KÉK HÍREK

Terrorszervezet finanszírozása miatt több tízmillió dollár kártérítést kell fizetnie a Chiquita banánipari cégnek

A cég a kolumbiai polgárháború legvéresebb időszakában támogatott egy terrorszervezetet. A cég vezetői a finanszírozást egyszerűen a „kolumbiai üzleti tevékenység költségei” közé sorolták.


A Chiquita Brands International amerikai banánipari óriásvállalatot egy floridai bíróság 38 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte nyolc kolumbiai férfi családjának, akiket a jobboldali félkatonai szervezet, a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) gyilkolt meg, írja a Guardian.

Az ítélet 17 év jogi küzdelem után született meg, és ez az első alkalom, hogy egy gyümölcsipari cég ilyen mértékű kártérítést fizet hasonló ügyben.

A Chiquita 2007-ben beismerte, hogy 1994 és 2007 között 1,7 millió dollárral támogatta az AUC-t. Ez az időszak a kolumbiai polgárháború egyik legvéresebb időszaka volt.

Az AUC eredetileg azzal a céllal alakult az 1980-as években, hogy megvédje a földbirtokosokat – köztük a külföldi nagyvállalatokat – a baloldali csoportoktól, például a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőktől (FARC).

Később azonban az AUC maga is a legsúlyosabb jogsértéseket követte el Kolumbiában.

A meggyilkoltak családjait képviselő iroda ügyvédje elmondta:

„Ez az ítélet erőteljes üzenetet küld a vállalatoknak mindenütt: az emberi jogok megsértéséből származó haszon nem marad büntetlenül.”

Ez az első alkalom, hogy egy nagy amerikai vállalatot felelősségre vonnak egy másik országban elkövetett hasonló jogsértésekért. Az ítélet utat nyithat több ezer kolumbiai áldozatnak is, akik szintén beperelhetik a céget.

A Chiquita azzal védekezett, hogy az AUC zsarolta őket, és csak azért fizettek, hogy megvédjék alkalmazottaikat a fegyveres marxistáktól. Azonban a bírósági dokumentumokból kiderült, hogy

a cég azután is pénzelte az AUC-t, hogy az Egyesült Államok 2001-ben nemzetközi terrorszervezetnek nyilvánította.

A cég vezetői a finanszírozást egyszerűen a „kolumbiai üzleti tevékenység költségei” közé sorolták.

A kolumbiai polgárháborúban összesen 450 000 ember halt meg, és több milliónak kellett elhagynia otthonát.

Az AUC és a FARC a világ legnagyobb kokainkereskedőivé váltak, Észak- és Dél-Amerikát nagyrészt lefedve.

A mostani ítélet reményt adhat a kolumbiai áldozatoknak és családjaiknak, hogy igazságot szolgáltassanak a múlt bűneiért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Így buktatta le a polgárőr a kézilabdasztár feltételezett gyilkosát: Azt éreztem, valami nem stimmel, hazudik
Simsik Cynthia volt párja furcsa ellentmondásokba keveredett, nem volt nehéz tőrbe csalni. A települést teljesen sokkolta a gyilkosság híre.


Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn megtalálták a múlt szerdán eltűnt kézilabdázó, Simsik Cyntia holttestét. Kedden a rendőrök már őrizetbe is vették a sportolónő párját.

A Párkány mellett lakó Simsik Tibor a rendőrségen jelentette, hogy lánya nyomtalanul eltűnt, miután furcsa üzenetet kapott tőle, ami öngyilkossági szándékra utalt. Ez teljesen idegen volt Cynthiától, így az apa azonnal lánya barátjához, Cs. György nagymegyeri házához sietett, de Cynthiának ott sem volt nyoma.

A rendőrség eltűnésként kezelte az ügyet, így bevonták a szlovák polgárőrséget is, akik minden felszerelésüket bevetették az eset megoldására. Kristian Szedlak, a nagymegyeri polgárőrség elnöke a Blikknek mesélt a részletekről: „Cs. György azt mondta, már átkutatta a házat, a pincétől a padlásig, de nem talált semmit. A rendőrök hittek neki, mi pedig elkezdtük átfésülni a környéket.”

A keresés szombaton már tíz kilométeres körben folyt, bokroktól a romos épületekig, drónokkal és gyalogos kutatócsoportokkal. Kristian Szedlak szerint már meg kellett volna találniuk Cynthiát, ha igaz lett volna Cs. György állítása, ezért saját nyomozásba kezdett.

„Szombat este felhívtam Cynthiát barátját, és megkérdeztem, elképzelhető-e, hogy valaki autóval vitte el. Gyuri örült a lehetőségnek, de éreztem, hogy valami nem stimmel. Egy óra múlva ismét hívtam, és kitaláltam egy történetet egy tanúról, aki látott egy nőt, aki hasonlított Cynthiára, sporttáskával stoppolni Magyarország felé. Gyuri ekkor már azt mondta, pontosan ez a táska hiányzik”

– mesélte a polgárőr.

A rendőrség vasárnap éjjelre tervezte az akciót, de már napközben figyelték Cs. György házát. Este átmásztak a kerítésen, megbilincselték a férfit, majd beengedték a kutatókat, akik a garázsban megtalálták Cynthia holttestét, fekete fóliába csomagolva. Cs. György először azt vallotta, hogy a lány öngyilkos lett, ő pedig pánikba esett, és elrejtette a holttestet. A bíróság letartóztatta, és emberölés miatt is eljárás indult ellene.

„Hihetetlen, hogy egy kétgyerekes apa erre képes. Gyurit rendes embernek ismertük, de ez a hazugság elfogadhatatlan” – mondta a lapnak Róza néni, az egyik szomszéd.

Sooky Marián, Nagymegyer polgármestere szerint a városnak nem ilyen hírekkel kellene bekerülnie a médiába. „Nagymegyer az egyik legbiztonságosabb felvidéki település, és az is marad” – mondta el a település első embere.

Cynthia korábban másfél szezont játszott a Debrecen élvonalbeli együttesében. Varga József, az edzője így emlékezett rá: „Fiatal tehetségként került a klubhoz, nagyon lelkes, jó kedélyű ember volt. Nagyon megdöbbentett a tragédia.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Meghalt egy férfi egy zsolnai panzióban – 12 órán át kerülgetniük kellett a vendégeknek
Meg kellett várni az ügyeletes orvost, aki azonban nem siette el a dolgot. Az elsődleges vizsgálatok alapján nem rendszerhiba, hanem emberi mulasztást történt.


Szürreális és egyben tragikus jelenet játszódott le egy szlovákiai panzióban, ahol egy férfi rosszul lett és meghalt.

A családjának 12 órán keresztül várnia kellett az orvos érkezésére, így a holttestet sem mozdíthatták meg, amit a vendégeknek is kerülgetniük kellett.

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) szerint ez rendkívüli eset, ami valószínűleg emberi mulasztásnak köszönhető. A hivatal szerint az eset kivizsgálása folyamatban van.

A Paraméter alapján az eset Zsolnán történt: Jozef értesítést kapott, hogy édesapja rosszul lett a panzióban. Mire odaért, a mentők már megkezdték az újraélesztést, de az sajnos sikertelen volt, és a férfi életét vesztette. Az orvosi jelentés megírása után közölték a hozzátartozókkal, hogy a holttest elszállítására csak az orvos érkezése után kerülhet sor, aki azonban csak 12 órával később ért a helyszínre.

Ez idő alatt Jozef édesapjának holtteste letakarva feküdt a panzió padlóján, miközben a többi vendég körülötte mászkált. Jozef embertelennek és ízléstelennek nevezte a helyzetet.

Az ÚDZS szerint az ilyen helyzetekben az orvosnak néhány órán belül el kell végeznie a szükséges vizsgálatokat. Jozef elmondása szerint az orvosi vizsgálat mindössze öt percig tartott, és amikor megkérdezte, miért tartott ilyen sokáig az orvos érkezése, a doktor azt mondta, szabadnapja volt, és valószínűleg nem találtak mást, aki helyettesítette volna.

Az ÚDZS szerint azonban ez az információ téves, mivel ha egy orvos nem tudja elvégezni a holttest átvizsgálását, valakinek helyettesítenie kell őt, és abban az időben Zsolna megye számos járásában több orvos is szolgálatban volt.

A hivatal szerint emberi mulasztás történt, ezért az esetet kivizsgálják. Amíg az orvos meg nem érkezett, a holttestet rendőrök őrizték. Az információk szerint a rendőrök azt mondták Jozefnek, hogy a szóban forgó orvossal már többször előfordult hasonló eset:

egyszer például 15 órát kellett rá várniuk az utcán, miközben esett az eső.

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Tibi bácsi úgy bordán rúgta a 6 éves fiamat, hogy az bepisilt edzés közben”– újabb súlyos vádak az erőszakos karateedzővel szemben
Gyűlnek a megszólalók, akik súlyos vádakkal illetik a múlt héten egy kisfiút felrúgó edzőt.


A jászberényi karateedző, A. Tibor neve az utóbbi hetekben vált hírhedtté, miután egy szolnoki kalandparkban felrúgott egy hétéves fiút. Azóta sorra szólalnak meg a férfi korábbi áldozatai, miközben ő váltig állítja, hogy soha nem volt erőszakos – legalábbis a legutóbbi eset előtt.

Az RTL Híradó legújabb felkavaró riportja szerint azok a gyerekek, akik korábban a hétéves kisfiút felrúgó edzőhöz jártak, most egy új egyesületben vagy másik jászberényi karateklubban sportolhatnak tovább. A hírt a karateszövetség főtitkára is megerősítette, aki azt is elmondta, hogy kivizsgálják a volt tanítványok panaszait, mivel az elmúlt napokban tömegesen jelentkeztek az edző korábbi áldozatai.

A vádak között nem egy olyan történet is napvilágot látott, amely szerint az edző brutálisan bánt a hozzá járó gyerekekkel. Egy különösen megrázó eset szerint az edző úgy megrúgott egy hatéves gyereket, hogy az bepisilt.

A fiú édesanyja döbbenetes részleteket árult el a riportban:

„Hátranézett, hogy látja-e még valaki, ekkor el kezdett zokogni a kisfiam” – mesélte az édesanya.

„Azt kérdezte, kimosom-e a nadrágját, merthogy pisis. Kérdeztem, hogy mitől lett pisis... Mondta, hogy Tibi bácsi úgy bordán rúgta az edzésen, hogy bepisilt ott, az edzés közben.”

Az édesanya szerint a bántalmazás tavaly tavasszal történt. Azóta egyre többen szólalnak meg az agresszív férfi ellen, sőt, volt olyan is, aki szexuális erőszakkal vádolta meg az edzőt. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket, így az sem derült ki, hogy kihallgatták-e már a férfit.

Az RTL Híradó riportja a témában

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Őrizetben Simsik Cyntia barátja – már halálokozás és hullagyalázás miatt nyomoz a rendőrség
Szűkszavú tájékoztatást adtak a hatóságok az ügyben.


Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka találták meg egy nagymegyeri házban a 31 éves kézilabdázó, Simsik Cyntia holttestét, akinek eltűnését múlt héten szerdán jelentették a hozzátartozói.

A rendőrség kedden reggel a közösségi oldalán közölte, hogy halálokozás és hullagyalázás ügyében indítottak nyomozást

– írja a Parameter.sk. Az ügyész beleegyezését követően a rendőrség őrizetbe vette a nő 44 éves barátját.

Mint mi is megírtuk, a nő holtteste műanyag zacskóval volt átcsavarva, amikor rátaláltak. Ekkor már legalább öt napja halott volt. Ráadásul a holttest abban a házban volt, amit korábban már átkutattak érte.

Az édesapa szerint Simsik barátja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő felakasztotta magát. Amikor észrevette, megijedt, leszedte, műanyag zsákba csavarta, majd a háznál lévő aknába tette, később pedig visszavitte a házba. Hogy ebből mi igaz, azt egyelőre nem tudni: a hatóság a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva egyelőre nem közöl bővebb információkat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk