ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

A magyarországi munkaerőpiac helyzete: kereslet, kilátások és álláskeresési tippek a Jooble-tól

Több iparágban növekedett a kereslet a munkaerő iránt és számtalan elérhető állás várja a dolgozni vágyókat.


A magyarországi munkaerőpiac jelenlegi helyzete számos pozitív és kihívást jelentő tényezővel rendelkezik. Magyarország gazdasága az elmúlt években folyamatosan növekedett, ami a gazdasági stabilitás és a vállalkozói tevékenység fellendülése mellett a munkaerőpiac élénkülését eredményezte. Több iparágban növekedett a kereslet a munkaerő iránt és számtalan elérhető állás várja a dolgozni vágyókat. Például az építőipar, az informatikai szektor, a turizmus és a szolgáltató szektor területei is kiemelkedően erősödtek, és nagyobb munkaerőigényt mutatnak.

Jooble: ezekre a változásokra lehet számítani Magyarországon

A növekvő gazdaság és a kereslet bár pozitívumokat hoznak, de számos kihívással is járnak. Annak ellenére, hogy a munkanélküliség mértéke csökkent az elmúlt években, a magyar munkaerőpiacnak még mindig számos kihívással kell szembenéznie. Az alacsony bérek, különösen az alacsonyan képzett területeken, továbbra is problémát jelentenek a munkavállalók és a vállalatok számára egyaránt. Emellett a szakképzett munkaerőhiány is komoly kihívást jelenthet bizonyos iparágakban, és gyakran vezet a külföldi munkaerő toborzásához. Az elvándorlás szintén hozzájárul a munkaerőpiaci kihívásokhoz. Sok magasan képzett szakember hagyja el az országot jobb munkalehetőségek vagy magasabb bérek reményében, ami hiányt okozhat a különböző iparágakban és nehezítheti a vállalatok számára a megfelelő szakemberek megtalálását.

Ugyanakkor a magyar munkaerőpiacnak számos előnye van. A digitalizáció és az innováció terén mutatkozó fejlődés új lehetőségeket kínál a munkavállalók és a vállalatok számára egyaránt. Az IT-szektor és a startup vállalkozások például jelentős növekedést mutatnak, és magas szintű szakértelmet igényelnek, ami lehetőséget ad a szakemberek számára a fejlődésre és a magasabb fizetésre.

A magyarországi munkaerőpiac jelenleg sok lehetőséget kínál a szakemberek és a pályakezdők számára, az álláskeresők tehát nagyon jó helyzetben vannak jelenleg Magyarországon. Azonban az álláskeresés sikeres megvalósítása érdekében néhány hatékony tippel szeretnénk segíteni abban, hogy megtaláld a számodra ideális állást.

1. A sikeres álláskeresés érdekében manapság elengedhetetlen, hogy a munkavállalók tájékozottak legyenek a piaci trendekről és a vállalati igényekről a keresett szektorban, ezért kutass és olvass az interneten ebben a témában.

2. Fontos a szakmai készségek és a tudás fejlesztése és naprakészen tartása a releváns területeken, ezért folyamatosan képezd magad, ha van lehetőséged, végezz különböző továbbképzéseket, tanfolyamokat, online kurzusokat, szakmai tréningeket, hogy versenyképessé tedd magad a munkaerőpiacon.

3. Építs kapcsolatokat a szakmai közösségekben és a vállalati hálózatokban. A megfelelő kapcsolatok segíthetnek az álláskeresés során és új lehetőségekhez juttathatnak. Beszélj barátaiddal, ismerőseiddel és volt kollégáiddal az álláskeresésedről, és kérj tőlük ajánlásokat vagy tanácsokat.

4. Keress cégeket és pozíciókat online. Használj álláskeresési platformokat, vállalati weboldalakat és szakmai közösségeket a munkalehetőségek keresésére. Az állás Nyíregyháza oldalon jelenleg is számos lehetőség kínálkozik az álláskeresők számára. Akár iratkozz fel állásértesítőkre és kövesd a vállalatokat a közösségi médiában, hogy tájékozódj a rendelkezésre álló lehetőségekről és állásajánlatokról.

5. Készíts hatékony önéletrajzot és motivációs levelet. Az önéletrajzod legyen áttekinthető, pontos és releváns információkat tartalmazzon a szakmai tapasztalataidról és készségeidről. A motivációs levélben mutasd be, miért vagy alkalmas az adott pozícióra, és miért érdekel a vállalat, és igyekezz benne valamivel ki is tűnni a tömegből.

