hirdetés

KÉK HÍREK

Rettegnek a brit parlamenti képviselők, miután meggyilkolták egyiküket

Sokan közülük már évek óta félelemben élnek, utcai zaklatásoknak vannak kitéve.
Fotó: KaiPilger/Pixabay - szmo.hu
2021. október 17.


Link másolása

hirdetés

Nem csökken a rettegés a brit parlamenti képviselők körében, miután társukat, Sir David Amesst pénteken meggyilkolták - írja a Guardian.

A képviselők korábban is kaptak már fenyegetéseket, és a mostani eset után sokan úgy érzik: akár a választókörzetükből is ki kéne költözniük, hogy biztonságban érezhessék magukat.

“Ma délután beszéltem a kollégáimmal, és nincs közöttünk egy sem, egyetlen személy sem, akinek ne lenne listája a vele történt ijesztő incidensekről a saját választókörzetében” - mondta egyikük.

Volt olyan választó, aki azzal fenyegette a körzeti képviselőjét: ismeri az autója típusát, és tudja, hol járt vele a hétvégén. Egy másik képviselővel egy idegen közölte, tudja, melyik iskolába járnak a gyerekei, míg egy harmadiknak “őrséget” kell ellátnia a körzeti irodában, hogy megóvja az ott dolgozókat az agressziótól és a bántalmazástól.

“Számos munkatársam már hosszú ideje félelemben él, ez a rutinjuk része lett. Sokan rendelkeznek azzal a bámulatos képességgel, hogy kizárják az ilyen ingereket, de ennek nem lenne szabad így maradnia” - fogalmazott Sir Charles Walker, az alsóházi bizottság tagja, amely hétfőn fog ülésezni az ügyben, miután többen is hasonló incidensekről tettek jelentést.

hirdetés

Sir David Amess meggyilkolását követően a képviselők privát WhatsApp-csoportokban vitatták meg a szituációt. Sokan arra a következtetésre jutottak, jobban tennék, ha biztonsági okokból elköltöznének a saját választókerületükből, míg mások felhagynának a személyes fogadóórák megtartásával.

“Igyekszünk a lehető legtöbb ügyet telefonon vagy e-mailben intézni, vagy egy irodában ahelyett, hogy egy üres helyiségben találkoznánk a szavazókkal. Ott legalább van pánikgomb” - árulta el egyikük.

A legutóbbi hasonló eset 2016-ban történt, ekkor a Jo Cox nevű képviselőnőt gyilkolták meg. Az eset a biztonsági szabályok szigorításához vezetett, vészjelzőrendszereket, pánikgombokat helyeztek üzembe. Ám ezzel együtt még mindig eltérő, az egyes képviselők hogyan biztosítják a személyes jelenlétet a saját választókörzetükben. Egyelőre arról sem született egyezség, hogyan lehetne a rendszert még biztonságosabbá tenni.

A helyzet romlását igazolja, hogy a Metropolitan Police statisztikái szerint csak 2017 és 2018 közt 126 százalékkal emelkedett a képviselők által jelentett fenyegetések száma. Ehhez társul a közösségi médiában elkövetett, rendszeres írásbeli bántalmazás, amely mára már szinte elfogadottnak számít.

A 69 éves Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy 25 éves férfi betért hozzá az utcáról és késsel többször megszúrta. A képviselő életét nem sikerült megmenteni.

Sir Amesst társai szerint jó célponttá tette, hogy mindig elérhető volt a közösség számára, ám erről a legtöbben továbbra sem hajlandóak lemondani:

“Körzeti képviselőkként igyekszünk mindenki számára felismerhetőek, elérhetőek lenni. Egy hiteles képviselővel kapcsolatban az emberek úgy érzik, akár a pubban, vagy bármilyen zavaró, de bevásárlás közben is odamehetnek hozzá. Nem akarunk plexilemezen át vagy két nagydarab biztonsági őr jelenlétében bezszélgetni az emberekkel. Talán a besétálós fogadóórák ideje lejárt, de remélhetőleg találunk más megoldást” - hangsúlyozta egyikük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Még a dobhártyáját is beszakították: nem kímélik az SZFE-maszk miatt késelő férfit a börtönben

Az elkövető a börtönből üzent áldozatának, azt mondja, őszintén megbánta.

Link másolása

hirdetés

A férfit, akire a Blikk Ó. B.-ként hivatkozik, jelenleg a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartják fogva. Azután ítélték öt évnyi börtönbüntetésre, hogy egy csepeli buszon a késével le akarta vágni egy fiatal lány maszkját, mivel az a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel mutatott szolidaritást. Az ügyről részletesen itt írtunk.

A férfi már kilenc hónapja van a börtönben, és most a Blikknek elmondta, hogy ez idő alatt rengeteg atrocitás érte.

„Már többször is előfordult, hogy a rabtársaim bántalmaztak, az egyik alkalommal pedig úgy megütött a zárkatársam, hogy a bal fülemben eltörte a porcot és beszakította a dobhártyámat, alig hallok erre a fülemre”

– nyilatkozta a lapnak a 38 éves férfi. Majd arról is beszélt, hogy az utóbbi hónapok alatt önvizsgálatot is végzett.

„Tudom, hogy tele van a múltam hibával, és nagyon sok olyat tettem, amire nem is vagyok büszke. A börtönben eltöltött kilenc hónap alatt olyan dolgokat éltem át és olyanokkal szembesültem, amivel semmilyen formában többet az életem során nem szeretnék” – vallotta be. Majd a lapon keresztül üzent a lánynak, akit bántalmazott.

„Őszintén megbántam a buszos eset elkövetését, a legmesszebbmenőkig sajnálom, ami történt. Már csak azért is, mert valakinek fájdalmat okoztam. Semmilyen szándékom nem volt akkor arra, hogy sérülést okozzak a hölgynek”

– tette hozzá.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Felmentette a bíróság azt az asszonyt, aki megfojtotta az édesanyját szilveszterkor

Az utolsó szó jogán a nő és ügyvédje is arról beszélt, hogy az asszony hiába kért, sehonnan sem kapott segítséget.

Link másolása

hirdetés

Felmentette a bíróság azt az asszonyt, aki megfojtotta az édesanyját szilveszterkor.

Betegsége miatt nem büntethető, elrendelték a kényszergyógykezelését. A nő azt mondta: karácsony előtt elfogytak a gyógyszerei, amelyekhez a járvány miatt nem tudott hozzájutni, és sehonnan sem kapott segítséget.

A gyilkossággal vádolt asszonyt évtizedek óta kezelték pszichés betegsége miatt. 20 éve együtt élt szintén ápolásra szoruló édesanyjával.

Az ügyész elmondta, hogy 2020. december 20-a körül a vádlott gyógyszerei és édesanyja gyógyszerei is elfogytak, a vádlott nem tudott újabb adag gyógyszert felíratni, mert nem tudott kapcsolatba lépni az orvosaival. Ezt követően év végére mindkét nő állapota romlott.

Az asszony tünetei végül annyira felerősödtek, hogy szilveszter napján megfojtotta édesanyját.

Az ügyész magyarázata szerint mikor a vádlottban tudatosult, hogy a sértett meghalt, egy naptárlapra leírta, hogy rendőri segítségre van szüksége, és a bejárat előtti lábtörlőre tette a lapot.

hirdetés

Az utolsó szó jogán a nő és ügyvédje is arról beszélt, hogy az asszony hiába kért, sehonnan sem kapott segítséget.

A nő elfogása után elrendelték az ideiglenes kényszergyógykezelését. Az orvosszakértői vélemény alapján most az ügyészség is azt javasolta, hogy a nőt mentsék fel és rendeljék el a kényszergyógykezelését. Az indoklásában a bíró is kiemelte, hogy a vádlott magára maradt.

Az asszony jelenleg is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító intézetben van. Állapotát félévente felülvizsgálják. Hogy mikor jöhet ki, arról orvosai szakvéleménye alapján a bíróság dönt majd.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Videó: bedrogozva, ittasan menekült a rendőrök elől, majd át is ment egyikük lábán

A baleset után a férfi megállás nélkül elhúzott. A járőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Link másolása

hirdetés

Súlyos sérülést okozott egy rendőrnek egy ittasan, bedrogozva vezető sofőr, miután áthajtott a lábán menekülés közben - írják a rendőrség oldalán.

Kábítószerre és alkoholra is pozitív volt a férfi, aki menekülés közben sodort el egy rendőrt.

A járőrök kedden délután Mecseknádasdon, egy benzinkútnál akartak intézkedni a férfivel szemben, mert nem volt rendszám a kocsiján. Ő azonban figyelmen kívül hagyta a rendőri jelzést, és egy földútra hajtott, végül egy kiszélesedő füves területen sikerült megállítani.

Az egyik rendőr az autó vezetőoldali ajtajához ment és megpróbálta azt kinyitni, ekkor a férfi elindult a kocsival, elsodorta az intézkedő rendőrt és áthajtott a lábán. Az elkövető megállás nélkül távozott a helyszínről. A sérült rendőrt a mentők súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A rendőrök még aznap délután, Hidason elfogták a sofőrt. A 29 éves helyi férfival szemben felmerült a gyanúja annak, hogy alkoholt és kábítószert is fogyasztott, ezt végül az alkoholszonda és a kábítószer gyorsteszt is igazolta. A rendőrök ezután a férfi lakásán kutatást tartottak, amely során bruttó 201 gramm kábítószer gyanúját keltő növényi származékot foglaltak le.

A férfit előállították a Rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vették. Gyanúsítotti kihallgatására állapota miatt a későbbiekben kerül sor. Az eset körülményeit a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség és a Komlói Rendőrkapitányság vizsgálja.

hirdetés
Ittas, bedrogozott sofőr áthajt a rendőr lábán


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Négy év három hónap börtönt kapott a fiúdiákjait zaklató igazgató-helyettes

Az egyik diákja vallomásában azt állította, a tanár többször is zaklatta, végül ebből elege lett, ezért belement abba, hogy a férfi orálisan kielégítse, ha utána békén hagyja. De a fiú azt állítja, a tanár ezután is közeledni kezdett felé.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. november 25.


Link másolása

hirdetés

Jogerősen négy év három hónap börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a szexuális kényszerítéssel és más bűncselekményekkel vádolt budapesti földrajztanárt, aki több kiskorú fiút is zaklatott a gimnáziumban, valamint egy fővárosi futballakadémián - írja a 24.hu.

A lap szerint a vádiratban négy sértettet sorolnak fel a 2011-től 2017-ig tartó időszakban.

Az egyik fiú vallomásában azt állította, hogy Sz. Szilveszter behívta az igazgatóhelyettesi szobába, és arra kérte, hadd elégíthesse ki orálisan, de a fiú visszautasította ezt. A tanár ugyanakkor a fiú állítása szerint később egy tanulmányi úton is zaklatta. Végül ebből elege lett, és elmondása szerint nem látott más kiutat, ezért belement abba, hogy a tanár orálisan kielégítse, de ehhez azt kérte, utána hagyja békén. A diák állítása szerint a tanár ebbe bele is ment, de később ismét közeledni kezdtet felé.

Sz. Szilveszter a lap szerint ezt mindvégig tagadta, a 24.hu-nak is korábban azt mondta, hazugság az egész és az egyik diákjával sem volt szexuális kapcsolata.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: