ÉLET-STÍLUS

16 év után evett újra húst a vega lány – leírta a meglepő tapasztalatait

A 30 éves nő 14 évesen lett vegetáriánus, de nemrég egyhetes húsdiétába kezdett, hogy megtudja, milyen érzés.

Link másolása

Jess Catcher jól emlékszik arra napra, amikor úgy döntött, többé nem eszik húst: 2001. június 18-a volt, akkor volt 14 éves.

Bár nem direkt választotta ezt a napot, pont nagy kedvence, Paul McCartney születésnapja volt az, aki az egyik leghíresebb vegetáriánus személyiség.

Jess amúgy sem szerette nagyon a húsokat, ezért nem volt számára nehéz a váltás. De miután fél életét vegetáriánusként élte le, úgy döntött, hogy megpróbál újból húst fogyasztani, hogy kiderüljön, lemaradt-e bármiről az utóbbi évek során. Bár tudta, hogy kísérlete bizarr – és 14 éves énje leüvöltené a fejét, - azt gondolta, hogy nyitottnak kell lennie, ezért belevágott.

Legjobban attól tartott, hogy testében majd változásokat, zavarokat okoz a radikális étrendváltás, vagyis, hogy hirtelen újból húst vesz magához. De meglepődött, hogy a szervezete milyen jól bírja az egy hetes „húsdiétát”.

Jess egy tipikus vacsorája valahogy így nézett ki:

Azelőtt ritkán főzött, akkor is tojást evett sajttal, szójafasírttal, fodros kellel és egy kis csípős szósszal. Jess sokszor rendelt házhoz kaját, vagy előre elkészített vegetáriánus ételeket evett, amit csak otthon összedobott. Halat már egy éve elkezdett újból enni, ami miatt szigorúan véve már nem is vegetáriánus - de nem eszik abból sem túl sokat.

Első nap: Bacon

Jess első napja meglepő volt: alig hitte el, milyen sok lehetősége lett hirtelen, hogy a húsos menükből is választhat. Végül egyik kolléganőjére bízta a döntést, aki egy BLT-t, vagyis bacon-ös, salátás, paradicsomos szendvicset rendelt neki.

Jess izgalmasnak találta a döntést, mert sosem értette, hogy az emberek miért vannak annyira oda a baconért. Már akkor sem értette a dolgot, amikor kamaszként még húsevő volt, és 16 év után sem volt elragadtatva tőle. Sőt kifejezettem azok a falatok ízlettek neki, amiben csak a saláta volt, sajt és a majonéz.

Második nap: chorizo és marha taco2nap

Amennyire elhagyhatónak találta a bacont az első nap, annyira odavolt Jess a spanyol kolbászért második nap. A szójás verziók labdába sem rúghatnak az igazihoz képest.

Aznap Jess marhahúst is evett, amit barátnője nagyon dicsért, de ő nem érezte olyan különlegesnek, bár nem is utálta.

Amit utált, az a hányinger volt, amit érzett mikor az étterem mosdójában állt sorba.

Jess szerint nem maga a húst okozott problémát, hanem a sok zsíros étel, amihez nem volt hozzászokva.

Harmadik nap: Oldalas és csirke

Jess családja imád sütögetni, és éveken keresztül hallgatta, hogy miből marad ki, mikor nem kóstolta meg a pácolt oldalasokat.

Édesanyja kedvenceit próbálta ki, és azt hitte, hogy ő is ugyanúgy odalesz értük, de nem így történt. Az oldalas nem volt rossz, de nem érezte úgy, hogy hiányozna a diétájából, a csirke pedig semmilyen nyomot nem hagyott benne.

És mivel vegetáriánus ételeire is sok BBQ szószt rak, nem érezte, hogy olyan sokból kimaradna, mert máskor nem eszik húst.

Negyedik nap: Sült csirke és gofri

Miután édesanyjának elmesélte, milyen nagy csalódás volt a barbecue, Jess megtudta, hogy gyerekként a sült csirke volt a kedvence, ezért úgy döntött, hogy még egy esélyt ad a szárnyasnak. Szombat reggel lakótársával nyakukba vették a várost és elmentek egy kiadós brunchra, igazi amerikai kombinációt rendeltek, sült csirkét és gofrit.

Jess eleinte nem akarta ezt választani, mert nem szeret édeset enni reggelire, de miután megtudta, hogy csípős öntettel szolgálják fel a gofrit, mégis kipróbálta.