6. Építsd ki a személyes márkaidentitásodat és mutasd be magadat a munkáltatók felé a digitális platformokon és a szakmai közösségekben.

7. Készülj fel az interjúkra, gyakorold az interjútechnikákat és készülj gyakori interjúkérdésekre. Végezz alapos kutatást az adott cégről és pozícióról, hogy felkészülten tudj az interjúkon válaszolni a kérdésekre.

8. Legyél nyitott és rugalmas az állásajánlatokra, ne zárkózz el az új lehetőségektől és kihívásoktól. Legyél nyitott akár más területekre és pozíciókra is, amelyek esetleg nem feltétlenül illeszkednek az eredeti terveidhez, de szakmailag és személyesen is fejlődést hozhatnak. Néha egy kisebb cégnél vagy egy kevésbé ismert szektorban találhatod meg a legjobb lehetőségeket a fejlődésre és a karrierépítésre.

9. Legyél kitartó és türelmes. Az álláskeresés időigényes folyamat lehet, és előfordulhatnak kudarcok és elutasítások is, de fontos, hogy ezek se tántorítsanak el. Ne add fel!

Az álláskeresőknek tehát több dolguk is van, ha sikeresen szeretnének munkát keresni: tájékozottnak kell lenniük a piaci trendekről napjainkban, hiszen a gyorsan fejlődő technológia miatt naprakésznek kell lenniük, emellett fejleszteniük szakmai tudásukat és kapcsolatokat építeni a szakmai közösségekben, rugalmasnak és nyitottnak kell lenniük az új lehetőségekkel és kihívásokkal szemben, és fel kell készülniük a változó munkakörnyezetre és elvárásokra. Ezek a tanácsok kulcsfontosságúak lehetnek az álláskeresés sikeréhez és ahhoz, hogy jól fizető állást találj.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Megjelent a 2024/2025-ös tanév rendje, ilyen hosszúak lesznek a tanítási szünetek
Nagyjából 180 napot kell majd iskolába járniuk a diákoknak. A téli szünet december 20-án, a nyári szünet pedig június 21-én kezdődik majd a következő tanévben.


Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2024/2025-ös tanév rendjéről, vette észre az rtl.hu.

Ezek szerint a tanítási év első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő) lesz. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. december 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő) lesz. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16. (szerda), míg a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő) lesz.

A nyári szünet 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. szeptember 2. (hétfő) lesz.

A végzős középiskolásoknak az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

A tanítási napok száma oktatási intézménytípusonként változik. A legtöbb intézményben, kivéve a gimnáziumokat, szakgimnáziumokat és szakiskolákat, az éves tanítási napok száma 183. A nappali oktatás rendje szerint működő szakgimnáziumokban a tanítási napok száma 179 lesz, míg a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 tanítási napot tartanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nem született meg a baba? Így úszhatják meg a büntetést a gyermektelen babaváró hitelesek
Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben. Kedden azonban elfogadtak egy törvényt, ami majd enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit.


A kedden elfogadott törvény enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit: nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek – írja a Bank360.hu. A méltányossági eljárás pontos feltételei még nem teljesen tisztázottak, de ígéretes lehetőségeket rejt a törvény.

Az új szabályozás szerint a babaváró és csok hitelesek is reménykedhetnek, de a változások leginkább az első babaváró hiteleseket érintik.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője elmondta, hogy a törvény időzítése nem véletlen, hiszen sokaknak idén júliusban jár le az öt éves határidő a gyermekvállalásra. Ha nem teljesítették a feltételeket, akkor 2 millió forint körüli összeget kell visszafizetniük, ráadásul a fennmaradó tartozást magasabb kamatokkal törleszthetik tovább, ami akár a többszörösére is növelheti a korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az államháztartásról szóló törvény egy új bekezdéssel egészült ki, ami szerint

a kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak az államot megillető követelésről.

A pontos részletek egy kormányrendeletben lesznek meghatározva, amely tisztázza, hogy milyen körülmények között lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei.

Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben:

 • Ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni.
 • Ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve ha a program során derült ki, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt.
 • Ha a párnak orvosi igazolása van arról, hogy nem javasolt a terhesség.

  Ezen felül legfeljebb 24 hónapos részletfizetést lehet kérvényezni, ha az egy összegben történő visszafizetés aránytalanul súlyos terhet jelentene a család jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel.

  A törvénymódosítás célja, hogy a méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangba kerüljön, ami remélhetőleg további könnyítéseket hoz a babaváró hitelesek számára.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk

  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Autók tízezreiről kell leszerelni a zöld rendszámot egy új törvénytervezet szerint
  A tervezet célja, hogy kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek kapják meg a kedvezményeket. A plug-in hibridek így elveszítenék a zöld rendszámot.


  Új törvénytervezet látott napvilágot a héten, amely szerint szeptember elsejétől a plug-in hibrid autók nem kaphatnának zöld rendszámot Magyarországon, tudta meg a Pénzcentrum.

  A javaslat szerint a már kiadott zöld rendszámtáblákat is le kell cserélni legkésőbb 2026. november 30-ig.

  A tervezet célja, hogy a zöld rendszámmal járó kedvezményeket a jövőben kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek vehessék igénybe.

  Ha a javaslat átmegy, a plug-in hibrid autók tulajdonosai elveszítik azokat a különleges kedvezményeket, mint az ingyenes parkolás, regisztrációs adómentesség, teljesítményarányos gépjárműadó-kedvezmény, cégautóadó-mentesség és az adásvételkor fizetendő vagyonszerzési illeték mentessége – ezek jelenleg mind járnak a zöld rendszámnak köszönhetően.

  A rendszámcsere nem azonnal történne meg, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsga alkalmával.

  A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával
  A valaha gyártott összes Porsche jelentős része még mind a mai napig az utakon van – mi más kelthetne nagyobb bizalmat egy márka használt modelljei iránt, mint ez a tény?


  Nem véletlen, hogy az ikonikus Porsche modellek értéktartása is kiemelkedő. Egy feltétellel: a tökéletes műszaki állapot esszenciális, amelynek alapfeltételét az előírt karbantartások megfelelő elvégzése adja meg. Ha ez teljesül, akkor mindig számíthat kedvencére, amely lenyűgöző tulajdonságai mellett szüntelen kitartásával is magával ragadja majd Önt. Ezt, valamint a birtoklás teljes nyugalmát adja meg a Porsche Approved garancia.

  A Porsche varázsa nem csupán az érzelmes menetteljesítményekről szól, hanem arról is, hogy minden mindig a lehető legjobban történik. A Porsche Approved garancia éppen erről szól: segítségével már az első naptól kezdve átadhatja magát a birtoklás felhőtlen élvezetének.

  A Porsche Approved garancia kibővített garanciahosszabbítást nyújt az újautó-garancia utáni időszakra, sőt, emellett használt modellekre is érvényesíthető, amennyiben azok jól teljesítenek a 111 pontból álló ellenőrzési folyamaton. A Porsche modellek 15 éves koráig vagy 200.000 kilométeres futásteljesítményééig érvényesíthető jótállás minden alkatrész meghibásodását fedezi 12, 24 vagy 36 hónapos időtartamra, sőt, a hozzá járó Porsche Assistance szolgáltatás révén nem csak a váratlan javítási költségektől mentesül, hanem első kézből kaphat segítséget, ha valami történik út közben.

  A Porsche szakértő személyzete által hivatalos, gyári alkatrészekkel végzett javítások biztosítják Porschéjának hosszú, megbízható működését. A Porsche Approved pontosan ezt kínálja: a fedezett időszakon belül önrész nélkül, kilométerfutástól függetlenül gyári megoldásokkal biztosítja autójának javítását. Ehhez alapfeltétel az előírt karbantartások elvégzése és természetesen a kopóalkatrészekre ez a garancia sem vonatkozik.

  Viszonteladás esetén pedig a Porsche Approved garancia növeli az Ön autójának az értékét, hiszen az autóval együtt az továbbadható a következő vásárló vagy a Porsche Centrum Budapest számára.

  A Porsche Approved használtautó-programja pedig teljes nyugalmat kínál. A kilenc évnél fiatalabb használt modellek csak akkor kapják meg a Porsche jóváhagyását, ha megfelelnek a 111 pontos ellenőrzésnek, dokumentált előélettel és megfelelő karbantartási történettel rendelkeznek, kizárólag eredeti Porsche alkatrészeket tartalmaznak és persze megkapják a Porsche Centrum szerviztechnikusainak is a jóváhagyását.

  Ez már önmagában kiemelkedő megbízhatóságot és értéktartást biztosít, de természetesen ezekre az autókra is legalább 12 hónap Porsche Approved garancia és Porsche Assistance szolgáltatás vonatkozik, ami igény szerint akár tovább is bővíthető. Ez pedig nem csak a váratlan javítási számláktól mentesít minket, de egyben a kimagasló értéktartást is biztosítja.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: