A legszexibb budapesti pizzéria! – a Digónál jártunk, a Kazinczy utcában
Decemberben új egységgel bővült a Digó pizzéria flottája, de mi szokásunktól eltérően nem siettünk annyira hozzájuk. Hiszen ettünk már jópár Digó pizzát az elmúlt években. Először az Akvárium előtt bűvöltek el, majd a fesztiválokon faltuk őket két koncert között, és a Rómain is megnéztük a teraszukat. Így valahogy azt éreztük, hogy mi már mindent láttunk tűlük.
Mit mutathatnak még nekünk? Miért kellene a Kazinczy utcát is útba ejtenünk?
Aztán az egyik héten valahogy csak megjött a kedvünk a jó nápolyi pizzához, és reméltük, hogy hoz valami olyan újdonságot az hely, ami miatt érdemes lesz tollat ragadni. És láss csodát, most itt vagyunk.


Nem tudom, pontosan mire számítottam, de egy ilyen étterembelsőre biztos nem. A srácok részéről megmaradt a laza, közvetlen fogadtatás, de a berendezés és a kések, villák, poharak együttes hangulata teljesen más szintre emeli a Digótól megszokott élményt.
Rendesen elegáns és szexi a hely. De nem úgy elegáns, hogy csak ingben tudsz beülni, hanem inkább trendi, fiatalos és letisztult hangulatot áraszt.
Nyugis elektronika cseng a fülbe, és a pizzák mellett a borok és koktélok is repkednek ki az asztalokhoz. Még semmit nem ettem, de már nagyon bírtam az egészet.
És ha már újdonságot akartunk, hagytuk rábeszélni magunkat az előételre. Azaz az előételekre. És ez volt a hét, ha nem a hónap legjobb döntése.


Burrata a kemencéből - 1490 forint
A burrata egy friss sajt, aminek a külső része szilárdabb mozzarella, a belseje pedig egy tejszínesebb, lágyabb sajt. Ezt ők a fokhagymás paradicsomszósszal együtt a kemencébe tolják pár percre. Mielőtt forró és lágy formájában elénk kerül, még egy kis pecorinot és bazsalikomot kap a tetejére, és egy fűszeres-diós-fenyőmagos focacciát mártogathatunk bele.
Óriási adag, és szó szerint orgazmus az ízlelőbimbóknak.
Én ennél többet azon az estén nem is kívántam már, az előételnél megjött a csoda. És ez még csak nem is az én előételem volt...


Antipasti D.O.P tál - 1790 forint
Idézem: "A kemencés burrata mellé összeválogattunk nektek egy előétel tálat eredetvédett alapanyagokból.
Alig lehet megszámolni, mennyi ínyencség van rajta, de pármai sonkát, olasz szalámit, pecorino sajtot, mozzarellát, parmezánt és focacciát biztosan tartalmaz a tál."
Hát ez így eleve a legjobb borkorcsolya evör, de nyilván volt rajta még többféle savanyított csoda, meg egy kis oliva, meg egy kis kapribogyó... meg nem is tudom pontosan, hogy mi még, hiszen szabályosan sokkot kaptam.
Ez csak az előétel? Ez csak az előétel!
Én nem tudom, hogy meddig tarthatóak ezek az árak, hogy nekik is megérje, de ha rám hallgattok, azon nyomban foglaltok náluk asztalt, amíg tutira ez a felállás.


És még csak ezután jöttek a pizzák.
Ha valakinek nem lenne meg, gyorsan azért tisztázzuk, hogy mitől olyan extra a Digó pizzája, és miért lesz teljesen új élmény neked, ha eddig még nem ismerted a nápolyi stilót.
“A nápolyi pizzának a tésztája az, ami igazán különleges. A hosszú – legalább egy napos – kelesztésnek köszönhetően rendkívül ízletes, puha, középen vékony, de a széle – hirtelen sütés által – akár 2 cm magasra felpuffadt, kívül roppanós, levegősen könnyű tészta keletkezik, amelyen jól láthatóak a fatűz lángjának köszönhető jellemző sötét pöttyök. Az eredeti nápolyi pizza elkészítéséhez elengedhetetlen a hagyományoknak megfelelő felépítésű fatüzeléses kemence, amelynek köszönhetően 480 fokon kevesebb, mint 90 másodperc alatt készül el a pizza.”
A paradicsomuk San Marzano, a Vezúvról, a bivalymozzarellájuk pedig Campaniaból jön. És a többi alapanyag sem megúszós. Elképesztő sonkák és szalámik várják, hogy feltét legyen belőlük.

Marinara - 1990 Ft
Marinara pizzát csak akkor mer rendelni az ember, ha tudja, hogy a tészta és a szósz elég a boldogsághoz, ha ez a két alapanyag, némi főszerrel, olivával és fokhagymával képes megcsinálni a bulit.
Döbbenet, de ez annyit adott, mint máshol a sonkával, gombával, kukoricával és kiló sajttal megborított SE!


Friarielli és nápolyi szalámi - 2890 Ft
Ezt a pizzát úgy ajánlották nekünk. Mert a friarielli olyan extrás feltét, amit nem gyakran látsz a városban, de még Olaszországban sem mindenhol. A brokkolik családjába tartozó, mégis inkább spenótra emlékeztető, savanyított zöldség nem csak kinézetével dobja fel a pizzát. Igazán izgalmas kombináció ez így.
Nem tudtunk belekötni, de annál inkább köszönjük a tippet.


A Digó igazán meglepett. Ez a legstílusosabb pizzéria most Pesten, ahol a minőségi nápolyi mellett jó bort, koktélt és előételt is érdemes fogyasztani.
Nem tudom nem ajánlani őket, pedig szívem szerint inkább megtartanám magamnak a tippet, hogy mindig legyen szabad asztalom, ha arra járok!