Ez volt ez első alkalom, hogy Jess imádta, ami evett. Nem csak ízlett neki az étel, de egy pillanatra sem érezte magát rosszul, mikor falta a csirkét. És édesanyja is örült, hogy ilyen jó tanáccsal tudta ellátni lányát.

Ötödik nap: Bárány és rizs

Szombat este Jess bulizni ment, és csak reggel ötkor ért haza. Szóval nem nehéz elképzelni, milyen volt a vasárnap délutánja. A másnaposság ellen vegetáriánusként régebben zöldséges omlettet vagy garnélás tacót evett, de ezen a napon új dolgot próbált ki. A kedvenc török étkezdéje mellet sétált - ahol máskor falafelt rendelt –, és eszébe jutott, hogy kollégái mennyire imádják az ottani bárányt. Ezért úgy döntött rendel egy adaggal. Eredetileg, csak sertés-, marha- és csirkehúst tervezett enni, de nem bánta meg, hogy megszegte ezt a szabályt, mert a bárány volt a héten a kedvence.

Hatodik nap: csirkeszárny

Sok embertől kérdezősködött Jess mielőtt belevágott volna a késeltébe, és sokan javasolták neki, hogy a Buffalo csirkeszárny ne maradjon le a menüjéről.

A lakása melletti boltban pillantotta meg a ragacsos szószos szárnyakat, és Jess tudta, hogy meg kell kóstolnia a híres fogást.

Csak négy darabot vett, mert a teste már alig bírta a sok-sok húst, amit az azelőtti napokban evett.

És bár nagyon ízlettek nekik a szárnyak, azt mondja, hogy ki nem állhatta a csontok lerágását. A szósz maradhat, de a szárnyak felejtősek.

Hetedik nap: hamburger és hot dog

Jess már a kísérlet kezdeténél eldöntötte, hogy az utolsó húsos vacsorája egy hamburger lesz. Sorbanállás közben látta, hogy az étterem hot dogot is árul, ezért abból is rendelt egyet.

Jess végül csak egyetlen harapást tudott lenyomni a torkán a sajtburgerből, mert már úgy érezte, hogy nem bírja a húsevést.

Az egyetlen harapás alapján viszont úgy gondolta, hogy finom volt a burger, és érti, hogy miért vannak oda érte olyan sokan.

A hot dog nem győzte meg a lányt, és inkább a zöldségeket ette ki a virsli mellől.

De hogy reagált minderre a teste?

Eleinte rosszul lett a hústól, és folyamatosan úgy érezte, mintha plusz 100 kilóval járkálna a gyomrában. De a legrosszabb eredményt a bőrén látta.bortunetek

Felnőttként amúgy is sokszor küzd pattanásokkal, de ezen a héten még több piros pötty jelent meg az arcán.

Szóval Jess leginkább örül, hogy visszatérhet a hús nélküli élethez.

Bár nem utálta a kísérletet, nagyon sok volt neki ennyi hús csupán egy hét alatt. Úgy érezte, hogy minél több mindent ki kell próbálnia, és a végére nem bírta.

Kedvence a chorizo, a sült csirke és a bárány volt. A legutóbbi nagyon meglepte, és úgy érzi, hogy semmilyen jól fűszerezett vega étel nem fog a közelébe sem érni.

Jess tehát továbbra sem zárkózik el a húsevéstől, de biztos, hogy nem a közeljövőben fog újból csirkét enni. Azt mondja, hogyha csupán háromféle zöldséget enne egy héten keresztül, akkor is hasonlóan érezne, szóval, ha húst fog enni, biztos, hogy a mértékletesség lesz a kulcs.

Forrás: Littlethings.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nagyon a zsebedbe kell nyúlnod, ha a budapesti agglomerációban akarsz ingatlant – mutatjuk, hol a legdrágábbak
Majdnem 20 százalékkal nőtt a négyzetméterár, nincs nagy meglepetés a települések listáján.
MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása


A Duna House csütörtökön közölte adatait az MTI-vel, amikből kiderül, hogy 2023-hoz képest nőtt az adásvételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal nőtt a Budapest környéki területek ingatlanpiacán.

Tavaly a gazdasági nehézségek és magas hitelkamatok miatt országosan csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami az agglomerációban is éreztette hatását, 2022-hez képest 18 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján idén is a nyugati szektorba vágyók (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint, Zsámbék) fizetik meg a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ami jelenleg 19 százalékkal több, mint tavaly, 824 ezer forint.

12 százalékos emelkedést tapasztaltak a délkeleti szektorban is (Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés), ott jelenleg átlagosan 569 ezer fointba kerül egy négyzetméter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: