GASZTRO
A Rovatból

Mennyibe kerül egy hekk és egy lángos a Népszigeten? – megnéztük a vízparti helyek kínálatát és árait

A Népsziget rengeteget fejlődött az elmúlt években, de közben mégis barátságos, vadregényes és természetközeli hely maradt.


A Népsziget, vagy másnéven Szúnyog-sziget Budapest egyik rejtett gyöngyszeme, amely a XIII. és a IV. kerületben helyezkedik el.

A Népsziget eredetileg a Duna egyik szigete volt Pest és Rákospalota határán. De 1850-60 környékén egy vékony földnyelvvel összekapcsolták Újpesttel, így félszigetté vált.

A sziget központi részét gyalogosan és biciklivel is az Újpesti Vasúti hídon keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Autóval is érkezhetünk, de érdemes figyelni a parkolási lehetőségekre, mivel a szigeten korlátozottak a parkolóhelyek.

A Népszigetnek van jó pár vadregényesebb, elhagyatott része is, de a Vasúti híd közvetlen környezetében az utóbbi években egyre több minőségi hely nyitott és fejlődött fel, a belvárosi kerthelységek vagy bisztrók szintjére.

Ezek közül látogattunk meg párat, és néztük meg, hogy

mit és mennyiért lehet enni és inni a Kabinban, a Wasserben, a Szitakötőben és a Peremben.

Fontos megjegyezni, hogy amikor mi ott jártunk (június 21.), az árvíz maradványai még fellelhetőek voltak. Főként a Kabin és a Perem part menti részein. Sajnos a Perem szenvedte a legnagyobb károkat, de szerencsére az étel és italkiadás már náluk is zavartalanul működött, és mostanra valószínűleg még kevesebb nyoma maradt a júniusi áradásnak.

A szezon mostanra egyértelműen tombol. Késő délutántól megtelnek a hintaágyak és székek, ejtőző, beszélgető és meccset néző emberekkel.

Ha Budapesten keresel egy természetközeli helyet, ahol egy jót lehet enni vagy inni, mi bártan ajánljuk a Népszigetet.

Kabin

A Kabin volt az első hely a parton, úgy illendő hát, ha velük kezdjünk.

A víz felé tekintő, fedett padocskáikról a legpompásabb naplementéket kaphatjuk el itt, de ha egy asztalnál foglalunk helyet, akkor is könnyedén beszippant majd minket a hangulat.

Ételek tekintetében szabadtéri, vízparti helyhez képest nagyon változatosnak mondható a kínálat. Lehet kapni hamburgert, zöldségekkel és pitával körített krémeket, salátákat, de még debreceni kolbászt is.

Nekünk egy forró nyári napon a csirkés tabouleh saláta (3500 Ft) és a kecskesajtos saláta (4000 Ft), valamint a klasszikus kabin burger ízlett a legjobban (3900 Ft). De a kétszemélyes krém válogatás (5500 Ft) is remek kísérője lehet egy koraesti beszélgetésnek.

Egy pohár sör (Borsodi) 700 forinttól indul, egy kis limonádé 850, egy kávé pedig 700 forint.

Üdítő változatosság, hogy a repohárért felszámolt 500 forintot készpénzben vissza is adják, ha távozás előtt visszavisszük a pulthoz.

A Kabinban jógával és elő DJ-szettekkel is találkozhatunk. Érdemes a Facebook oldalukra ránézni, hogy éppen mikor, milyen extra program van itt.

Wasser

Érdekes, hogy ugyanazzal a lokációval rendelkező kültéri helyek mennyire különbözni tudnak egymástól. A Wasser például egészen máshogyan laza mint a Kabin. Jelmondatuk egyszerű és nagyszerű: kaja, pia, Duna.

Amikor itt jártunk, a kivetítő előtt meccset néztek a nagyobbak, a kisebbek meg a homokozóban játszottak. Erre a strandos feelingre erősen rásegítenek az ételek is.

Itt a hekk + parasztkenyér (3190 Ft) és a Wasser box (3790 Ft) a legkelendőbb étel. Utóbbi tulajdonképpen egy rántott húsos, szószos, sült krumplis tál.

De a kedvencünk a Hekk & Snack (3190 Ft) lett, ami bundázott tőkehalat és hekket is tartalmaz, amit szintén sült krumpli és két mártogatós egészít ki.

A sör (Carlsberg) 800 forinttól indul, egy limonádé pedig 1250 forint.

A Wassernél már találkoztunk üveg pohárral is, amiből valóban jobban csúszik a bor vagy éppen az Aperol spritz (2490 Ft). A üvegpohárért 3000 forint letétet kérnek, ami távozáskor visszajár.

És egy plusz pontot még had adjunk a veszélyesen szexi jegeskávéért is!

Szitakötő

A Szitakötő a Népsziget folyamatosan nyitva tartó helyeinek legújabb tagja.

Itt a letisztultabb, világos színek dominálnak, így egy kicsit el is kapott minket a tengerparti érzés.

A tulajdonos elmesélte, hogy összesen 8000 négyzetméternyi területet gondoznak. Karban tartják az aljnövényzetet, a környékbeli fákat, és a rájuk eső partszakaszt. Építettek egy csúszdát és egy homokozót, és több olyan padot és asztalt is elhelyeztek a környéken, ahol bárki megpihenhet.

Büszkék a széles borkínálatukra, így természetesen itt is van lehetőség üvegpoharat bérelni.

Hogy legyen mit a pohárba önteni, az üveges borok 5000 forinttól kezdődnek, és mellé a szódát ingyenesen biztosítják.

Ha megéhezne az ember, itt a Nemo Fish & Chips & Salad Bar egyik kitelepülésével találkozhat, de mi most inkább a nápolyi stílusú pizzákra kóstoltunk rá.

A pikáns, nápolyi szalámis Diavola 3800 forintba kerül, míg a jóval extrább, szarvasgombás és szalámis Tartufo 4600 forint.

Nekünk nagyon tetszett a hely idézőjelesen elegánsabb hangulata, és hogy kicsit elkülönül a többi egységtől.

Perem

A cikk elején volt már róla szó, hogy a Peremet rendesen elmosta az árvíz. Ez annak is köszönhető, hogy talán ők vannak leginkább szimbiózisban a természettel.

A pult és az ülőalkalmatosságok is barna fából készültek, így itt vizuálisan sem zavar be semmi a víz és a fák harmóniájába.

A Peremnél a klasszikus nyári ételek közül kettőt is megkóstoltunk:

A palacsinta itt párban jár. Egy kakaós és egy lekváros 1190 forint, és pont az a hagyományos, vékony típus, ami gyerekkori emlékeket ébreszthet fel.

Egy sima fokhagymás lángos itt 950 forint, de nagyon tudjuk ajánlani a Perem lángost is 2290 forintért. Utóbbi a sajt és a tejföl mellett lilahagyma és bacon feltétet is kap.

Mindezt lefojthatjuk egy sörrel (Borsodi, 850 Ft), egy jegeskávéval (1750 Ft) vagy akár egy Mojitoval (2290 Ft) is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Meglepően jó dolgokat találsz, ha elszakadsz az olcsó sörtől – Kóstold végig Magyarországot a Magyar Ízek utcáján
A Magyar Ízek utcája ma és holnap is egész nap várja a látogatókat. A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 19.



Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál, amely mára a Szent István-napi ünnepségek egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett.

A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.

A rendezvény célja, hogy megmutassa a Kárpát-medence gasztrokultúrájának gazdagságát, sokféle technológiát és ízt, a hagyományostól az egészen modern megoldásokig. Az idei év kiemelt tematikája a „Vadat és halat”, a díszvendég pedig Kárpátalja, így a magyarországi vad- és halételek mellett a kárpátaljai konyhával is találkozhatnak az érdeklődők.

A programkínálat szintén változatos: a színpadon könnyűzenei koncertek, világzene és blues váltják egymást, családoknak bábelőadásokkal és gyerekprogramokkal készültek, a rakparton pedig kézműves foglalkozások, állatvédő szervezetek és kulturális bemutatók egészítik ki a gasztronómiai felhozatalt.

Amikor hétfőn kilátogattunk a rendezvényre, még nem lehetett megkóstolni Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját, de mától déltől ezek is elérhetők a látogatók számára. Idén a Dobos-torta merész újragondolása, a „DCJ Stílusgyakorlat” lett Magyarország Tortája, a cukormentes kategóriában pedig az „Álmodozó” nyert, amely csokoládéval, meggyel és fahéjjal készült.

Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a Magyar Pékszövetség idei versenyének győzteseit is. Három kategóriában hirdettek nyertest: a Szent István-napi kenyér címet az „Alföldi pajta kenyér – tönkölyliszttel” nyerte el, az innovatív kenyerek között a Mediterrán Kenyér bizonyult a legjobbnak, míg

a leveles sétáló sütemények versenyének első helyezettje a Három Tarka Macska Kézműves Pékség „Augusztusi Álom” nevű édessége lett.

Ez utóbbit mi is megkóstoltuk, és bár az ára (2950 forint) elsőre meghökkentő lehet, a minősége és kidolgozottsága sok mindent megmagyaráz.

A Három Tarka Macska eddig is híres volt igényes, különleges péksüteményeiről, de az Augusztusi Álom talán még ezeket is felülmúlja. A laminált croissant-tészta belsejében meggyszósz és brownie-töltelék rejtőzik, ami különleges textúrát és gazdag ízt ad a süteménynek. Nem arról van szó, hogy egy-egy kiskanálnyi töltelék kerül a közepébe: minden falat tele van meggyes és csokoládés rétegekkel, így a roppanós tészta és a puha, gazdag belső együttese valóban ünnepi élményt ad.

Mi egy különleges desszertként tekintettünk rá, amit egyszer valóban érdemes kipróbálni.

A Szent István-napi rendezvénysorozathoz idén is kapcsolódnak a kedvezményes SZIN pontok, ahol meglepően baráti árakon lehet italokat és rágcsálnivalókat venni.

A fél literes ásványvíz például 250 forint, a csapolt sör 380 forint, a pogácsa pedig 275 forintba kerül. Ilyen árakat a rakparton máshol nemigen találni.

Két ilyen bódéval mi is találkoztunk a Magyar Ízek utcáján: egy a bejáratnál, egy pedig a végén kapott helyet. Az egyetlen kérdés csak az, hogy a rendezvény három napja alatt vajon kitartanak-e majd a készletek, hiszen több százezer látogató fordul meg ilyenkor.

Fontos azonban látni, hogy ez a vásár nem elsősorban a kedvezményes árakról szól, hanem az újdonságokról, a különleges ételek felfedezéséről. Éppen ezért talán nem is érdemes összehasonlítani a SZIN pontok árszintjét a Magyar Ízek utcáján kínált termékekével. A kettő teljesen más célt szolgál.

A szervezők egyébként praktikus szempontokra is gondoltak:

a kedvezményes bódék közelében kaptak helyet a kihelyezett mosdók, egy az utca elején, egy a végén.

Itt is felmerül bennünk a kérdés, hogy a várható tömeghez mérten ez a két helyszín elég lesz-e.

Kínálat és árak a Magyar Ízek utcáján

A színpad közelében rögtön a Pécsi Sörfőzde standja áll, így azonnal képbe kerültünk a sörös vonal árazásával: a csapolt sör 850 Ft-tól indul, de egy prémium búza már 1800 Ft. Ha valaki inkább alkoholmentesre vágyik, egy dobozos radler 800 Ft-ért vihető. Nem messze innen egy kávés pultnál a presszó 800 Ft, a jeges kávé pedig 1600 Ft. Náluk egészen elvetemült kávés-sörös kombinációk is kaphatóak.

Annál a standnál, ahol a Szent István-napi kenyeret is meg lehet vásárolni (2200 Ft), házi réteseket is kínálnak (1400 Ft), valamint klasszikus süteményeket (1200 Ft).

Innen csak pár lépés a Három Tarka Macska pultja, akikről már szó esett a díjnyertes sétálódesszertjük miatt. De ha valaki náluk szeretne kóstolni, nem muszáj rögtön a borsosabb árú különlegességet választania: a crookie (croissant + cookie) 1490 Ft, míg egy sajtos pogácsa 690 Ft. Az édességkínálatot színesíti egy erdélyi csokis stand is, ahol hatalmas házi csokitömbökből tördelnek szeleteket, 100 grammonként 2300 Ft-ért.

Rengeteg olyan csemege is akad, amit kifejezetten otthonra vásárolhat az ember. Teák, kolbászok, szörpök, csiliszószok és mézek váltják egymást. Itt az árak azért elég változóak, de általánosságban elmondható, hogy a szokásos áraikkal települtek ki a termelők.

A sós falatok között igazi sláger a sajttál: 1500 forintért már kapható egy kis méretű válogatás, a nagyobbak pedig 2000–2100 forintért vihetők. Ha viszont valami igazán tartalmasra vágyunk, a street food vonalon a „gulyásbomba” (kiflibe töltött pörkölt) 2500 Ft, a „hundog” pedig 3800 Ft.

Csehország is képviselteti magát a rendezvényen, így a prágai pultnál egy korsó világos láger 1000 Ft/3 dl, de kóstolhatunk kofolát is (a csehek gyógynövényes üdítőjét) 700 forintért.

A magyar klasszikusok közül a töltött káposzta és a sült kolbász is kapható, mindkettő 4500 Ft körül mozog. A vadhúsok kedvelői pedig szarvaspörköltet vagy vadász aprópecsenyét találhatnak 4800 Ft-ért.

A édesebb vonal különlegességei közül is kiemelkedik a Boldogi Nagyrózsa (1600 Ft), ami olajban sült, ropogós fánkféle, többféle ízesítéssel.

És erdélyi lepények (2500 Ft-tól), kárpátaljai cseburék (2000 Ft), vagy épp lekváros csörögefánk (2000 Ft/adag) is várják a kóstolni vágyókat.

És hogy ne maradjon ki a nagy összehasonlítási alap: egy sima lángos 2500 Ft.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
A jövő már a tányéron van: a fiatal generáció írja a magyar gasztronómia új fejezetét
A Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó formáció, amelyet olyan fiatal szakemberek alkotnak, akik a gasztronómia iránti elhivatottságukat és kísérletező kedvüket szeretnék vendégélménybe sűríteni.


Amikor meghívót kaptam a „Szikra” nevű vacsorára, még nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok.

A meghívás egy fiatal séftől, Tóth Józseftől érkezett, aki a Lestyán Projektet vezeti.

A levélből kiderült, hogy a Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó szakmai csapat, amely lelkes fiatalokat gyűjt össze.

A céljuk, hogy a csúcsgasztronómiát közérthetőbbé tegyék, miközben megőrzik annak magas színvonalát.

A Lestyán pop-up formátumban működik: a csapat mindig más és más helyszínen bukkan fel. Ezúttal a Kertész utcai, egykori Laurel étterem tereit töltötték meg ízekkel, és itt rendezték meg a „Szikra” nevű, nyári ízekre épülő vacsorát.

A menü kísérletező és végig izgalmas volt, és az élmény megerősített abban, hogy a magyar gasztronómia jövőjét már most egy új, tehetséges generáció írja.

Fiatal, lendületes csapat, komoly szakmai alappal

Ahhoz, hogy igazán megértsük a menü mögötti filozófiát, érdemes előbb megismerni a csapatot.

A séf, Tóth József (vagy ahogy sokan hívják, Azsi) mindössze 20 éves, de 14 éves kora óta konyhán dolgozik.

A pályáját a Gundelben kezdte, majd az Arany Kaviár étteremben folytatta.

"Az Arany Kaviárban annyira megszerettem a helyet és a csapatot, hogy a tanulóévek után egyből fel is vettek, és végigjárhattam a ranglétrát. Kanász László akkori séfem rengeteget formált a gondolkodásomon: rendszerszemléletet, precizitást és konyhai fegyelmet tanultam tőle. Attila és Szása (szerk.: Molnár Attila és Nyíri Szása, a hely tulajdonosai), a vendéglátás kiváló alakjai, a vendégközpontúság fontosságát mutatták meg számomra, ezért nagyon hálás vagyok az ott töltött időért.

Lehetősége volt több Michelin-csillagos étteremben is tapasztalatot szerezni, de a legmeghatározóbb élményként a New Yorkban, a Per Se-ben eltöltött időt emeli ki.

"Lenyűgözött, hogy magas vendégszám mellett is milyen precízen, szervezetten és jókedvűen zajlott minden, miközben olyan alapanyagokkal és technológiákkal találkoztam, amelyek addig teljesen újak voltak számomra."

A Lestyán csapatának legidősebb tagja is mindössze 27 éves, így valóban egy lendületes, fiatal formációról van szó.

A tagok (Máté, Marci, Bánk, Dani és Orsi) hasonlóan fiatalok, és hasonlóan elhivatottak.

"Mindannyian folyamatosan képezzük magunkat, a projekt mellett is aktívan dolgozunk, és közben szívjuk magunkba az új tudást, hogy mindig előre haladjunk.

Nagy örömmel tölt el hogy egyre több fiatal, korunkbeli csatlakozna hozzánk és szeretne együtt fejlődni, új dolgokat kipróbálni, akár tanulni ezt azt a másiktól."

Szikra – nyár 11 fogásban

Az este menüje a nyár és a grillezés köré épült, szezonális alapanyagokra, izgalmas textúrákra és precíz technológiákra építve. A csapat a francia alapot, a japán fegyelmet és a magyar identitást ötvözi, ami minden egyes fogáson érződött.

A 11 fogásból most csak pár ételt részleteznék, kedvcsináló gyanánt.

Az egyik kedvencünk a chawanmushi volt. Ez a japán tojáskocsonya sáfránnyal, kápia kosho-val, fermentált édesköménnyel és lazacikrával készült, amit forró, halászlé ízeivel készült dashival öntöttek fel. Ez a fogás tökéletesen példázta a projekt izgalmas, fúziós stílusát.

Ott volt a halászlé íze a szánkban, miközben a tálalási forma és a textúrák nem is állhattak volna távolabb tőle.

A sült káposztás fogás a Lestyán Projekt egyik signature eleme, ami több vacsorán is visszatért már. Ezúttal egy nyári verziót készítettek belőle, melyet ötfűszeres emulzióval, hagymakrémmel, bergamottal és édes misóval ízesített kapriszósszal kísértek, végül fehér kombu olajjal fejeztek be.

Én mindig azon a ponton kapom fel a fejem a vacsora közben, amikor nagy darab húsok és állati összetevők nélkül is robbannak az ízek a számban, így ennél a fogásnál éreztem azt, hogy igazán megérkezett hozzám az üzenet.

A tőkehalat vajban készítették, mellé szezonális zöldségekből összeállított, fermentált karalábé-juice és klorofillpaszta alapú ragu került. Az egészet egy könnyed joghurtos hab és kevés wasabi kísérte, így harmonikus, friss és mégis komplex fogás született.

Desszertként a feketeszezám–paradicsom–málna kombináció érkezett, amelyen keresztül a séf a savanykás, édeskés és umami ízjegyekkel játszott. A tányér alján egy aszalt és égetett paradicsomragu kapott helyet, amit egy 48 órán át csepegtetett, majd visszaredukált paradicsomvíz egészített ki. Ezen egy feketeszezám chantilly ült, amire sós morzsát szórtak, a tetején pedig egy igazán frissítő, nyári málnasorbet kapott helyet, amibe pirított feketeszezámot tettek.

Ez a fogás igazán ínyenc élmény volt. A feketeszezám, a paradicsom és a málna meglepő harmóniája izgalmasan feszegette a hagyományos desszertek határait.

A Lestyán Projekt a tudatosságra is nagy hangsúlyt fektet.

A csapat 99%-ban magyar termelőktől szerzi be az alapanyagokat, a maradék 1%-ot pedig olyan kuriózumok teszik ki, amelyek itthon nehezen elérhetőek.

A vacsorákon felszolgált borok is nagyrészt magyar borászok pincéiből származnak.

Törekszenek arra, hogy a magas szintű fine dining mindenki számára élvezhető legyen, így a menüben a vegetáriánus, peszketáriánus vagy ételérzékenységgel élők is megtalálják a nekik megfelelő fogásokat.

Minden menün szerepelnek zero waste fogások is, amelyekben az előregondolkodást és a tudatosságot mutatják be a vendégeknek.

Több mint vacsora

A Lestyán Projekt vacsorái általában 1–2 havonta követik egymást, és az utóbbi időben vidéki pop-up eseményekkel is bővültek. A csapat a saját szervezésű estek mellett nyit a catering és privát rendezvények felé is.

Érdemes követni őket Facebookon, mert a friss eseményeket minden alkalommal itt hirdetik meg.

A szakmában gyakran hallani aggodalmakat arról, hogy kevés a tettre kész fiatal, aki komolyan, alázattal áll a pályához. A Lestyán Projekt viszont ennek az ellenkezőjét bizonyítja:

ezek a fiatalok hajlandóak keményen dolgozni, tanulni, tapasztalatot gyűjteni, és közben a saját ötleteiket is megvalósítani.

József és csapata nem feszengenek a munka közben, az alkotás öröme és a sikerek viszik őket előre.

Nem tudhatjuk, hogy ki lesz később egy nagynevű étterem vezető séfje, vagy ki robban be saját projektjével, de az biztos, hogy most van lehetőségünk a legelején elcsípni őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Megkóstoltuk az ország tortáit: videón az első benyomások
Augusztus 19-től elérhető az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája. Stábunk már meg is kóstolta az ünnepi finomságokat.
F. O. - szmo.hu
2025. augusztus 19.



A Magyarország Tortája címet idén a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta nyerte el, mely az eredeti dobostorta mesterének – Dobos Carl Józsefnek – monogramját viseli. A torta készítői Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei,

A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2025-ben az Álmodozó elnevezésű tortának ítélte oda a zsűri, amely a meggy és a csokoládé dominanciájával felidézi a Lúdláb vagy a Rigójancsi ízvilágát. A torta megalkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.

A Pénzcentrum több száz cukrászdát megkérdezett arról, hogy mennyiért adják majd a tortákat. Elemzésük szerinta leggyakoribb említett ár 1500 forint, a legalacsonyabb összeg 1200 forint, a legmagasabb pedig 2500 forint volt. Rossz hír, hogy mire a győztes tortákat kiválasztották és kihirdették, a két fő alapanyag jelentősen drágult: a csokoládé és a meggy is.

A két győztes tortát már meg is kóstoltuk. Íme az első benyomásaink:

@szeretlekmagyarorszag.hu Megkóstoltuk az ország tortáit! @IDEÁL DESSZERT #orszagtortaja #dobostorta #cukraszda #szmo #budapest ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Amikor az olasz divat és a magyar kézművesség találkozik: Patrizia Gucci Budapesten
A Zsolnay és Patrizia Gucci közös kollekciójának bemutatója különleges eseményként valósult meg Budapesten: a helyszínt az Anantara New York Palace Hotel biztosította, a délutánt pedig Patrizia Gucci születésnapja tette még emlékezetesebbé.


Az Anantara New York Palace Hotelben egy különleges eseményre került sor, amely a magyar kézművesség és az olasz dizájn találkozásának új fejezetét nyitotta meg. Nem csupán egy exkluzív teadélutánról volt szó, hanem egy valódi ünneplésről, amely Patrizia Gucci, a világhírű divatházat alapító Guccio Gucci dédunokájának magyarországi látogatásával és születésnapjával vált teljessé.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Az Anantara nem véletlenül vált a főváros egyik legfelkapottabb helyszínévé. Történelmi múltja, a részletekben rejlő elegancia és a nagyszabású terek lenyűgöző atmoszférát teremtenek. Magasba törő oszlopai, aranyozott díszítései és kifinomult belső terei már önmagukban is felejthetetlen élményt kínálnak, de amikor mindez egy olyan különleges eseménnyel párosul, mint a Zsolnay és Gucci együttműködése, az már egy egészen más szintű luxust jelent.

A júliusi rendezvény pedig egy még személyesebb és ünnepibb hangulatot hozott ebbe az ikonikus térbe.

Patrizia Yvonne Gucci – egy név, amely túlmutat a divatház árnyékán

Amikor azt mondjuk, „Gucci”, legtöbben rögtön a luxusdivatra, ikonikus monogramokra és olasz eleganciára gondolunk. Patrizia Yvonne Gucci számára azonban ez a név nem csupán márkajelzés, hanem sors és örökség.

Patrizia Paolo Gucci lánya, vagyis Guccio Gucci, a világhírű divatház alapítójának dédunokája. Firenzei neveltetése és családi kötődése természetesen beleírta őt a Gucci-dinasztia történetébe, de ő nem elégedett meg a névvel járó reflektorfénnyel. Míg sokáig a háttérben, PR-szakemberként segítette a Gucci márka fejlődését (több mint egy évtizeden át dolgozott a vállalatnál, 13 új üzlet megnyitását is ő koordinálta), valójában már akkor is egy másik útra készült.

A '90-es években kilépett a családi üzletből, és saját művészi identitását kezdte építeni. Festőként mutatkozott be először a Közel-Keleten, majd Firenzében, Bécsben és Budapesten is.

A képzőművészet mellett az írás is fontos eszköze lett annak, hogy megfogalmazza önmagát és múltját. Több könyve is megjelent, köztük a Gucci: La vera storia di una dinastia di successo című kötet, amelyben saját szemszögből meséli el a Gucci család történetét. Egyfajta belső korrekcióként azzal szemben, amit a sajtó és a filmipar sokszor leegyszerűsítve tálal.

Patrizia nem hagyta szó nélkül a House of Gucci című filmet sem. Kritikus hangon nyilatkozott róla, mondván: „Elveszik egy család identitását a profitért.” Ez a mondat sokat elárul arról, mennyire fontos számára a tisztesség és a hiteles történetmesélés még akkor is, ha az a saját nevét viselő birodalom árnyékában szinte lehetetlennek tűnik.

Aktív szereplője a művészeti közéletnek is: a Non-Violence Art Project résztvevőjeként kiállításaival a békét és az erőszakmentességet hirdeti. 2019-ben el is nyerte a Paolo Borsellino és Giovanni Falcone emlékének szentelt művészeti díjat, amely a társadalmi elköteleződés egyik legrangosabb olasz elismerése.

Ma is Firenzében él, alkot, ír és gondolkodik.

Két világmárka találkozása és egy különleges ünnep

Július 14-én az Anantara New York Palace Budapest Hotel adott otthont

a Zsolnay és Patrizia Gucci legújabb kollekciójának hivatalos magyarországi bemutatójának.

A rangos eseményen számos díszvendég tette tiszteletét.

Először Fazekas Tamás, az Anantara Nem York Palace Hotel igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója vette át a szót. Ő többek között elmondta, hogy a cég célja a nemzetközi jelenlét erősítése, többek között ezért is dolgoznak együtt olyan nevekkel, mint Patrizia Gucci.

A régi ismeretségnek köszönhetően a közös munka gördülékeny volt, és most végre eljött az idő, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mit alkottak.

Jelen volt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zsolnay több mint másfél évszázada a város ikonikus márkája, és a kollekció kiváló példája annak, hogy a város nemcsak őrzi hagyományait, hanem képes a megújulásra is. Thomas Widmer, Svájc Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett az eseményen, büszkén kiemelve, hogy a részben svájci tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. exportálja ezeket a termékeket világszerte, és a kollekció tökéletes összhangban áll azzal a minőséggel, amit Svájc mindig is képviselt.

Luxus teadélután a hotelben

A Zsolnay x Gucci legújabb kollekciója az Anantarában egy különleges teadélután részeként is élvezhető.

A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok.

A gasztronómiai élményt Kiss Krisztián séf álmodta meg, aki a porcelánok nyári, virágos-madaras motívumaiból merített ihletet. A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát apró falatokban is visszaadják.

Az első körben sós harapnivalók, mint kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár és sajtos polenta szarvasgombával érkeznek. Ezt követik a friss szendvicsek, majd a desszertek, mint a scones vajkrémmel, minitorták és bonbonok zárják a sort. Minden fogáshoz külön tea párosul.

A kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes. A felszolgálók segítenek a teaválasztásban és figyelnek minden apró részletre.

Az Anantara teadélutánja hétfőtől vasárnapig érhető el, 12:00 és 18:00 óra között, 16 800 Ft/fő áron. Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk a luxusban, és részesei legyünk egy olyan kulturális és gasztronómiai élménynek, amely egyedülálló módon ötvözi a magyar és olasz művészetet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: