KÉK HÍREK

Elpusztult a Fővárosi Állatkert 22 éves pingvinje, akit pénteken vittek volna kivizsgálásra

Igazi budapesti pingvin volt: 22 éve itt bújt ki a tojásból, soha nem élt máshol.

Link másolása

Több mint 30 éve foglalkoznak pápaszemes pingvinekkel a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1994 óta pedig rendszeresen szaporítják is őket. Azóta összesen 42 fióka kelt ki a tojásból Budapesten, közülük volt az egyik a pénteken elpusztult 22 éves állat is, tudtuk meg Hanga Zoltántól.

Az állatkert szóvivője egyelőre nem árulta el a öregkora miatt kimúlt madár nevét, ezt majd csak jövő héten hozzák nyilvánosságra. Az állatkerti protokoll szerint ilyenkor ugyanis először az állat jelképes örökbefogadóit értesítik, hogy ne máshonnan értesüljenek kedvencük elmúlásáról.

A 22 éves állatnak az utóbbi időben a korával összefüggésben voltak problémái, ezért döntöttek több más kivizsgálás után egy MRI-vizsgálat mellett, ahova altatásban szállították volna a madarat. Hanga Zoltán kiemelte: bár az állatkert állatorvosi rendelője kiválóan felszerelt, de saját MRI-készülékük nincs, ez a berendezés a világ állatkertjeiben is ritkaságnak számít.

A kivizsgálás végül az idős állat halála miatt elmaradt. A madár így is szép kort ért meg: a legtöbb pingvin nem él 22 évig természetes közegében, de állatkertben előfordulnak ilyen korú példányok. A szóvivő hozzátette, hogy a budapesti pingvinpopulációban is akad idősebb, még élő állat.

Mivel a pingvinek alapvetően társasági lények, így csak azért nem érte hatalmas traumaként a 31 tagú csapat többi tagját társuk elpusztulása, mert idős kora miatt már amúgy sem számított a fővárosi pingvinkolónia központi figurájának.

Hanga Zoltán azt is elárulta, hogy az állatkertben elpusztult állatok maradványai csontvázként vagy preparátumként gyakran a Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerülnek. De akár ismeretterjesztési célból évek múltán akár az állatkertben is kiállítják az egykori lakók csontvázait. A szóvivő hozzátette: ez egy különösen nehéz helyzet elsősorban a gondozóknak, akik éveken vagy akár évtizedeken át foglalkoztak egy-egy állattal, aki ennyi idő alatt értelemszerűen nagyon a szívükhöz nő.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben szerencsére van utánpótlás, legutóbb decemberben bújtak ki a tojásból kispingvinek. A négy új jövevényről az állatkert már videót is töltött fel a YouTube-ra:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Videó: tömegverekedés tört ki az újpesti és ferencvárosi szurkolók között a Népligetben a meccs előtt
Körülbelül száz újpesti ultra, kiegészülve néhány Vasas-szurkolóval, összecsapott a fradistákkal az MVM Dome előtt. A rendőrök közbeavatkozása nélkül nagyobb lett volna a balhé.

Link másolása

Az Újpest-drukkerek többsége különbuszokkal indult a Megyeri útról a Groupama Arénához, hogy megnézzék a vasárnap kora esti Fradi-Újpest összecsapást. Ez elég biztonságos megközelítési módnak tűnt, de voltak azért szép számmal olyanok is, akik vállalták a veszélyt, és egyénileg közelítették meg a helyszínt.

Nyilván egy okuk volt rá: szerették volna összemérni az erejüket a ferencvárosiakkal.

Körülbelül száz újpesti ultra, kiegészülve néhány Vasas-szurkolóval, a népligeti multifunkcionális csarnoknál, az MVM Dome-nál csapott össze bő órával a meccs kezdése előtt ugyanannyi fradistával

- írta meg a Blikk.

A fradisták voltak fölényben a szemtanúk szerint, de az már nem derült ki, mi lett volna a balhé vége, mert megjelent egy nagyobb létszámú rendőri erő, és szétválasztotta a feleket. A lap szerint komolyabb személyi sérülés nem történt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Tragédia! Egy ukrán férfi kizuhant egy szálloda ablakán Angyalföldön, azonnal meghalt
A Szegedi úton található szállodában történt a szörnyű baleset.

Link másolása

A Ripost cikke szerint egy ukrán nemzetiségű férfi kizuhant egy XIII. kerületi hotelből. A férfi életét vesztette. Az angyalföldi Szegedi úton található Hotel Flandriában történt a tragédia.

A lap szerint a második emeleti szoba ablakkeretét és az ablakpárkányt is hatalmas vérfoltok borították, a rendőrség azonban kizárta, hogy bűncselekmény történt volna.

A BRFK tájékoztatása szerint közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják az eset körülményeit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Egy magyar utas verekedett a gépen, 18 órát késett a Wizz Air járata Dzsiddából
Egyelőre nem tudni, mi volt az oka a konfliktusnak. Kairót és Larnakát közbeiktatva érkezett meg a gép végül délután Budapestre.

Link másolása

18 óra késéssel szállt le a Wizz Air egy járata Budapesten, egy magyar utas verekedett a gépen, egy másik utast és a személyzet egy tagját is bántalmazta, írja a Budflyer.

Egyelőre nem tudni, mi volt az oka a konfliktusnak.

"A fapados légitársaság Dzsiddából Budapestre tartó járatának egyik magyar állampolgárságú utasa Kairó felett bántalmazni kezdte utastársát, majd a személyzet egyik tagját is megütötte. A járat kapitánya ezért a gép azonnali divertálását rendelte el Egyiptom fővárosának repülőterére. A lekötözött rendbontó utast azonban csak több mint 2 órával a leszállást követően távolították el a gép fedélzetéről.

Időközben a járat személyzetének a munkaideje a végéhez közeledett, így a repülőgép Budapest helyett Larnaca irányába indult tovább. Cipruson a nagyjából 220 fő, nagyrészt mekkai zarándoklaton részt vett külföldi állampolgárságú utast buszokkal szállították Larnaca, illetve az onnan 50km-re lévő Nicosia egyik szállodájába.

A gép végül az eredetileg tervezett 11:30-as felszálláshoz képest 3 óra késéssel kezdte meg útját Budapestre, ahol 16:30 előtt pár perccel szállt le.

A három kontinensen át tartó utazás összesen 18 órás késéssel zárult.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Elszaladt a kutya, pult alól adják a cukrot – elképesztő dolgokkal zaklatják az emberek a 112-t
A hívások csaknem fele valójában nem igényli a mentők, a rendőrök, vagy a tűzoltók beavatkozását.

Link másolása

Szlovák nyelven hogy mondják a disznót? Elszaladt a kutya, pult alól adják a cukrot – sokan még mindig ilyen felesleges bejelentésekkel hívják a 112-t - hangzott el az RTL híradójában.

A rendőrök most újabb beszélgetéseket tettek közzé, hogy felhívják a figyelmet: az indokolatlan hívásokkal a tényleg bajban lévők elől vehetik el a segítséget.

A hívások csaknem fele valójában nem igényli a mentők, a rendőrök, vagy a tűzoltók beavatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET: