News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Macskaalomban akartak becsempészni 11 kiló kokaint Magyarországra

Az öttagú banda évekig szállította a kábítószert Hollandiából, de elkapták őket és most vádat is emeltek ellenük.

Link másolása

hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt a bűnbanda tagjai ellen, miután éveken át kokaint, extasyt és speedet csempésztek be Magyarországra Hollandiából, a drogokat Orosházán, Szegeden és Budapesten terjesztették - áll az Ügyészség oldalán.

A vádirat szerint 2015 nyarán állapodott meg egy szegedi férfi és egy Hollandiában élő ismerőse, hogy kábítószert juttatnak Magyarországra. Azóta együtt dolgoztak, a beszerzési, szállítási és eladási feladadatokat elosztották egymás között.

Virágnyelven beszéltek a drogokról: orchideának, kólának, olajnak és rózsának is becézték a kábítószereket telefonon.

A banda 2015 augusztusától 2018 nyaráig legalább 68 kg speedet, 68 ezer db extasy tablettát adott el Magyarországon. A kiskunhalasi elkövető kokainnal átitatott és macskaalomba rejtett szövetanyagból a hollandiai társ által beszerzett ún. felütőanyag segítségével 11 kg kokaint nyert ki, amit a banda Budapesten értékesített.

Úgy buktak le, hogy a rendőrök egy közúti ellenőrzés során a fuvarozást végző tagnál kokaint, kannabiszt és amfetamint találtak. A lefoglalt drogok kábítószertartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának ötszöröse volt. Az ügyészség fegyházbüntetést és vagyonelkobzást kért az öt vádlottra.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Texasi iskolai mészárlás: testével védte a gyerekeket az egyik tanár, amikor a gyilkos lelőtte
A 18 éves, állig felfegyverzett tettes az osztályterembe lépett. A 44 éves tanárnő a gyerekek elé állt, de a gyilkos nem kímélte az életét.

Link másolása

hirdetés

Eva Mireles lehet az egyik tanár, akit a gyilkos helyi idő szerint kedden délelőtt lelőtt a texasi iskolai mészárlás során.

A 44 éves nő élete utolsó pillanataiban önfeláldozó hősként a gyerekek és a lövöldöző közé állt

- írja a Mirror.

Mireles 17 éve oktatott a tankerületben, ahova a Robb Általános Iskola is tartozott. A családos tanár halálát rokonai erősítették meg. Úgy tudják, hogy Eva Mirelest a tanterembe rontva lőtte le a 18 éves gyilkos, amikor a nő kétségbeesetten testével próbálta menteni a tanulók életét.

Az iskola honlapja szerint a hős tanárt egy évvel fiatalabb férje és egyetemista korú lánya gyászolja. A bemutatkozó szöveg szerint Mireles szeretett futni, kirándulni és biciklizni. Ismerősei szerint kifejezetten vidám nő volt, aki gyakran volt a társaság középpontja.

hirdetés

Az uvaldei iskolai mészárlás áldozatainak száma folyamatosan emelkedik. A hatóságok eddig 19 gyerek mellett 2 felnőtt halálát jelentették, ezen felül végeztek az iskolába rontó tettessel. A gyerekek 7 és 10 év közöttiek, a 18 éves Salvador Ramos a rendőrség szerint egyedül hajtotta végre a támadást. Ez volt a legsúlyosabb iskolai mészárlás a 2012-es connecticuti eset óta, ahol 26 embert lőttek le.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KÉK HÍREK
A texasi iskolai lövöldöző kedves, félénk fiú volt, aztán „elkezdett úgy kinézni, mint egy sorozatgyilkos”
Barátai szerint Salvador Ramost sokat szekálták az iskolában. Egy éve kezdett el érdeklődni a fegyverek iránt, 18. szülinapjára két gépkarabélyt vásárolt magának.

Link másolása

hirdetés

A texasi iskolai lövöldözés elkövetője, Salvador Ramos nem sokkal az ámokfutása előtt töltötte be a 18-at, a születésnapjára két gépkarabélyt vásárolt magának - írja az RTL.

A hatóságok szerint a fiú először otthon megölte a nagyanyját, majd kocsival elindult egy iskola felé.

Balesetet szenvedett, így gyalog folytatta útját az iskola felé, ahol legalább 19 gyereket és két felnőttet lőtt le, mielőtt őt is lelőtték volna. Azt egyelőre nem tudni, hogy a születésnapjára vásárolt fegyvereket használta-e.

Nagyon kedves, félénk fiú volt, de a középiskolában sokat szekálták

– nyilatkozta Stephen Garcia, Ramos egy gyerekkori barátja.

Arról is beszámolt, hogy Ramos egyszer csak nagyon megváltozott, otthagyta a sulit, illetve fekete ruhákat és katonai bakancsokat kezdett hordani. "Elkezdett úgy kinézni, mint egy sorozatgyilkos."

hirdetés

Santos Valdez, egy másik gyerekkori barát is elmondta, hogy sokat szekálták az iskolában Ramost. Azt is elmesélte, hogy egyszer vágásokat vett észre barátja arcán. Ramos először azt mondta, egy macska karmolta össze, de később bevallotta, hogy ő ejtett sebeket magán szórakozásból.

Valdez szerint Ramos egy évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a fegyverek iránt, akkoriban már posztolta is a közösségi oldalára, hogy milyen fegyvereket szeretne magának.

A fiú egyébként egy helyi gyorsétteremben dolgozott, ahol egy hónapja felmondott. A volt főnöke elmondta, hogy magának való emberként ismerték meg. A többi dolgozó jó viszonyban volt egymással, de Ramost senki sem ismerte igazán.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
18 gyerek meghalt egy texasi általános iskolában történt lövöldözésben
Két felnőttet is lelőtt a támadó, több sérültnek válságos az állapota. Joe Biden az eset kapcsán szót emelt a fegyverlobbi ellen.

Link másolása

hirdetés

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt – jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli közbiztonsági hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a feltételezett lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak szintén meghalt. Az első hírek szerint a helyszínre érkező rendőrök lőtték le. A kormányzó beszámolója szerint a feltételezett elkövetőnél „kézi fegyver és puska” is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található uvaldei Robb Általános Iskolában. A republikánus politikus beszámolója szerint két tisztet is meglőttek, de – mint fogalmazott – ők várhatóan életben maradnak.

Hírügynökségi információk szerint a feltételezett elkövető a helyi közösség lakója volt.

Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem határozták meg pontosan, de Arredondo szerint „több sérült is van”. A Robb Általános Iskolában alig 600 diák tanul, és a rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben.

A San Antonio-i Egyetemi Kórház a Twitteren közölte, hogy két sérültet szállítottak hozzájuk az uvaldei iskolából, egy gyermeket és egy felnőttet. Mint írták: mindkét sérült – egy 66 éves nő és egy 10 éves lány – állapota válságos. Az Uvalde Memorial Hospital korábban azt közölte, hogy 13 gyermeket szállítottak az intézménybe.

hirdetés

A CNN amerikai televíziónak nevük elhallgatását kérő hatósági források elmondták, hogy az iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonioba, és még életben van.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt az Air Force One, azaz az elnöki különgép fedélzetén tájékoztatták az iskolai lövöldözésről, ugyanis Biden ötnapos ázsiai útjáról kedden tért vissza az Egyesült Államokba.

Amerikai idő szerint este 9 óra előtt Biden a Fehér Házban elmondott beszédében „újabb mészárlásnak” nevezte a texasi esetet.

„Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját” – tette hozzá. Az elnök felszólította a nemzetet, hogy imádkozzanak az áldozatokért és „álljanak ki a fegyverlobbi ellen”. Biden úgy fogalmazott:

„Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?”

Az elnök hozzátette, hogy egyszerűen rossznak tartja, hogy 18 éves gyerekek bemehetnek egy fegyverboltba, és támadófegyvereket vásárolhatnak. „Az ilyen típusú fegyveres támadások a világ minden más részén ritkábban történnek meg” – mondta.

Kamala Harris amerikai alelnök egy a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben rendezett díjátadó gálán azt mondta: „a szívünk minden alkalommal megszakad, amikor egy ilyen tragédia történik”, de ezek a lövöldözések újra és újra megtörténnek. Harris a fegyvertartási szabályokra utalva azt mondta: „nemzetként bátornak kell lennünk, és lépéseket kell tennünk, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő”.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Facebookon üzente meg a texasi lövöldöző, hogy mire készül, mielőtt gyerekeket lőtt le egy általános iskolában
A 18 éves fiú azt is megosztotta valakivel, hogy meglőtte a nagymamáját, aki végül túlélte a támadást.

Link másolása

hirdetés

Nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot megrázta a texasi iskolai tragédia. Mint megírtuk, egy 18 éves fiú fegyverrel ment be egy általános iskolába, ahol aztán lövöldözni kezdett, 19 gyereket és két felnőttet meg is ölt. A kiérkező rendőrök végül a támadóval is végeztek, akiről barátai azt mondták, hogy kedves, félénk fiú volt, de az utóbbi időben nagyon megváltozott.

Most újabb megrázó részletek derültek ki. Greg Abbott, Texas kormányzója szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta,

a lövöldöző háromszor is posztolt a Facebookon, mielőtt elkövette borzalmas tettét.

Később a Facebook szóvivője pontosított, szerintük nem nyilvános bejegyzéseket írt a fiú, hanem privát üzeneteket egy célszemélynek.

Az első üzenetet fél órával azelőtt küldte a támadó, hogy elment volna a Robb Általános Iskolába. Ebben azt írta, hogy meg fogja lőni a nagymamáját, a második üzenetben pedig már azt, hogy meg is lőtte őt. Mindössze negyed órával a tragédia előtt pedig megüzente, mire készül: "Lövöldözni fogok egy általános iskolában".

Azt nem írta, hogy pontosan melyik iskolában, és egyelőre az sem derült ki, hogy kinek küldhette ezeket az üzeneteket.

hirdetés

A nyomozók egy Instagram-fiókot is átvizsgáltak, amelyet a fiú kezelt. A lövöldözés előtti napokban közzétett posztokon egy lőszertárat tartó kéz és két AR-15 típusú puska is szerepelt.

Az is kiderült, hogy a fiók tulajdonosa arra kért egy másik Instagram-felhasználót, hogy ossza meg a két fegyverről készült fotót a 10 ezer követőjével,

de a lány nem volt erre hajlandó, mondván a kép "ijesztő", és egyébként is alig ismeri a fiút. A támadás reggelén a támadó azt üzente ennek a profilnak, hogy éppen készül valamire.

A kormányzó arról is beszélt, hogy a gyilkos nagymamája már azelőtt kihívta a rendőrséget, hogy unokája meglőtte volna. A lövés az arcán találta el az asszonyt, de túlélte.

A hatóságok arról is beszámoltak, hogy a fiú kedden délelőtt fél 12 körül jelent meg a Robb Általános Iskolában. Először az iskola biztonsági tisztjére nyitott tüzet, majd egy hátsó ajtón jutott be az épületbe.

Innentől kezdve 40 perc telt el, mire a kiérkező rendőrök lelőtték. Ez idő alatt a támadó bement egy osztályterembe, aminek bezárta az ajtaját, majd elkezdett lőni a gyerekekre és a tanárokra.

Egy rendészeti tisztviselő szerint azért tartott ennyi ideig, mire végezni tudtak a lövöldözővel, mert gondot okozott nekik a terem ajtajának betörése, és végül egy alkalmazottnak kellett kulccsal kinyitnia az ajtót.

A lövöldözés idején az iskolánál tartózkodók szerint a rendőrök nem cselekedtek elég gyorsan, de a határőrség vezetője szerint az embereik nem haboztak, amilyen gyorsan csak lehetett, megoldották a helyzetet. A helyszínre egyébként 80 szövetségi tiszt érkezett azonnal, közvetlenül utána pedig körülbelül 150 tiszt gyűlt össze az iskolánál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: