"Hallani lehet, ahogy kihallgatták, megkínozták és aztán meggyilkolták" – felvételek bizonyíthatják, hogy végeztek a szaúdi újságíróval
Szaúd-Arábia következetesen tagadja, hogy köze lenne Hasogdzsi eltűnéséhez, ám az amerikai hírszerzés sem nagyon hisz nekik.
MTI - szmo.hu
2018. október 12.


Kormányzati forrásból származó hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy Dzsamál Hasogdzsit meggyilkolták Törökországban a szaúdi konzulátuson - írja a The Washington Post, ahol az újságíró külső munkatársként dolgozott. A lap szerint az amerikai hírszerzésnek olyan információi vannak, hogy Mohamed bin Szalmán koronaherceg elrendelte, hogy az újságírót csalogassák vissza Szaúd-Arábiába, ahol letartóztatták volna.

Hasogdzsi múlt hét kedden azért ment Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, hogy a házasságkötéshez szükséges papírjait megszerezze. Akkor látták utoljára, mikor belépett az épület ajtaján, rejtélyesen eltűnt.

Az amerikai lap azt írja, ugyan ők nem szerezték meg az említett felvételeket, de a török forrásaik elmondták, mi van rajtuk.

A felvételen "hallani lehet Hasogdzsi hangját, valamint más, arabul beszélő férfiak hangját. Hallani lehet, ahogyan kihallgatták, megkínozták és aztán meggyilkolták őt"

- állította az egyik, névtelenséget kérő török informátor. Egy másik informátor szerint "hallani lehetett azt is, ahogyan Hasogdzsit verik". Szerintük a felvételek a konzulátus épületén belül készültek.

A The Washington Post hangsúlyozta: nem világos, hogy amerikai tisztségviselők látták-e a videókat, illetve hallották-e a hangfelvételeket, de a tartalmukkal török tisztségviselők megismertették amerikai kollégáikat.

Szaúd-Arábia következetesen tagadja, hogy köze lenne az újságíró eltűnéséhez, elmondásuk szerint Hasogdzsi elhagyta a konzulátus épületét, ám török menyasszonya ezt a legkomolyabban cáfolja: több mint 10 órán át várta, hogy kilépjen az ajtón a vőlegénye, de ez nem történt meg.

A nő Donald Trump segítségét kérte a Washington Postba írt nyílt levelében, korábban pedig a szenátorok írtak Donald Trumpnak, hogy járjon végére az eltűnt újságíró ügyének, és ha szükségét látja, hozzon szigorú szankciókat a felelősök ellen a Magnyitszkij-törvényre hivatkozva. (Az Egyesült Államokban 2012-ben életbe lépett jogszabály Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd tisztázatlan halála miatt orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett.)

"Nagyon odafigyelünk, nemsokára rendelkezésünkre áll egy jelentés az ügyről. Együttműködünk Törökországgal, és együttműködünk Szaúd-Arábiával is. Ami történt, szörnyű dolog, feltéve, hogy megtörtént. Úgy értem, hogy talán kellemes meglepetés is érhet bennünket, bár hajlok arra, hogy kétségeim legyenek" - mondta Trump az újságíróknak. A Fox tévének adott interjújában azonban gazdasági okokra hivatkozva aggasztónak nevezte a Szaúd-Arábiába tartó fegyvereladások esetleges leállítását.

Közben a Fehér Házban, a kongresszusi politikusok körében és a hírszerzés berkeiben is egyre erőteljesebb a meggyőződés, hogy Hasogdzsi halott, és ezért Szaúd-Arábiát terheli a felelősség - írja az MTI.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x