Már a lejárati idő előtt penészes volt a húsvéti kalács
Nyakunkon a Húsvét, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mint minden évben, idén is tesztelte a boltok polcaira kerülő csokikat, sonkákat és kalácsokat.
A vizsgált 20-féle csokoládéból valamennyi megfelelt az előírásnak. A sonkák esetében a vizsgált 20-ból 3-nál, a kalácsoknál a 18-ból 2-nél merült fel kifogás.
VIDEÓ: Így vizsgálták a csokoládékat
A csokiknál ellenőrizték, hogy a címkén feltüntetett adatok, információk megfelelnek-e a valóságnak. Valamint vizsgálták a csokoládék zsírtartalmát is, összevetve a csomagolásukon feltüntetett értékekkel.
A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán - néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolajat, mangó magzsírt), maximum 5%-ban.
A vizsgált termékek között 10 táblás csokoládé, valamint 10 csokinyúl figura szerepelt.
Valamennyi ellenőrzött termék megfelelt
a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében, és a címkén feltüntetett zsírtartalomra vonatkozó tápérték jelölés is kifogástalan volt.
VIDEÓ: A sonkák és kalácsok vizsgálata
Sonkából 10 nyers és 10 hűkezelt sonkát vizsgáltak meg a szakemberek. Az élelmiszerkönyvi előírások értelmében nyers sonkák esetében a sótartalmat, míg a hőkezelt sonkáknál a fehérje-, víz-, zsír-, és szójafehérje tartalmat ellenőrizték.
A 10 nyers sonka közül 1 termék sótartalma meghaladta az élelmiszerkönyvben előírt értéket, míg a 10 hőkezelt sonka közül 2 termék esetében merült fel a megtévesztő jelölés gyanúja. Az egyiknél a víztartalom nem felelt meg, míg a másiknál a címkén feltüntetett tápérték jelölés nem volt megfelelő a zsírtartalomra vonatkozóan.
A kalácsok vizsgálatakor 18 terméket ellenőriztek a konyhasó-, zsír- és cukortartalom alapján. Az egyik, finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az meghatározott zsírtartalmat.
Egy kalács pedig még a lejárati idő előtt – bontatlan csomagolásban – penészes volt,
így az élelmiszerbiztonsági okokból az élelmiszerbiztonságért felelős hatósághoz került.
A vizsgált termékekek az alábbi linkeken tudod megnézni:
1. Csokoládék
2. Sonkák
3. Kalácsok
Ha hasznos volt a cikk, oszd meg barátaiddal!