News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Félig magyar származású rabot készülnek kivégezni Virginia államban

Kiskorában „Oo-chee”-nek, vagyis Öcsinek becézték, most a halálsoron vár a kivégzésre.
Index - szmo.hu
2017. június 13.


Link másolása

hirdetés

Egy félig magyar származású rab kivégzésére készülnek az Egyesült Államokban, Virginia államban - írja az Index. A magyar apától származó William Morvát 2006-ban betörések, rablási kísérletek és jogtalan fegyverhasználat miatt tartóztatták le, néhány nappal a tárgyalása előtt azonban

megszökött az előzetesből, menekülés közben pedig agyonlőtt két embert.

Morvát halálra ítélték, kivégzését pedig július 6-ára tűzték ki. A férfi életét most már csak a kormányzó kegyelme mentheti meg. A vészesen közeledő kivégzés hatására komoly kampány indult Morva megmentésére. Pártfogói arra hivatkoznak, hogy

a 35 éves férfi mentálisan zavart, súlyos téveszmék gyötrik.

William Morva édesapja, Károly Magyarországon született, az 1956-os forradalmat követően hagyta el hazánkat, életét azonban nemcsak a bukott szabadságharc emléke, hanem több korábbi trauma is beárnyékolta. Egyik szülője öngyilkos lett, nagynénjét meggyilkolták, a náci megszállás ideje alatt pedig a magyar hadseregben kellett szolgálnia. Állítólag még Amerikában is sokáig rettegett attól, hogy a nácik az egész családját megölik.

hirdetés

Legkisebb fia, William élete sem volt egyszerű.

Noha a felszínen boldog volt a család élete, egyik nagynénje eskü alatt vallott róla, hogy apja zsarnok, anyja pedig mentálisan zavart volt, a gyereket pedig mindketten elhanyagolták. Kamaszkorára William az ismerősök beszámolói szerint téveszmékről panaszkodott.morva01

Morva 2006 nyarán került előzetes letartóztatásba rablási kísérletek, betörések és jogtalan fegyverhasználat miatt. Tárgyalását augusztus 23-ára tűzték ki, ő azonban augusztus 19-én közölte, hogy orvosi ellátásra lesz szüksége, mert megsérült a karja és a lába.

Morvát másnap reggel szállította el a kórházba a seriffhelyettes, Russel Quesenberry. Morva a kórházban aztán kikéredzkedett a vécére, ahol lefeszegetett a falról egy vécépapírtartót, majd leütötte vele a seriffhelyettest és elvette tőle a fegyverét.

A mosdóból kilépte Morva Derrick McFarlanddel, egy fegyvertelen biztonsági őrrel találta szemben magát, akit annak ellenére arcon lőtt, hogy az meg sem próbálta elvenni a fegyverét. A férfit másnap reggel néhány biciklis szúrta ki a környéken. Morva a helyszínre érkező Eric Suthpin tizedest is fejbe lőtte, méghozzá azonnal: a rendőrnek esélye sem volt elővenni a pisztolyát.

Morvát hat tárgyalási nap alatt halálra ítélték,

az új ügyvédei szerint azonban a bíróság több szempontot is figyelmen kívül hagyott az ügyben. Szerintük, ha figyelembe vették volna Morva mentális állapotát, nem ítélték volna halálra. Állításuk szerint Morva skizotip személyiségzavarban szenved, amit igazságügyi szakértők is megerősítettek.morva02

Az ügyben meghallgatott ismerősök is megerősítették, hogy Morvának komoly tévképzetei voltak. Azt képzelte például, hogy természetfeletti erő szóltja, hogy mentse meg a világot.

Egyik bátyjának pedig azt mesélte, ő lesz az indiánok következő megváltója.

Ügyvédei szerint a börtönből is mentális állapota miatt szökött meg: azt képzelte ugyanis, hogy igazságtalanul, a rendőrség és a Bush-kormányzat közötti összeesküvés részeként zárták be, és veszélyben van az élete, a börtönben ugyanis a halálát akarják.

William Morva kegyelméért külön honlapot hoztak létre, ahol online petíciót indítottak az ügyben. Terry McAuliffe-nak, Virginia állam kormányzójának még David O'Sullivan, az EU washingtoni nagykövete is írt az ügyben, hogy változtassa tényleges életfogytiglanra a büntetést.

Képek: YouTube


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
„Uramisten!” – videón, ahogy elüti a vonat a síneken hagyott rendőrautót, benne a gyanúsítottal
A megbilincselt 20 éves nő a rendőrautóban volt, miközben a rendőrök a kocsiját kutatták át. A Fort Lupton-i rendőrség közzétette a testkamerás felvételeket.

Link másolása

hirdetés

Rendőrautónak ütközött egy tehervonat Coloradóban az Egyesült Államokban – írja az NBC News.

A rendőrök éppen egy húszéves nőt vettek őrizetbe, aki vezetés közben tettlegességig vezető konfliktusba került az utastársával. A nő egy vasúti átjáró után állt meg a rendőröknek, akik mögötte parkoltak le, a síneken.

Az őrizetbe vett nőt beültették a rendőrkocsiba, majd elkezdték átkutatni az autóját. Ekkor jött a tehervonat, és nekiütközött a rendőrautónak.

A coloradói Fort Lupton város rendőrsége nyilvánosságra hozta a rendőrök testkamerás felvételeit az esetről. A felvételen látszik, ahogy a rendőrök épp átkutatják az autót, miközben a háttérben hallatszik a vonat kürtölése. A rendőrök ennek ellenére beszélgetnek tovább, és csak másodpercekkel később eszmélnek.

Az egyik rendőr akkor mondja azt, hogy „uramisten”, mikor a vonat már nagyon közel jár a rendőrautóhoz. Ekkor még odakiáltanak a társuknak, hogy menjen hátrébb, de már csak végignézni tudják az ütközést.

A rendőrautóban ülő, megbilincselt nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a hírek szerint magához tért, tud beszélni, és ügyvédet fogadott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Együtt ugrott a halálba egy idős bukaresti házaspár, nem akartak többé a gyerekük terhére lenni
A tömbházuk hetedik emeletéről, a szemétledobó ablakából vetették ki magukat. Búcsúlevelet is hagytak.

Link másolása

hirdetés

Együtt ugrott a halálba egy idős házaspár Bukarestben pénteken – számolt be az esetről a Főtér.

A pár mindkét tagja 89 éves volt, és a tömbházuk hetedik emeletéről, a szemétledobó ablakából vetették ki magukat. A helyszínre érkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Később kiderült:

a férfi zsebében egy búcsúlevelet is találtak, amelyben az áll, hogy az idős házaspár nem akar többé gyereke terhére lenni, ezért döntöttek a közös öngyilkosság mellett.

A Főtér cikke szerint a házaspár gyerekéről annyit lehet tudni, hogy Brüsszelben dolgozik.

A G4Media portál az idős párhoz közelállóktól úgy tudja, hogy

hirdetés
mindketten súlyos betegségben szenvedtek, nehezen tudtak megbirkózni romló egészségi állapotukkal, talán ezért dönthettek úgy, hogy inkább együtt menekülnek a halálba.

Időközben igazságügyi források azt is közölték, hogy a 89 éves férfi államtitkárként dolgozott a Văcăroiu-kormány idején, 1992 és 1996 között az akkori környezetvédelmi minisztériumban.

Az ügyben vizsgálatot indított az ügyészség.

Ha segítségre van szükséged

Ha te is úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Apja luxusautójával döngetett egy 17 éves fiú a Váci úton, engedély nélkül
A kocsi rendszámát is elvették a rendőrök, a fiút pedig feljelentették.

Link másolása

hirdetés

Éjszakai közlekedési ellenőrzést tartott a budapesti 13. kerületi rendőrség szeptember 16-án a kerület kiemelkedően forgalmas útjain. Az akció fő célja a közúti közlekedés biztonságának javítása volt - írja a Police.hu.

Gyorshajtás miatt 16 sofőrrel szemben indult közigazgatási eljárás. Két gépkocsivezetőt elfogtak, egyiküket ittas vezetés miatt, a másik ellen tartózkodási hely megállapítása miatt volt elfogatóparancs érvényben, és eltiltás hatálya alatt vezetett. Egy vezetőt előállítottak légalkohol-mintavételre, egy másik pedig közigazgatási bírságot kapott ittas vezetésért.

Helyszíni bírságot kapott két sofőr vezetés közben kézben tartott mobiltelefon-használat miatt, egy vezető azért, mert nem indexelt sáváltáskor, valaki pedig azért, mert a kocsijának lejárt a műszakija.

Egy luxusautót azért állították meg, mert bejelentés érkezett, hogy egy autó nagy hanggal közlekedik a Váci úton. A kocsit vezető tizenhét éves fiút feljelentették és elvették a kocsi rendszámát, mivel a külföldi rendszámú, édesapja által bérelt luxusautót az előírt engedély nélkül vezette.

VIDEÓ: Luxusautó rendszámát is elvették az éjszakai ellenőrzésen

hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a közlekedésre veszélyes jogsértéseket, ezért a továbbiakban is várhatók hasonló ellenőrzések - írják a honlapon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Ötméteres szakadékba zuhant egy autós Pest megyében
Tolatott, így zuhant a kocsijával a szakadékba.

Link másolása

hirdetés

Ötméteres szakadékba zuhant egy autó szombaton Zebegényben, a tűzoltók és a mentők egy embert hoztak fel a mélyből - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a baleset a zebegényi Pozsonyi utcában történt, a gépkocsi tolatott, így zuhant a szakadékba.

A váci hivatásos és a nagymarosi önkéntes tűzoltók a mentőszolgálattal közösen - kötél és speciális hordágy segítségével - hozták fel a sofőrt - áll a közleményben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: