KÉK HÍREK

Terrorszervezet finanszírozása miatt több tízmillió dollár kártérítést kell fizetnie a Chiquita banánipari cégnek

A cég a kolumbiai polgárháború legvéresebb időszakában támogatott egy terrorszervezetet. A cég vezetői a finanszírozást egyszerűen a „kolumbiai üzleti tevékenység költségei” közé sorolták.


A Chiquita Brands International amerikai banánipari óriásvállalatot egy floridai bíróság 38 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte nyolc kolumbiai férfi családjának, akiket a jobboldali félkatonai szervezet, a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) gyilkolt meg, írja a Guardian.

Az ítélet 17 év jogi küzdelem után született meg, és ez az első alkalom, hogy egy gyümölcsipari cég ilyen mértékű kártérítést fizet hasonló ügyben.

A Chiquita 2007-ben beismerte, hogy 1994 és 2007 között 1,7 millió dollárral támogatta az AUC-t. Ez az időszak a kolumbiai polgárháború egyik legvéresebb időszaka volt.

Az AUC eredetileg azzal a céllal alakult az 1980-as években, hogy megvédje a földbirtokosokat – köztük a külföldi nagyvállalatokat – a baloldali csoportoktól, például a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőktől (FARC).

Később azonban az AUC maga is a legsúlyosabb jogsértéseket követte el Kolumbiában.

A meggyilkoltak családjait képviselő iroda ügyvédje elmondta:

„Ez az ítélet erőteljes üzenetet küld a vállalatoknak mindenütt: az emberi jogok megsértéséből származó haszon nem marad büntetlenül.”

Ez az első alkalom, hogy egy nagy amerikai vállalatot felelősségre vonnak egy másik országban elkövetett hasonló jogsértésekért. Az ítélet utat nyithat több ezer kolumbiai áldozatnak is, akik szintén beperelhetik a céget.

A Chiquita azzal védekezett, hogy az AUC zsarolta őket, és csak azért fizettek, hogy megvédjék alkalmazottaikat a fegyveres marxistáktól. Azonban a bírósági dokumentumokból kiderült, hogy

a cég azután is pénzelte az AUC-t, hogy az Egyesült Államok 2001-ben nemzetközi terrorszervezetnek nyilvánította.

A cég vezetői a finanszírozást egyszerűen a „kolumbiai üzleti tevékenység költségei” közé sorolták.

A kolumbiai polgárháborúban összesen 450 000 ember halt meg, és több milliónak kellett elhagynia otthonát.

Az AUC és a FARC a világ legnagyobb kokainkereskedőivé váltak, Észak- és Dél-Amerikát nagyrészt lefedve.

A mostani ítélet reményt adhat a kolumbiai áldozatoknak és családjaiknak, hogy igazságot szolgáltassanak a múlt bűneiért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Műanyag zsákba csavarva találták meg a 31 éves kézilabdázó holttestét Nagymegyerben – múlt szerda óta keresték
Simsik Cyntia barátja korábban azt mondta, a sportolónő öngyilkos lett. Édesapja szerint viszont nem úgy tűnt, mintha ő írta volna a búcsúlevelét.


Vasárnapról hétfőre virradóra a dunaszerdahelyi járásban található Nagymegyer egy családi házban találták meg a 31 éves Simsik Cyntia holttestét. A kézilabdázót múlt hét szerda óta eltűntként keresték – írja a Paraméter.

A rendőrség megerősítette, hogy Simsik eltűnését szerdán jelentették be a hozzátartozói. A hatóságok intenzíven vizsgálják, hogy milyen körülmények között vesztette életét, illetve mi előzte meg a halálát, de egyelőre nem közöltek további információkat a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva.

A Startitup portál megszólaltatta az áldozat édesapját, aki elmondta, hogy kapott egy hibátlanul megírt üzenetet a lányától, amiben az állt, hogy véget akar vetni az életének.

Az apa szerint azonban az üzenet nem úgy tűnt, mintha Cyntia írta volna.

Azonnal a nagymegyeri házhoz sietett, ahol csak a nő barátját találta meg. A férfi közölte vele, hogy Cyntia nincs ott, és közösen indultak a keresésére.

A kereséshez csatlakozott a polgárőrség, és a családdal együtt átkutatták az egész környéket. Öt nap elteltével a rendőrök közölték az édesapával, hogy megtalálták a lánya holttestét. Mint kiderült, a nő holtteste abban a házban volt, ahol legelőször is keresték.

A Startitup szerint a nő holtteste műanyag zacskóval volt átcsavarva, és már legalább öt napja halott volt.

Az édesapa szerint Cyntia barátja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő felakasztotta magát. Amikor észrevette, megijedt, leszedte, műanyag zsákba csavarta, majd a háznál lévő aknába tette, később pedig visszavitte a házba.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged vagy rokonodért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy látogass el ERRE AZ OLDALRA, ahol többféle segítséget kaphatsz.

Simsik Cyntia korábban több kézilabdacsapatban is játszott, halálhírét a DVSC kézilabdacsapat is megerősítette.

A 24.hu információi szerint Cyntia hét magyar csapatban is pályára lépett. „A jobbszélső Párkányban kezdett el kézilabdázni, de mivel csak felnőtt csapata volt a városnak, így fiatalként nagyon kevés játéklehetőséghez jutott. Így került tanulmányain keresztül Budapestre és a Szent István SE Építőkbe. Innen szúrta ki a DVSC, később pedig a Dorog, a Szombathelyi Haladás, a Csurgó és a Komárom színeiben is játszott, összesen 371 mérkőzésen 1730 gólt dobott Magyarországon” – írta a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
A Rovatból
Mindenki elsétált az ájult idős nő mellett, egy 5 éves kislány mentette meg az életét
Senki sem törődött az idős nővel, aki egy buszmegállóban rosszul lett. Végül nem várt helyről érkezett a segítség.


„A felnőttek elmentek mellette, az 5 éves Léna sietett a beteg segítségére” – ezzel kezdődik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfői Facebook-posztja. Egy idős nőről írnak, aki egy csongrádi buszmegállóban lett rosszul.

„Az eszméletlen beteg mellett többen elmentek, anélkül, hogy segítséget nyújtottak volna neki, mire egy autóban utazó kislány észrevette őt”

– részletezi a poszt. Léna szólt apukájának, aki félreállt, hogy megnézzék, jól van-e a nő.

„Miután nem tudták felébreszteni a beteget, a férfi a mentők segítségét kérte”

– írják. A mentők végül Léna segítőkészségének hála stabil állapotban tudták kórházba vinni a nőt. A mentők posztja végül ezzel ér véget:

„A kislányt később vendégül látták a Szegedi Mentőállomáson, ahol sokat beszélgetett az életmentőkkel. Bár Léna még csak most készül iskolába, a mentőhívás és az elsősegélynyújtás területén igen tájékozott, amit be is mutatott a bajtársaknak és amiről sok felnőtt is példát vehetne.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Őrizetben Simsik Cyntia barátja – már halálokozás és hullagyalázás miatt nyomoz a rendőrség
Szűkszavú tájékoztatást adtak a hatóságok az ügyben.


Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka találták meg egy nagymegyeri házban a 31 éves kézilabdázó, Simsik Cyntia holttestét, akinek eltűnését múlt héten szerdán jelentették a hozzátartozói.

A rendőrség kedden reggel a közösségi oldalán közölte, hogy halálokozás és hullagyalázás ügyében indítottak nyomozást

– írja a Parameter.sk. Az ügyész beleegyezését követően a rendőrség őrizetbe vette a nő 44 éves barátját.

Mint mi is megírtuk, a nő holtteste műanyag zacskóval volt átcsavarva, amikor rátaláltak. Ekkor már legalább öt napja halott volt. Ráadásul a holttest abban a házban volt, amit korábban már átkutattak érte.

Az édesapa szerint Simsik barátja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő felakasztotta magát. Amikor észrevette, megijedt, leszedte, műanyag zsákba csavarta, majd a háznál lévő aknába tette, később pedig visszavitte a házba. Hogy ebből mi igaz, azt egyelőre nem tudni: a hatóság a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva egyelőre nem közöl bővebb információkat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
A Rovatból
Így buktatta le a polgárőr a kézilabdasztár feltételezett gyilkosát: Azt éreztem, valami nem stimmel, hazudik
Simsik Cynthia volt párja furcsa ellentmondásokba keveredett, nem volt nehéz tőrbe csalni. A települést teljesen sokkolta a gyilkosság híre.


Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn megtalálták a múlt szerdán eltűnt kézilabdázó, Simsik Cyntia holttestét. Kedden a rendőrök már őrizetbe is vették a sportolónő párját.

A Párkány mellett lakó Simsik Tibor a rendőrségen jelentette, hogy lánya nyomtalanul eltűnt, miután furcsa üzenetet kapott tőle, ami öngyilkossági szándékra utalt. Ez teljesen idegen volt Cynthiától, így az apa azonnal lánya barátjához, Cs. György nagymegyeri házához sietett, de Cynthiának ott sem volt nyoma.

A rendőrség eltűnésként kezelte az ügyet, így bevonták a szlovák polgárőrséget is, akik minden felszerelésüket bevetették az eset megoldására. Kristian Szedlak, a nagymegyeri polgárőrség elnöke a Blikknek mesélt a részletekről: „Cs. György azt mondta, már átkutatta a házat, a pincétől a padlásig, de nem talált semmit. A rendőrök hittek neki, mi pedig elkezdtük átfésülni a környéket.”

A keresés szombaton már tíz kilométeres körben folyt, bokroktól a romos épületekig, drónokkal és gyalogos kutatócsoportokkal. Kristian Szedlak szerint már meg kellett volna találniuk Cynthiát, ha igaz lett volna Cs. György állítása, ezért saját nyomozásba kezdett.

„Szombat este felhívtam Cynthiát barátját, és megkérdeztem, elképzelhető-e, hogy valaki autóval vitte el. Gyuri örült a lehetőségnek, de éreztem, hogy valami nem stimmel. Egy óra múlva ismét hívtam, és kitaláltam egy történetet egy tanúról, aki látott egy nőt, aki hasonlított Cynthiára, sporttáskával stoppolni Magyarország felé. Gyuri ekkor már azt mondta, pontosan ez a táska hiányzik”

– mesélte a polgárőr.

A rendőrség vasárnap éjjelre tervezte az akciót, de már napközben figyelték Cs. György házát. Este átmásztak a kerítésen, megbilincselték a férfit, majd beengedték a kutatókat, akik a garázsban megtalálták Cynthia holttestét, fekete fóliába csomagolva. Cs. György először azt vallotta, hogy a lány öngyilkos lett, ő pedig pánikba esett, és elrejtette a holttestet. A bíróság letartóztatta, és emberölés miatt is eljárás indult ellene.

„Hihetetlen, hogy egy kétgyerekes apa erre képes. Gyurit rendes embernek ismertük, de ez a hazugság elfogadhatatlan” – mondta a lapnak Róza néni, az egyik szomszéd.

Sooky Marián, Nagymegyer polgármestere szerint a városnak nem ilyen hírekkel kellene bekerülnie a médiába. „Nagymegyer az egyik legbiztonságosabb felvidéki település, és az is marad” – mondta el a település első embere.

Cynthia korábban másfél szezont játszott a Debrecen élvonalbeli együttesében. Varga József, az edzője így emlékezett rá: „Fiatal tehetségként került a klubhoz, nagyon lelkes, jó kedélyű ember volt. Nagyon megdöbbentett a tragédia.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: