KÉK HÍREK
A Rovatból

„Jaj, anyám, meg fognak ölni” – ezek voltak Makula István utolsó szavai, mielőtt rendőri intézkedés közben kómába esett, majd meghalt

A férfi családja azért emelt panaszt, mert a rendőrök a helyszínre nem hívtak mentőt, és mert a testi kényszer szerintük nem volt jogszerű.

Link másolása

Újra kell tárgyalni Makula István ügyét - döntött a Kúria. A férfi hat éve előállítása után kómába esett, majd nyolc nap múlva meghalt.

A Kúria eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszéknek határozatát. Így esély nyílik arra, hogy tisztázódjon, van-e felelőssége a rendőrségnek az ügyben - Magyar Helsinki Bizottság.

Makulát 2018. július 6-án éjjel állították elő drogos állapotban a Békés megyei rendőrök. A járőrkocsiban és a városi kapitányságon is testi kényszert alkalmaztak vele szemben. Az utóbbiról felvétel is készült.

A férfi ezt követően kómába esett, majd nyolc nap múlva meghalt.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a család azért nyújtott be panaszt,

"mert a rendőrök a helyszínre nem hívtak mentőt, és mert a testi kényszer nem volt jogszerű. A rendőrség ezt elutasította, mondván, az intézkedéssorozat minden pontján jogszerű és szakszerű volt. Ezután az ügy bíróság elé került, ami először az örökösök számára megtagadta a perindításhoz való jogot. Ezt a Kúriának kellett rendbe tennie.

Majd az új eljárásban ismételten rendőrségi elutasítás következett, de ezt a második ítélet nem találta jogsértőnek".

A Kúria szerint az ítélet nem foglalkozott azzal, hogy nem hívtak mentőt, pedig a férfi - a szemtanúk és a rendőrök szerint - már az intézkedés elején is zavart volt.

Az ügyészség két rendőr ellen emelt vádat, egyikük többször megütötte a megbilincselt férfit, a másik pedig statisztált ehhez. Végül egyiküket sem ítélték el. Ezért a család tavaly nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult - írja az RTL.hu.

A 24.hu cikke szerint a szemtanúk azt mondták, hogy a kábítószer hatása alatt lévő 30 éves férfi utolsó szavai ezek voltak:

"Jaj, anyám, meg fognak ölni!"

Ezt követően teperték le és tették a kocsiba a rendőrök a többgyermekes Makulát a sógornőjének háza előtt. Az elhunyt anyja a lapnak az eset után azt mondta, hogy egyik szomszédja hívta ki a rendőröket, mert a drogos férfi a kaput rugdalta. Elmondta azt is, hogy később ő is hívta a rendőröket, hogy vigyék el gyomormosásra a fiát. Szerinte a rendőrök sokkolót használtak, majd "ütötték-verték" a fiát. A család szerint rendőri túlkapás történt ezért az ügyészségen tettek feljelentést. A rendőrség cáfolta, hogy sokkolót használtak volna, szerintük az önkívületi állapotban őrjöngött a férfi, eközben sérült meg.

A férfit a helyi rendőrörsről vitték kórházba, az intenzív osztályra, ahol mesterséges kómában tartották. A család már nem tudott vele beszélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Így találtak rá a verőcei hajóbaleset 19 éves áldozatára
A 19 éves éltanuló Marci maradványaira Vác és Sződliget között találtak rá. A kapitány elmondta, hogyan.

Link másolása

A szerdán előkerült fiatal férfi holttestére egy civil kapitány talált rá, aki egy nagyobb hajóval járta a Duna Vác és Sződliget közötti szakaszát, hogy minél hamarabb megtalálja a fiatal áldozatokat.

Arról, hogy hogyan sikerült rátalálnia a holttestre, egy másik hajós számolt be a Borsnak, aki szintén részt vesz a keresésben.

A fiatal áldozatot, Marcit egy nagyobb, családi hajó kapitánya és annak fia találta meg, akik éppen egy hosszabb túráról hazatérve értesültek a tragédiáról.

"Találkoztunk is velük a vízen, és ők maguk mesélték el, hogyan keresték szerdán az akkor még öt eltűnt fiatal testét, illetve hogyan sikerült ráakadniuk a 19 éves éltanuló Marci maradványaira Vác és Sződliget között"

- mondta.

A kapitány a módszerről is beszámolt.

„A nagyobb hajó kapitánya elmondta, hogy már aznap is magasabb volt a Duna vízállása, mint a baleset napján, így arra a következtetésre jutott, hogy célszerű lehet, ha az ártérre fókuszál. Arra jutott, hogy a hajója farával annyira közelíti meg az ártér fáit, amennyire csak tudja, és a nagy erejű hajócsavarok segítségével felkavarja az elárasztott területet. Sikerrel is járt, hiszen Marci testét így adta vissza a folyó.”

- tette hozzá a szakember.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Lelőtték Johnny Wactort, a General Hospital sztárját Los Angeles belvárosában
Egy barátjával sétált haza, amikor észrevette, hogy három férfi megpróbálja ellopni az autója katalizátorát.

Link másolása

Lelőtték szombat hajnalban Los Angeles belvárosában Johnny Wactort, a General Hospital című amerikai sorozat egykori sztárját.

A halálhírt a színész édesanyja erősítette meg. Scarlett Wactor a KABC-nak azt mondta,

Johnny egy kollégájával sétált hazafelé, amikor

észrevette, hogy három férfi megpróbálja ellopni az autója katalizátorát. Ekkor megpróbált közbeavatkozni, a tettes pedig azonnal tüzet nyitott rá, majd elmenekült a helyszínről.

A Los Angeles-i rendőrség egyik tisztje a CNN-nek azt mondta, hogy a lövöldözés szombaton hajnalban, helyi idő szerint 3:25 körül történt. Wactort kórházba szállították, ahol később halottnak nyilvánították. Az elkövetőket még nem tartóztatták le.

Johnny Wactor 2020 és 2022 között alakította Brando Corbin karakterét a General Hospitalban, de emellett feltűnt a Gyilkos elmék és a "Siberia" című sorozatokban is.

via CNN

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megtalálták a verőcei hajóbaleset utolsó áldozatát
Véget ért az áldozatok keresése. A rendőrség hétfőn a 18 éves Daniella testét is megtalálta.

Link másolása

Hétfőn megtalálták a május 18-án történt verőcei hajóbaleset hetedik áldozatát is, a 18 éves Daniellát - írta meg a Telex.

- áll a BRFK hétfői posztjában.

A tragédia május 18-án éjjel Verőcénél történt. A balesetben a szállodahajónak ütközött egy motorcsónak, ami azonnal elsüllyedt. A motorcsónakon lévő nyolc ember közül egy olasz férfi kiúszott a partra a Duna kerítéses szakaszánál, a csónak többi hét utasa életét vesztette.

A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. Kihallgatták, őrizetbe vették, szerdán pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték, nem hagyhatja el Budapestet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Úgy csináld, hogy te és ő is »fotózzon«” – Kulcsár Edinát is meghallgatták a dubajozós perben
Hétfőn folytatódott K. Zoltán, P. Szilvia és Sz. Vivien pere, akiket azzal vádolnak, hogy többek között Dubajba közvetítettek ki lányokat. Meghallgatták a korábbi szépségkirálynőt, Kulcsár Edinát is.
FM - szmo.hu
2024. május 27.


Link másolása

Hétfőn folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon K. Zoltán, P. Szilvia és Sz. Vivien pere, akiket azzal vádolnak, hogy ismerőseik köréből hoszteszmunkákra közvetítettek ki lányokat belföldre és külföldre, többek között Dubajba, Abu-Dzabiba, Ibizára, Orlandóba, Párizsba, Saint-Tropez-ba és Monacóba – számol be a Blikk.

A hétfő reggeli tárgyaláson tanúként idézték be Kulcsár Edinát, aki távmeghallgatással vett részt a perben, mivel várandós. Amikor megkérdezték, hogy ismeri-e K. Zoltánt, igennel válaszolt. Megerősítette, ismeri Sz. Vivient is, de P. Szilviát nem. Kulcsár elmondása szerint 2009 körül K. Zoltán ingyenutakat és jó pénzt ígért neki, ekkor vállalta az első utat.

A munka abból állt, hogy minden este buliba kellett járni, csinosnak lenni, jól érezni magát

– mondta Kulcsár a lap szerint. Korábbi rendőrségi vallomása szerint 2009-2010 között Abu-Dzabiban, Marokkóban, Bejrútban, Alexandriában, Kairóban és Míkonoszon is dolgozott. A hétfői meghallgatáson fenntartotta ezt a vallomást, de sok mindenre nem emlékezett pontosan.

„Úgy csináld, hogy te és ő is »fotózzon«”

– idézik azt, amit az ügyész egy 2010-es lehallgatási jegyzőkönyvből olvasott fel, és amit e szerint K. Zoltán mondott Kulcsárnak, aki egy másik lánnyal utazott. Az ügyész szerint a „fotózás” a szexuális szolgáltatás fedőneve volt, amit korábban több tanú is megerősített. Kulcsár állította, soha nem nyújtott szexuális szolgáltatást, noha a fenti kérésre – mint a Blikk írja – a lehallgatott beszélgetés alapján azt válaszolta:

„Jó, oké.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk