News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Szaúd-Arábia elismerte az eltűnt újságíró meggyilkolását

Dzsamál Hasogdzsi a törökországi szaudi főkonzulátusra ment be hivatalos ügyet intézni, de onnan soha többé nem került elő.

Link másolása

hirdetés

Rijad elismerte, hogy meggyilkolták a szaudi újságírót - adta hírül a CNN.

Hatalmas felháborodást váltott ki világszerte a hír, hogy eltűnt egy újságíró, Dzsamál Hasogdzsi hazája isztambuli főkonzulátusán, amikor közelgő házasságához szükséges papírokat akart intézni.

Az épületből már nem jött ki, és sokan arról beszéltek, hogy megkínozták, megölték, majd testét feldarabolva diplomáciai zsákokban csempészték ki.

A szaudi vezetés, Mohamed bin Szalmán teljhatalommal kormányzó trónörökös eddig tagadta, hogy bármit is tudnak az eltűnt újságíróról. Először azt állították, hogy Hasogdzsi távozott a törökországi főkonzulátusról, de a kamerák felvétel ezt nem támasztotta alá.

A török hatóságok közben megkezdték az ügy vizsgálatát, és több információt is kiszivárogtattak. Ezek után - 17 nappal az ügy kirobbanását követően, a király és a török elnök telefonbeszélgetése után - a szaudi államügyész nyilatkozott. Azt mondta, hogy a férfi "fizikai konfliktusba keveredett" a főkonzulátuson, és a küzdelemben meghalt.

hirdetés

Szaud-Arábiában eddig 18 embert tartóztattak le az ügy miatt - a török hatóságok információira alapozva -, a vizsgálat még folyik. Két tisztségviselőt, a helyettes titkosszolgálati igazgatót és Szaúd al-Katáni főtanácsadót menesztettek.

Szalmán király egy kormánytagokból álló bizottság felállítását rendelte el, élén a trónörökössel.

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy az újságíró meggyilkolásának szálai a legfelsőbb körökhöz vezetnek. Azt is tudni, hogy Hasogdzsi eltűnése előtt érkezett egy különítmény, amely a trónörökös testőreiből, a királyi gárdából és más kormánynak dolgozó „szakemberekből" állt. Az újságíró kínzásáról a főkonzul is tudhatott.

Hasogdzsi - aki korábban közel állt a királyi családhoz és a szaudi elithez - az utóbbi időben bírálta az irányt. Tavaly hagyta el az országát, és Virginiában élt, rendszeresen publikált a Washington Post-ban. Éppen esküvőjére készült, török menyasszonyát szerette volna elvenni, ehhez kellettek a hivatalos iratok. A nő is vele volt, az épület előtt várta, majd később hívta a rendőrséget. A török hatóságok napokkal később már gyilkosságról beszéltek.

Forrás: Index


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Apa, nem akarok meghalni” – cápák marcangoltak egy 8 éves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahamákon
Az apa az utazási irodát hibáztatja, amiért szerinte azt mondták nekik, a dajkacápák nem veszélyesek.

Link másolása

hirdetés

Legalább három dajkacápa támadt meg egy nyolcéves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahama-szigeteken – írja a Sun.

A fiú apja, a 44 éves Michael Downer a lapnak elmondta, hogy már a nyaralás utolsó napjaiban voltak július végén, amikor észrevették, hogy egy öbölben cápák úszkálnak emberek között. A gyerekek pedig csatlakoztak hozzájuk.

Egyszer csak az apa rémült sikolyokat hallott, és látta, ahogy a cápák a fia, Finley körül köröznek. Finley-t a nővére, Lilly vonszolta ki a vízből a karjainál fogva.

„Nagyon sok vér volt. A lábaiból húscafatok lógtak. Egyfolytában azt hajtogatta, hogy apa, nem akarok meghalni, nem akarok a mennybe menni” – mondta az apa.

A fiút egy golfkocsival vitték a legközelebbi kórházba. Később repülővel Nassauba szállították, ahol egy háromórás műtéten esett át.

A család már visszatért Angliába. A fiú a sérülései miatt egyelőre kénytelen kerekesszéket használni.

hirdetés
Az apa azt nyilatkozta, a nyaralást szervező utazási irodát tartja felelősnek, mert azt mondták nekik, hogy a dajkacápák nem veszélyesek. A programok között is szerepelt a köztük való úszás – tette hozzá.

Az Exuma Escapes utazási iroda azt közölte a lappal, hogy a család idegenvezető nélkül ment a cápák közé, egy olyan öbölben, ami nem szerepelt a kirándulás tervezett helyszínei között.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Belefulladt a Balatonba egy két és fél éves kislány
Rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is a keresésére indultak, de mikor megtalálták, már nem tudták megmenteni az életét. Csehországból érkezett nyaralni a családjával.

Link másolása

hirdetés

A Balatonba fulladt a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál augusztus 6-án szombaton egy két és fél éves kislány, aki Csehországból érkezett nyaralni a családjával – írja a Sümegi Szó.

A lap hatósági forrásból úgy értesült, hogy a gyermek 16 óra 30 perc körül merült el a Balatonban, egy matracról esett a vízbe.

A helyszínen rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is keresni kezdték a kislányt, akit délután 6-kor találtak meg. Már nem tudták megmenteni az életét.

A lap kiemeli, hogy vízügyi szakemberek rendszeresen felhívják rá a figyelmet, hogy kiskorú gyermeket kizárólag szigorú felügyelet és az időjárás figyelembe vétele mellett engedjünk a vízbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Tragédiába fulladt a sportverseny, egy tízkilós kalapács ütött agyon egy férfit Hollandiában
Az áldozat nem néző volt, nem is láthatta, ahogy repül felé az elhajított vasgolyó.

Link másolása

hirdetés

Egy elhajított vasgolyó ölt meg egy 65 éves férfit vasárnap a Highland Games nevű sportversenyen a hollandiai Geldropban - írja a Sun.

A Highland Games, vagyis a Felföldi Játékok Skóciából ered, és több mint ezer éves múltra tekint vissza. A versenyszámok között van például, hogy egy póznát kell minél messzebbre elhajítani, vagy hogy a versenyzőknek egy 150 kilós sziklát kell odébb cipelniük. Szintén a játékok része a kalapácsvetés is, de ebben az esetben

egy 22 font súlyú, vagyis közel tízkilós, fa nyélre rögzített golyót kell elhajítani.

A hétvégi versenyt a holland város kastélyának parkjában rendezték meg. Az egyik szemtanú egy helyi lapnak azt mondta, furcsálták, hogy bár a dobó térbe nem engedték be a nézőket, a pálya végén lévő sövény mögött mégis sétálhattak az emberek.

Az egyik versenyző azonban túldobta a sövényen a kalapácsot, amely eltalált egy ott sétáló férfit.

A szervezők az eset után azonnal leállították a versenyt és megkezdték a férfi újraélesztését, amit a kiérkező mentők folytattak. Az áldozat életét azonban már nem tudták megmenteni.

Az egyik szervező a lapnak azt mondta, hogy a kalapácsot eldobó versenyző teljesen összetört az eset után. A szemtanúk azt is elmondták, hogy az áldozat nem néző volt, így nem is láthatta, ahogy repül felé a tízkilós vasgolyó.

hirdetés

A hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megmentették egy férfi életét a felesége és a lányai – egy budapesti benzinkúton lett rosszul
Egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, amíg kiért a mentő.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap délután kérték a mentők segítségét ahhoz az 50 év körüli férfihez, aki egy fővárosi benzinkúton lett rosszul a kasszánál - írja Facebook-oldalán az országos Mentőszolgálat (OMSZ). A férfi hirtelen mellkasához kapott, majd felesége és két gyermeke szeme láttára összeesett.

Miután mindannyian egészségügyi dolgozók, az asszony megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. A mentésirányító riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben

a család megkezdte az újraélesztést, és egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat.

„Perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten küzdöttek tovább a családfő életéért, amíg az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők” - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: