség többször bizonyított már, legyen szó kisgyerekek, állatok, idős emberek megsegítéséről, felvidításáról. Ilyen Tímea és nagymamája, Klári néni története is. Tímea Facebookon tett közzé egy felhívást, hogy különlegessé tegye nagymamája 75. születésnapját. Klári néni ugyanis világéletében szerette képeslapokkal köszönteni családtagjait és barátait, manapság azonban kevesen viszonozzák ilyen formában ezt a kedves gesztust, ezért unokája arra kérte az internet népét, hogy lehetőleg minél többen köszöntsék Klári mamát képeslappal születésnapja alkalmából.

hirdetés

Több ezer cigicsikktől tisztították meg a Duna-part Szent Gellért tér melletti szakaszát a JÖN Alapítvány önkénetesei egy „Cigicsikkszedő verseny” keretében. Egyetlen cigicsikk képes 1000 liter tiszta vizet is beszennyezni, így az akció célja amellett, hogy megtisztítsák a partszakaszt és felhívják a figyelmet a problémára az is volt, hogy ciki legyen elhajítani a csikket, ahelyett, hogy az az erre szolgáló gyűjtőbe kerülne.

Rekordot állítottak fel a hazai foci szurkolók

A Telenor egy közösségi rekordkísérlettel készült az idei nyár nagyszabású sporteseményeire: az ország leghosszabb szurkolói sáljának létrehozásának az volta a célja, hogy összehozza a magyarokat a közös szurkolás erejével. A felhívásra összesen 1787-en küldtek be a magyar csapatokat biztató üzenetet, amelyek mindegyike felkerült és 1-1 méterrel járult hozzá az így 1787 méter hosszú kötött szurkolói sálhoz, amely sikeresen felállította a rekordot is.

Egyben ez lett az első olyan hazai relikvia is, amely szurkolással kapcsolatosan hivatalos hazai rekordot állított fel, emellett elnyerte a leghosszabb magyarországi sál címet is. A szurkolói üzeneteket az ország minden részéről, több mint 500 különböző településről küldték be a sportbarátok. A legtöbbjük, közel felük Budapestről érkezett, és nagyon sok jókívánságot küldtek a megyeszékhelyekről is, többek között Szegedről, Debrecenből és Miskolcról.

A Színes Város csapata már több mint 12 ezer négyzetméternyi közfalat varázsoltak színessé Magyarországon. Nekik köszönhetően váltak műalkotásokká a budapesti tűzfalak. A szervezet állami és civil szervezetek, alkotóközösségek, várostervezők és városlakók összefogásának köszönhetően működik, a közös akaratnak köszönhetően pedig egyre több színes és elgondolkodtató rajz kerül a budapesti közterületekre a városlakók örömére. Munkáikról több ízben is beszámoltunk az évek során.

Egy forró júliusban született meg a 10 millió Fa közössége. Az egész Bojár Iván András művészettörténész posztjával indult, aki egy Facebook-posztban keresett társakat őszi faültetésre, a gondolatot pedig hamar tettek követték és rekordidő alatt igazi közösség alakult ki a nemes cél ügyében. Mára 125 helyi közösségből áll a szervezet, 2019-ben pedig mintegy 300 helyszínen 5-6000 fő bevonásával ültettek fákat. Nekik köszönhetően közel 10 000 kifejlett, gyakran földlabdás fát, 2-3000 csemetét és kb. ugyanennyi cserjét ültettek el.

A II. Tisza-tavi PET Kupa versenyzőit a természet szeretete hajtotta. Idén több mint 5 tonna hulladéktól tisztították meg a Tiszát. A három vízen töltött nap alatt – miközben megküzdöttek a szúnyoginvázióval is - összesen 1222 zsák szemetet gyűjtöttek. A hulladék kb. 50%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, az egyéb hulladékok között hűtőket, tévékészüléket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak a résztvevők.

A sport mindig jó összekötő erő, ezt bizonyítja a Bikás parki boxzsák kalandos története is. Az ottani sportpályára sokan járnak edzeni. Az egyik kosaras saját pénzén vásárolt egy boxzsákot a parkba, amelyet az amatőrtől a profi ökölvívókig nagy örömmel használt. Pár hónappal később azonban valaki magával vitte a zsákot, melyet végül egy küzdősportüzlet segítségével pótoltak, csakhogy ez a zsák is hasonló sorsra jutott. Nem adták fel és újabb boxzsák került ki, mely végül felhasítva végezte… Most a kosaras kitartásának köszönhetően újabb zsák várja a boxolni vágyókat, mert hisz benne, hogy a sport nemcsak fizikailag, de lelkileg is jó hatással van az emberekre és, hogy kedvesnek lenni menő. Reméli, hogy az ilyen pozitív cselekedetek másokat is jóra sarkalnak majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

hirdetés
Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: